| Author |
Polok Poziom 13

|
23 Nov 2003 17:46 Licznik impulsow telefonicznych |
|
|
|
Witam
Mam problem z ukladem ktorego link zamieszczam ponizej:
http://www.elektronet.gower.pl/rr002.htm
Po zmontowaniu go i uruchomieniu nie dziala (i to raczej nie z mojej winy). Nie znam dokladnie zasady dzialania NE567 i byc moze przez to jest mi trudno ocenic co moze byc przyczyna, ale wydaje mi sie ze w czasie dzialania (tzn. w trakcie rozmowy przez telefon) na wyjsciu NE567 (pin8) powinien byc jakis sygnal prostokatny, a tymczasem napiecie na tym wyjsciu jest rowne 0. Skoro na wyjsciu nic sie nie dzieje to co ma zliczac licznik podpiety do tego wyjscia??
Dodam ze zamiast licznika elektromechanicznego do wyjscia NE567 podlaczylem licznik zrobiony na bazie 4033 (licznik dziala jak nalezy - sprawdzalem kilkakrotnie). Po podlaczeniu calego ukladu do linii telefonicznej (sluchawka odlozona na aparacie) napiecie przed mostkiem wynosi ok 2-3 V. Po dzwignieciu sluchawki napiecie to wzrasta do ok. 13V czyli na kondensatorze CE1 jest napiecie 5,6 V moj licznik pokauje na wyswietlaczu 0, ale problem w tym ze w czasie rozmowy licznik nic nie liczy tylko stoi w miejscu. Probowalem nawet w czasie rozmowy miedzynarodowej i tez nic, a tym przypadku licznik chyba powinien zliczac impulsy i to dosyc szybko.
Moze ktos ma jakies sugestie albo uwagi co do dzialania tego ukladu albo dzialania NE567 (PS. ogladalem jakis opis tego ukladu ale po angielsku ale jakos jestem z tego tepy a po przetlumaczeniu translatorem to juz wogole jakes brednie wyszly) czy tez ktos wie jak zrobic inny uklad ktory bedzie zlical impulsy telefoniczne (tylko chodziloby mi o uklad ktory nie bedzie mnie kosztowal ok. 50-100 zl bo takie juz widzialem, ale chodziloby mi o jakis dosyc tani jak ten z ktorym sie morduje :( ).
Z gory dzieki za jakakolwiek pomoc !!!
Pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Nov 2003 17:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
JarekOr Poziom 14

|
25 Nov 2003 11:44 |
|
|
|
Czy uaktywniłeś usługę w TPSA?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Nov 2003 11:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Czesiek Poziom 21

|
25 Nov 2003 12:18 Re: Licznik impulsow telefonicznych |
|
|
|
Układ, który zmontowałeś sluży zapewne do detekcji impulsów teletaksy. Standardowo operator tych impulsów nie wysyła. Musisz zlecić operatorowi wysyłanie impulsów teletaksy niestety za opłatą. Zwykle 3zł +VAT. Impulsy teletaksy są to bardzo krótkie impusy o częstotliwości 16kHz. Podając takie impulsy na wejście NE567 - Twój licznik ożyje.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Nov 2003 12:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Polok Poziom 13

|
25 Nov 2003 16:00 Re: Licznik impulsow telefonicznych |
|
|
|
Witam
Dzieki za zainteresowanie tematem, ale...
1)czy te 3zl + vat to jest oplata jednorazowa czy jaks inna ?
2)nie wie ktos moze jak uaktywnic te usluge? bo jak 2 dzwonilem na informacje i pytalem sie jak to moze zrobic to nie umialem sie dogadac bo ci ludzie nie wiedzieli o czym mowie
A tak na marginesie to jestem ciekaw ile wyniesie moj najblizszy rachunek za telefon :(
Pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
frohme Poziom 17

|
25 Nov 2003 16:58 Re: Licznik impulsow telefonicznych |
|
|
|
Należy się udać do BOK TPSA (niektórzy twierdzą coś o olewaniu klienta) i zamówić usługę teletaksy za 2,50 +VAT miesięcznie. Czy to się opłaci to sam przeanalizuj.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Nov 2003 16:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Polok Poziom 13

|
25 Nov 2003 18:58 Re: Licznik impulsow telefonicznych |
|
|
|
Lepiej 2,50zl miesiecznie niz 2,50 od polaczenia :D
Jeszcze nad tym pomysle a poki co to WIELKIE DZIEKI wszystkim za pomoc.
Jak sie zdecyduje na ta teletakse i ten licznik mi ruszy to sie odezwe
Pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
JarekOr Poziom 14

|
02 Dec 2003 09:00 |
|
|
|
Pamiętaj tylko, że impulsy teletaksy mogą rozłączać połączenia modemowe (zależy od modemu).
|
|
| Back to top |
|
 |