Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Ariston - bojler elektryczny 80L - coś z góry kapie...


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> AGD Drobny sprzęt ->Ariston - bojler elektryczny 80L - coś z góry kapie... Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Domowe uzdatniacze powietrza
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Miles
Poziom 9
Miasto: Poznań
Dołączył: 02 Lis 2005
Posty: 10
Miles
Poziom 9
Post#1 11 Paź 2007 22:20  Autor tematu   

Ariston - bojler elektryczny 80L - coś z góry kapie...


w ciągu tygodnia już 2 razy zdarzyło mi się rano (nagrzewanie w taryfie nocnej) zobaczyć ślady po mocno rdzawej, ciepłej wodzie, która uchodzi na górnej pokrywie bojlera (jest tam taka plastikowa zaślepka z dziurką na środku i z tego się sączy..) a dodatkowo woda zalega na górnej obwódce bojlera. Jak to zaschnie to wygląda jak by mi bojler korodował... do tego już od dłuższego czasu piszczy sobie, jakby jakieś ciśnienie z niego uchodziło - ale to raczej od dołu i chyba jest normalne..

czy przypadkiem nie zbliża się już "czas" dla tego bojlera ? :?:

ma z 10-12 lat, wygląda identycznie jak te produkowane obecnie - ale nie byłoby fajnie gdyby puścił w czasie kąpieli, a część wanny jest dokładnie pod nim :cry:

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mieciop
Poziom 17
Miasto: Brzesko
Dołączył: 28 Kwi 2006
Posty: 252
Pomógł: 18
Ocena postów: 7
mieciop
Poziom 17
Post#2 12 Paź 2007 07:20    

Re: Ariston - bojler elektryczny 80L - coś z góry kapie...


Witam!
Nie ma co czekać aż woda zatopi łazienkę, jeżeli wycieka woda spod izolacji to uszkodzony jest płaszcz wodny (nie do naprawy).
Przyczną uszkodzenia może być termostat, który się nie wyłącza i robi
ciśnienie w zbiorniku. Sprawdź!

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Adam1988
Poziom 25
Miasto: Gdynia
Dołączył: 16 Cze 2003
Posty: 853
Pomógł: 38
Ocena postów: 14
Adam1988
Poziom 25
Post#3 12 Paź 2007 07:30    

Re: Ariston - bojler elektryczny 80L - coś z góry kapie...


A nie cieknie czasami z zaworu bezpieczenstwa ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Miles
Poziom 9
Miasto: Poznań
Dołączył: 02 Lis 2005
Posty: 10
Miles
Poziom 9
Post#4 12 Paź 2007 08:30  Autor tematu   

Re: Ariston - bojler elektryczny 80L - coś z góry kapie...


No ale chyba zawór bezpieczeństwa jest na dole... a dół jest nienaruszony, termostat działa, bojler się przecież wyłącza po osiągnięciu temperatury.

Na żadnym z rysunków bojlerów nie ma niczego na górze, poza górną obudową, a pod nią izolacją. A u mnie jest jakiś plastikowe kółeczko, nie wiem czy się odkręca - może to jakiś zawór.. postaram się zrobić jakąś fotę.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
aawol
Poziom 13
Miasto: kraków
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 99
Pomógł: 3
Ocena postów: 5
aawol
Poziom 13
Post#5 12 Paź 2007 08:59    

Re: Ariston - bojler elektryczny 80L - coś z góry kapie...


pod tym dekielkiem jest najpewniej korek rewizyjny, ale czemu woda dostaje się na obudowę??? raczej wyjdź na coś i zajrzyj pod tą zaślepkę. prawdopodobnie skorodował korek albo zbiornik w miejscu wspawania gwintu. To miejsce gdzie blacha została przegrzana a korek żadko jest emaliowany czyli trwałość jego jest mniejsza nią zbiornika.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
waldekg
Poziom 28
Miasto: "-"
Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 1157
Pomógł: 69
Ocena postów: 10
waldekg
Poziom 28
Post#6 12 Paź 2007 09:14    

Re: Ariston - bojler elektryczny 80L - coś z góry kapie...


Witam. Jeżeli bojler ma około 10 lat, to raczej jest do wymiany. Nawet jak zostanie zlokalizowany wyciek, to też nic nie zrobisz (ewentualnie spawanie). Pozdrawiam.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Miles
Poziom 9
Miasto: Poznań
Dołączył: 02 Lis 2005
Posty: 10
Miles
Poziom 9
Post#7 12 Paź 2007 18:03  Autor tematu   

Re: Ariston - bojler elektryczny 80L - coś z góry kapie...


A tak to wygląda: niestety...

Ariston - bojler elektryczny 80L - coś z góry kapie...

To nie rdza powłoki tylko tej wody co się sączy..

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jotu22
Poziom 20
Miasto: Białystok
Dołączył: 05 Mar 2004
Posty: 333
Pomógł: 30
Ocena postów: 7
jotu22
Poziom 20
Post#8 12 Paź 2007 21:32    

Re: Ariston - bojler elektryczny 80L - coś z góry kapie...


Jeśli zbiornik był emaliowany to ten korek służył najprawdopodobniej do wymiany anody magnezowej. Prawdopodobnie nigdy tego nie robiłeś i zbiornik zardzewiał. Spawanie nic tu niestety nie pomoże. Czeka Cię wymiana całego ogrzewacza

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
aawol
Poziom 13
Miasto: kraków
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 99
Pomógł: 3
Ocena postów: 5
aawol
Poziom 13
Post#9 15 Paź 2007 15:18    

Re: Ariston - bojler elektryczny 80L - coś z góry kapie...


o ile kojarzę anoda magnezowa w aristonie jest założona na kryzę grzałki, co nie zmienia faktu że faktycznie poszukaj jakiejś ciekawej oferty i wymień bojler. Nowe aristony mają 7lat gwarancji na zbiornik (lub 5 tańsze wersje)- to powinno zapewnić ći spokój na kolejne lata tylko pamiętaj o systematycznej wymianie anody magnezowej co ok. 12 m-cy

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
misiek3880
Poziom 1
Miasto: krakow
Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 1
misiek3880
Poziom 1
Post#10 17 Gru 2007 13:29    

Re: Ariston - bojler elektryczny 80L - coś z góry kapie...


Tez mam problem z kapiącom woda z gory! pytalem sie wszystkich i wszedzie i jeden fachowiec powiedzia mi "kup se ma kur.. nowy bojler" a ta zaslepka jest u gory tak mysle ze sluzy ona do napelnienia bojlera pianka grzewcza bo jak inaczej wypelnili by go ta pianka! a kapie stamdat bo przegnil plaszcz wody! i po pewnym czasie i z dolu bedzie kapac jak pianka przesiagnie! lepiej juz teraz zbieraj kase na nowy bojler i nie ma na co czekac!

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> AGD Drobny sprzęt -> Ariston - bojler elektryczny 80L - coś z góry kapie...
Strona 1 z 1
Podobne tematy
bojler Ariston velis 80l - montaż (1)
Bojler Galmet Heros 80L nie działa. (6)
Bojler Tiki grzałka - Bojler jugosłowiański Tiki 80L - GRZAŁKA - (5)
ekspres Moulinex DP4 Gusto - KAPIE WODA Z GÓRY PO ZAPARZENIU KAWY (2)
Boiler (elektryczny ogrzewacz wody) ZELMECH - kapie woda (11)
Bojler elektryczny - co uszkodzone - termik czy termostat (7)
bojler elektryczny, czy podgrzewacz przeplywowy pilne! (13)
Jaki Bojler elektryczny do 450zł ??który model? (2)
Bojler Ariston SG 50 R PL- uszkodzony termostat? (5)
Elektryczny ogrzewacz wody 60l (bojler). Pobór prądu. (2)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.13 seconds

elektroda.pl temat RSS