Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Zasilacz antenowy pytanie


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginners Service -> Zasilacz antenowy pytanie
Author
Message
squod
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 02 Oct 2007
Posts: 8
Location: Wawa

Post#1 Post from the author of the topic 15 Oct 2007 10:30   

Zasilacz antenowy pytanie


Witam,

podłączyłem antene siatkowa - obraz jest kiepski widac tylko TVP1 TVP2 troche TVP3

kiedy podlaczam zasilacz w pokoju nie ma zadnej zmiany obrazu, swiatelko zasilacza sie swieci tak jak by byl sprawny. Jest to typowy objaw uszkodzenia zasialacza czy nie koniecznie ? moze cos nie tak z antena ?

bede wdzieczny za pomoc

pozdraiwam
Rafal

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Oct 2007 10:30   





Back to top
   
gregor22
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 20 Apr 2006
Posts: 724
Location: Opole

Post#2 15 Oct 2007 10:35   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


Jak masz miernik to sprawdz napięcie 12v czy dochodzi do wzmacniacza w antenie.

Helpful message? + -

Back to top
   
dzimi
Moderator
Moderator


Joined: 17 Aug 2005
Posts: 8172
Location: warm-maz

Post#3 15 Oct 2007 10:37   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


Sprawdź na początek czy dobrze podłączyłeś kabel antenowy tzn . czy żyła jest dobrze skręcona zarówno przy zasilaczu jak i przy antenie tak samo czy oplot jest dobrze przykręcony- często nie jest podkręcony i nie dochodzi zasilanie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Oct 2007 10:37   





Back to top
   
Rysiek49
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 11 Mar 2004
Posts: 485
Location: Kraków

Post#4 15 Oct 2007 10:42   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


Czy podłączyłeś w puszce anteny siatkowej wzmacniacz antenowy ? Jeżeli tak to sprawdż czy na wyjściu zasilacza jest +12V . Jeżeli podłączenia są prawidłowe , to powinna byc różnica widoczna na TV po podłączeniu anteny .//chyba że padnięty jest wzmacniacz antenowy// Powodzenia!

Helpful message? + -

Back to top
   
squod
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 02 Oct 2007
Posts: 8
Location: Wawa

Post#5 Post from the author of the topic 15 Oct 2007 11:29   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


Dzieki wielkie za pomoc dzis pozycze miernik i posprawdzam tak jak mowicie

Dodano po 17 [sekundy]:

Dzieki wielkie za pomoc dzis pozycze miernik i posprawdzam tak jak mowicie

Helpful message? + -

Back to top
   
gego
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 29 Dec 2003
Posts: 195
Location: Tarnowskie Góry

Post#6 16 Oct 2007 20:34   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


Jeśli zasilacz odłączony od anteny nie podaje na wyjściu 12V to jest uszkodzony.
Wystarczy wymienić stabilizator L7812 najlepiej w obudowie TO220 to dłużej pożyje.

Helpful message? + -

Back to top
   
dybas
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 17 Apr 2006
Posts: 2868
Location: Brwinów

Post#7 16 Oct 2007 20:44   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


gego wrote:
Jeśli zasilacz odłączony od anteny nie podaje na wyjściu 12V to jest uszkodzony.
Wystarczy wymienić stabilizator L7812 najlepiej w obudowie TO220 to dłużej pożyje.

W tych zasilaczach nie stosuje się stabilizatorów (bo i po co?). Po prostu
12V/0,1A z sygnalizacją na diodzie.
Do autora tematu: zmierz napięcie na płytce wzmacniacza. Być może coś
jest źle podłączone na separatorze. Albo jest uszkodzony przewód.
Nie jest wykluczone uszkodzenie samego wzmacniacza.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Oct 2007 20:44   





Back to top
   
LeDy
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 30 Apr 2005
Posts: 9994
Location: "-"

Post#8 17 Oct 2007 14:09   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


" W tych zasilaczach nie stosuje się stabilizatorów (bo i po co?). ".......... Stabilizatory się stosuje w tych zasilaczach i wiadomo po co. Prawdopodobnie źle włożyłeś płytkę antenową ( wzmacniacz) w antenę. Te "druty" w tym miejscu gdzie są ugięte w puszce powinny dotykać płytki antenowej-miejsc "aluminiowych" na płytce przy otworach na śruby ( dla anteny, która ma je w puszce wygięte z " oczkami"- czyli zakładasz najpierw po uniesieniu drutów płytkę antenową tym "pocynowanym",aluminiowym, do góry na to zakładasz druty anteny, potem podkładki i to przykręcasz nakrętkami. Jeszcze jest możliwość ,że nie ma styku ekran kabla z płytką wzmacniacza antenowego - trzeba go owinąć wokół kabla i dopiero wkładać pod blaszkę dociskającą, przykręcającą kabel.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginners Service -> Zasilacz antenowy pytanie
Page 1 of 1
Similar topics
zasilacz antenowy (16)
Zasilacz antenowy (24)
Zasilacz antenowy czesto pada (17)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.053 seconds

elektroda.pl topic RSS feed