Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Uszkodzony domofon CYFRAL


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Telefony Stacjonarne Serwis -> Domofony i kontrola dostępu ->Uszkodzony domofon CYFRAL Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
slawjed
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 11 Lut 2004
Posty: 85

slawjed
Poziom 12
Post#1 Post autora tematu 21 Wrz 2007 14:30   

Uszkodzony domofon CYFRAL


Witam.Mieszkam w bloku gdzie zamontowany jest domofon CYFRAL na 10 rodzin.Domofon ten był montowany ponad 10 lat temu.Od kilku dni cały czas brzęczy zamek przy drzwiach i drzwi są otwarte.Znam sie troszkę na elektronice,ale nigdy nie miałem do czynienia z domofonami.Proszę o podpowiedz od czego zacząć,może wystarczy wymienić jaki element na płytce.
Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8656
Miasto: Pomorze

zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#2 21 Wrz 2007 15:27   

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Zamek sterowany jest z każdego unifonu poprzez naciśnięcie przycisku otwarcia. Elementem wykonawczym jest przekaźnik.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
slawjed
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 11 Lut 2004
Posty: 85

slawjed
Poziom 12
Post#3 Post autora tematu 21 Wrz 2007 15:41   

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Instalacja do unifonu jest 2-przewodowa.Idzie sprawdzic który z lokatorów ma uszkodzony unifon?.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8656
Miasto: Pomorze

zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#4 21 Wrz 2007 15:54   

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Jeżeli jest to instalacja dwuprzewodowa to otwieranie jest zupełnie inaczej rozwiązane. Najlepiej zobacz sam na schemacie. Elementem wykonawczym jest (w tym przypadku) przekaźnik.
http://img233.imageshack.us/img233/5453/cyfralcentralakg1.jpg

Ps. Skasowałem to co napisałem wcześniej, bo dotyczyło to zupełnie innych unifonów.

Więcej informacji znajdziesz tu:
http://www.cyfral.pl/cyfral/schematy_ideowe.htm

Aby zlokalizować uszkodzony unifon należałoby go odłączyć. Najlepiej jednak zacząć sprawdzanie od samej centralki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
slawjed
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 11 Lut 2004
Posty: 85

slawjed
Poziom 12
Post#5 Post autora tematu 23 Wrz 2007 21:45   

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Dzięki za informacje ,zaczne od sprawdzenia centralki.Może znajdę na płytce jaki model jest tej centralki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
davidos_77
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 11 Wrz 2003
Posty: 330
Miasto: Jaworzno

davidos_77
Poziom 16
Post#6 23 Wrz 2007 22:10   

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Witam. Jesli, to 2-przewodowa instalacja, to posprawdzaj u wszystkich lokatorow Unifon'y. Wystarczy, ze u jednego z nich bedzie zwarcie przewodow (np. podczas remontu przewierca przewody), przkaznik od elektrozaczepu bedzie caly czas zalaczony. Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
slawjed
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 11 Lut 2004
Posty: 85

slawjed
Poziom 12
Post#7 Post autora tematu 24 Wrz 2007 12:23   

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Witam.Czy jest możliwość sprawdzenia unifonu przy centralce czy ma zwarcie?,może przez rozłączenie każdego z lokatorów po kolei.Nie wiem czy wystarczy rozłączyć przewód przy przycisku wywołania.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8656
Miasto: Pomorze

zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#8 24 Wrz 2007 12:26   

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Nie znam tych domofonów i nie wiem jak są włączeni poszczególni abonenci. Chodzi mi o to, czy jak jeden ma zwarcie to jaki to ma wpływ na pozostałych abonentów? Odłączanie wszystkich jest trochę pracochłonne.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
slawjed
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 11 Lut 2004
Posty: 85

slawjed
Poziom 12
Post#9 Post autora tematu 24 Wrz 2007 13:14   

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Chodzi o to jak znależć tego jednego który ma zwarcie.Może być tak że nie bedzie zwarcia u lokatorów tylko na płytce sterującej.Symbol centralki toTD-3D

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
davidos_77
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 11 Wrz 2003
Posty: 330
Miasto: Jaworzno

davidos_77
Poziom 16
Post#10 24 Wrz 2007 13:26Pomocny post   

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Witam. Jesli chodzi o centralke przy wejsciu do klatki, kazdy z lokatorow jest podpiety pod swoj przycisk (isostat). Sprobuj odpinac ich po kolei i patrz na reakcje zamka.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
slawjed
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 11 Lut 2004
Posty: 85

slawjed
Poziom 12
Post#11 Post autora tematu 24 Wrz 2007 19:03   

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Witam ponownie.Chciałem wszystkim podziękować za wszelkie porady,a w szczególnosci koledze davidzio_77 który naprowadził mnie na usterkę.Okazało się ze jeden z lokatorów miał zwarte ze sobą obydwa przewody podłączone do unifonu.Zamykam temat.
Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8656
Miasto: Pomorze

zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#12 24 Wrz 2007 19:14   

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Dziwne jest tylko to, że ten zamek wytrzymał długotrwałe działanie.Neutral

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
davidos_77
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 11 Wrz 2003
Posty: 330
Miasto: Jaworzno

davidos_77
Poziom 16
Post#13 24 Wrz 2007 21:10   

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Widocznie elektrozaczep dobrze sie zahartowal przez te 10 lat pracy i dlatego wytrzymal Very Happy. W centralkach analogowych, ciezko sie szuka takich usterek zwlaszcza jak mamy do czynienia z wierzowcami, gdzie mieszkan jest czasem blisko 100 lub wiecej ale ciesze sie, ze sie udalo. Jesli chodzi zas o domofony cyfrowe problem sie rozwiazuje, poniewaz jest specjalny tryb serwisowy, ktory sprawdza po kolei wszystkie Unifony na ktorych wystepuje zwarcie i wyswietla komunikat na wyswietlaczu. Pazdrawiam - davidos_77.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
etiuda
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 02 Maj 2007
Posty: 12
Miasto: Łódź

etiuda
Poziom 5
Post#14 08 Sty 2010 21:43   

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


Jestem zielony w tym temacie i mam jedno pytanie.
Na jakiej zasadzie działa domofon CYFRAL BARTAR a na jakiej zasadzie działa TELKOM? Mam w wieżowcu zamontowany TELKOM i jest on podłączony skrętką zaś dostałem od znajomego CYFRAL i widać w nim podłączenie dwóprzewodowe +/-. Podejrzewam że sama słuchawka CYFRALa nie wystarcza i potrzebne jest jeszcze jedno ustrojstwo? W takim razie istnieje możliwość zamiany tych domofonów (słuchawek)?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8656
Miasto: Pomorze

zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#15 09 Sty 2010 10:17   

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


etiuda napisał:
Mam w wieżowcu zamontowany TELKOM i jest on podłączony skrętką...

A ile żył jest z niej wykorzystanych?
etiuda napisał:
dostałem od znajomego CYFRAL i widać w nim podłączenie dwóprzewodowe

Znajomy dał ci go zapewne na części a nie do wykorzystania w twoim budynku.
Oczywiście przeróbka jest możliwa, bo Cyfral z racji tego, że jest dwuprzewodowy, to ma więcej elektroniki. Typowy unifon ma 4 żyły (lub nawet 6) i niemal zero elektroniki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Wróblewski
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 05 Mar 2005
Posty: 205
Miasto: Płock

Wróblewski
Poziom 15
Post#16 05 Lut 2010 17:41   

Re: Uszkodzony domofon CYFRAL


W mojej klatce są domofony dwuprzewodowe z Cyfralem w mieszkaniu, mam pytanie jak można zmodernizować Cyfrala by sam uruchamiał rygiel zamka po ściśle określonej sekwencji przyciśnięć guzika do mojego mieszkania. W tej chwili działa - zapewnie nie tyko u mnie - "automat" identyfikujący- długi dzwonek listonosz, krótki - ulotki, trzy krótkie to ja, ale już uruchomienie rygla - moja żona. Irytuje mnie ta konieczność manewrowania kluczem z rekoma pełnymi zakupów.
Pozdrówko

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Telefony Stacjonarne Serwis -> Domofony i kontrola dostępu -> Uszkodzony domofon CYFRAL
Strona 1 z 1
Podobne tematy
[Domofon] Cyfral (6)
Domofon CYFRAL (5)
Domofon Cyfral. (2)
domofon Cyfral TD 6 (2)
Domofon Cyfral uszkodzenie (15)
domofon cyfral MAC (8)
Domofon Cyfral , TD-4 Moduł (4)
domofon cyfral, nie dziala (6)
domofon cyfral-wymiana unifonu (5)
Kluczyk do kasety - domofon Cyfral (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.091 seconds

elektroda.pl temat RSS