Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Creative Inspire t3030, schemat wtyczki od pilota?


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Creative Inspire t3030, schemat wtyczki od pilota?
Author
Message
marcin1341
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 21 Feb 2006
Posts: 43

Post#1 Post from the author of the topic 01 Oct 2007 16:43   

Creative Inspire t3030


Witam!
Czy mógłby mi ktoś znaleść lub dać schemat wtyczki od pilota tego sterujacego głośnością i basem w tych głośniczkach creatva? chodzi mi o to który pin odpowiada odpowiedniemu kolorowi kabelka (jest ich 9)

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Oct 2007 16:43   





Back to top
   
hefid
Moderator
Moderator


Joined: 17 Apr 2002
Posts: 19066
Location: Warszawa

Post#2 01 Oct 2007 16:49   

Re: Creative Inspire t3030


Przeniosłem z: Schematu/instrukcji…

Helpful message? + -

Back to top
   
shirck
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 04 Apr 2008
Posts: 2

Post#3 06 Jun 2008 19:12   

Re: Creative Inspire t3030


Witam!! ja mam ciut inną prośbę potrzebuje znać wartość rezystora R25 znajduje się koło wtyczki od pilota. Jak by ktoś mógł pomóc z góry dziękuje..

Helpful message? + -

Back to top
   
tomek2000
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 27 Sep 2001
Posts: 793
Location: Lublin - Janów Lubelski

Post#4 03 Dec 2008 10:11   

Re: Creative Inspire t3030


Rozpiskę wrzuciłem tu:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=5811968#5811968

A R25 u mnie był nieużywany.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Dec 2008 10:11   





Back to top
   
szpracy
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 13 Dec 2008
Posts: 31
Location: Warka

Post#5 13 Dec 2008 21:03   

Re: Creative Inspire t3030


A czy mógłby ktoś podać (zrobić) zdjęcie tego pilota z ze środka.. chodzi o płytle i tą reszte.. bo dzis zacząłem robić jeden i okazało sie że sobie nie poparzyłem do jakiego to modelu ma być i musze zrobić do t3030 ... a ten schemat co jest podany w jednym temacie ten taki rysowany nie za bardzo mi odpowiada bo ja laik i raczej sobie nie poradze bez tych zdjęć...

bardzo bym prosił bo mam kurcze wszystko po za tym pilotem i taka lipa jak stoi w koncie a nie gra...

dzięki

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Dec 2008 21:03   





Back to top
   
szpracy
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 13 Dec 2008
Posts: 31
Location: Warka

Post#6 14 Dec 2008 22:41   

Re: Creative Inspire t3030


Panowie przepraszam że pisze post pod postem... ale nikt nie posiada takich głośników ?

Bardzo bym prosił żeby ktoś rozebrał pilocik i zrobił fotki ... płytki... z góry i z dołu...

Pozdro..

Helpful message? + -

Back to top
   
tomek2000
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 27 Sep 2001
Posts: 793
Location: Lublin - Janów Lubelski

Post#7 15 Dec 2008 16:26   

Re: Creative Inspire t3030


Schemat pilota jest w tym pliku który umieściłem (od T3030). Konstrukcja jest banalna: 2 potencjometry, parę rezystorów, gniazdo słuchawkowe i dioda LED. Jeśli nie masz potencjometru z wyłącznikiem to możesz zamontować włącznik oddzielnie - będzie Ci się kolumna włączała z ustawioną wcześniej głosnością Smile
Jeśli czegoś nie rozumiesz ze schematu to pisz - może coś podpowiem.
Kolumn już niestety nie mam więc fotki nie zrobię Sad

Helpful message? + -

Back to top
   
szpracy
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 13 Dec 2008
Posts: 31
Location: Warka

Post#8 15 Dec 2008 17:28   

Re: Creative Inspire t3030


zrobiłem tak jak na tym schemacie ale tylko nie wiem jak tam gniazdo (jack) zrobić... ?

Helpful message? + -

Back to top
   
tomek2000
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 27 Sep 2001
Posts: 793
Location: Lublin - Janów Lubelski

Post#9 15 Dec 2008 19:08   

Re: Creative Inspire t3030


> do szpracy <
Musisz mieć gniazdo słuchawkowe z dodatkowymi stykami zwieranymi po włożeniu wtyczki.
1 i 4 to wyjścia kanałów lewego i prawego do słuchawek.
6 to wyjście sygnału MUTE do wyciszenia głośników zestawu żebyś jednocześnie w słuchawkach i głośnikach dźwięku nie słyszał.

Jeśli dioda świeci Ci cały czas to źle podłączyłeś zasilanie. Na jednym z pinów (u mnie 7) powinieneś mieć 5V. To jest zasilanie pilota - podłącz go do kabelka niebieskiego (do włącznika).
Nie jestem pewien czy masz ten sam model głośniczków - może u Ciebie powinien być inny pilot? Albo przypadkiem nie wlutowałeś kabelków w odbiciu lustrzanym (odwrotnie)? Albo może nie podłączyłeś masy, albo ją źle podłączyłeś?
Jeśli już dźwięk masz, to jesteś blisko celu. W pierwszej kolejności sprawdź zasilanie i masę czy są dobrze podłączone. Jeśli są OK to zamień kabelek biały z niebieskim i daj znać co się zmieniło.

Helpful message? + -

Back to top
   
szpracy
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 13 Dec 2008
Posts: 31
Location: Warka

Post#10 15 Dec 2008 19:42   

Re: Creative Inspire t3030


Kurcze dziwne... bawiłem się tymi kabelkami i jak zamieniałem to albo grało samo a dioda reagowała tak jak powinna, albie w ogóle wszystko na fulla... a powiedz mi ten rysunek co podałeś to jest odbicie czy robić wszystko tak jak leci? bo nie wiem już... może tu zroiłem błąd...

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Dec 2008 19:42   





Back to top
   
tomek2000
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 27 Sep 2001
Posts: 793
Location: Lublin - Janów Lubelski

Post#11 15 Dec 2008 21:49   

Re: Creative Inspire t3030


Koniecznie sprawdź masę!
Dioda ma świecić światłem stałym - nie może zmieniać jasności w trakcie regulacji.
Piny ponumerowałem tak jak widać na rysunku - wtyczka jest zalana. Pin pierwszy jest nieco odsunięty od 2-giego. A pin 9-ty jest odciety (w środku wtyczki - od strony kabelków). Kabelki lutujesz od drugiej strony. Widok wtyczki od strony kabelków będzie lustrzanym odbiciem tego który narysowałem na schemacie.
Masę łatwo znajdziesz miernikiem - jest też dostępna na gniazdach chinch chyba - ew rozkręć Suba.

Helpful message? + -

Back to top
   
szpracy
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 13 Dec 2008
Posts: 31
Location: Warka

Post#12 15 Dec 2008 22:20   

Re: Creative Inspire t3030


mase? ale to chodzi ci o to że wszystkie te koncóki (_) połonczyć do jednego i podpiąć pod 8? o to chodzi?

.. już nawet zrobiłem tak że pominąłem potencjometr od basu i jak złoncze kablem 2 z (na rysunku opornik) 5k6 to basik jest ale delikatny czyli bez zmian... a jak rozłoncze to wtedy basu w ogóle nie ma a dioda reaguje tak samo czyli albo mozniej świeci albo słabiej...

hmm...

Helpful message? + -

Back to top
   
szpracy
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 13 Dec 2008
Posts: 31
Location: Warka

Post#13 17 Dec 2008 01:51   

Re: Creative Inspire t3030


I udało się wykonać to dzieło... niby proste a rozkładałem wszystko 25 razy .. nawet nauczyłem się składać z zamkniętymi oczyma:DVery Happy

A problem był taki że u mnie na wtyczce są inne kolorki i inaczej wszystko podłanczałem...

Ogólnie wszystko ładnie śmiga ... podziekować temu co dodał ten schemacik...

PS. chciałem dodać + ale niestety nie moge...

Pozdrawiam.. i jeszcze raz dziękuje.

Helpful message? + -

Back to top
   
tomek2000
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 27 Sep 2001
Posts: 793
Location: Lublin - Janów Lubelski

Post#14 17 Dec 2008 20:59   

Re: Creative Inspire t3030


Cieszę sie, że w końcu Ci się udało Smile
Schemat jednak się przydaje jak są inne kolory Smile
Pozdrawiam i życzę przyjemnego słuchania!

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Creative Inspire t3030, schemat wtyczki od pilota?
Page 1 of 1
Similar topics
Głośniki CREATIVE INSPIRE T3030 - serwisówka (3)
Glosniki Creative 510D - schemat pilota - alternatywa (7)
Creative Inspire T3100 2.1 (1)
subwoofer creative inspire T6100 (21)
Creative Inspire T6100 - problem z subwooferem (2)
Creative Inspire T2100 (Szum,Charczenie) (2)
Creative Inspire M2600 - uszkodzony pilot (6)
Creative Inspire T7700 brak dźwięku (10)
Creative inspire p380 - Bzyczenie w głośniku (7)
(Problem) z sub woofer\'em Creative Inspire 5.1 5200 (5)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.047 seconds

elektroda.pl topic RSS feed