| Author |
Urgon Poziom 23

|
14 Oct 2011 21:07 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
AVE...
Rzuciłem okiem na ten moduł od EMS. Jakieś takie dziwaczne toto. Każda dioda zapalana oddzielnie, tylko po to, by mieć RBG. Do tego z osiem fotodiod pomiarowych. Nijak to się ma do oryginalnego projektu. A i drogie jest, bo trza jeden duży mikrokontroler na każdy moduł, a moduły wielkie nie są...
|
|
| Back to top |
|
 |
Hopen Poziom 11

|
15 Oct 2011 10:34 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
Witam,
Zrobiłem układ sam przy pomocy kilku schematów, pomęczyłem się w programie a później wykonałem z 5 układów i w końcu ostateczny działa prawidłowo.
Na schemacie pobudzenie jest przy pomocy 2V ale w rzeczywistości siedzi tam fotodioda LTR4206 katodą do plusa a anodą na rezystor 1K.
Nie mam jak nagrać filmu ale działa. Ważna rzecz jest taka że u mnie diody to niebieskie super jasne 3.3V 22mA 4 sztuk w szeregu na jeden impuls czy 4 z jednej strony i 4 z drugiej i zwarte są do masy!!! Można dołączyć kilka diod ale po 4 sztuk i równolegle. Zasilanie 12V może być symetryczne ale nie koniecznie. 3 wzmacniacze pracują a 4 można wykorzystać jako sztuczna masa i też działa.
Zamieszkam schemat i wynik z oscyloskopu.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Oct 2011 10:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Mathewusz Poziom 4

|
04 Nov 2011 23:49 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
Witam,
od strzała przepraszam za odnawianie wymarłego tematu, lecz przestudiowałem go całego i mam pytanie, czy któryś z niżej wstawionych tych schematów w końcu działa?
Schemat I:
Schemat II:
Wielokrotnie schematy te były w wątku zamieszczane lecz nie jest jednoznacznie napisane czy działają i jakie elementy zostały użyte.
Wiem, że mogą to być wręcz idiotyczne pytania, lecz moja przygoda z elektroniką się zaledwie zaczyna.
|
|
| Back to top |
|
 |
Hopen Poziom 11

|
06 Nov 2011 12:15 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
Nie wiem czy powyższe układy działają, moim zdaniem działają ale chyba nie tak jak w oryginalnym projekcie.
Mój układ działa prawidłowo na LM324.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Misbond Poziom 14

|
30 Dec 2011 14:32 Re: Interaktywny stolik do kawy LED |
|
|
|
Czy komuś udało się zacząć budowę stolika, czy istnieją sprawdzone układy i jeżeli tak to czy można by uzyskać płytki?
|
|
| Back to top |
|
 |