X

Zmywarka ARDO LS 9205 E - przelana

07 Oct 2007 16:33 KAkalinski_r
  • #1 07 Oct 2007 16:33
    kalinski_r
    Level 12  
    Helpful post? (+2)
    Witam :)

    Mam taki problem ze zmywarką. Wyświetlił mi sie błąd E4 - czyli przelanie. Pozamykałem zawory wody. Wyciągłem zmywarkę, odkręciłem wąż zasilający wodę. Przechyliłem zmywarkę raz w jedną raz w drugą stronę i spuściłem tym nadmiar wody. Popodłączałem wszystko jak należy puściłem wodę, włączyłem zmywarkę i ruszyła. Kiedy skończył się cały cykl mycia na nowo wyskoczył błąd E4. Znowu zrobiłem to co na początku...spuściłem wodę. Przeszła cały cykl i wszytsko było ok. Następnego dnia chcę myć ..i znowu to samo - E4. Co się mogło stać. Że po każdym mysiu się przelewa??

    Pzdr Kaliński Rafał
  • #2 07 Oct 2007 17:29
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Helpful post? (0)
    Witam.
    Masz gdzieś nieszczelność lub usterkę w układzie hydrostatu.Musisz zajrzeć pod zmywarkę i zaobserwować gdzie leci woda.
  • #3 08 Oct 2007 15:56
    kalinski_r
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    W czasie najdłuższego cyklu mycia spod zmywarki nie kapnęła ani kropla wody a błąd E4 pojawia około 30 min przed zakończeniem pełnego cyklu mycia. Czy to oznacza że do wymiany mam zawór AquaStop??
  • #4 08 Oct 2007 19:15
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Helpful post? (0)
    Witam.
    Spróbuj zewrzeć aquastop,jeżeli dalej będzie to samo to może oznaczać usterkę w module.
  • #5 15 Oct 2007 14:51
    kalinski_r
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    awięc sprawa wygląda tak , że E4(przelanie) nastepuje dokładnie w 23 min do końca cyklu. Jest to moment w którym zmywarka wypuszcza wodę i zaczyna się suszenie.Suszenie następuje ale zmywarka już nie kończy cyklu. Jest już zalana.
  • #6 15 Oct 2007 15:22
    Zbych034
    Level 34  
    Helpful post? (0)
    Sprawdź czy podczas odlewania wody nie masz zalania czujnika AquaStop. Może nieszczelność występuje tylko podczas odpompowywania wody?
  • #7 25 Jan 2008 21:26
    mirek mua
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    u mnie wystąpił podobny problem ,w którym miejscu jest ten wyłącznik aquastop?
  • #8 25 Jan 2008 21:38
    Zbych034
    Level 34  
    Helpful post? (0)
    Na dnie zmywarki.
  • #9 25 Jan 2008 23:53
    WIELKI_BOBO
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    Czujnik jest na dnie zmywarki i jest styropianowy a nad nim mikrowłącznik, natomiast z twojego opisu można wywnioskować, że masz gdzieś nieszczelność w układzie odpływu(kiedy zmywarka odprowadza wode), sprawdz to, woda się zbiera na dnie zmywarki i włącza blokade.
  • #10 26 Jan 2008 13:12
    mirek mua
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    zauważyłem zaciek na pompie doprowadzającej wode czy jest gdzieś mozliwość dokupienie samej pompy bez silnika (plastikowa nie rozbieralna) być może to jest przyczyną awarii i komunikatu E4
  • #11 26 Jan 2008 13:22
    WIELKI_BOBO
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    Masz zapewne na myśli pompe główną(myjącą), a uszkodzoną jak piszesz masz w niej głowice z turbna, jest to część wymienialna.....
  • #12 26 Jan 2008 14:11
    mirek mua
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    zdemontowałem tylko gdzie mogę kupić ten element
    prosze o jakiś kontakt
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products