Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zasilacz antenowy pytanie


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> Zasilacz antenowy pytanie
Autor
Wiadomość
squod
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 8
Miasto: Wawa

Post#1 Post autora tematu 15 Paź 2007 10:30   

Zasilacz antenowy pytanie


Witam,

podłączyłem antene siatkowa - obraz jest kiepski widac tylko TVP1 TVP2 troche TVP3

kiedy podlaczam zasilacz w pokoju nie ma zadnej zmiany obrazu, swiatelko zasilacza sie swieci tak jak by byl sprawny. Jest to typowy objaw uszkodzenia zasialacza czy nie koniecznie ? moze cos nie tak z antena ?

bede wdzieczny za pomoc

pozdraiwam
Rafal
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Paź 2007 10:30   





Powrót do góry
   
gregor22
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Kwi 2006
Posty: 715
Miasto: Opole

Post#2 15 Paź 2007 10:35   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


Jak masz miernik to sprawdz napięcie 12v czy dochodzi do wzmacniacza w antenie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Paź 2007 10:35   





Powrót do góry
   
dzimi
Moderator
Moderator


Dołączył: 17 Sie 2005
Posty: 7914
Miasto: warm-maz

Post#3 15 Paź 2007 10:37   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


Sprawdź na początek czy dobrze podłączyłeś kabel antenowy tzn . czy żyła jest dobrze skręcona zarówno przy zasilaczu jak i przy antenie tak samo czy oplot jest dobrze przykręcony- często nie jest podkręcony i nie dochodzi zasilanie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Paź 2007 10:37   





Powrót do góry
   
Rysiek49
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 11 Mar 2004
Posty: 488
Miasto: Kraków

Post#4 15 Paź 2007 10:42   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


Czy podłączyłeś w puszce anteny siatkowej wzmacniacz antenowy ? Jeżeli tak to sprawdż czy na wyjściu zasilacza jest +12V . Jeżeli podłączenia są prawidłowe , to powinna byc różnica widoczna na TV po podłączeniu anteny .//chyba że padnięty jest wzmacniacz antenowy// Powodzenia!
Powrót do góry
   
squod
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 8
Miasto: Wawa

Post#5 Post autora tematu 15 Paź 2007 11:29   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


Dzieki wielkie za pomoc dzis pozycze miernik i posprawdzam tak jak mowicie

Dodano po 17 [sekundy]:

Dzieki wielkie za pomoc dzis pozycze miernik i posprawdzam tak jak mowicie
Powrót do góry
   
gego
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 29 Gru 2003
Posty: 196
Miasto: Tarnowskie Góry

Post#6 16 Paź 2007 20:34   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


Jeśli zasilacz odłączony od anteny nie podaje na wyjściu 12V to jest uszkodzony.
Wystarczy wymienić stabilizator L7812 najlepiej w obudowie TO220 to dłużej pożyje.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Paź 2007 20:34   





Powrót do góry
   
dybas
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 17 Kwi 2006
Posty: 2857
Miasto: Brwinów

Post#7 16 Paź 2007 20:44   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


gego napisał:
Jeśli zasilacz odłączony od anteny nie podaje na wyjściu 12V to jest uszkodzony.
Wystarczy wymienić stabilizator L7812 najlepiej w obudowie TO220 to dłużej pożyje.

W tych zasilaczach nie stosuje się stabilizatorów (bo i po co?). Po prostu
12V/0,1A z sygnalizacją na diodzie.
Do autora tematu: zmierz napięcie na płytce wzmacniacza. Być może coś
jest źle podłączone na separatorze. Albo jest uszkodzony przewód.
Nie jest wykluczone uszkodzenie samego wzmacniacza.
Powrót do góry
   
LeDy
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 30 Kwi 2005
Posty: 10248
Miasto: "-"

Post#8 17 Paź 2007 14:09   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


" W tych zasilaczach nie stosuje się stabilizatorów (bo i po co?). ".......... Stabilizatory się stosuje w tych zasilaczach i wiadomo po co. Prawdopodobnie źle włożyłeś płytkę antenową ( wzmacniacz) w antenę. Te "druty" w tym miejscu gdzie są ugięte w puszce powinny dotykać płytki antenowej-miejsc "aluminiowych" na płytce przy otworach na śruby ( dla anteny, która ma je w puszce wygięte z " oczkami"- czyli zakładasz najpierw po uniesieniu drutów płytkę antenową tym "pocynowanym",aluminiowym, do góry na to zakładasz druty anteny, potem podkładki i to przykręcasz nakrętkami. Jeszcze jest możliwość ,że nie ma styku ekran kabla z płytką wzmacniacza antenowego - trzeba go owinąć wokół kabla i dopiero wkładać pod blaszkę dociskającą, przykręcającą kabel.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> Zasilacz antenowy pytanie
Strona 1 z 1
Podobne tematy
zasilacz antenowy (16)
Zasilacz antenowy (24)
Zasilacz antenowy czesto pada (17)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.084 seconds

elektroda.pl temat RSS