| Author |
kiler129 Poziom 21

|
|
| Back to top |
|
 |
bobo Poziom 20

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Oct 2007 10:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
autoservice Poziom 18

|
04 Oct 2007 11:00 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
LM324 :D ale co dalej...:D
Pzdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
04 Oct 2007 11:24 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
Układ fajny, sądzę że da się coś takiego podrobić, gdyż jeżeli ktoś się przyjrzał, każda płytka to cztery grupy diod zapalanych, na cztery różne sposoby, podrobić coś takiego to żaden problem, kłopot zaczyna się jak wychwycić ruch ręki nad szybą, w jaki sposób to zrobić, reszta nie będzie skomplikowana, cztery jakieś czujniki od wychwytywania ruchu, które będą uruchamiać jakiś scalaczek, zapalający grupy po kilka ledów w dwóch lub czterech kombinacjach, i stopniowo je wygaszać, jeżeli ktoś ma pomysł w jaki sposób wychwycić ruch ręki przedmiotu nad szybą w tani prosty sposób niech go podsunie, resztę już się da podrobić.
|
|
| Back to top |
|
 |
Pev4 Poziom 11

|
04 Oct 2007 11:25 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
Witam. układ naprawdę jest fajny i myślę że warto go zrobić.
scalak w płytce to... LM324N (4 wzm. op.) firmy ST :wink: w jednym panelu są 4 takie układy ponadto na płytce są 4 czujniki światła(raczej fotodiody). Myślę, że nie powinno być problemu z rozrysowaniem układu. wzmacniaczy jest 16, diod 180, więc wszystko połączone chyba multiplexowo. Pozdrawiam.
| Filesize: |
62.75 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
satanistik Poziom 20

|
04 Oct 2007 12:26 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
A jakby tak do każdego panelu dodać procesorek atmega8 (ok5zł) a jako czujnik wykorzystać siatkę barier foto optycznych np tak jak w domofonach z kodami to efekt mógł by być ciekawszy:
np efekt rozchodzących się fal tak jak na wodzie po dotknięciu powierzchni
|
|
| Back to top |
|
 |
marrog Poziom 19

Joined: 19 May 2003 Posts: 606 Location: okolice Ostrowa WLKP
|
04 Oct 2007 12:54 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
Witam
Moim zdaniem tam nie ma czujnika ruchu,tylko fotoelement. zerknijcie na sekwencje z lampa, ta reka nie dotyka ani stolu ani nic co jest z nim zwiazane. Pojawiaja sie swiecace ledki w odpowiedzi na cien padajacy na odpowiednie fotoelementy.
Tak przynajmniej mi sie wydaje.
Proszę korzystać z przycisku "Pisownia" i poprawić błędy. [c_p]
|
|
| Back to top |
|
 |
artek8787 Poziom 10

|
04 Oct 2007 12:56 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
Czy jak sie kupi to za 1000zł tą całą elektronike to kota tesh dodają??Rudy kot jest fajnym dodatkiem do tego stolika hehe
Proszę korzystać z przycisku "Pisownia" i poprawić błędy. [c_p]
|
|
| Back to top |
|
 |
wadeo Poziom 11

|
04 Oct 2007 13:25 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
moim skromnym zdaniem to wykrywanie ruchu można zrealizowac na diodach podczerwieni. Nadawcze diody każda do segmentu z odpowiednim kodem świcące w gore i odbirniki w pobliżu diod. Swiatło podczerwone bardzo dobrze sie odbija i powracając uruchamiało by poszczególna sekwencje w zależności od miejsca ktorej diody sygnał był by odbity i przechwycony reszta to już atmega i odpowidni program
Proszę korzystać z przycisku "Pisownia" i poprawić błędy (również te interpunkcyjne). [c_p]
|
|
| Back to top |
|
 |
lucastg Poziom 12

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Oct 2007 14:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Pev4 Poziom 11

|
04 Oct 2007 15:01 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
W opisie stolika jest wzmianka o czujnikach światła. Fotorezystory odpadają, więc można postawić na fotodiody.
Trzeba się zastanowić nad układem oscylacji gasnącej, który daje cały efekt tego stołu, ale myślę że to jest po prostu reakcja układu na światło z led'ów :) Może uda się jakoś wyciągnąć schemat od firmy, albo od jednego z kupujących...
Zdanie rozpoczynamy wielką literą. Proszę o tym pamiętać i poprawić post.[c_p]
|
|
| Back to top |
|
 |
michgur Poziom 16

|
04 Oct 2007 15:48 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
Widziałem coś takiego w Wawie w jakimś to barze bylo. Strzsznie dużo ludzi tam sie na to gapiło :)
P.S śliczny kot :)
|
|
| Back to top |
|
 |
świerzy jerzy Poziom 9

|
04 Oct 2007 15:50 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
to jest "prawie jak surface" Microsoftu :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Oct 2007 15:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kiler129 Poziom 21

|
04 Oct 2007 16:06 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
Co do wykrywania ruchu to sa tam fotodiody :D
Czy ktos podja by sie rozrysowania ?
Co do powolnego wygaszania - ok. 20uF :D
|
|
| Back to top |
|
 |
studzin Poziom 16

|
04 Oct 2007 17:54 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
Mi sie wydaje ze diody nadawcze podczerwieni można by było umieścić na suficie a w stole odbiorniki. W ten sposób można obniżyć ilość elementów nadawczych.
|
|
| Back to top |
|
 |
ferdu Poziom 13

|
04 Oct 2007 17:57 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
Może jedną fotodiodę na jednego leda i np. w zależności od tego ile czasu będzie zaciemnione i w jakim stopniu, tak by się później paliły długo (ledy).
|
|
| Back to top |
|
 |
kiler129 Poziom 21

|
04 Oct 2007 18:36 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
Koledy powyzej - wasze pomysly sa bez sensu.
Po jakiego grzyba dawac przy kazdej ? To podwaja koszty.
Druga sprawa to diody na sufice - to kompletnie bez sensu. Przestawisz stolik i co ?
Po za tym kto w salonie szpeci sufit :p
edit:
Po ok. polgodzinnej analzie filmiku chyba znam dokladna zasade dzialania.
A wiec jest tak, gdy zmini sie rezystancja na wejsu gdzie jest fotorezystor/fotodioda diody w calym panelu zaczynaja migac i zmianiac na wzajem.
Tzn. zminiac ze sa pogrupowane tak jakby i migaja i zmieniaja sie grupy ktore migaja.
Przy gaszeniu zgasaja powoli poniewaz zastosowano kondesatory.
Gdy cos przesunie sie nad innym czujnikiem kolejny apnel wykonuje to samo.
Druga hipoteza jest taka ze jesli sa 4 czujniki co bylo by latwiejsze w realizacji to kazdy odpowiada za 1 grupe.
Wiec w takim ukladzie gdy zostanie przesloniony czujnik diody od tego czujnika zaczynaja migac i powoli przygasac no chyba ze cos na nich stoi :D
Nie wiem czy ktos mnie zrozumial :D
Wiem jak zrobic miganie, wiem jak obsluzyc czyjnik ale nie wiem jak zrobic ze jesli mniej jest zaslonione to mniej sie swieca.
Mam taka koncepcje:
|
|
| Back to top |
|
 |
ROBERT11 Poziom 15

|
04 Oct 2007 19:14 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
kiler129 masz dużo racji ale nie do końca .Chyba słabo się skupiałeś oglądając ten film;) <szacunek>.Wydać np. tam gdzie kot nie przykrywa swoim ciałem w koło .że diody zapalają się bardzo delikatnie.Ja myślę, że jest tak jak pisałeś tylko, że od wartości zmiany rezystancji foto elementu -czyli zaciemnienia fotoelementu ,układ załącza odpowiednio długie i mocne migotanie panela.
|
|
| Back to top |
|
 |
kiler129 Poziom 21

|
04 Oct 2007 19:23 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
| ROBERT11 wrote: |
| kiler129 masz dużo racji ale nie do końca .Chyba słabo się skupiałeś oglądając ten film;) <szacunek>.Wydać np. tam gdzie kot nie przykrywa swoim ciałem w koło .że diody zapalają się bardzo delikatnie.Ja myślę, że jest tak jak pisałeś tylko, że od wartości zmiany rezystancji foto elementu -czyli zaciemnienia fotoelementu ,układ załącza odpowiednio długie i mocne migotanie panela. |
Przyjrzalem sie dokladniej i faktycznie jest jak mowisz.
Moj prototyp bedzy chyba dzialal poprawnie, no ofc po dodaniu do fotoelemetu tranzystora ale to dorby szcegol :D
Co do dziwku wystarczy dodaj do fotoelemetu mikrofon i przelczac - zadne problem.
|
|
| Back to top |
|
 |
ROBERT11 Poziom 15

|
04 Oct 2007 19:28 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
kiler129 zobacz na filmiku tam gdzie lampka się pali przy stole, że w narożniku gdzie jest najciemniej delikatnie palą sie diody...
|
|
| Back to top |
|
 |
Pev4 Poziom 11

|
04 Oct 2007 19:29 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
:arrow: kiler129 - Twój układ będzie cały czas migał, a od oświetlenia zależeć będzie tylko częstotliwość. Po co pchać elektrolity i zwiększać cenę układu, jak wystarczy malutki kondensator w obwodzie bazy(a sorry, podczas pisania zapomniałem o realizacji Twojego układu :) ale we wzm. op. kondensatory są na pewno na wejściach, nie przy diodach[to chyba te 220n]).
Stolik reaguje nie na światło czy na brak światła ale na jego zmiany. Po prostu zmiana światła (zmniejszenie lub zwiększenie potencjału na fotodiodzie) wprowadza układ w oscylacje. To ma sens, gdyż zmiana natężenia światła zapala ledy, a następnie diody są wykrywane jako zmieniające się oświetlenie i całość wygląda jakby się mieniła. Na filmie widać, że diody nie migają pojedynczo, ale są połączone grupami, po kilka równolegle. Niewielka zmiana światła wywoła małą amplitudę na wyjściu wzm. op. a duża zmiana naświetlenia praktycznie prostokąt z max. Uwy.
trzeba skupić się na wzmacniaczach operacyjnych. Już mam koncepcję, muszę to tylko rozrysować.
|
|
| Back to top |
|
 |
kiler129 Poziom 21

|
04 Oct 2007 20:13 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
Pev, fakycznie masz racje ale przyjrzyj sie mojemu ukladowi - nie bedzie migac ze zmienna czestoliwoscia :D
Ale tak czy siak faktcznie moja koncepcja troche bez sensu.
Czekamy na twoja ;)
btw. I tautaj udowadniamy ze nie do wszytkiego potrzeba uP z 48 nogami :|
|
|
| Back to top |
|
 |
piMezon Poziom 13

|
04 Oct 2007 20:50 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
Wygląda całkiem fajnie, ale nie zafascynowała mnie strona programowa.
Ostatecznie stół "widzi" czy jest jasno czy ciemno nad danym panelem i go rozświetla,
przekazująć inforacje na sąsiednie panele, żeby te też chwilę pomigały.
Zastanawiałem się kiedyś nad podobnym stołem, ale nie z panelami lecz pojedyńczymi LEDami. Widziałem coś takiego w klubie Watergate.
15x150 LEDów RGB podwieszone pod sufitem. Każdą można wysterować osobno. Wiem w domu nie ma sensu,
bo cena za takie cudo przekracza niezłe kino domowe z "trochę" wyższą rozdzielczością, a kolorofon w domu też wystarczy.
Chodzi mi o samo zobrazowanie pomysłu. W stole wystarczyłoby 10x20 LEDów pod matowymi elementami z plexy.
Ale nawet takie coś byłoby bardzo drogie jeśli chciałoby się nadać stołowi jakieś inteligentniejsze zachowanie.
Ostatecznie cena każdego panelu x 200 + sterowanie.
Fotki z klubu Watergate:
10.88 KB |

|
69.77 KB |

|
5.73 KB |

|
15.12 KB |

|
78.04 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
matam Poziom 10

|
04 Oct 2007 21:17 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
może nieco Wam podpowie to oc napisali na stronie producenta:
| Quote: |
| Using a network of 32 active and passive near-infrared optical sensors, it detects motion above the table and changes in ambient light. Made of fully analog circuits, the light patterns sweep outwards from your motion with perfect fades, glowing stronger the closer the movement is, rippling across a pool of 480 super-bright white LEDs. |
http://www.becausewecan.org/LED_Coffee_Table_The_Wave
oraz ze strony współwykonawcy:
| Quote: |
| The boards in a kit can be connected in any rectangular arrangement. Each circuit board panel has four photosensor nodes, each of which drives 20 LEDs, for a total of 80 LEDs per board. So, the 6-panel board has 24 sensors and 480 LEDs, while the 8-panel version has 32 sensor nodes and 640 LEDs. |
http://www.evilmadscientist.com/article.php/tablekits

|
|
| Back to top |
|
 |
Pev4 Poziom 11

|
04 Oct 2007 22:41 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
Wg mnie realizacja jest zbliżona do poniższego rysunku. Symulowałem ten schemat i działa, tylko że tu są tylko dwie grupy led po 10 szt. migają na raz, a względem siebie są przesunięte o 180*. Teraz wpadłem na pomysł żeby 2 i 4 wzmacniacz odprzęgnąć od diody kondensatorem(zamiast równolegle do masy, to szeregowo na wejściu tego 220n - to wprowadzi dodatkowe przesunięcie o 90* czyli praktycznie 4 grupy niezależnych led po 5 szt - tak samo jak w opisie) wzmacniacze są zasilane z +/-18V, białe i niebieskie led mają 3,5V czyli nie potrzeba rezystorów. Oczywiście można część diod odwrócić i podłączyć równolegle do tych co są żeby wykorzystać napięcie ujemne. Efekt połysku/falowania uzyskuje się poprzez oświetlenie przez led fotodiody. Sprzężenie zwrotne trzeba tak dobrać, aby to była oscylacja gasnąca(żeby nie powstał z tego generator).
Proszę Was o wyłapanie błędów, bo robiłem ten schemat na szybko i nie analizowałem go bardzo dogłębnie.
5.83 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
kiler129 Poziom 21

|
04 Oct 2007 22:49 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
Ja widze blad :D
Jest to niezgodne z zasada.
Kazda grupa led ma wlasny sensor :|
Jeden panel to tak jakby 4 oddzielne uklady tyle ze na jednym wzm. op.
Poprostu tutaj chodzi aby uzyaskac jak najwieksza "rozdzielczosc".
Np. jak tam kladzie reke to mniej wiecej ksztalt reki sie zapala :D
Moim zdaniem bardziej cos takiego:
Druga sprawa jakie prady moze znosic ta dioda detekcyja i czy w takim ukladzie jej nie przeciazamy ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Pev4 Poziom 11

|
04 Oct 2007 22:57 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
Ja narysowałem ¼ płytki :) oryginał to 4 takie układy na jednej płytce, a led w rozsypce. Wtedy rozdzielczość wzrasta do 4 pkt/płytka, a to odpowiada oryginałowi.
W tym układzie przez fotodiodę płynie znikomy prąd rzędu nanoamper, więc nie ma ryzyka jej uszkodzenia. Ona tylko steruje wzmacniacze napięciowo.
|
|
| Back to top |
|
 |
kiler129 Poziom 21

|
04 Oct 2007 23:01 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
No to git ;)
Bedziemy mieli nie komercyjny projekt ;)
Ja uwazam ze nastepnie nalezy przykleic to w dziale mikrokontolery pod haslem "Nie przesadzaj, nie do wszytkiego uP" :lol:
Ok, wiec teraz ja widze tylko 1 problem - PCB.
Rozmiary jakie sa sa wrecz gigantyczne.
Ktos ma pomysly jak zrobic PCB za normalna cene ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Pev4 Poziom 11

|
04 Oct 2007 23:08 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
Na oko płytka ma 40cmx40cm. Można zrobić termotransferem - poskładać z 4 kartek... chyba że ktoś ma laserówkę A2? :) Zawsze można zrobić termotransfer pod skomplikowane miejsca (scalak i okolice) a reszta mazakiem.
Przeraża mnie zużycie wytrawiacza... Paczka B327 na płytkę spokojnie pójdzie. A płytkę to trzeba w wannie trawić :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Oct 2007 23:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
michal.rogaczewski Poziom 21

|
04 Oct 2007 23:27 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
ech a może płytke tylko scalaki a z wyprowadzeniami na diody a diody umieszczone w sklejce lub prawdziwym drewnie połączone kablami od spodu?? Ma to swoje plusy, nie szpeci nam to stołu :P i nie musimy wydac fortuny na wytrawiacz i laminat
|
|
| Back to top |
|
 |