Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Zasilacz antenowy pytanie


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci ->Zasilacz antenowy pytanie Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
squod
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 8
Miasto: Wawa

squod
Poziom 4
Post#1 Post autora tematu 15 Paź 2007 10:30   

Zasilacz antenowy pytanie


Witam,

podłączyłem antene siatkowa - obraz jest kiepski widac tylko TVP1 TVP2 troche TVP3

kiedy podlaczam zasilacz w pokoju nie ma zadnej zmiany obrazu, swiatelko zasilacza sie swieci tak jak by byl sprawny. Jest to typowy objaw uszkodzenia zasialacza czy nie koniecznie ? moze cos nie tak z antena ?

bede wdzieczny za pomoc

pozdraiwam
Rafal

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 15 Paź 2007 10:30   



Powrót do góry
gregor22
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Kwi 2006
Posty: 723
Miasto: Opole

gregor22
Poziom 19
Post#2 15 Paź 2007 10:35   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


Jak masz miernik to sprawdz napięcie 12v czy dochodzi do wzmacniacza w antenie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
dzimi
Moderator
Moderator


Dołączył: 17 Sie 2005
Posty: 8303
Miasto: warm-maz

dzimi
Moderator
Post#3 15 Paź 2007 10:37   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


Sprawdź na początek czy dobrze podłączyłeś kabel antenowy tzn . czy żyła jest dobrze skręcona zarówno przy zasilaczu jak i przy antenie tak samo czy oplot jest dobrze przykręcony- często nie jest podkręcony i nie dochodzi zasilanie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Rysiek49
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 11 Mar 2004
Posty: 485
Miasto: Kraków

Rysiek49
Poziom 18
Post#4 15 Paź 2007 10:42   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


Czy podłączyłeś w puszce anteny siatkowej wzmacniacz antenowy ? Jeżeli tak to sprawdż czy na wyjściu zasilacza jest +12V . Jeżeli podłączenia są prawidłowe , to powinna byc różnica widoczna na TV po podłączeniu anteny .//chyba że padnięty jest wzmacniacz antenowy// Powodzenia!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
squod
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 8
Miasto: Wawa

squod
Poziom 4
Post#5 Post autora tematu 15 Paź 2007 11:29   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


Dzieki wielkie za pomoc dzis pozycze miernik i posprawdzam tak jak mowicie

Dodano po 17 [sekundy]:

Dzieki wielkie za pomoc dzis pozycze miernik i posprawdzam tak jak mowicie

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 15 Paź 2007 11:29   



Powrót do góry
gego
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 29 Gru 2003
Posty: 201
Miasto: Tarnowskie Góry

gego
Poziom 15
Post#6 16 Paź 2007 20:34   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


Jeśli zasilacz odłączony od anteny nie podaje na wyjściu 12V to jest uszkodzony.
Wystarczy wymienić stabilizator L7812 najlepiej w obudowie TO220 to dłużej pożyje.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 16 Paź 2007 20:34   



Powrót do góry
dybas
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 17 Kwi 2006
Posty: 2863
Miasto: Brwinów

dybas
Poziom 23
Post#7 16 Paź 2007 20:44   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


gego napisał:
Jeśli zasilacz odłączony od anteny nie podaje na wyjściu 12V to jest uszkodzony.
Wystarczy wymienić stabilizator L7812 najlepiej w obudowie TO220 to dłużej pożyje.

W tych zasilaczach nie stosuje się stabilizatorów (bo i po co?). Po prostu
12V/0,1A z sygnalizacją na diodzie.
Do autora tematu: zmierz napięcie na płytce wzmacniacza. Być może coś
jest źle podłączone na separatorze. Albo jest uszkodzony przewód.
Nie jest wykluczone uszkodzenie samego wzmacniacza.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 16 Paź 2007 20:44   



Powrót do góry
LeDy
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 30 Kwi 2005
Posty: 9954
Miasto: "-"

LeDy
Poziom 26
Post#8 17 Paź 2007 14:09   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


" W tych zasilaczach nie stosuje się stabilizatorów (bo i po co?). ".......... Stabilizatory się stosuje w tych zasilaczach i wiadomo po co. Prawdopodobnie źle włożyłeś płytkę antenową ( wzmacniacz) w antenę. Te "druty" w tym miejscu gdzie są ugięte w puszce powinny dotykać płytki antenowej-miejsc "aluminiowych" na płytce przy otworach na śruby ( dla anteny, która ma je w puszce wygięte z " oczkami"- czyli zakładasz najpierw po uniesieniu drutów płytkę antenową tym "pocynowanym",aluminiowym, do góry na to zakładasz druty anteny, potem podkładki i to przykręcasz nakrętkami. Jeszcze jest możliwość ,że nie ma styku ekran kabla z płytką wzmacniacza antenowego - trzeba go owinąć wokół kabla i dopiero wkładać pod blaszkę dociskającą, przykręcającą kabel.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 17 Paź 2007 14:09   



Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> Zasilacz antenowy pytanie
Strona 1 z 1
Podobne tematy
zasilacz antenowy (16)
Zasilacz antenowy (24)
Zasilacz antenowy czesto pada (17)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.059 seconds

elektroda.pl temat RSS