Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jaka pamiec RAM dobrac


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Jaka pamiec RAM dobrac
Autor
Wiadomość
shizy
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Lip 2006
Posty: 650

Post#1 Post autora tematu 13 Paź 2007 20:20   

Jaka pamiec RAM dobrac


czesc
Zamierzam dolozyc pamieci RAM.Obecnie mam zainstalowane 128 i 256 MB.Mam wolny 1 bank.Mysle o 512 MB (ostatecznie 256 MB).Pytanie jaka mozna wlozyc zeby "chodzila" z tamtymi pozostalymi.
wycinek z sandra:
Kod:
SiSoftware Sandra

System
Manufacturer : VIA Technologies, Inc.
Model : VT8363
ID : FFFFFFFF-FFFFFFFF-FFFFFFFF-FFFFFFFF

Mainboard
MP Support : No
Model : 8363-686
System BIOS : 01/12/2004-8363-686-K7VZAC-00
...
FLASH Memory Controller
Location : Mainboard
Error Correction Capability : None
Number of Memory Slots : 4
Maximum Installable Memory : 512MB
Bank0/1 - BANK_0 : DIMM 256MB
Bank2/3 - BANK_1 : DIMM 128MB
Bank4/5 - BANK_2 : Empty
Bank6/7 - BANK_3 : Empty
Chipset 1
Model : Elitegroup Computer Sys VT8363/5 KT133/KM133 System Controller
Bus(es) : ISA AGP PCI USB i2c/SMBus
Front Side Bus Speed : 2x 100MHz (200MHz data rate)
Maximum FSB Speed / Max Memory Speed : 2x 133MHz / 1x 133MHz
Width : 64-bit
IO Queue Depth : 4 request(s)

Logical/Chipset 1 Memory Banks
Bank 0 : 128MB SDRAM 3-3-3-0 (tCL-tRCD-tRP-tRAS)
Bank 1 : 128MB SDRAM 3-3-3-0 (tCL-tRCD-tRP-tRAS)
Bank 2 : 128MB SDRAM 3-3-3-0 (tCL-tRCD-tRP-tRAS)
Speed : 1x 133MHz (133MHz data rate)
Multiplier : 4/3x
Width : 64-bit
Memory Controller in Processor : No
Power Save Mode : No
Fixed Hole Present : No

Memory Module 1
Type : 256MB SDRAM
Technology : 16x(16Mx8)
Speed : PC133U
Standard Timings : 3-3-3-5 (tCL-tRCD-tRP-tRAS)
Version : 1.2
Date of Manufacture : 25 grudnia 1999
Set Timing @ 133MHz : 3-3-3-5 (tCL-tRCD-tRP-tRAS)
Set Timing @ 100MHz : 2-2-2-6 (tCL-tRCD-tRP-tRAS)

Memory Module 2
Model : sil1664pc133cb-b0b
Extended Information : 08d
Serial Number : 9C000006
Type : 128MB SDRAM
Technology : 8x(16Mx8)
Speed : PC133U
Standard Timings : 3-3-3-5 (tCL-tRCD-tRP-tRAS)
Version : 1.2
Date of Manufacture : 18 listopada 2000
Set Timing @ 133MHz : 3-3-3-5 (tCL-tRCD-tRP-tRAS)
Set Timing @ 100MHz : 2-2-2-6 (tCL-tRCD-tRP-tRAS)

wycinek z aida32:
Kod:
Właściwości płyty głównej   
ID płyty głównej   01/12/2004-8363-686-K7VZAC-00
Nazwa płyty głównej   ECS K7VZA / Kobian KOB KT133(a) FSX / Matsonic MS8127C/8127C+/8127C+(266)
   
Właściwości magistrali FSB   
Typ magistrali   DEC Alpha EV6
Szerokość magistrali   64-bitowy(a)
Rzeczywista częstotliwość taktowania   100 MHz (DDR)
Efektywna częstotliwość taktowania   200 MHz
Przepustowość   1600 MB/sek
   
Właściwości magistrali pamięci   
Typ magistrali   SDR SDRAM
Szerokość magistrali   64-bitowy(a)
Rzeczywista częstotliwość taktowania   133 MHz
Efektywna częstotliwość taktowania   133 MHz
Przepustowość   1067 MB/sek
...   
Producent płyty głównej   
Nazwa firmy   Elitegroup Computer Systems


Zamieszczam z 2-och programow bo sandra pokazala 4-ry banki pamieci-moze cos przeklamuje.Fizycznie jest trzy.
Powrót do góry
   
Brauniack
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Wrz 2006
Posty: 1077
Miasto: Żary 51° 38' N 15° 08' E

Post#2 13 Paź 2007 20:32   

Re: Jaka pamiec RAM dobrac


Witaj. Wypnij jedną kość pamięci DIMM i zobacz czas podawany jest w ns i kup pamięć z takim samym czasie dostępu.Czyli DIMM i (ns).
Powrót do góry
   
phoe
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Lip 2007
Posty: 645

Post#3 13 Paź 2007 20:37   

Re: Jaka pamiec RAM dobrac


Wg strony Kingstona(klik)), nastepujace pamieci beda wspolpracowaly z twoja plyta:

KVR133X64C3/128 128MB 133MHz Non-ECC CL3 DIMM
KVR133X64C3/256 256MB 133MHz Non-ECC CL3 DIMM
KVR133X64C3/512 512MB 133MHz Non-ECC CL3 DIMM

Dostepne sa nawet w komputroniku:
http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/SDRAM_PC_133/Kingston/non_ECC/Kingston_512MB_PC_133_CL3/pelny,id,260/
http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/SDRAM_PC_133/Kingston/non_ECC/Kingston_256MB_PC_133_CL3/pelny,id,259/
Troche drogo, 200zl za 512MB.

Tak czy inaczej, pierwsze lepsze 256 lub 512MB SDRAM 133MHz beda dzialac.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Paź 2007 20:37   





Powrót do góry
   
shizy
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Lip 2006
Posty: 650

Post#4 Post autora tematu 13 Paź 2007 21:20   

Re: Jaka pamiec RAM dobrac


zrobilem foto tych dwoch pamieci (tak w razie czego):
1. (obie pamieci)
Jaka pamiec RAM dobrac
2. (druga strona 128 ki)
Jaka pamiec RAM dobrac
Powrót do góry
   
andreas500
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 77
Miasto: legionowo

Post#5 13 Paź 2007 21:44   

Re: Jaka pamiec RAM dobrac


wiesz obciążenie 3 banku pamięci strasznie zamuli ci kompa, 3 bank strasznie spowalnia a jak bys je sprzedał
i założył jedna a za rok dokupisz drugą
np: http://znak.pl/photos/get_photo.php?symbol=20789&type=medium

Dodano po 2 [minuty]:

sory

http://znak.pl/index.php?cid=305&scid=1439&prid=DDR1024400GoodRam+CL3
Powrót do góry
   
shizy
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Lip 2006
Posty: 650

Post#6 Post autora tematu 13 Paź 2007 21:55   

Re: Jaka pamiec RAM dobrac


@andreas500
Ta pamiec niedroga jest jak na nowa.Jesli 3-ci zajety bank zmula to trzeba mi wyjac 128 ke a wstawic gigowke :D
Ale to DDRAM 400-ta i 256 trzeba bedzie wyjac.A w ogole to pojdzie nawet sama na moim kompie??

Nie ma co za bardzo pchac kasy w ten komputer, tyle mu RAMu (1,25 GB) wystarczy.I tak juz rakiety z niego nie da sie zrobic-slaby procek..nie te czasy juz ma z 8 lat.Nie gram w nowe zasobozerne gry i vista mi nie potrzebna.
Potrzebuje RAMu do odpalenia M$oft virtual PC 2004.Obecnie ku mojemu zaskoczeniu nawet sprawnie to dziala, ale RAMu nigdy za duzo.Rozgladam sie za jakim uzywanym kompem z allegro cos ok. 1k zl (sama jednostka, moze byc bez HDD, DVD).Jakbyscie cos ciekawego przypadniem znalezli to prosze o info.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Paź 2007 21:55   





Powrót do góry
   
phoe
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Lip 2007
Posty: 645

Post#7 13 Paź 2007 23:52   

Re: Jaka pamiec RAM dobrac


To sprzedaj lepiej stary komputer bez dysku twardego i DVD, i kup nowy z procesorem AMD w sklepie.

Procesor AMD X2 4600+ okolo 350zl.
Plyta glowna ze zintegrowana karta graficzna to wydatek rzedu 250-300zl.
2*512MB DDR2 800 MHz 120zl, lub 2*1GB DDR2 800MHz 240zl.
I to wszystko czego potrzebujesz. Reszte mozesz wydac na zasilacz, Amacrox Warrior 350W kosztuje okolo 125zl, lub jakiegos Fortrona 350-400W z allegro za 50-60zl.

http://proline.pl/shop.php?prodid=AMD+64+X2+4800+65W
http://proline.pl/shop.php?prodid=GIGA+GA-M61P-S3
http://proline.pl/shop.php?prodid=PATRIOT+DDR2+2GB+D80
http://zenfist.pl/pID/1026.htm

Sam policz. :P
Powrót do góry
   
phoe
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Lip 2007
Posty: 645

Post#8 14 Paź 2007 10:38   

Re: Jaka pamiec RAM dobrac


andreas500 napisał:
Jak dasz 400 a druga 266 będą pracować obie jako 266
będziesz miał tyle ile ci potrzeba, Jeśli płyta by obsługiwała częstotliwości wyższe albo miała możliwości podkręcenia to na jednej kostce tej 1bg możesz śmiało krecic

Dodano po 1 [minuty]:

a wersja z lepszym kompem najlepsza


Co ty za glupoty piszesz? Nie dosc ze jego plyta obsluguje maksymalnie 1,5GB(3 razy po 512MB), to na dodatek kazesz mu wstawiac DDR RAM'y, do plyty obslugujacej tylko i wylacznie SD RAM'y!
Powrót do góry
   
shizy
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Lip 2006
Posty: 650

Post#9 Post autora tematu 14 Paź 2007 10:42   

Re: Jaka pamiec RAM dobrac


Jesli chodzi o nowy komputer to AMD czy Intel.Mam wrazenie, ze AMDki pobieraja wiecej pradu.Obecny komputer (stopka) chodzi mi jak maly agregat.Jak dobrze pamietam, pobiera cos ok. 120 W bez monitora.
--
Cos mi tu nie pasowalo DDRAMy do dosc starego kompa.

--
Jako ze nie mozna zamieszczac linkow na allegro dam skrocony opis paru ciekawych aukcji nowych komp.:
Kod:

1.(numer 255218219)
W skład zestawu wchodzą:
Procesor dwurdzeniowy AMD Athlon64 X2 4200+ BOX s. AM2 - wraz z firmowym radiatorem i wentylatorem Cooler Master. Pamięć cache 1mb!!!
Płyta główna Gigabyte M61SME-S2 - Markowa plyta glowna na super chipsecie nVidia nForce 430. Pełna zgodność z systemem Windows VISTA. szerszy opis tutaj
Markowa pamięć operacyjna GoodRam DDR2 1024mb 800Mhz PC6400.
Karta graficzna  GeForce 6100 do 128mb onboard - zintegrowana na płycie głównej. Wydajny nowy układ, wolny slot PCI-E do rozbudowy w przyszłości.
Zintegrowana karta sieciowa LAN 10/100/1000 Mb/s
Zintegrowana karta muzyczna 8-mio kanałowa
do 8x USB 2.0 (4 wejścia z tyłu, możliwość dołącznia do 4 z przodu)
Atrakcyjna obudowa ATX z zasilaczem 400W - do wyboru ze zdjęć na dole aukcji cena 599
Kod:

2. (numer 255224502)
W skład zestawu wchodzą:
Procesor dwurdzeniowy AMD Athlon64 X2 4200+ BOX s. AM2 - wraz z firmowym radiatorem i wentylatorem Cooler Master. Pamięć cache 1mb!!!
Płyta główna Gigabyte M61SME-S2 - Markowa plyta glowna na super chipsecie nVidia nForce 430. Pełna zgodność z systemem Windows VISTA. szerszy opis tutaj
Markowa pamięć operacyjna GoodRam DDR2 2048mb 2x1024 dual channel 800Mhz PC6400.
Karta graficzna  GeForce 6100 do 128mb onboard - zintegrowana na płycie głównej. Wydajny nowy układ, wolny slot PCI-E do rozbudowy w przyszłości.
Zintegrowana karta sieciowa LAN 10/100/1000 Mb/s
Zintegrowana karta muzyczna 8-mio kanałowa
do 8x USB 2.0 (4 wejścia z tyłu, możliwość dołącznia do 4 z przodu)
Atrakcyjna obudowa ATX z zasilaczem 400W - do wyboru ze zdjęć na dole aukcji - cena 689
Kod:

3.(numer 254737065)
W skład zestawu wchodzą:
Procesor Intel Pentium Dual Core E2160 2x1,8Ghz BOX - najnowszy, bardzo wydajny, dwurdzeniowy procesor wraz z bardzo cichym, inteligentnym chłodzeniem INTEL. Ekonomiczny odpowiednik Core 2 Duo. Różnica to tylko mniejsza pamięć cache - 1mb. Procesory te w większości testów biją na głowę swoich poprzedników z rodziny Pentium D 9xx oraz konkurencję AMD Athlon z serii X2.
Płyta główna Gigabyte 8i945GCMX-S2 - najnowsza, markowa plyta glówna, super chipset i945GC Express. Pełna zgodność z systemem Windows VISTA Premium. szerszy opis tutaj
Markowa pamięć operacyjna Kingston DDR2 2048mb 667mhz PC5300. Taka ilość pamięci operacyjnej umożliwia swobodną pracę w najnowszym systemie Windows VISTA nawet w wersji Ultimate.
Karta graficzna Intel Extreme 950  - wydajna, zintegrowana na płycie głównej oparta na chipsecie i950. Do 256mb pamieci.
Zintegrowana Gigabitowa karta sieciowa 10/100/1000 LAN.
Zintegrowana karta dźwiękowa Realtek 8-mio kanałowa
do 6xUSB 2,0
Pełne okablowanie (sata, hdd, cdrom, zasilanie)
Obudowa ATX 400W PPFC USB i audio z przodu (zdjęcia na dole aukcji)
Sterowniki Gigabyte
Dla każdego kupującego na tej aukcji czytnik kart 7w1 GRATIS CENA 739

Powrót do góry
   
phoe
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Lip 2007
Posty: 645

Post#10 14 Paź 2007 10:54   

Re: Jaka pamiec RAM dobrac


shizy napisał:
Jesli chodzi o nowy komputer to AMD czy Intel.Mam wrazenie, ze AMDki pobieraja wiecej pradu.Obecny komputer (stopka) chodzi mi jak maly agregat.Jak dobrze pamietam, pobiera cos ok. 120 W bez monitora.

Ten procesor do ktorego dalem link pobiera maksymalnie 65W, z wlaczonym cool'n'quiet, polowe z tego. Nie wiem jaki dokladnie pobor pradu ma Core Duo, ale podobny bedzie mialo.

Jak ci az tak bardzo zalezy na niskim poborze pradu, to zawsze mozesz kupic procesor AMD oznaczony jako "BE", z TDP 45W.
http://proline.pl/shop.php?prodid=AMD+X2+BE+2350+AM2+B
To 45W, to jest maksymalny pobor pradu, watpie zeby ten do ktorego dalem wczesniej link, i ten do ktorego dalem teraz, mialy znaczaca roznice w poborze pradu podczas normalnej pracy.

Co do allegro, to zwykle w proline.pl(tez prowadza sprzedaz wysylkowa) wychodzi taniej i potem nie ma problemow z gwarancja/reklamacja, ale rob jak uwazasz, nie musisz w proline odrazu kupowac, ale warto bylo by sie rozejrzec po okolicy jakie ceny maja.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Paź 2007 10:54   





Powrót do góry
   
shizy
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Lip 2006
Posty: 650

Post#11 Post autora tematu 14 Paź 2007 11:13   

Re: Jaka pamiec RAM dobrac


Przypadkiem wpadlem na sprzedawce ze swojego miasta-stad moje zinteresowanie jego oferta.
---
ten trzeci zestaw wydaje sie byc ciekawy jesli chodzi o pobor pradu/cicha prace-ale co wtedy z wydajnoscia?Jesli bedzie potrzebna wieksza moc to wyjdzie z uspienia? Czy takie procki sa gorsze bo zreguly wolniejsze?No i ta grafika, niedosc ze zitegrowana to jeszcze intel.Pewnie zintegrowana na GeForce jest lepsza?
----
@phoe
trzeba przyznac, ze procki tanie-takie osiagi za taka cene (!)-pewnie na koniec roku ceny pojda w gore.
Powrót do góry
   
phoe
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Lip 2007
Posty: 645

Post#12 14 Paź 2007 11:53   

Re: Jaka pamiec RAM dobrac


Ja mam AMD X2 4800+, wlasnie tego do ktorego dalem link i po zmniejszeniu w bios'ie predkosci wetylatora, jest cicho, procesor jest lekko podkrecony i ma w stresie zaledwie 50-52 stopni.(35 teraz, ale to dlatego ze cool'n'quiet mam aktywne i jest czestotliwosc taktowania zmniejszona o polowe, bez cool'n'quiet w okolicach 42-45 stopni.)

Co do karty graficznej, to raczej GeForce powinno byc wydajniejsze, nie wiem, nie widzialem jeszcze testu zintegrowanych kart graficznych. :P

Jezeli chodzi o wydajnosc bez bawienia sie w OC, to AMD wydajniejsze bedzie. Core Duo 2*1,8GHz, da rade podkrecic na 2*3GHz, w przypadku AMD z OC jest duzo gorzej.
Powrót do góry
   
andreas500
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 77
Miasto: legionowo

Post#13 14 Paź 2007 12:39   

Re: Jaka pamiec RAM dobrac


phoe napisał:
andreas500 napisał:
Jak dasz 400 a druga 266 będą pracować obie jako 266
będziesz miał tyle ile ci potrzeba, Jeśli płyta by obsługiwała częstotliwości wyższe albo miała możliwości podkręcenia to na jednej kostce tej 1bg możesz śmiało krecic

Dodano po 1 [minuty]:

a wersja z lepszym kompem najlepsza


Co ty za glupoty piszesz? Nie dosc ze jego plyta obsluguje maksymalnie 1,5GB(3 razy po 512MB), to na dodatek kazesz mu wstawiac DDR RAM'y, do plyty obslugujacej tylko i wylacznie SD RAM'y!


jasne nie zwróciłem uwagi że to zabytek

Dodano po 6 [minuty]:

ceny pamięci 133 są bez mała jak nowy komputer
tylko nowy
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Jaka pamiec RAM dobrac
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jaka karte graficzna dobrac i pamiec ram? (10)
jaka pamiec RAM lepiej dokupic? (4)
Jaka pamiec ram dell 2650, (6)
Jaka pamiec ram jest lepsza? (5)
Jaka pamiec ram bedzie pasowala?? (5)
jaka pamiec RAM lepiej dokupic? (6)
Jaka pamiec RAM do IBM ThinkPad 600X (4)
Jaka pamiec Ram do plyty M64K9-ALV (2)
Jaka pamiec Ram do plyty M64K9-ALV (5)
Jaka pamiec RAM do ACER ASPIRE M1640? (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.108 seconds

elektroda.pl temat RSS