Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podłączenie Kolumn kablem koncentrycznym


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Nagłośnienie Domowe -> Podłączenie Kolumn kablem koncentrycznym
Autor
Wiadomość
darioosz
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 05 Wrz 2007
Posty: 2
Miasto: Trzebinia

Post#1 Post autora tematu 27 Wrz 2007 21:46   

Podłączenie Kolumn


To mój pierwszy post na tym forum więc chciałem sie przywitać: Witam :)

Ale do rzeczy, chodzi o to ze chyba gdzieś na tym forum przeczytałem o podłączeniu kolumn kablem koncentrycznym i postanowiłem sprawdzić czy to w ogóle coś da, podłączyłem kolumny takim kablem w bi-wireingu tzn do każdej kolumny idą po dwa kable koncentryczne. Ku mojemu zdziwieniu dźwięk nabrał głębokości i brzmienia ?! bas stał się donośniejszy a wysokie tony bardziej wyraźne. Przedtem kolumny były podłączone kablem 2x2,5mm.

Jednakże ostatnio wertuje troche tego forum w poszukiwaniu tego posta odnośnie takiego podłączenia, znalazłem tylko negatywne opinie albo że można tak robić ale tylko na chwile.

Tak więc moim pytaniem jest czy można tak podłączyć głośniki na stałe bez uszczerbku na sprzęcie :) tzn żeby nic sie nie zepsuło ?

Dodam ze sprzęt na którym to gra to Yamaha RX-V459 i Kolumny JBL E80.

Pozdrawiam :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Wrz 2007 21:46   





Powrót do góry
   
clauf
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 08 Wrz 2006
Posty: 39
Miasto: Poznań

Post#2 28 Wrz 2007 00:43   

Re: Podłączenie Kolumn


Kabla koncentrycznego używa się do instrumentów, ponieważ masa, która znajduje się na oplocie staje się ekranem, co zmniejsza zakłócenia.

Kabel koncentryczny ma tą jedną wadę, że ma znacząco większą pojemność niż zwykły kabel. W dodatku ma na ogół mniejszy przekrój, a co za tym idzie większy opór. Łącząc te dwie wady w jedną otrzymujemy filtr dolnoprzepustowy. Zwracając uwagę na małe wartości zarówno oporu, jak i pojemności wydaje mi się, że nie powinny one mieć negatywnego wpływu na żywotność elementów, jednak nie mam co do tego 100% pewności. Według mnie długi niskiej jakości kabel koncentryczny może co najwyżej obcinać górne pasmo. Jeśli zastosujemy kabel wystarczająco dobrej jakości powinno to chyba działać bez uszczerbku dla sprzętu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Wrz 2007 00:43   





Powrót do góry
   
Pablo1964
Moderator
Moderator


Dołączył: 23 Gru 2005
Posty: 16461
Miasto: Sosnowiec

Post#3 28 Wrz 2007 09:10   

Re: Podłączenie Kolumn


Nie ma prawa uszkodzić sprzętu. Jeżeli subiektywnie odczuwasz, że dźwięk jest lepszy, zostaw takie połączenie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Wrz 2007 09:10   





Powrót do góry
   
darioosz
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 05 Wrz 2007
Posty: 2
Miasto: Trzebinia

Post#4 Post autora tematu 28 Wrz 2007 09:18   

Re: Podłączenie Kolumn


dzięki za odpowiedzi, największe odczucie jest na niskich tonach, przedtem musiałem amplituner żyłować na Bass +10, teraz jest +2 albo +4 bo na większym nie da sie wytrzymać, obawiałem się tylko o uszkodzenie sprzętu ale skoro nic nie powinno się stać to tak zostawiam :)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Nagłośnienie Domowe -> Podłączenie Kolumn kablem koncentrycznym
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Transmisja sygnalu cyfrowego kablem antenowym koncentrycznym (2)
Podłączenie kolumn trójdrożnych kablem dwużyłowym (8)
Przesył sygnału z dwóch kamer jednym kablem koncentrycznym do rejestratora. (2)
Podłączenie PC z TV kablem (11)
Podłączenie pc z tv kablem vga - hdmi (6)
Podłączenie TV i wieży kablem optycznym (2)
Podłączenie PC do Telewizora kablem HDMI (6)
Podłączenie PC do TV kablem HDMI Windows 7 problem (10)
Podłączenie notebooka kablem HDMI-DVI-I (1)
Toschiba 40RL939 - Podłączenie internetu kablem (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.043 seconds

elektroda.pl temat RSS