Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki

odkurzacz Electrolux Z1161 mondo 1600W

czuker 04 Paź 2007 21:26
  • #1 04 Paź 2007 21:26
    czuker
    Poziom 21  

    Witam,

    Czy wie ktos czy turbinę (silnik) tego odkurzacza mozna rozebrać? Żona postanowiła poodkurzać po remoncie (głównie pył) i przebiegle wyjeła najpierw filtr na wejsciu do turbiny. Skutki każdy może sobie wyobrazić sam :(

    Pozdrawiam

  • #2 04 Paź 2007 22:04
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD

    Jeżeli na osi wirnika jest nakrętka to można to rozebrać, przez zbicie blaszanej obudowy turbiny. Jeżeli zaś jest "zaklepane" to możesz również ściągnąć blaszaną obudowę, ale turbiny nie zdejmiesz, możesz ewentualnie wyciągnąć razem z wirnikiem (po wyjęciu szczotek) i sobie pędzelkim poczyścić :)) A co właściwie jest z tym silnikiem, bo nic nie napisałeś ?...

    Dodano po 5 [minuty]:

    Ewentualna wymiana silnika... Można go dostać tutaj chociaż nie wiem czu jest to opłacalne...

    http://www.czesciagd.pl/product_info.php?cPat...94600&osCsid=172a508a7bbc6349b938a7de52cbd993

  • #3 04 Paź 2007 22:20
    czuker
    Poziom 21  

    Witam,

    Myslałem że nie trzeba pisać. Przed sprzątaniem został wyjęty filtr z komory gdzie znajduje się worek, a ze sprzątenie odbywało sie po remoncie łazienki i odkurzany był chyba głównie pył powstały w trakcie kucia i zbijania tynku ze scian, Skutkiem tego do silnika dostała się (tak mi sie wydaje) całkiem spora ilośc tego świństwa. Objawy są takie że okdurzacz podczas pracy strasznie wyje - tak jakby własnie był zapchany. Po rozebraniu go po ok 5 minutowej pracy silnik był gorący,

    Na osi silnika nie widać żadnej nakrętki i wygląda na to że jest zaklepane. Wydawało mi się że jeśli odwinie sie kołnierz widoczny na zdjeciu
    http://www.czesciagd.pl/product_info.php?cPat...94600&osCsid=172a508a7bbc6349b938a7de52cbd993 po jego powiekszeniu to cały wierzch "grzybka" powinien zejść. Jednak kiedy spróbowałem go odwinąc nie znalazłem miejsca łączenia i dlatego szukam informacji na forum :) Sprytnie to zrobili jakoś - jeszcze jutro spróbuję z tym powalczyć.
    Jak rozumiem powinno dac się zdjąc całą ta część obugowy która na zdjęciu jest błyszcząca. Zamierzam wydmuchać ouł jakaś sprężarką. Może się uda. a jeśli nie to i tak dziękuję za linka do sklepu z częściami :)

    Pozdrawiam
    Darek

  • #4 04 Paź 2007 23:25
    postrzepiony
    Specjalista AGD

    To jest agregat ssący nie rozbieralny. Nie kombinuj. Jedyne co możesz zrobić to zdjąć osłonę agregatu ( ta wypukła blacha na końcu , z otworem ) i odpowiednio wygiętym wkrętakiem usunąć pył z turbiny, siła odśrodkowa osadza tam z reguły dość grubą warstwę. Pozdrawiam.

  • #5 05 Paź 2007 08:56
    czuker
    Poziom 21  

    Witam,

    no i własnie zastanawiam się jak zdjać tą osłonę. Wygląda na zagniataną ale na razie nie znalazłem miejsc łaczenia.

    Pozdrawiam
    darek

  • #6 05 Paź 2007 10:59
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD

    Osłona nie jest zaginana tylko napita weź cięki wkrętak i spróbuj ja wycisną ewentualnie pomóż sobie młotkiem. Po otwarciu i wyjęciu szczotek możesz wyjąć wirnik z łożyskami i nie ściągniętą turbiną. Sprawdź ja kręcą się łożyska i czy sinik nie iskrzy po piodłączeniu.

  • #7 05 Paź 2007 12:00
    czuker
    Poziom 21  

    Witam,

    Ale co powinno zejść? Bo to dla mnie, przyznam się, nie jest jasne. Gdzie wsadzic ten śrubokręt?


    Pozdrawiam
    darek

    Dodano po 50 [minuty]:

    OK, już mi sie udało zdjąc blachę. Do czyszczenia całkiem nieźle nadają sie opaski samozaciskowe. Sa elastyczne a ponadto ich ząbkowanie sprawia że łatwiej jest czyściś aluminiowa powierzchnię. a potem jeszcze tylko dmuchniecie z kompresora i ... zobaczymy wieczorem jak skręce całośc do kupy :)
    Dzięki za pomoc

    Pozdrawiam
    Darek

  • #8 06 Paź 2007 16:55
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD

    I udało się rozwiązać problem ... ??

  • #9 08 Paź 2007 14:38
    czuker
    Poziom 21  

    Witam,

    Odkurzacz po złożeniu działa poprawnie. Przed złożeniem całość wymyłem wiec wygląda niemal jak nowy. Nawet wskaźnik zawartości brudu w środku udalo sie udrożnic i teraz coś pokazuje :) no i zwijacz zaczął poprawnie działać. Poprzednim razem jak go rozbierałem widać cos było źle złozone i nie chciał zwijać ok 1m przewodu :)


    Pozdrawiam
    Darek

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty