Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Ariston AVF 109 - demontaż łożysk


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> AGD Początkujący ->Ariston AVF 109 - demontaż łożysk Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Płyty gazowe do zabudowy
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
karbex
Poziom 8
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 11 Paź 2007
Posty: 24
karbex
Poziom 8
Post#1 12 Paź 2007 14:33  Autor tematu   

Ariston AVF 109 - demontaż łożysk


Czy ktoś ma doświadczenie i wymieniał łożyska w Aristonie AVF 109??
Bo albo mi sie wydaje albo żeby wymienić łożyska, to trzeba zmienić całe kąpielisko ( a to by była porażka - parę stówek do tyłu). Czy te pralki sa jednorazowe??

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
dzi_dziuś
Poziom 33
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 1702
Pomógł: 257
Ocena postów: 155
dzi_dziuś
Poziom 33
Post#2 12 Paź 2007 14:50    

Re: Ariston AVF 109 - demontaż łożysk


Łożysko sie napewno wymienia, ale jest to bardzo ciężka i nie zawsze udana robota. Trzeba porozłączać przewody w środku, wyjąć grałkę i termostat. Później zjąć spręzyna i teleskopy, które trzymają zbiornik i całego go wyjąć. Zbiórnik trzeba rozgęcieć na pół (pewnie serwis wymyślił swoje śruby) i wybić oś bębna. Następnie zdjąć simernig, pierścień osadczy i wybić łożysko....
Koszt łożyska i uszczelniacza, o ile nie uszkodzisz grzałki (uszczelka) lub termostatu to około 60zł, w serwisie 260 :)
powodzenia, przyda ci się

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
karbex
Poziom 8
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 11 Paź 2007
Posty: 24
karbex
Poziom 8
Post#3 12 Paź 2007 15:03  Autor tematu   

Re: Ariston AVF 109 - demontaż łożysk


Najgorsze jest to, że żadnych śrub nie widze, po których rozkręceniu da się rozłożyć kapielisko, które wygląda mi na klejone, a nie skręcane :(

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
dzi_dziuś
Poziom 33
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 1702
Pomógł: 257
Ocena postów: 155
dzi_dziuś
Poziom 33
Post#4 12 Paź 2007 16:30    

Re: Ariston AVF 109 - demontaż łożysk


śruby mogą być głęboko w kanałach, albo jakieś silne zatrzaski. Możesz dołączyć fotkę ? Jeżeli zbiornik jest zgrzewany to naprawdę nie masz szczęscia, chociaż jeszcze nigdy takiego nie widziałem :)
pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic852078.html podobny temat, możesz go śledzić

Dodano po 52 [sekundy]:

O przepraszam to twój temat :( nie doczytałem

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
nares
Specjalista AGD
Miasto: Jaworzno
Dołączył: 07 Cze 2007
Posty: 6240
Pomógł: 975
Ocena postów: 216
nares
Specjalista AGD
Post#5 12 Paź 2007 16:53    

Re: Ariston AVF 109 - demontaż łożysk


O ile się nie mylę, to tam jest zbiornik nierdzewny - i co, nie ma z tyłu krzyżaka?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
karbex
Poziom 8
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 11 Paź 2007
Posty: 24
karbex
Poziom 8
Post#6 12 Paź 2007 23:09  Autor tematu   

Re: Ariston AVF 109 - demontaż łożysk


Dziś jeszcze raz prześwietliłem i to dosłownie bęben i kąpielisko. Niestety żadnych oznak jakichkolwiek śrub i zatrzasków. Włożyłem latarkę do bębna i obejrzałem całe kąpielisko dokładnie od zewnątrz (jest prześwitujące). Niestety nie widać żadnych zgrubień, tzn. kanałów którymi mogłyby iść śruby. Na złączu dwóch połówek kąpieliska widoczna jest tylko jakaś biała masa, pewnie jakiś klej lub uszczelniacz. Dzwoniłem dziś do serwisu aristona z prowokującym zapytaniem, jakie jest koszt wymiany samych łożysk. Odp. ok 350 zł, zapytałem czy trzeba wymieniać całe kąpielisko z bębnem i kobitka odpowiedziała, że była taka seria, gdzie trzeba było wymieniać kąpielisko, żeby wymienić łożyska, ale bębna wymieniać nie trzeba - wniosek - chyba sie da to kąpielisko rozłożyć. Albo oni w serwisie to jakoś rozklejają i sklejają z powrotem, co jednak wydaje mi sie mało prawdopodobne, albo kobitka jest kiepsko zorientowana (czego już niestety doświadczyłem w serwisie, gdy reklamowałem szumy na łożysku bębna, po przyjeździe fachowiec stwierdził, że mam rację i wymienili całe kąpielisko z bębnem, po naprawie szumy nie ustały bo się okazało to łożyska na silniku padły, no a teraz na tym nowym bębnie :(. Jeśli chodzi o fotki to niebawem dostarczę, może komuś to pomoże, lub ktoś mi pomoże :)

Dodano po 55 [minuty]:

Załączam zdjęcia, które mi sie udało wykonać, nie wiem czy coś na nich widać konkretnego :). Co innego patrzeć na żywa o a co innego ze zdjęcia.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
karbex
Poziom 8
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 11 Paź 2007
Posty: 24
karbex
Poziom 8
Post#7 12 Paź 2007 23:16  Autor tematu   

Re: Ariston AVF 109 - demontaż łożysk


A to zdjęcie normalne z góry

Ariston AVF 109 - demontaż łożysk

Moderowano przez skryn:
Proszę przeczytać instrukcję ...
Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.


Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
nares
Specjalista AGD
Miasto: Jaworzno
Dołączył: 07 Cze 2007
Posty: 6240
Pomógł: 975
Ocena postów: 216
nares
Specjalista AGD
Post#8 13 Paź 2007 09:14    

Re: Ariston AVF 109 - demontaż łożysk


To trafiłeś na badziewiastą serię - w modelach o tym oznaczeniu, początkowo były zbiorniki z nierdzewki i krzyżak. Do wymiany cały zespół piorący(sugerując się zdjęciem).

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
dzi_dziuś
Poziom 33
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 1702
Pomógł: 257
Ocena postów: 155
dzi_dziuś
Poziom 33
Post#9 13 Paź 2007 12:52    

Re: Ariston AVF 109 - demontaż łożysk


To rzeczywiście może być część nierozbieralna, jednak ja obejrzałbym to na twoim miejscu dokładnie z tyłu, przecież to nie będzie rozkręcalne od góry :) jak to wszytko jest w pralce to za wiele nie zobaczysz .... Za kołem pasowym moą być zaślepki, dodaje bardzo poglądowe zdjęcie :)

Dodano po 1 [minuty]:

Ariston AVF 109 - demontaż łożysk

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
skryn
Admin grupy AGD
Miasto: Słupsk
Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 15607
Pomógł: 1461
Ocena postów: 525
skryn
Admin grupy AGD
Post#10 13 Paź 2007 13:11Pomocny post    

Re: Ariston AVF 109 - demontaż łożysk


:arrow: dzi_dziuś
Jeżeli takiej pralki na oczy nie widziałeś, to nie zabieraj niepotrzebnie głosu.
Ten zespół piorący jest nierozbieralny! A jak ktoś chce wymienić sobie łożyska, to niestety czeka go zakup kompletnego zespołu piorącego za kilkaset PLN-ów...
:|

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
dzi_dziuś
Poziom 33
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 1702
Pomógł: 257
Ocena postów: 155
dzi_dziuś
Poziom 33
Post#11 13 Paź 2007 18:34    

Re: Ariston AVF 109 - demontaż łożysk


Tej pralki rzeczywiście nie widziałem, jednak w wielu aristonach zbiornik był rozbieralny zgodnie ze zdjęciem.
pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
karbex
Poziom 8
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 11 Paź 2007
Posty: 24
karbex
Poziom 8
Post#12 14 Paź 2007 13:37  Autor tematu   

Re: Ariston AVF 109 - demontaż łożysk


Witam,
Jestem pewny że zbiornik jest klejony. Już nawet się dowiedziałem ile kosztuje nowy zestaw pioroący - 433 złote, oczywiście nie w serwisie tylko w jakimś sklepie internetowym. Już żałuje że kupiłem tę pralkę, jest 3 miesiące po gwarancji, także chyba lepiej ją "zarżnąć" do końca i kupić nową, np bosh lub aeg ale na pewno nie aristona :(, dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> AGD Początkujący -> Ariston AVF 109 - demontaż łożysk
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Ariston AVF 109 -padły łożyska (5)
Pralka Ariston AVF 109 - Rozkręcanie pralki, górny panel (11)
Ariston AVXD 109 EU - Wymiana Łożysk (7)
Ariston AVSF 109 - wymiana łożysk (1)
Wymiana łożysk w pralce Ariston AQSL 109 EU (4)
Pralka Ariston AVSF 109 - wymiana łożysk. (24)
pralka ariston AL 109 MARGHARITA, wymiana łożysk (8)
Szukam rozmiaru łożysk do pralki Ariston AQSF 109. (3)
Ariston AVSF 109 jak dobrać się do łożysk? (6)
Ariston AVXD 109 - Ariston AVXD 109 kod błędu F-08 i F-04 (2)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.141 seconds

elektroda.pl temat RSS