Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Creative Inspire t3030, schemat wtyczki od pilota?


  Main Page -> Forum Index -> Beginner Science ->Creative Inspire t3030, schemat wtyczki od pilota? Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
marcin1341
Level 9
Joined: 21 Feb 2006
Posts: 43
marcin1341
Level 9
Post#1 01 Oct 2007 16:43  Topic author   

Creative Inspire t3030


Witam!
Czy mógłby mi ktoś znaleść lub dać schemat wtyczki od pilota tego sterujacego głośnością i basem w tych głośniczkach creatva? chodzi mi o to który pin odpowiada odpowiedniemu kolorowi kabelka (jest ich 9)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hefid
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Warszawa
Joined: 17 Apr 2002
Posts: 17963
Helped: 540
Post rating: 362
hefid
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#2 01 Oct 2007 16:49    

Re: Creative Inspire t3030


Przeniosłem z: Schematu/instrukcji…

Helpful post? + 0
Back to top
shirck
Level 2
Joined: 04 Apr 2008
Posts: 2
shirck
Level 2
Post#3 06 Jun 2008 19:12    

Re: Creative Inspire t3030


Witam!! ja mam ciut inną prośbę potrzebuje znać wartość rezystora R25 znajduje się koło wtyczki od pilota. Jak by ktoś mógł pomóc z góry dziękuje..

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tomek2000
Level 23
Location: Lublin - Janów Lubelski
Joined: 27 Sep 2001
Posts: 795
Helped: 14
Post rating: 30
tomek2000
Level 23
Post#4 03 Dec 2008 10:11    

Re: Creative Inspire t3030


Rozpiskę wrzuciłem tu:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=5811968#5811968

A R25 u mnie był nieużywany.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
szpracy
Level 9
Location: Warka
Joined: 13 Dec 2008
Posts: 31
Post rating: 1
szpracy
Level 9
Post#5 13 Dec 2008 21:03    

Re: Creative Inspire t3030


A czy mógłby ktoś podać (zrobić) zdjęcie tego pilota z ze środka.. chodzi o płytle i tą reszte.. bo dzis zacząłem robić jeden i okazało sie że sobie nie poparzyłem do jakiego to modelu ma być i musze zrobić do t3030 ... a ten schemat co jest podany w jednym temacie ten taki rysowany nie za bardzo mi odpowiada bo ja laik i raczej sobie nie poradze bez tych zdjęć...

bardzo bym prosił bo mam kurcze wszystko po za tym pilotem i taka lipa jak stoi w koncie a nie gra...

dzięki

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
szpracy
Level 9
Location: Warka
Joined: 13 Dec 2008
Posts: 31
Post rating: 1
szpracy
Level 9
Post#6 14 Dec 2008 22:41    

Re: Creative Inspire t3030


Panowie przepraszam że pisze post pod postem... ale nikt nie posiada takich głośników ?

Bardzo bym prosił żeby ktoś rozebrał pilocik i zrobił fotki ... płytki... z góry i z dołu...

Pozdro..

Helpful post? + 0
Back to top
tomek2000
Level 23
Location: Lublin - Janów Lubelski
Joined: 27 Sep 2001
Posts: 795
Helped: 14
Post rating: 30
tomek2000
Level 23
Post#7 15 Dec 2008 16:26    

Re: Creative Inspire t3030


Schemat pilota jest w tym pliku który umieściłem (od T3030). Konstrukcja jest banalna: 2 potencjometry, parę rezystorów, gniazdo słuchawkowe i dioda LED. Jeśli nie masz potencjometru z wyłącznikiem to możesz zamontować włącznik oddzielnie - będzie Ci się kolumna włączała z ustawioną wcześniej głosnością :)
Jeśli czegoś nie rozumiesz ze schematu to pisz - może coś podpowiem.
Kolumn już niestety nie mam więc fotki nie zrobię :(

Helpful post? + +1
Back to top
szpracy
Level 9
Location: Warka
Joined: 13 Dec 2008
Posts: 31
Post rating: 1
szpracy
Level 9
Post#8 15 Dec 2008 17:28    

Re: Creative Inspire t3030


zrobiłem tak jak na tym schemacie ale tylko nie wiem jak tam gniazdo (jack) zrobić... ?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tomek2000
Level 23
Location: Lublin - Janów Lubelski
Joined: 27 Sep 2001
Posts: 795
Helped: 14
Post rating: 30
tomek2000
Level 23
Post#9 15 Dec 2008 19:08    

Re: Creative Inspire t3030


> do szpracy <
Musisz mieć gniazdo słuchawkowe z dodatkowymi stykami zwieranymi po włożeniu wtyczki.
1 i 4 to wyjścia kanałów lewego i prawego do słuchawek.
6 to wyjście sygnału MUTE do wyciszenia głośników zestawu żebyś jednocześnie w słuchawkach i głośnikach dźwięku nie słyszał.

Jeśli dioda świeci Ci cały czas to źle podłączyłeś zasilanie. Na jednym z pinów (u mnie 7) powinieneś mieć 5V. To jest zasilanie pilota - podłącz go do kabelka niebieskiego (do włącznika).
Nie jestem pewien czy masz ten sam model głośniczków - może u Ciebie powinien być inny pilot? Albo przypadkiem nie wlutowałeś kabelków w odbiciu lustrzanym (odwrotnie)? Albo może nie podłączyłeś masy, albo ją źle podłączyłeś?
Jeśli już dźwięk masz, to jesteś blisko celu. W pierwszej kolejności sprawdź zasilanie i masę czy są dobrze podłączone. Jeśli są OK to zamień kabelek biały z niebieskim i daj znać co się zmieniło.

Helpful post? + +1
Back to top
szpracy
Level 9
Location: Warka
Joined: 13 Dec 2008
Posts: 31
Post rating: 1
szpracy
Level 9
Post#10 15 Dec 2008 19:42    

Re: Creative Inspire t3030


Kurcze dziwne... bawiłem się tymi kabelkami i jak zamieniałem to albo grało samo a dioda reagowała tak jak powinna, albie w ogóle wszystko na fulla... a powiedz mi ten rysunek co podałeś to jest odbicie czy robić wszystko tak jak leci? bo nie wiem już... może tu zroiłem błąd...

Helpful post? + 0
Back to top
tomek2000
Level 23
Location: Lublin - Janów Lubelski
Joined: 27 Sep 2001
Posts: 795
Helped: 14
Post rating: 30
tomek2000
Level 23
Post#11 15 Dec 2008 21:49    

Re: Creative Inspire t3030


Koniecznie sprawdź masę!
Dioda ma świecić światłem stałym - nie może zmieniać jasności w trakcie regulacji.
Piny ponumerowałem tak jak widać na rysunku - wtyczka jest zalana. Pin pierwszy jest nieco odsunięty od 2-giego. A pin 9-ty jest odciety (w środku wtyczki - od strony kabelków). Kabelki lutujesz od drugiej strony. Widok wtyczki od strony kabelków będzie lustrzanym odbiciem tego który narysowałem na schemacie.
Masę łatwo znajdziesz miernikiem - jest też dostępna na gniazdach chinch chyba - ew rozkręć Suba.

Helpful post? + +1
Back to top
szpracy
Level 9
Location: Warka
Joined: 13 Dec 2008
Posts: 31
Post rating: 1
szpracy
Level 9
Post#12 15 Dec 2008 22:20    

Re: Creative Inspire t3030


mase? ale to chodzi ci o to że wszystkie te koncóki (_) połonczyć do jednego i podpiąć pod 8? o to chodzi?

.. już nawet zrobiłem tak że pominąłem potencjometr od basu i jak złoncze kablem 2 z (na rysunku opornik) 5k6 to basik jest ale delikatny czyli bez zmian... a jak rozłoncze to wtedy basu w ogóle nie ma a dioda reaguje tak samo czyli albo mozniej świeci albo słabiej...

hmm...

Helpful post? + 0
Back to top
szpracy
Level 9
Location: Warka
Joined: 13 Dec 2008
Posts: 31
Post rating: 1
szpracy
Level 9
Post#13 17 Dec 2008 01:51    

Re: Creative Inspire t3030


I udało się wykonać to dzieło... niby proste a rozkładałem wszystko 25 razy .. nawet nauczyłem się składać z zamkniętymi oczyma:D:D

A problem był taki że u mnie na wtyczce są inne kolorki i inaczej wszystko podłanczałem...

Ogólnie wszystko ładnie śmiga ... podziekować temu co dodał ten schemacik...

PS. chciałem dodać + ale niestety nie moge...

Pozdrawiam.. i jeszcze raz dziękuje.

Helpful post? + 0
Back to top
tomek2000
Level 23
Location: Lublin - Janów Lubelski
Joined: 27 Sep 2001
Posts: 795
Helped: 14
Post rating: 30
tomek2000
Level 23
Post#14 17 Dec 2008 20:59    

Re: Creative Inspire t3030


Cieszę sie, że w końcu Ci się udało :)
Schemat jednak się przydaje jak są inne kolory :)
Pozdrawiam i życzę przyjemnego słuchania!

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Creative Inspire t3030, schemat wtyczki od pilota?
Page 1 of 1

Similar topics to creative Inspire t3030, schemat wtyczki od pilota?

Głośniki CREATIVE INSPIRE T3030 - serwisówka (3)
Glosniki Creative 510D - schemat pilota - alternatywa (7)
Creative Inspire T3100 2.1 (1)
subwoofer creative inspire T6100 (21)
Creative Inspire T6100 - problem z subwooferem (2)
Creative Inspire T2100 (Szum,Charczenie) (2)
Creative Inspire M2600 - uszkodzony pilot (6)
Creative Inspire T7700 brak dźwięku (10)
Creative inspire p380 - Bzyczenie w głośniku (7)
(Problem) z sub woofer\'em Creative Inspire 5.1 5200 (5)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.074 seconds