Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Zasilacz antenowy pytanie


  Main Page -> Forum Index -> Beginners Service ->Zasilacz antenowy pytanie Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
squod
Level 8
Location: Wawa
Joined: 02 Oct 2007
Posts: 8
squod
Level 8
Post#1 15 Oct 2007 10:30  Topic author   

Zasilacz antenowy pytanie


Witam,

podłączyłem antene siatkowa - obraz jest kiepski widac tylko TVP1 TVP2 troche TVP3

kiedy podlaczam zasilacz w pokoju nie ma zadnej zmiany obrazu, swiatelko zasilacza sie swieci tak jak by byl sprawny. Jest to typowy objaw uszkodzenia zasialacza czy nie koniecznie ? moze cos nie tak z antena ?

bede wdzieczny za pomoc

pozdraiwam
Rafal

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
gregor22
Level 23
Location: Opole
Joined: 20 Apr 2006
Posts: 735
Helped: 27
Post rating: 7
gregor22
Level 23
Post#2 15 Oct 2007 10:35    

Re: Zasilacz antenowy pytanie


Jak masz miernik to sprawdz napięcie 12v czy dochodzi do wzmacniacza w antenie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
dzimi
Moderator
Location: warm-maz
Joined: 17 Aug 2005
Posts: 9224
Helped: 677
Post rating: 179
dzimi
Moderator
Post#3 15 Oct 2007 10:37    

Re: Zasilacz antenowy pytanie


Sprawdź na początek czy dobrze podłączyłeś kabel antenowy tzn . czy żyła jest dobrze skręcona zarówno przy zasilaczu jak i przy antenie tak samo czy oplot jest dobrze przykręcony- często nie jest podkręcony i nie dochodzi zasilanie.

Helpful post? + 0
Back to top
Rysiek49
Level 24
Location: Kraków
Joined: 11 Mar 2004
Posts: 486
Helped: 74
Rysiek49
Level 24
Post#4 15 Oct 2007 10:42    

Re: Zasilacz antenowy pytanie


Czy podłączyłeś w puszce anteny siatkowej wzmacniacz antenowy ? Jeżeli tak to sprawdż czy na wyjściu zasilacza jest +12V . Jeżeli podłączenia są prawidłowe , to powinna byc różnica widoczna na TV po podłączeniu anteny .//chyba że padnięty jest wzmacniacz antenowy// Powodzenia!

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
squod
Level 8
Location: Wawa
Joined: 02 Oct 2007
Posts: 8
squod
Level 8
Post#5 15 Oct 2007 11:29  Topic author   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


Dzieki wielkie za pomoc dzis pozycze miernik i posprawdzam tak jak mowicie

Dodano po 17 [sekundy]:

Dzieki wielkie za pomoc dzis pozycze miernik i posprawdzam tak jak mowicie

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
gego
Level 15
Location: Tarnowskie Góry
Joined: 29 Dec 2003
Posts: 208
Helped: 9
Post rating: 12
gego
Level 15
Post#6 16 Oct 2007 20:34    

Re: Zasilacz antenowy pytanie


Jeśli zasilacz odłączony od anteny nie podaje na wyjściu 12V to jest uszkodzony.
Wystarczy wymienić stabilizator L7812 najlepiej w obudowie TO220 to dłużej pożyje.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
dybas
Level 37
Location: Brwinów
Joined: 17 Apr 2006
Posts: 2961
Helped: 394
Post rating: 35
dybas
Level 37
Post#7 16 Oct 2007 20:44    

Re: Zasilacz antenowy pytanie


gego wrote:
Jeśli zasilacz odłączony od anteny nie podaje na wyjściu 12V to jest uszkodzony.
Wystarczy wymienić stabilizator L7812 najlepiej w obudowie TO220 to dłużej pożyje.

W tych zasilaczach nie stosuje się stabilizatorów (bo i po co?). Po prostu
12V/0,1A z sygnalizacją na diodzie.
Do autora tematu: zmierz napięcie na płytce wzmacniacza. Być może coś
jest źle podłączone na separatorze. Albo jest uszkodzony przewód.
Nie jest wykluczone uszkodzenie samego wzmacniacza.

Helpful post? + 0
Back to top
LeDy
Level 43
Joined: 30 Apr 2005
Posts: 10757
Helped: 1045
Post rating: 6
LeDy
Level 43
Post#8 17 Oct 2007 14:09    

Re: Zasilacz antenowy pytanie


" W tych zasilaczach nie stosuje się stabilizatorów (bo i po co?). ".......... Stabilizatory się stosuje w tych zasilaczach i wiadomo po co. Prawdopodobnie źle włożyłeś płytkę antenową ( wzmacniacz) w antenę. Te "druty" w tym miejscu gdzie są ugięte w puszce powinny dotykać płytki antenowej-miejsc "aluminiowych" na płytce przy otworach na śruby ( dla anteny, która ma je w puszce wygięte z " oczkami"- czyli zakładasz najpierw po uniesieniu drutów płytkę antenową tym "pocynowanym",aluminiowym, do góry na to zakładasz druty anteny, potem podkładki i to przykręcasz nakrętkami. Jeszcze jest możliwość ,że nie ma styku ekran kabla z płytką wzmacniacza antenowego - trzeba go owinąć wokół kabla i dopiero wkładać pod blaszkę dociskającą, przykręcającą kabel.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Beginners Service -> Zasilacz antenowy pytanie
Page 1 of 1

Similar topics to zasilacz antenowy pytanie

zasilacz antenowy (16)
Zasilacz antenowy (24)
Zasilacz antenowy czesto pada (17)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.085 seconds