| Author |
zasoby Poziom 19

|
|
| Back to top |
|
 |
lakrymator Poziom 14

|
27 Nov 2003 20:29 Re: Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
Od 10 lat już mam u siebie w domu założony podobny układ na wszystkich punktach świetlnych tyle że zamiast C1 i R1 dałem diodę 1N4007 (1A, 1000V).
Poważną wadą jest "mruganie" żarówek (25 Hz), ale można się przyzwyczaić.
Zaleta to montaż w 2 minuty (diodę montuje się w podwójnym wyłączniku w dowolnym kierunku) i minimalne wymiary.
Można ją założyć nawet w przelotowych wyłącznikach (niestety lampkę wyłączyć można tylko przez wyjęcie wtyczki).
Również zastosowałem to w zwykłej lutownicy do zmniejszania mocy na czas przerw w pracy.
|
|
| Back to top |
|
 |
kokwas Poziom 10

|
30 Nov 2003 18:21 Re: Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
| lakrymator wrote: |
Od 10 lat już mam u siebie w domu założony podobny układ na wszystkich punktach świetlnych tyle że zamiast C1 i R1 dałem diodę 1N4007 (1A, 1000V).
Zaleta to montaż w 2 minuty (diodę montuje się w podwójnym wyłączniku w dowolnym kierunku) i minimalne wymiary.
Można ją założyć nawet w przelotowych wyłącznikach (niestety lampkę wyłączyć można tylko przez wyjęcie wtyczki).
Również zastosowałem to w zwykłej lutownicy do zmniejszania mocy na czas przerw w pracy. |
Nadaje się do lampek na choinkę
|
|
| Back to top |
|
 |
DJpopak;) Poziom 23

|
10 Jan 2004 22:08 Re: Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
cześć. ja uwarzm że na tyrystocze lit triaku są lepsze i jest płynna regulacja. ale układ jest dobry. pozdro!!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Przemski Poziom 11

|
12 Jan 2004 23:23 Re: Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
Poszukuję prostego układu, który po włączeniu będzie stopniowo/płynnie zwiększał napięcie (i jasność świecenia żarówki) aż do osiągnięcia maksymalnego napięcia, w którym pozostanie do momentu, gdy będe chciał wyłączyć światło, kiedy to układ chciałbym aby zadziałał analogicznie, ale zmniejszając napięcie aż do wyłączenia żarówki.
|
|
| Back to top |
|
 |
DJpopak;) Poziom 23

|
13 Jan 2004 11:06 |
|
|
|
Zrub na mosfetach one tak działają pozdro!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Jan 2004 11:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ertes232 Poziom 16

|
15 Jan 2004 23:17 Re: Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
b fajny układ prosty skuteczny i tani zrobiłem go a przede wszystkim nie generuje zakł.
gulson ---- więcej takich pomysłow !!
pozdr
|
|
| Back to top |
|
 |
dziadzia Poziom 13

|
20 Jan 2004 09:59 Re: Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
| Quote: |
Poszukuję prostego układu, który po włączeniu będzie stopniowo/płynnie zwiększał napięcie (i jasność świecenia żarówki) aż do osiągnięcia maksymalnego napięcia, w którym pozostanie do momentu, gdy będe chciał wyłączyć światło, kiedy to układ chciałbym aby zadziałał analogicznie, ale zmniejszając napięcie aż do wyłączenia żarówki
|
Załatw sobie termistor np. ze starego telewizora. Będziesz miał efekt jaki chcesz osiągnąć. Są jednak wady tego rozwiązania: duża temperatura elementu podczas "rozruchu" no i po wyłączeniu układu musisz dać trochę czasu aby się ochłodził.
Zalety: prostota.
|
|
| Back to top |
|
 |
CKsrv Poziom 22

|
20 Jan 2004 10:53 Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
Termistor powiadasz ...
|
|
| Back to top |
|
 |
dziadzia Poziom 13

|
20 Jan 2004 14:00 Re: Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
Ano termistor.
Wykorzystywane były w zasilaczach telewizorów lampowych (zabezpieczenie grzejnika lampy przed uszkodzeniem).
|
|
| Back to top |
|
 |
MiSiEk# Poziom 18

|
21 Feb 2004 10:28 Re: Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
Projekt dla amatorów ale nie głupi 3 elementy to bajer. Polecam początkującym tylko na 220 uważać.
Pozdro MiSiEk#
|
|
| Back to top |
|
 |
Michu1972 Poziom 7

|
08 Mar 2004 18:39 Re: Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
| dziadzia wrote: |
Załatw sobie termistor np. ze starego telewizora. Będziesz miał efekt jaki chcesz osiągnąć. Są jednak wady tego rozwiązania: duża temperatura elementu podczas "rozruchu" no i po wyłączeniu układu musisz dać trochę czasu aby się ochłodził.
Zalety: prostota. |
chyba jednak POZYSTOR
w miarę wzrostu temperatury spada jego rezystancja
a stosowany był w "sprzęcie lampowym" w układzie żarzenia lamp - szeregowo włączony powodował powolne nagrzewanie się lamp w celu przedłużenia ich żywota.
|
|
| Back to top |
|
 |
lakrymator Poziom 14

|
22 Mar 2004 20:35 Re: Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
dziadzia dobrze mówi: termistor.
Termistor może mieć ujemny temperaturowy współczynnik rezystancji (NTC) lub dodatni (PTC).
W tym układzie ma zastosowanie jedynie termistor NTC.
Pozdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
MMarek17 Poziom 15

|
22 Mar 2004 21:59 Re: Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
Witam
"Regulator" z diodą na podwójnym wyłaczniku mam zamontowany od paru ładnych latu siebie w mieszkanku i na... klatce schodowej. Wada - mruganie żarówki ale można to zmniejszyć stosując klosz. Efektem dodatkowym jest znacznie mniej spalonych żarówek gdyż włókno jest traktowane mniejszym prądem przy rozruchu.
W stanie zimnym włókno żarówki ma bardzo małą rezystancję. Dopiero przepływ prądu zwiększa temperaturę i rezystancję. Właśnie ten udar prądu w pierwszych ms od włączenia jest z reguły przyczyną spalenia żarnika. Zauważcie że żarówki ulegają najczęsciej przepaleniu właśnie przy włączaniu 8)
Co do termistora. Istotnie był taki system w starych OTV gdzie termistor NTC dość dużej mocy był włączony w szereg obwodu żażenia - zmniejszało to ryzyko palenia żarników przez udar prądowy.
W układach rozmagnesowania kineskopów jest natomiast stosowany termistor PTC szeregowo z cewką rozmagnesowującą. W miarę nagrzewania się zwiększa rezystancję zmniejszając prąd w cewce.
Układ RC jest prosty i pozbawiony efektu migania ale wymaga zastosowania dużego kondensatora przystosowanego do prądu przemiennego.
Na zakończenie powiem
Zachowajcie rozsądek i daleko idącą ostrożność w eksperymentach na sieci 230V. O porażenie, popażenie czy też eksplozję elementu naprawdę nie trudno.
|
|
| Back to top |
|
 |
lakrymator Poziom 14

|
24 Mar 2004 21:10 Re: Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
MMarek17, a czy myślałeś (mówię o układzie z diodą) o wpływie składowej stałej jaką wprowadza ten układ do sieci energetycznej.
Po tylu latach stosowania nurtuje mnie ten problem a szczególnie jego wpływ na licznik :wink: .
Pozdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
bpiq Poziom 12

|
05 Apr 2004 08:47 Re: Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
8O i to jest myśl :D :D komputera w ten sposób raczej nie zasilimy ale np. grzałki? :) tylko czy są takie diody i kondensatory? :?
|
|
| Back to top |
|
 |
lakrymator Poziom 14

|
07 Apr 2004 16:04 Re: Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
| bpiq wrote: |
| ...tylko czy są takie diody i kondensatory? :? |
Myślałem jeszcze o elektrolizerze wtrąconym globalnie w szereg wszystkich odbiorników.
Strata napięcia na diodach i elektrolizerze to zaledwie kilka woltów i raczej bez wpływu na odbiorniki.
Z moich obliczeń wynika że mamy energię za którą i tak płacimy wg. licznika. Ale dodatkowo otrzymujemy np. podchloryn sodowy, miedż elektrolityczną lub srebro. I wychodzi na to że to co otrzymalismy ma wartość przekraczajacą naszą opłatę za energię.
Żeby nie było nieporozumień nigdy tego nie zrealizowałem w praktyce.
I nie jest to zabawa dla początkujących!
Pozdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
MMarek17 Poziom 15

|
07 Apr 2004 17:06 Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
Tak... to już prawie perpetum mobile. Nic nie tracimy a wręcz przeciwnie...
Tak przy okazji , te parę woltów mniej na odbiorniku to przecież mniejszy wydatek mocy z niego. Czyli "odbieramy" moc odbiornikom na poczet np. elektrolizera. Nie ma nic za darmo. Bilans z całą pewnością wyjdzie ujemny jeśli chodzi o wydatek i koszty energi. Inna sprawa to opłacalność odzysku metali - bo o to chyba chodzi lakrymatorowi. Już sam fakt że nie jest to rozpowszechnione świadczy o nakładach jakie trzeba ponieść by taką "produkcję" uruchomić.
Wykorzystanie elektrolizy do regulacji prądu jest powszechnie stosowane w tzw. rozrusznikach elektrolitycznych do silników trójfazowych. Jednak elektrolit trzeba wymieniać, a podczas pracy wydzielają się gazy.
|
|
| Back to top |
|
 |
lakrymator Poziom 14

|
08 Apr 2004 14:04 Re: Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
Dokładnie.
Nie ma mowy o złamaniu zasad fizyki.
To nie w tym rzecz.
Ale poniżej wydajności i tak wychodzą ciekawe obliczenia.
Pozdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
TadeuszF Poziom 2

|
07 Nov 2004 13:49 Re: Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
Czesc,
Czyli rozumiem ze tego sciemniacza nie mozna zastosowac do zarowki halogenowej, ktora jest zasilana przez transformator, gdyz charakter obciazenia jest indukcyjny ???
W takim razie jaki macie pomysl na rozwiazanie takiej regulacji, a przy okazji zeby nie zabieralo taki urzadzenie zbyt duzo miejsca??
Pzdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Nov 2004 13:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
micho a Poziom 23

Joined: 10 Feb 2004 Posts: 3352 Location: zd.-wola koło łodzi
|
07 Nov 2004 19:21 Re: Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
dobrze rozumiesz nie można zasilać trafa z tego układu
|
|
| Back to top |
|
 |
TadeuszF Poziom 2

|
10 Nov 2004 21:25 Re: Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
To w takim razie jakie jest wyjscie z tej sytuacji????
Bede wdzieczny za odp ....
PZDR
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
08 Dec 2004 22:35 Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
cze
zastosowałem w włączniku diodę LED ZAMYKAJĄC OBWÓD spowodowało to że świetlówka w moim warsztacie dziwnie pulsuje a starter świeci sie na okrągło
co z tym zrobć czekam na odp
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
19 Dec 2004 16:06 Re: Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
Witajcie, proszę o informację, czy można stosować ściemniacz dotykowy do oświetlenia żarówką energooszczędną. Z góry dziękuję za odpowiiedź.
|
|
| Back to top |
|
 |
CKsrv Poziom 22

|
20 Dec 2004 20:54 Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
Nie.
Nic nie ściemnisz tej swietlówy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
25 Dec 2004 16:46 Re: Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
Ten ściemniacz to po prostu zwykła ściema. Bardzo prosty i dający efekty ściemniacz to na triaku. I jest przynajmniej jakas płynna regulacja.
|
|
| Back to top |
|
 |
psplaza Poziom 2

|
02 Jan 2005 17:11 Re: Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
Wszystko zależy od zastosowania. Wielokrotnie taki układ wystarcza. I jest prościutki. A regulacja, to już inna sprawa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Bibo Poziom 4

|
02 Jan 2005 18:54 Re: Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
| TadeuszF wrote: |
Czyli rozumiem ze tego sciemniacza nie mozna zastosowac do zarowki halogenowej, ktora jest zasilana przez transformator, gdyz charakter obciazenia jest indukcyjny ???
W takim razie jaki macie pomysl na rozwiazanie takiej regulacji, a przy okazji zeby nie zabieralo taki urzadzenie zbyt duzo miejsca??
. |
Tego typu ściemniacz też możesz zastosować do żarówek halogenowych tylko musisz układ RC włączyć w szereg uzwojenie wtórne transformatora i halogen.
|
|
| Back to top |
|
 |
Elektrooonik Poziom 21

|
04 Feb 2005 09:02 Re: Ściemniacz oświetlenia na kondensatorze :-) |
|
|
|
| lakrymator wrote: |
|
To można na jednej diodzie zmniejszyć częstotliwość sinusa dwa razy ? :) :lol: mimo że masz jedną połówkę to nadal będzie to 50Hz
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Feb 2005 09:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kexman Poziom 2

|
09 Feb 2005 21:50 Ściemniacz oświetlenia!!!!! |
|
|
|
Witam.Mam wielką prośbe muszę wykonać projekt na pracownie elektrończną w szkole. Ma to być regulator mocy(natężenia światła)na tyrystorach.Czyli tzw.ściemniacz światła.Potrzebuje zatem schemat tego układu,czy ktoś mógłby mi go przesłać lub podać adres strony z której mógłbym go sobie ściągnąć.Potrzebny jest mi także opis tego całego układu.Z góry bardzo dziękuje i prosze o odp. na adres kurdzik(malpa)interia.pl
|
|
| Back to top |
|
 |