Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!
Author
Message
tico97
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 11 Feb 2006
Posts: 173
Location: dolno¶l±skie

Post#1 Post from the author of the topic 26 Sep 2007 10:41   

Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


Co parę minut zawiesza mi się internet.
Muszę wył±czać i następnie wł±czać modem z kablówki do pr±du.
Wtedy jaki¶ czas jest internet.
Wy¶wietla mi się taki komunikat, jak w zał±czniku, jak dam ;"napraw"
Co to znaczy?

Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!

Pomaga też wył±czenie zapory systemu windows i co jaki¶ czas wył±czenie i następnie wł±czenie karty sieciowej.
Jaki¶ czas wtedy jest dobrze...

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Sep 2007 10:41   





Back to top
   
zdzislaw111
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 17 Jan 2004
Posts: 663
Location: Puławy

Post#2 26 Sep 2007 20:43helpful post - solution   

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


Witam.
Podejrzewam , że kto¶ podszywa się pod Twój nr IP.

To wygl±da jak by dwa komputery korzystały z jednego nr. IP

Helpful message? + -

Back to top
   
neo_dc
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 24 Mar 2005
Posts: 2149
Location: Tczew

Post#3 26 Sep 2007 20:47helpful post - solution   

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


Masz drugi komputer podpięty do tego samego modemu, udostępniasz komu¶ neta ?

Spróbuj

1. Wył±czyć zarz±dzanie energi± dla karty sieciowej
2. Przełóż kartę do innego slotu na płycie głównej komputera.

Helpful message? + -

Back to top
   
tico97
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 11 Feb 2006
Posts: 173
Location: dolno¶l±skie

Post#4 Post from the author of the topic 27 Sep 2007 15:54   

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


[quote="neo_dc"]Masz drugi komputer podpięty do tego samego modemu, udostępniasz komu¶ neta ?

Tak. Podpinamy na zmianę 2 kompy.
Na zmianę z synem zmieniamy wtyczki kabla sieciowego do komputera.
Resetujemy przy tym modem zewnętrzny z kablówki.

Dodano po 1 [minuty]:

zdzislaw111 wrote:
Witam.
Podejrzewam , że kto¶ podszywa się pod Twój nr IP.

To wygl±da jak by dwa komputery korzystały z jednego nr. IP


Korzystamy, ale na zmianę z kompem syna.
Resetujemy przy tym modem.
Może modem trzeba na dłużej wył±czyć z pr±du, aby "zapomniał" poprzedni komputer?
Zwiększyli nam neta z 256 kb/sek na 512 kb/sek. i od tego zwiększenia transferu zaczęły się kłopoty.
Bardzo proszę o jeszcze jakie¶ sugestie i podpowiedzi.

Helpful message? + -

Back to top
   
zdzislaw111
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 17 Jan 2004
Posts: 663
Location: Puławy

Post#5 27 Sep 2007 19:28helpful post - solution   

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


Pytania:
czy zawieszanie występuje przy pracy na kazdym z komputerów ?

do jakiego portu komputerów podł±czony jest modem ?

Helpful message? + -

Back to top
   
tico97
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 11 Feb 2006
Posts: 173
Location: dolno¶l±skie

Post#6 Post from the author of the topic 27 Sep 2007 20:11   

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


zdzislaw111 wrote:
Pytania:
czy zawieszanie występuje przy pracy na kazdym z komputerów ?
do jakiego portu komputerów podł±czony jest modem ?


1] Głównie występuje na moim, tym gorszym.[Celeron 500 MHz]
U syna, gdzie jest Sempron 3000+, występuje to rzadziej.

2] Do karty sieciowej Realtek RTL 8139, wsadzonej do jednego z gniazd PCI.

Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!

Helpful message? + -

Back to top
   
zdzislaw111
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 17 Jan 2004
Posts: 663
Location: Puławy

Post#7 27 Sep 2007 20:19helpful post - solution   

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


Cał± sprawę zgłosił bym do dostawcy internetu.

To niemożliwe aby w dwóch komputerach występowały identyczne przerwy w dostępie do internetu.
Miałem co¶ podobnego, ale na jednym komputerze i wtedy miałem uszkodzony port do którego był doł±czony modem.

U Ciebie może być uszkodzony modem lub przyczyna może leżeć po stronie dostawcy.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Sep 2007 20:19helpful post - solution   





Back to top
   
tico97
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 11 Feb 2006
Posts: 173
Location: dolno¶l±skie

Post#8 Post from the author of the topic 27 Sep 2007 20:25   

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


zdzislaw111 wrote:
Cał± sprawę zgłosił bym do dostawcy internetu.

To niemożliwe aby w dwóch komputerach występowały identyczne przerwy w dostępie do internetu.
Miałem co¶ podobnego, ale na jednym komputerze i wtedy miałem uszkodzony port do którego był doł±czony modem.


Teraz co¶ na razie chodzi dobrze.
Może co¶ poprawili?
Zmieniali nam internet z 256 kb/sek., na 512 kb/sek.
Od tej zmiany na szybszy internet zaczęły się kłopoty.
Dzi¶ jako¶ się nie wiesza.
Jak będ± dalsze problemy, to napiszę.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Sep 2007 20:25   





Back to top
   
neo_dc
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 24 Mar 2005
Posts: 2149
Location: Tczew

Post#9 27 Sep 2007 21:49helpful post - solution   

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


Skoro masz kablówkę i kłopoty zaczęły się po zwiększeniu limitu transferu radziłbym jeszcze sprawdzić czy Ci się gdzie¶ koncentryk nie poluĽnił. Miałem 2 modemy, i jeden "Webstar" był do¶ć czuły na takie rzeczy, natomiast drugi Thomsona chodził non-stop.

Je¶li dalej będzie się powtarzać to zgłaszaj jak najbardziej Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
tico97
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 11 Feb 2006
Posts: 173
Location: dolno¶l±skie

Post#10 Post from the author of the topic 28 Sep 2007 18:22   

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


Je¶li dalej będzie się powtarzać to zgłaszaj jak najbardziej

Znów znika nagle poł±czenie z internetem, ale tylko na tym słabszym, moim komputerze.
Gdy zrestartuję modem, pojawia się komunikat: "odnawianie adresu IP i trwa to bardzo długo i bez skutku.
Nie zadziała internet.
Teraz piszę z kompa syna, gdzie nie ma tego problemu.
Co to może być?

Helpful message? + -

Back to top
   
neo_dc
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 24 Mar 2005
Posts: 2149
Location: Tczew

Post#11 28 Sep 2007 18:28helpful post - solution   

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


Może ¶ci±gnij jakie¶ LiveCD linuxa i sobie posurfuj po necie na tym, zainstalowana jest od razu Mozilla Firefox więc kłopotu nie będzie z obsług±.

Polecam Knoppix - wpisz w google a znajdziesz Wink


Powiedz jeszcze, czy w obydwu komputerach masz karty na PCI i w obydwu takie same karty czy różne ?

Helpful message? + -

Back to top
   
tico97
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 11 Feb 2006
Posts: 173
Location: dolno¶l±skie

Post#12 Post from the author of the topic 28 Sep 2007 18:55   

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


Powiedz jeszcze, czy w obydwu komputerach masz karty na PCI i w obydwu takie same karty czy różne ?[/quote]

W obu komputerach s± karty sieciowe Reatek, zamontowane w gniazdach PCI.
Ten starszy komputer ma kłopoty z odnowieniem adresu IP.

Helpful message? + -

Back to top
   
neo_dc
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 24 Mar 2005
Posts: 2149
Location: Tczew

Post#13 28 Sep 2007 19:58   

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


Spróbuj jak±¶ dystrybucje linuxa.

Może sprawdĽ jak zachowuj± się diody na modemie podczas braku netu?

Mam jeszcze jedn± prost± radę - je¶li nie masz sam neta z kablówki to pożycz od kogo¶ modem i spróbuj podmienić.

Wykonaj chociaz jak±¶ z porad i wróć Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
pawelcb33
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 04 Jun 2003
Posts: 902
Location: Wrocław

Post#14 28 Sep 2007 22:29helpful post - solution   

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


Ja tez mam neta z kablowki i jakis czas temu takze mialem z netem problemy. Net strasznie sie mulił, czasami nawet go niebylo. W koncu sie wkurzylem, zadzwonilem do serwisu i sie okazalo ze mam modem padniety. Teraz dziala dobrze, moze u ciebie tez cos jest z modemem. Pomysl tez o jakims routerze, w tedy niebedziesz musial sie bawic w przelaczanie kabli.

Helpful message? + -

Back to top
   
tico
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 25 Apr 2003
Posts: 89
Location: Wielkopolska

Post#15 04 Oct 2008 08:06helpful post - solution   

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


W obu komputerach s± karty sieciowe Reatek, zamontowane w gniazdach PCI.
Wywal jedn± kartę sieciow±!

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Oct 2008 08:06helpful post - solution   





Back to top
   
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 28 Feb 2007
Posts: 3868

Post#16 04 Oct 2008 09:01helpful post - solution   

Re: Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!


tico wrote:
W obu komputerach s± karty sieciowe Reatek, zamontowane w gniazdach PCI.
Wywal jedn± kartę sieciow±!


Miał na mysli ze w kazdym po jednej karcie, swoj± drog±, pracowalem na windowsie z 3 kartami sieciowymi , BA pracowal nawet jako router/proxy i działało..... nie wiem sk±d sie wzieły pogłoski ze jak się wsadzi windzie więcej jak jedn± karte sieciow± to dostanie korby , przy win 9x jest takie prawdopodobienstwo, przy win serii NT wsadzić mozna nawet 5 i przerobić komputer na przero¶niety switch (tak pół żartem ale sie da)

I popieram z tym Knoppixem, o ile ta celina ma z 256MB ramu to jakos to wstanie, ¶ciagasz ISO, wypalasz i odpalasz kompa, najszybciej chyba w ten sposób się dowiesz co jest winne.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Co jaki¶ czas zawiesza mi się internet!
Page 1 of 1
Similar topics
Internet - Internet co jaki¶ czas sam się wył±cza. (12)
Komputer zawiesza się co jaki¶ czas (14)
Komputer co jaki¶ czas zawiesza się (6)
komputer co jaki¶ czas się sam zawiesza!!!!!! (7)
AirLive RS 1200 - Zawiesza się co jaki¶ czas (12)
Komputer co jaki¶ czas zawiesza, a następnie resetuje się. (2)
XP home - Co jaki¶ czas jakby zawiesza się po starcie (22)
Internet się rozł±cza co jaki¶ czas. (17)
Internet się rozł±cza co jaki¶ czas! (8)
Dell D830 HDD. Co jaki¶ czas dysk się zawiesza. (5)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl topic RSS feed