Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet ->Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet! Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
tico97
Level 14
Location: dolno¶l±skie
Joined: 11 Feb 2006
Posts: 173
Helped: 6
tico97
Level 14
Post#1 26 Sep 2007 10:41  Topic author   

Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


Co parę minut zawiesza mi się internet.
Muszę wył±czać i następnie wł±czać modem z kablówki do pr±du.
Wtedy jaki¶ czas jest internet.
Wy¶wietla mi się taki komunikat, jak w zał±czniku, jak dam ;"napraw"
Co to znaczy?

Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!

Pomaga też wył±czenie zapory systemu windows i co jaki¶ czas wył±czenie i następnie wł±czenie karty sieciowej.
Jaki¶ czas wtedy jest dobrze...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zdzislaw111
Level 26
Location: Puławy
Joined: 17 Jan 2004
Posts: 661
Helped: 75
Post rating: 5
zdzislaw111
Level 26
Post#2 26 Sep 2007 20:43Helpful post    

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


Witam.
Podejrzewam , że kto¶ podszywa się pod Twój nr IP.

To wygl±da jak by dwa komputery korzystały z jednego nr. IP

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
neo_dc
Level 31
Location: Tczew
Joined: 24 Mar 2005
Posts: 2152
Helped: 169
Post rating: 18
neo_dc
Level 31
Post#3 26 Sep 2007 20:47Helpful post    

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


Masz drugi komputer podpięty do tego samego modemu, udostępniasz komu¶ neta ?

Spróbuj

1. Wył±czyć zarz±dzanie energi± dla karty sieciowej
2. Przełóż kartę do innego slotu na płycie głównej komputera.

Helpful post? + 0
Back to top
tico97
Level 14
Location: dolno¶l±skie
Joined: 11 Feb 2006
Posts: 173
Helped: 6
tico97
Level 14
Post#4 27 Sep 2007 15:54  Topic author   

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


[quote="neo_dc"]Masz drugi komputer podpięty do tego samego modemu, udostępniasz komu¶ neta ?

Tak. Podpinamy na zmianę 2 kompy.
Na zmianę z synem zmieniamy wtyczki kabla sieciowego do komputera.
Resetujemy przy tym modem zewnętrzny z kablówki.

Dodano po 1 [minuty]:

zdzislaw111 wrote:
Witam.
Podejrzewam , że kto¶ podszywa się pod Twój nr IP.

To wygl±da jak by dwa komputery korzystały z jednego nr. IP


Korzystamy, ale na zmianę z kompem syna.
Resetujemy przy tym modem.
Może modem trzeba na dłużej wył±czyć z pr±du, aby "zapomniał" poprzedni komputer?
Zwiększyli nam neta z 256 kb/sek na 512 kb/sek. i od tego zwiększenia transferu zaczęły się kłopoty.
Bardzo proszę o jeszcze jakie¶ sugestie i podpowiedzi.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zdzislaw111
Level 26
Location: Puławy
Joined: 17 Jan 2004
Posts: 661
Helped: 75
Post rating: 5
zdzislaw111
Level 26
Post#5 27 Sep 2007 19:28Helpful post    

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


Pytania:
czy zawieszanie występuje przy pracy na kazdym z komputerów ?

do jakiego portu komputerów podł±czony jest modem ?

Helpful post? + +1
Back to top
tico97
Level 14
Location: dolno¶l±skie
Joined: 11 Feb 2006
Posts: 173
Helped: 6
tico97
Level 14
Post#6 27 Sep 2007 20:11  Topic author   

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


zdzislaw111 wrote:
Pytania:
czy zawieszanie występuje przy pracy na kazdym z komputerów ?
do jakiego portu komputerów podł±czony jest modem ?


1] Głównie występuje na moim, tym gorszym.[Celeron 500 MHz]
U syna, gdzie jest Sempron 3000+, występuje to rzadziej.

2] Do karty sieciowej Realtek RTL 8139, wsadzonej do jednego z gniazd PCI.

Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zdzislaw111
Level 26
Location: Puławy
Joined: 17 Jan 2004
Posts: 661
Helped: 75
Post rating: 5
zdzislaw111
Level 26
Post#7 27 Sep 2007 20:19Helpful post    

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


Cał± sprawę zgłosił bym do dostawcy internetu.

To niemożliwe aby w dwóch komputerach występowały identyczne przerwy w dostępie do internetu.
Miałem co¶ podobnego, ale na jednym komputerze i wtedy miałem uszkodzony port do którego był doł±czony modem.

U Ciebie może być uszkodzony modem lub przyczyna może leżeć po stronie dostawcy.

Helpful post? + 0
Back to top
tico97
Level 14
Location: dolno¶l±skie
Joined: 11 Feb 2006
Posts: 173
Helped: 6
tico97
Level 14
Post#8 27 Sep 2007 20:25  Topic author   

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


zdzislaw111 wrote:
Cał± sprawę zgłosił bym do dostawcy internetu.

To niemożliwe aby w dwóch komputerach występowały identyczne przerwy w dostępie do internetu.
Miałem co¶ podobnego, ale na jednym komputerze i wtedy miałem uszkodzony port do którego był doł±czony modem.


Teraz co¶ na razie chodzi dobrze.
Może co¶ poprawili?
Zmieniali nam internet z 256 kb/sek., na 512 kb/sek.
Od tej zmiany na szybszy internet zaczęły się kłopoty.
Dzi¶ jako¶ się nie wiesza.
Jak będ± dalsze problemy, to napiszę.

Helpful post? + 0
Back to top
neo_dc
Level 31
Location: Tczew
Joined: 24 Mar 2005
Posts: 2152
Helped: 169
Post rating: 18
neo_dc
Level 31
Post#9 27 Sep 2007 21:49Helpful post    

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


Skoro masz kablówkę i kłopoty zaczęły się po zwiększeniu limitu transferu radziłbym jeszcze sprawdzić czy Ci się gdzie¶ koncentryk nie poluĽnił. Miałem 2 modemy, i jeden "Webstar" był do¶ć czuły na takie rzeczy, natomiast drugi Thomsona chodził non-stop.

Je¶li dalej będzie się powtarzać to zgłaszaj jak najbardziej :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tico97
Level 14
Location: dolno¶l±skie
Joined: 11 Feb 2006
Posts: 173
Helped: 6
tico97
Level 14
Post#10 28 Sep 2007 18:22  Topic author   

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


Je¶li dalej będzie się powtarzać to zgłaszaj jak najbardziej

Znów znika nagle poł±czenie z internetem, ale tylko na tym słabszym, moim komputerze.
Gdy zrestartuję modem, pojawia się komunikat: "odnawianie adresu IP i trwa to bardzo długo i bez skutku.
Nie zadziała internet.
Teraz piszę z kompa syna, gdzie nie ma tego problemu.
Co to może być?

Helpful post? + 0
Back to top
neo_dc
Level 31
Location: Tczew
Joined: 24 Mar 2005
Posts: 2152
Helped: 169
Post rating: 18
neo_dc
Level 31
Post#11 28 Sep 2007 18:28Helpful post    

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


Może ¶ci±gnij jakie¶ LiveCD linuxa i sobie posurfuj po necie na tym, zainstalowana jest od razu Mozilla Firefox więc kłopotu nie będzie z obsług±.

Polecam Knoppix - wpisz w google a znajdziesz ;)


Powiedz jeszcze, czy w obydwu komputerach masz karty na PCI i w obydwu takie same karty czy różne ?

Helpful post? + 0
Back to top
tico97
Level 14
Location: dolno¶l±skie
Joined: 11 Feb 2006
Posts: 173
Helped: 6
tico97
Level 14
Post#12 28 Sep 2007 18:55  Topic author   

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


Powiedz jeszcze, czy w obydwu komputerach masz karty na PCI i w obydwu takie same karty czy różne ?[/quote]

W obu komputerach s± karty sieciowe Reatek, zamontowane w gniazdach PCI.
Ten starszy komputer ma kłopoty z odnowieniem adresu IP.

Helpful post? + 0
Back to top
neo_dc
Level 31
Location: Tczew
Joined: 24 Mar 2005
Posts: 2152
Helped: 169
Post rating: 18
neo_dc
Level 31
Post#13 28 Sep 2007 19:58    

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


Spróbuj jak±¶ dystrybucje linuxa.

Może sprawdĽ jak zachowuj± się diody na modemie podczas braku netu?

Mam jeszcze jedn± prost± radę - je¶li nie masz sam neta z kablówki to pożycz od kogo¶ modem i spróbuj podmienić.

Wykonaj chociaz jak±¶ z porad i wróć ;)

Helpful post? + 0
Back to top
pawelcb33
Level 24
Location: Wrocław
Joined: 04 Jun 2003
Posts: 960
Helped: 10
Post rating: 49
pawelcb33
Level 24
Post#14 28 Sep 2007 22:29Helpful post    

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


Ja tez mam neta z kablowki i jakis czas temu takze mialem z netem problemy. Net strasznie sie mulił, czasami nawet go niebylo. W koncu sie wkurzylem, zadzwonilem do serwisu i sie okazalo ze mam modem padniety. Teraz dziala dobrze, moze u ciebie tez cos jest z modemem. Pomysl tez o jakims routerze, w tedy niebedziesz musial sie bawic w przelaczanie kabli.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tico
Level 12
Location: Wielkopolska
Joined: 25 Apr 2003
Posts: 92
Helped: 7
Post rating: 10
tico
Level 12
Post#15 04 Oct 2008 08:06Helpful post    

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


W obu komputerach s± karty sieciowe Reatek, zamontowane w gniazdach PCI.
Wywal jedn± kartę sieciow±!

Helpful post? + 0
Back to top
Darrieus
Level 38
Joined: 28 Feb 2007
Posts: 3863
Helped: 401
Post rating: 17
Darrieus
Level 38
Post#16 04 Oct 2008 09:01Helpful post    

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


tico wrote:
W obu komputerach s± karty sieciowe Reatek, zamontowane w gniazdach PCI.
Wywal jedn± kartę sieciow±!


Miał na mysli ze w kazdym po jednej karcie, swoj± drog±, pracowalem na windowsie z 3 kartami sieciowymi , BA pracowal nawet jako router/proxy i działało..... nie wiem sk±d sie wzieły pogłoski ze jak się wsadzi windzie więcej jak jedn± karte sieciow± to dostanie korby , przy win 9x jest takie prawdopodobienstwo, przy win serii NT wsadzić mozna nawet 5 i przerobić komputer na przero¶niety switch (tak pół żartem ale sie da)

I popieram z tym Knoppixem, o ile ta celina ma z 256MB ramu to jakos to wstanie, ¶ciagasz ISO, wypalasz i odpalasz kompa, najszybciej chyba w ten sposób się dowiesz co jest winne.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!
Page 1 of 1

Similar topics to co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!

Internet - Internet co jaki¶ czas sam się wył±cza. (12)
Komputer zawiesza się co jaki¶ czas (14)
Komputer co jaki¶ czas zawiesza się (6)
komputer co jaki¶ czas się sam zawiesza!!!!!! (7)
AirLive RS 1200 - Zawiesza się co jaki¶ czas (12)
Komputer co jaki¶ czas zawiesza, a następnie resetuje się. (2)
XP home - Co jaki¶ czas jakby zawiesza się po starcie (22)
Internet się rozł±cza co jaki¶ czas. (17)
Internet się rozł±cza co jaki¶ czas! (8)
Dell D830 HDD. Co jaki¶ czas dysk się zawiesza. (5)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.1 seconds