FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Legalność programów pisanych w Delphi

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Programming Generally -> Legalność programów pisanych w Delphi
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 20 Nov 2003 14:48   

Legalność programów pisanych w Delphi

Witam,
Napisałem program, który chciałbym legalnie sprzedać. Program napisny w delphi 6, wersja exe (bez kodu źródłowego). Jak mogę to zrobić:
1. Czy mószę kupwać delphi czy mogę to jakoś pominąć (np. skompilować go za opłatą w jakieś firmie).
2. Czy może to być forma umowy - zlecenia, ew. jakaś inna?
Sory żę to na tym forum ale możę macie jakieś doświadczenia w tym temacie i wesprzecie dobrą radą :)
Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 20 Nov 2003 14:48   

Back to top

genetix
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 20 Nov 2003 16:16   

Re: Legalność programów pisanych w Delphi

1. jak masz pelna wersje, bez klauzuli "not for commercial use" to patrz pkt 2.

2. gdy punkt 1 = tak i masz legalna kopie to tak.

jak 1 lub 2 nie, to teoretycznie nie. ale nie slyszalem, zeby ktos to sprawdzal (no chyba, ze masz firme software'owa i narobiles sobie konkurencji... 8) :twisted:)

mam pytanie:

czy jak oferujesz komercyjnie program w postaci samego zrodla to muszisz miec oryginalny kompilator? bo teoretycznie, nie jest ci on do niczego potrzebny (np jestes geniusz i piszesz source w notatniku :) )

pozdro.
Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#3 20 Nov 2003 20:41   

myrcin wrote:
1. Czy mószę kupwać delphi czy mogę to jakoś pominąć (np. skompilować go za opłatą w jakieś firmie).
Musiałbyś mieć licencje na delphi z możliwością późniejszego rozprowadzania kodu wykonywalnego (oddzielny paragraf licencji)
myrcin wrote:
2. Czy może to być forma umowy - zlecenia, ew. jakaś inna?
Umowa kupna-sprzedaży byłaby OK, ale jeśli chodzi u proste formalności to najłatwiej jest to zrobić na umowe-zlecenia (firma załatwi wtedy wszystkie formalności z podatkami), tylko musisz mieć dobrze sformuowaną umowe odnośnie praw autorskich.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Nov 2003 20:41   

Back to top

myrcin
Poziom 15
Poziom 15

Post#4 Post from the author of the topic 21 Nov 2003 08:19   

Dzięki za info.
I dalej. Czytam już któryś raz licencje delphi personal ($99) i profesional ($999) i dalej nie wiem czy na wersji personal mogę pisać i sprzedawać skompilowane programy. Cena różniąca te wersje to rząd wielkości :). Jakiej wersji używacie?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 21 Nov 2003 08:19   

Back to top

Ziele6
Poziom 14
Poziom 14

Post#5 21 Nov 2003 14:39   

W personal możesz pisać programy ale nie dla celów kompercyjnych. Ja używam enterprise potraktowanego uszlachetniaczem ;)... Jak wygląda profesional? Ponoć najbardziej rozbudowany i jeszcze go na necie nie widziałem :(
Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 22 Nov 2003 01:10   

Wersja pakietu (są 3 STDandard, PROfesional i ENTerprise) oznacza tylko rozbudowanie o dodatkowe komponenty, std ma podstawowe, pro ma dodatkowo komponenty do baz danych, a ent full wypas. Natomiast są licencje edukacyjne (całkowicie darmowego), dla tzw uczniów/studentów/nauczycieli (grosze) oraz licencje: tzw deployment license (bez prawa do zniżek na nowe produkty i pomocy technicznej z firmy, ale można sprzedawać gotowe programy) i pełnopłatna.
Back to top

myrcin
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 Post from the author of the topic 24 Nov 2003 13:45   

Dzięki za info!
Gdzie coś znajdę coś na temat delphi z deployment license? Na stronie borlanda nie ma treści takiej licencji (a tak naprawdę to nic takiego tam nie znalazłem). Ewentualnie gdzie mogę to kupić lub z kim się skontakować (firma) ?
Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#8 24 Nov 2003 20:40   

myrcin wrote:
Gdzie coś znajdę coś na temat delphi z deployment license? Na stronie borlanda nie ma treści takiej licencji (a tak naprawdę to nic takiego tam nie znalazłem).
Ja kupiłem taką licencje do D5, płyty CD były dodane do PC Word Komputer 11/2001 wraz z kuponem który trzeba było wysłać faxem do firmy Inprise (dawnej borland) w warszawie. Potem przychodziła koperta za zaliczeniem pocztowych za 299 albo 399 zł a w niej faktura i kilka papierków.
Back to top

myrcin
Poziom 15
Poziom 15

Post#9 Post from the author of the topic 25 Nov 2003 14:36   

No to się opłacało :) . Pewnie taka okazja się już nie powtórzy. Chętnie bym skorzystał z takiej okazji. Nie wiecie czy przypadkiem nie wyszła, wychodzi lub wyjdzie jakaś gazeta komputerowa z delphi :) i licencją jak napisał (napisała sądząc po obrazku!) elektryk?
A swoją drogą co sądzicie o pomyśle żeby zwrócić się z zapytaniem do borlanda o tego typu licencje?
Back to top

Quartis
Poziom 9
Poziom 9

Post#10 26 Nov 2003 20:35   

Na twoim miejscu zwrocilbym sie do dystrybutora lub samej firmy Borland. Bo ile pamietam tez kiedys widzialem wersje Delphi w gazecie i chcialem je wykorzystac. Ale z tego co pamietam wersja ta nie pozwalala na komerycyjne wykorzystanie mimo wplacenia kasy i stania sie legalna. W gazetach typu PC World, CHIP bardzo czesto mowi sie o oprogramowaniu freeware, ale faktycznie jest one darmowe ale TYLKO do domowego uzytku. Typowe slogany reklamowe faktycznie nic nie wnoszace bo producent i tak kase musi dostac :)

Quartis -=co ma byc niech bedzie=-
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Nov 2003 20:35   

Back to top

Marko6
Poziom 7
Poziom 7

Post#11 09 Dec 2003 14:35   

szukaj Delphi na płytach "Experta"
Aby korzystać z kompilatora należy się zarejestrować na stronie Borlanda
Trzeba także połączyć się przez internet ze stroną Borlanda.
Jeżel to wersja czasowa to nie widzę problemu ,przecież mogłeś tylko skompilować program w ciągu kilku minut.Kto ci udowodni ile ty
naprawdę pisałeś program.
W praktyce jeżeli nie masz wrednej konkurencji możesz kompilować na czym chcesz i sprzedawać nie bojąc się niczego.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Programming Generally -> Legalność programów pisanych w Delphi
Page 1 of 1
Similar topics
[Delphi] Windows API, zamykanie innych programów. (6)
pisanie programów w delphi do rs-232 (20)
[Delphi ]Jak skorzystać z DNS w pisanych programach? (2)
Kompatybilność programów pisanych pod .NET (9)
Obrazki alfabetu i liczb pisanych odrecznie (4)

Page generation time: 0.127 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed