Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Co jakiś czas zawiesza mi się internet!


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Co jakiś czas zawiesza mi się internet!
Autor
Wiadomość
tico97
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 173
Miasto: dolnośląskie

Post#1 Post autora tematu 26 Wrz 2007 10:41   

Co jakiś czas zawiesza mi się internet!


Co parę minut zawiesza mi się internet.
Muszę wyłączać i następnie włączać modem z kablówki do prądu.
Wtedy jakiś czas jest internet.
Wyświetla mi się taki komunikat, jak w załączniku, jak dam ;"napraw"
Co to znaczy?

Co jakiś czas zawiesza mi się internet!

Pomaga też wyłączenie zapory systemu windows i co jakiś czas wyłączenie i następnie włączenie karty sieciowej.
Jakiś czas wtedy jest dobrze...
Powrót do góry
   
zdzislaw111
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 17 Sty 2004
Posty: 663
Miasto: Puławy

Post#2 26 Wrz 2007 20:43pomocny post - solucja   

Re: Co jakiś czas zawiesza mi się internet!


Witam.
Podejrzewam , że ktoś podszywa się pod Twój nr IP.

To wygląda jak by dwa komputery korzystały z jednego nr. IP
Powrót do góry
   
neo_dc
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Mar 2005
Posty: 2168
Miasto: Tczew

Post#3 26 Wrz 2007 20:47pomocny post - solucja   

Re: Co jakiś czas zawiesza mi się internet!


Masz drugi komputer podpięty do tego samego modemu, udostępniasz komuś neta ?

Spróbuj

1. Wyłączyć zarządzanie energią dla karty sieciowej
2. Przełóż kartę do innego slotu na płycie głównej komputera.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Wrz 2007 20:47pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
tico97
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 173
Miasto: dolnośląskie

Post#4 Post autora tematu 27 Wrz 2007 15:54   

Re: Co jakiś czas zawiesza mi się internet!


[quote="neo_dc"]Masz drugi komputer podpięty do tego samego modemu, udostępniasz komuś neta ?

Tak. Podpinamy na zmianę 2 kompy.
Na zmianę z synem zmieniamy wtyczki kabla sieciowego do komputera.
Resetujemy przy tym modem zewnętrzny z kablówki.

Dodano po 1 [minuty]:

zdzislaw111 napisał:
Witam.
Podejrzewam , że ktoś podszywa się pod Twój nr IP.

To wygląda jak by dwa komputery korzystały z jednego nr. IP


Korzystamy, ale na zmianę z kompem syna.
Resetujemy przy tym modem.
Może modem trzeba na dłużej wyłączyć z prądu, aby "zapomniał" poprzedni komputer?
Zwiększyli nam neta z 256 kb/sek na 512 kb/sek. i od tego zwiększenia transferu zaczęły się kłopoty.
Bardzo proszę o jeszcze jakieś sugestie i podpowiedzi.
Powrót do góry
   
zdzislaw111
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 17 Sty 2004
Posty: 663
Miasto: Puławy

Post#5 27 Wrz 2007 19:28pomocny post - solucja   

Re: Co jakiś czas zawiesza mi się internet!


Pytania:
czy zawieszanie występuje przy pracy na kazdym z komputerów ?

do jakiego portu komputerów podłączony jest modem ?
Powrót do góry
   
tico97
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 173
Miasto: dolnośląskie

Post#6 Post autora tematu 27 Wrz 2007 20:11   

Re: Co jakiś czas zawiesza mi się internet!


zdzislaw111 napisał:
Pytania:
czy zawieszanie występuje przy pracy na kazdym z komputerów ?
do jakiego portu komputerów podłączony jest modem ?


1] Głównie występuje na moim, tym gorszym.[Celeron 500 MHz]
U syna, gdzie jest Sempron 3000+, występuje to rzadziej.

2] Do karty sieciowej Realtek RTL 8139, wsadzonej do jednego z gniazd PCI.

Co jakiś czas zawiesza mi się internet!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Wrz 2007 20:11   





Powrót do góry
   
zdzislaw111
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 17 Sty 2004
Posty: 663
Miasto: Puławy

Post#7 27 Wrz 2007 20:19pomocny post - solucja   

Re: Co jakiś czas zawiesza mi się internet!


Całą sprawę zgłosił bym do dostawcy internetu.

To niemożliwe aby w dwóch komputerach występowały identyczne przerwy w dostępie do internetu.
Miałem coś podobnego, ale na jednym komputerze i wtedy miałem uszkodzony port do którego był dołączony modem.

U Ciebie może być uszkodzony modem lub przyczyna może leżeć po stronie dostawcy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Wrz 2007 20:19pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
tico97
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 173
Miasto: dolnośląskie

Post#8 Post autora tematu 27 Wrz 2007 20:25   

Re: Co jakiś czas zawiesza mi się internet!


zdzislaw111 napisał:
Całą sprawę zgłosił bym do dostawcy internetu.

To niemożliwe aby w dwóch komputerach występowały identyczne przerwy w dostępie do internetu.
Miałem coś podobnego, ale na jednym komputerze i wtedy miałem uszkodzony port do którego był dołączony modem.


Teraz coś na razie chodzi dobrze.
Może coś poprawili?
Zmieniali nam internet z 256 kb/sek., na 512 kb/sek.
Od tej zmiany na szybszy internet zaczęły się kłopoty.
Dziś jakoś się nie wiesza.
Jak będą dalsze problemy, to napiszę.
Powrót do góry
   
neo_dc
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Mar 2005
Posty: 2168
Miasto: Tczew

Post#9 27 Wrz 2007 21:49pomocny post - solucja   

Re: Co jakiś czas zawiesza mi się internet!


Skoro masz kablówkę i kłopoty zaczęły się po zwiększeniu limitu transferu radziłbym jeszcze sprawdzić czy Ci się gdzieś koncentryk nie poluźnił. Miałem 2 modemy, i jeden "Webstar" był dość czuły na takie rzeczy, natomiast drugi Thomsona chodził non-stop.

Jeśli dalej będzie się powtarzać to zgłaszaj jak najbardziej :)
Powrót do góry
   
tico97
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 173
Miasto: dolnośląskie

Post#10 Post autora tematu 28 Wrz 2007 18:22   

Re: Co jakiś czas zawiesza mi się internet!


Jeśli dalej będzie się powtarzać to zgłaszaj jak najbardziej

Znów znika nagle połączenie z internetem, ale tylko na tym słabszym, moim komputerze.
Gdy zrestartuję modem, pojawia się komunikat: "odnawianie adresu IP i trwa to bardzo długo i bez skutku.
Nie zadziała internet.
Teraz piszę z kompa syna, gdzie nie ma tego problemu.
Co to może być?
Powrót do góry
   
neo_dc
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Mar 2005
Posty: 2168
Miasto: Tczew

Post#11 28 Wrz 2007 18:28pomocny post - solucja   

Re: Co jakiś czas zawiesza mi się internet!


Może ściągnij jakieś LiveCD linuxa i sobie posurfuj po necie na tym, zainstalowana jest od razu Mozilla Firefox więc kłopotu nie będzie z obsługą.

Polecam Knoppix - wpisz w google a znajdziesz ;)


Powiedz jeszcze, czy w obydwu komputerach masz karty na PCI i w obydwu takie same karty czy różne ?
Powrót do góry
   
tico97
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 173
Miasto: dolnośląskie

Post#12 Post autora tematu 28 Wrz 2007 18:55   

Re: Co jakiś czas zawiesza mi się internet!


Powiedz jeszcze, czy w obydwu komputerach masz karty na PCI i w obydwu takie same karty czy różne ?[/quote]

W obu komputerach są karty sieciowe Reatek, zamontowane w gniazdach PCI.
Ten starszy komputer ma kłopoty z odnowieniem adresu IP.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Wrz 2007 18:55   





Powrót do góry
   
neo_dc
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Mar 2005
Posty: 2168
Miasto: Tczew

Post#13 28 Wrz 2007 19:58   

Re: Co jakiś czas zawiesza mi się internet!


Spróbuj jakąś dystrybucje linuxa.

Może sprawdź jak zachowują się diody na modemie podczas braku netu?

Mam jeszcze jedną prostą radę - jeśli nie masz sam neta z kablówki to pożycz od kogoś modem i spróbuj podmienić.

Wykonaj chociaz jakąś z porad i wróć ;)
Powrót do góry
   
pawelcb33
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 04 Cze 2003
Posty: 890
Miasto: Wrocław

Post#14 28 Wrz 2007 22:29pomocny post - solucja   

Re: Co jakiś czas zawiesza mi się internet!


Ja tez mam neta z kablowki i jakis czas temu takze mialem z netem problemy. Net strasznie sie mulił, czasami nawet go niebylo. W koncu sie wkurzylem, zadzwonilem do serwisu i sie okazalo ze mam modem padniety. Teraz dziala dobrze, moze u ciebie tez cos jest z modemem. Pomysl tez o jakims routerze, w tedy niebedziesz musial sie bawic w przelaczanie kabli.
Powrót do góry
   
tico
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 89
Miasto: Wielkopolska

Post#15 04 Paź 2008 08:06pomocny post - solucja   

Re: Co jakiś czas zawiesza mi się internet!


W obu komputerach są karty sieciowe Reatek, zamontowane w gniazdach PCI.
Wywal jedną kartę sieciową!
Powrót do góry
   
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 3923

Post#16 04 Paź 2008 09:01pomocny post - solucja   

Re: Co jakiś czas zawiesza mi się internet!


tico napisał:
W obu komputerach są karty sieciowe Reatek, zamontowane w gniazdach PCI.
Wywal jedną kartę sieciową!


Miał na mysli ze w kazdym po jednej karcie, swoją drogą, pracowalem na windowsie z 3 kartami sieciowymi , BA pracowal nawet jako router/proxy i działało..... nie wiem skąd sie wzieły pogłoski ze jak się wsadzi windzie więcej jak jedną karte sieciową to dostanie korby , przy win 9x jest takie prawdopodobienstwo, przy win serii NT wsadzić mozna nawet 5 i przerobić komputer na przerośniety switch (tak pół żartem ale sie da)

I popieram z tym Knoppixem, o ile ta celina ma z 256MB ramu to jakos to wstanie, ściagasz ISO, wypalasz i odpalasz kompa, najszybciej chyba w ten sposób się dowiesz co jest winne.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Co jakiś czas zawiesza mi się internet!
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Internet - Internet co jakiś czas sam się wyłącza. (12)
Komputer zawiesza się co jakiś czas (14)
Komputer co jakiś czas zawiesza się (6)
komputer co jakiś czas się sam zawiesza!!!!!! (7)
AirLive RS 1200 - Zawiesza się co jakiś czas (12)
Komputer co jakiś czas zawiesza, a następnie resetuje się. (2)
XP home - Co jakiś czas jakby zawiesza się po starcie (22)
Internet się rozłącza co jakiś czas. (17)
Internet się rozłącza co jakiś czas! (8)
Dell D830 HDD. Co jakiś czas dysk się zawiesza. (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.052 seconds

elektroda.pl temat RSS