Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Creative Inspire t3030, schemat wtyczki od pilota?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Creative Inspire t3030, schemat wtyczki od pilota?
Autor
Wiadomość
marcin1341
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 21 Lut 2006
Posty: 43

Post#1 Post autora tematu 01 Paź 2007 16:43   

Creative Inspire t3030


Witam!
Czy mógłby mi ktoś znaleść lub dać schemat wtyczki od pilota tego sterujacego głośnością i basem w tych głośniczkach creatva? chodzi mi o to który pin odpowiada odpowiedniemu kolorowi kabelka (jest ich 9)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Paź 2007 16:43   





Powrót do góry
   
hefid
Moderator
Moderator


Dołączył: 17 Kwi 2002
Posty: 21724
Miasto: Warszawa

Post#2 01 Paź 2007 16:49   

Re: Creative Inspire t3030


Przeniosłem z: Schematu/instrukcji…
Powrót do góry
   
shirck
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 2

Post#3 06 Cze 2008 19:12   

Re: Creative Inspire t3030


Witam!! ja mam ciut inną prośbę potrzebuje znać wartość rezystora R25 znajduje się koło wtyczki od pilota. Jak by ktoś mógł pomóc z góry dziękuje..
Powrót do góry
   
tomek2000
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Wrz 2001
Posty: 789
Miasto: Lublin - Janów Lubelski

Post#4 03 Gru 2008 11:11   

Re: Creative Inspire t3030


Rozpiskę wrzuciłem tu:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=5811968#5811968

A R25 u mnie był nieużywany.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Gru 2008 11:11   





Powrót do góry
   
szpracy
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 31
Miasto: Warka

Post#5 13 Gru 2008 22:03   

Re: Creative Inspire t3030


A czy mógłby ktoś podać (zrobić) zdjęcie tego pilota z ze środka.. chodzi o płytle i tą reszte.. bo dzis zacząłem robić jeden i okazało sie że sobie nie poparzyłem do jakiego to modelu ma być i musze zrobić do t3030 ... a ten schemat co jest podany w jednym temacie ten taki rysowany nie za bardzo mi odpowiada bo ja laik i raczej sobie nie poradze bez tych zdjęć...

bardzo bym prosił bo mam kurcze wszystko po za tym pilotem i taka lipa jak stoi w koncie a nie gra...

dzięki
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Gru 2008 22:03   





Powrót do góry
   
szpracy
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 31
Miasto: Warka

Post#6 14 Gru 2008 23:41   

Re: Creative Inspire t3030


Panowie przepraszam że pisze post pod postem... ale nikt nie posiada takich głośników ?

Bardzo bym prosił żeby ktoś rozebrał pilocik i zrobił fotki ... płytki... z góry i z dołu...

Pozdro..
Powrót do góry
   
tomek2000
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Wrz 2001
Posty: 789
Miasto: Lublin - Janów Lubelski

Post#7 15 Gru 2008 17:26   

Re: Creative Inspire t3030


Schemat pilota jest w tym pliku który umieściłem (od T3030). Konstrukcja jest banalna: 2 potencjometry, parę rezystorów, gniazdo słuchawkowe i dioda LED. Jeśli nie masz potencjometru z wyłącznikiem to możesz zamontować włącznik oddzielnie - będzie Ci się kolumna włączała z ustawioną wcześniej głosnością :)
Jeśli czegoś nie rozumiesz ze schematu to pisz - może coś podpowiem.
Kolumn już niestety nie mam więc fotki nie zrobię :(
Powrót do góry
   
szpracy
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 31
Miasto: Warka

Post#8 15 Gru 2008 18:28   

Re: Creative Inspire t3030


zrobiłem tak jak na tym schemacie ale tylko nie wiem jak tam gniazdo (jack) zrobić... ?
Powrót do góry
   
tomek2000
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Wrz 2001
Posty: 789
Miasto: Lublin - Janów Lubelski

Post#9 15 Gru 2008 20:08   

Re: Creative Inspire t3030


> do szpracy <
Musisz mieć gniazdo słuchawkowe z dodatkowymi stykami zwieranymi po włożeniu wtyczki.
1 i 4 to wyjścia kanałów lewego i prawego do słuchawek.
6 to wyjście sygnału MUTE do wyciszenia głośników zestawu żebyś jednocześnie w słuchawkach i głośnikach dźwięku nie słyszał.

Jeśli dioda świeci Ci cały czas to źle podłączyłeś zasilanie. Na jednym z pinów (u mnie 7) powinieneś mieć 5V. To jest zasilanie pilota - podłącz go do kabelka niebieskiego (do włącznika).
Nie jestem pewien czy masz ten sam model głośniczków - może u Ciebie powinien być inny pilot? Albo przypadkiem nie wlutowałeś kabelków w odbiciu lustrzanym (odwrotnie)? Albo może nie podłączyłeś masy, albo ją źle podłączyłeś?
Jeśli już dźwięk masz, to jesteś blisko celu. W pierwszej kolejności sprawdź zasilanie i masę czy są dobrze podłączone. Jeśli są OK to zamień kabelek biały z niebieskim i daj znać co się zmieniło.
Powrót do góry
   
szpracy
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 31
Miasto: Warka

Post#10 15 Gru 2008 20:42   

Re: Creative Inspire t3030


Kurcze dziwne... bawiłem się tymi kabelkami i jak zamieniałem to albo grało samo a dioda reagowała tak jak powinna, albie w ogóle wszystko na fulla... a powiedz mi ten rysunek co podałeś to jest odbicie czy robić wszystko tak jak leci? bo nie wiem już... może tu zroiłem błąd...
Powrót do góry
   
tomek2000
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Wrz 2001
Posty: 789
Miasto: Lublin - Janów Lubelski

Post#11 15 Gru 2008 22:49   

Re: Creative Inspire t3030


Koniecznie sprawdź masę!
Dioda ma świecić światłem stałym - nie może zmieniać jasności w trakcie regulacji.
Piny ponumerowałem tak jak widać na rysunku - wtyczka jest zalana. Pin pierwszy jest nieco odsunięty od 2-giego. A pin 9-ty jest odciety (w środku wtyczki - od strony kabelków). Kabelki lutujesz od drugiej strony. Widok wtyczki od strony kabelków będzie lustrzanym odbiciem tego który narysowałem na schemacie.
Masę łatwo znajdziesz miernikiem - jest też dostępna na gniazdach chinch chyba - ew rozkręć Suba.
Powrót do góry
   
szpracy
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 31
Miasto: Warka

Post#12 15 Gru 2008 23:20   

Re: Creative Inspire t3030


mase? ale to chodzi ci o to że wszystkie te koncóki (_) połonczyć do jednego i podpiąć pod 8? o to chodzi?

.. już nawet zrobiłem tak że pominąłem potencjometr od basu i jak złoncze kablem 2 z (na rysunku opornik) 5k6 to basik jest ale delikatny czyli bez zmian... a jak rozłoncze to wtedy basu w ogóle nie ma a dioda reaguje tak samo czyli albo mozniej świeci albo słabiej...

hmm...
Powrót do góry
   
szpracy
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 31
Miasto: Warka

Post#13 17 Gru 2008 02:51   

Re: Creative Inspire t3030


I udało się wykonać to dzieło... niby proste a rozkładałem wszystko 25 razy .. nawet nauczyłem się składać z zamkniętymi oczyma:D:D

A problem był taki że u mnie na wtyczce są inne kolorki i inaczej wszystko podłanczałem...

Ogólnie wszystko ładnie śmiga ... podziekować temu co dodał ten schemacik...

PS. chciałem dodać + ale niestety nie moge...

Pozdrawiam.. i jeszcze raz dziękuje.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Gru 2008 02:51   





Powrót do góry
   
tomek2000
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Wrz 2001
Posty: 789
Miasto: Lublin - Janów Lubelski

Post#14 17 Gru 2008 21:59   

Re: Creative Inspire t3030


Cieszę sie, że w końcu Ci się udało :)
Schemat jednak się przydaje jak są inne kolory :)
Pozdrawiam i życzę przyjemnego słuchania!
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Creative Inspire t3030, schemat wtyczki od pilota?
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.06 seconds

elektroda.pl temat RSS