| Author |
myrcin Poziom 15

|
20 Nov 2003 14:48 Legalność programów pisanych w Delphi |
|
|
|
Witam,
Napisałem program, który chciałbym legalnie sprzedać. Program napisny w delphi 6, wersja exe (bez kodu źródłowego). Jak mogę to zrobić:
1. Czy mószę kupwać delphi czy mogę to jakoś pominąć (np. skompilować go za opłatą w jakieś firmie).
2. Czy może to być forma umowy - zlecenia, ew. jakaś inna?
Sory żę to na tym forum ale możę macie jakieś doświadczenia w tym temacie i wesprzecie dobrą radą :)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Nov 2003 14:48 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
genetix Poziom 19

|
20 Nov 2003 16:16 Re: Legalność programów pisanych w Delphi |
|
|
|
1. jak masz pelna wersje, bez klauzuli "not for commercial use" to patrz pkt 2.
2. gdy punkt 1 = tak i masz legalna kopie to tak.
jak 1 lub 2 nie, to teoretycznie nie. ale nie slyszalem, zeby ktos to sprawdzal (no chyba, ze masz firme software'owa i narobiles sobie konkurencji... 8) :twisted:)
mam pytanie:
czy jak oferujesz komercyjnie program w postaci samego zrodla to muszisz miec oryginalny kompilator? bo teoretycznie, nie jest ci on do niczego potrzebny (np jestes geniusz i piszesz source w notatniku :) )
pozdro.
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk Poziom 26

|
20 Nov 2003 20:41 Re: Legalność programów pisanych w Delphi |
|
|
|
| myrcin wrote: |
| 1. Czy mószę kupwać delphi czy mogę to jakoś pominąć (np. skompilować go za opłatą w jakieś firmie). |
Musiałbyś mieć licencje na delphi z możliwością późniejszego rozprowadzania kodu wykonywalnego (oddzielny paragraf licencji)
| 2. Czy może to być forma umowy - zlecenia, ew. jakaś inna? |
Umowa kupna-sprzedaży byłaby OK, ale jeśli chodzi u proste formalności to najłatwiej jest to zrobić na umowe-zlecenia (firma załatwi wtedy wszystkie formalności z podatkami), tylko musisz mieć dobrze sformuowaną umowe odnośnie praw autorskich.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Nov 2003 20:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
myrcin Poziom 15

|
21 Nov 2003 08:19 Re: Legalność programów pisanych w Delphi |
|
|
|
Dzięki za info.
I dalej. Czytam już któryś raz licencje delphi personal ($99) i profesional ($999) i dalej nie wiem czy na wersji personal mogę pisać i sprzedawać skompilowane programy. Cena różniąca te wersje to rząd wielkości :). Jakiej wersji używacie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Nov 2003 08:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Ziele6 Poziom 14

|
21 Nov 2003 14:39 |
|
|
|
W personal możesz pisać programy ale nie dla celów kompercyjnych. Ja używam enterprise potraktowanego uszlachetniaczem ;)... Jak wygląda profesional? Ponoć najbardziej rozbudowany i jeszcze go na necie nie widziałem :(
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk Poziom 26

|
22 Nov 2003 01:10 Re: Legalność programów pisanych w Delphi |
|
|
|
Wersja pakietu (są 3 STDandard, PROfesional i ENTerprise) oznacza tylko rozbudowanie o dodatkowe komponenty, std ma podstawowe, pro ma dodatkowo komponenty do baz danych, a ent full wypas. Natomiast są licencje edukacyjne (całkowicie darmowego), dla tzw uczniów/studentów/nauczycieli (grosze) oraz licencje: tzw deployment license (bez prawa do zniżek na nowe produkty i pomocy technicznej z firmy, ale można sprzedawać gotowe programy) i pełnopłatna.
|
|
| Back to top |
|
 |
myrcin Poziom 15

|
24 Nov 2003 13:45 Re: Legalność programów pisanych w Delphi |
|
|
|
Dzięki za info!
Gdzie coś znajdę coś na temat delphi z deployment license? Na stronie borlanda nie ma treści takiej licencji (a tak naprawdę to nic takiego tam nie znalazłem). Ewentualnie gdzie mogę to kupić lub z kim się skontakować (firma) ?
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk Poziom 26

|
24 Nov 2003 20:40 Re: Legalność programów pisanych w Delphi |
|
|
|
| Gdzie coś znajdę coś na temat delphi z deployment license? Na stronie borlanda nie ma treści takiej licencji (a tak naprawdę to nic takiego tam nie znalazłem). |
Ja kupiłem taką licencje do D5, płyty CD były dodane do PC Word Komputer 11/2001 wraz z kuponem który trzeba było wysłać faxem do firmy Inprise (dawnej borland) w warszawie. Potem przychodziła koperta za zaliczeniem pocztowych za 299 albo 399 zł a w niej faktura i kilka papierków.
|
|
| Back to top |
|
 |
myrcin Poziom 15

|
25 Nov 2003 14:36 Re: Legalność programów pisanych w Delphi |
|
|
|
No to się opłacało :) . Pewnie taka okazja się już nie powtórzy. Chętnie bym skorzystał z takiej okazji. Nie wiecie czy przypadkiem nie wyszła, wychodzi lub wyjdzie jakaś gazeta komputerowa z delphi :) i licencją jak napisał (napisała sądząc po obrazku!) elektryk?
A swoją drogą co sądzicie o pomyśle żeby zwrócić się z zapytaniem do borlanda o tego typu licencje?
|
|
| Back to top |
|
 |
Quartis Poziom 9

|
26 Nov 2003 20:35 Re: Legalność programów pisanych w Delphi |
|
|
|
Na twoim miejscu zwrocilbym sie do dystrybutora lub samej firmy Borland. Bo ile pamietam tez kiedys widzialem wersje Delphi w gazecie i chcialem je wykorzystac. Ale z tego co pamietam wersja ta nie pozwalala na komerycyjne wykorzystanie mimo wplacenia kasy i stania sie legalna. W gazetach typu PC World, CHIP bardzo czesto mowi sie o oprogramowaniu freeware, ale faktycznie jest one darmowe ale TYLKO do domowego uzytku. Typowe slogany reklamowe faktycznie nic nie wnoszace bo producent i tak kase musi dostac :)
Quartis -=co ma byc niech bedzie=-
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Nov 2003 20:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Marko6 Poziom 7

|
09 Dec 2003 14:35 |
|
|
|
szukaj Delphi na płytach "Experta"
Aby korzystać z kompilatora należy się zarejestrować na stronie Borlanda
Trzeba także połączyć się przez internet ze stroną Borlanda.
Jeżel to wersja czasowa to nie widzę problemu ,przecież mogłeś tylko skompilować program w ciągu kilku minut.Kto ci udowodni ile ty
naprawdę pisałeś program.
W praktyce jeżeli nie masz wrednej konkurencji możesz kompilować na czym chcesz i sprzedawać nie bojąc się niczego.
|
|
| Back to top |
|
 |