Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Uszkodzony domofon CYFRAL


  Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Doorphones ->Uszkodzony domofon CYFRAL Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
slawjed
Level 12
Joined: 11 Feb 2004
Posts: 85
Helped: 1
Post rating: 2
slawjed
Level 12
Post#1 21 Sep 2007 14:30  Topic author   

Uszkodzony domofon CYFRAL


Witam.Mieszkam w bloku gdzie zamontowany jest domofon CYFRAL na 10 rodzin.Domofon ten był montowany ponad 10 lat temu.Od kilku dni cały czas brzęczy zamek przy drzwiach i drzwi są otwarte.Znam sie troszkę na elektronice,ale nigdy nie miałem do czynienia z domofonami.Proszę o podpowiedz od czego zacząć,może wystarczy wymienić jaki element na płytce.
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9029
Helped: 992
Post rating: 270
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#2 21 Sep 2007 15:27    

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Zamek sterowany jest z każdego unifonu poprzez naciśnięcie przycisku otwarcia. Elementem wykonawczym jest przekaźnik.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
slawjed
Level 12
Joined: 11 Feb 2004
Posts: 85
Helped: 1
Post rating: 2
slawjed
Level 12
Post#3 21 Sep 2007 15:41  Topic author   

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Instalacja do unifonu jest 2-przewodowa.Idzie sprawdzic który z lokatorów ma uszkodzony unifon?.

Helpful post? + 0
Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9029
Helped: 992
Post rating: 270
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#4 21 Sep 2007 15:54    

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Jeżeli jest to instalacja dwuprzewodowa to otwieranie jest zupełnie inaczej rozwiązane. Najlepiej zobacz sam na schemacie. Elementem wykonawczym jest (w tym przypadku) przekaźnik.
http://img233.imageshack.us/img233/5453/cyfralcentralakg1.jpg

Ps. Skasowałem to co napisałem wcześniej, bo dotyczyło to zupełnie innych unifonów.

Więcej informacji znajdziesz tu:
http://www.cyfral.pl/cyfral/schematy ideowe.htm

Aby zlokalizować uszkodzony unifon należałoby go odłączyć. Najlepiej jednak zacząć sprawdzanie od samej centralki.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
slawjed
Level 12
Joined: 11 Feb 2004
Posts: 85
Helped: 1
Post rating: 2
slawjed
Level 12
Post#5 23 Sep 2007 21:45  Topic author   

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Dzięki za informacje ,zaczne od sprawdzenia centralki.Może znajdę na płytce jaki model jest tej centralki.

Helpful post? + 0
Back to top
davidos_77
Level 17
Location: Jaworzno
Joined: 11 Sep 2003
Posts: 316
Helped: 12
Post rating: 9
davidos_77
Level 17
Post#6 23 Sep 2007 22:10    

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Witam. Jesli, to 2-przewodowa instalacja, to posprawdzaj u wszystkich lokatorow Unifon'y. Wystarczy, ze u jednego z nich bedzie zwarcie przewodow (np. podczas remontu przewierca przewody), przkaznik od elektrozaczepu bedzie caly czas zalaczony. Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
slawjed
Level 12
Joined: 11 Feb 2004
Posts: 85
Helped: 1
Post rating: 2
slawjed
Level 12
Post#7 24 Sep 2007 12:23  Topic author   

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Witam.Czy jest możliwość sprawdzenia unifonu przy centralce czy ma zwarcie?,może przez rozłączenie każdego z lokatorów po kolei.Nie wiem czy wystarczy rozłączyć przewód przy przycisku wywołania.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9029
Helped: 992
Post rating: 270
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#8 24 Sep 2007 12:26    

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Nie znam tych domofonów i nie wiem jak są włączeni poszczególni abonenci. Chodzi mi o to, czy jak jeden ma zwarcie to jaki to ma wpływ na pozostałych abonentów? Odłączanie wszystkich jest trochę pracochłonne.

Helpful post? + 0
Back to top
slawjed
Level 12
Joined: 11 Feb 2004
Posts: 85
Helped: 1
Post rating: 2
slawjed
Level 12
Post#9 24 Sep 2007 13:14  Topic author   

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Chodzi o to jak znależć tego jednego który ma zwarcie.Może być tak że nie bedzie zwarcia u lokatorów tylko na płytce sterującej.Symbol centralki toTD-3D

Helpful post? + 0
Back to top
davidos_77
Level 17
Location: Jaworzno
Joined: 11 Sep 2003
Posts: 316
Helped: 12
Post rating: 9
davidos_77
Level 17
Post#10 24 Sep 2007 13:26Helpful post    

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Witam. Jesli chodzi o centralke przy wejsciu do klatki, kazdy z lokatorow jest podpiety pod swoj przycisk (isostat). Sprobuj odpinac ich po kolei i patrz na reakcje zamka.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
slawjed
Level 12
Joined: 11 Feb 2004
Posts: 85
Helped: 1
Post rating: 2
slawjed
Level 12
Post#11 24 Sep 2007 19:03  Topic author   

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Witam ponownie.Chciałem wszystkim podziękować za wszelkie porady,a w szczególnosci koledze davidzio_77 który naprowadził mnie na usterkę.Okazało się ze jeden z lokatorów miał zwarte ze sobą obydwa przewody podłączone do unifonu.Zamykam temat.
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9029
Helped: 992
Post rating: 270
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#12 24 Sep 2007 19:14    

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Dziwne jest tylko to, że ten zamek wytrzymał długotrwałe działanie.:|

Helpful post? + 0
Back to top
davidos_77
Level 17
Location: Jaworzno
Joined: 11 Sep 2003
Posts: 316
Helped: 12
Post rating: 9
davidos_77
Level 17
Post#13 24 Sep 2007 21:10    

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Widocznie elektrozaczep dobrze sie zahartowal przez te 10 lat pracy i dlatego wytrzymal :D. W centralkach analogowych, ciezko sie szuka takich usterek zwlaszcza jak mamy do czynienia z wierzowcami, gdzie mieszkan jest czasem blisko 100 lub wiecej ale ciesze sie, ze sie udalo. Jesli chodzi zas o domofony cyfrowe problem sie rozwiazuje, poniewaz jest specjalny tryb serwisowy, ktory sprawdza po kolei wszystkie Unifony na ktorych wystepuje zwarcie i wyswietla komunikat na wyswietlaczu. Pazdrawiam - davidos_77.

Helpful post? + 0
Back to top
etiuda
Level 9
Location: Łódź
Joined: 02 May 2007
Posts: 12
etiuda
Level 9
Post#14 08 Jan 2010 21:43    

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Jestem zielony w tym temacie i mam jedno pytanie.
Na jakiej zasadzie działa domofon CYFRAL BARTAR a na jakiej zasadzie działa TELKOM? Mam w wieżowcu zamontowany TELKOM i jest on podłączony skrętką zaś dostałem od znajomego CYFRAL i widać w nim podłączenie dwóprzewodowe +/-. Podejrzewam że sama słuchawka CYFRALa nie wystarcza i potrzebne jest jeszcze jedno ustrojstwo? W takim razie istnieje możliwość zamiany tych domofonów (słuchawek)?

Helpful post? + 0
Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9029
Helped: 992
Post rating: 270
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#15 09 Jan 2010 10:17    

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


etiuda wrote:
Mam w wieżowcu zamontowany TELKOM i jest on podłączony skrętką...

A ile żył jest z niej wykorzystanych?
etiuda wrote:
dostałem od znajomego CYFRAL i widać w nim podłączenie dwóprzewodowe

Znajomy dał ci go zapewne na części a nie do wykorzystania w twoim budynku.
Oczywiście przeróbka jest możliwa, bo Cyfral z racji tego, że jest dwuprzewodowy, to ma więcej elektroniki. Typowy unifon ma 4 żyły (lub nawet 6) i niemal zero elektroniki.

Helpful post? + 0
Back to top
Wróblewski
Level 15
Location: Płock
Joined: 05 Mar 2005
Posts: 212
Helped: 1
Post rating: 2
Wróblewski
Level 15
Post#16 05 Feb 2010 17:41    

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


W mojej klatce są domofony dwuprzewodowe z Cyfralem w mieszkaniu, mam pytanie jak można zmodernizować Cyfrala by sam uruchamiał rygiel zamka po ściśle określonej sekwencji przyciśnięć guzika do mojego mieszkania. W tej chwili działa - zapewnie nie tyko u mnie - "automat" identyfikujący- długi dzwonek listonosz, krótki - ulotki, trzy krótkie to ja, ale już uruchomienie rygla - moja żona. Irytuje mnie ta konieczność manewrowania kluczem z rekoma pełnymi zakupów.
Pozdrówko

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Doorphones -> Uszkodzony domofon CYFRAL
Page 1 of 1

Similar topics to uszkodzony domofon CYFRAL

[Domofon] Cyfral (6)
Domofon CYFRAL (5)
Domofon Cyfral. (2)
domofon Cyfral TD 6 (2)
Domofon Cyfral uszkodzenie (15)
domofon cyfral MAC (8)
Domofon Cyfral , TD-4 Moduł (4)
domofon cyfral, nie dziala (6)
domofon cyfral-wymiana unifonu (5)
Kluczyk do kasety - domofon Cyfral (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.121 seconds