Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zasilacz antenowy pytanie


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> Zasilacz antenowy pytanie
Autor
Wiadomość
squod
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 8
Miasto: Wawa

Post#1 Post autora tematu 15 Paź 2007 10:30   

Zasilacz antenowy pytanie


Witam,

podłączyłem antene siatkowa - obraz jest kiepski widac tylko TVP1 TVP2 troche TVP3

kiedy podlaczam zasilacz w pokoju nie ma zadnej zmiany obrazu, swiatelko zasilacza sie swieci tak jak by byl sprawny. Jest to typowy objaw uszkodzenia zasialacza czy nie koniecznie ? moze cos nie tak z antena ?

bede wdzieczny za pomoc

pozdraiwam
Rafal
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Paź 2007 10:30   





Powrót do góry
   
gregor22
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Kwi 2006
Posty: 708
Miasto: Opole

Post#2 15 Paź 2007 10:35   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


Jak masz miernik to sprawdz napięcie 12v czy dochodzi do wzmacniacza w antenie.
Powrót do góry
   
dzimi
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 17 Sie 2005
Posty: 7860
Miasto: warm-maz

Post#3 15 Paź 2007 10:37   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


Sprawdź na początek czy dobrze podłączyłeś kabel antenowy tzn . czy żyła jest dobrze skręcona zarówno przy zasilaczu jak i przy antenie tak samo czy oplot jest dobrze przykręcony- często nie jest podkręcony i nie dochodzi zasilanie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Paź 2007 10:37   





Powrót do góry
   
Rysiek49
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 11 Mar 2004
Posty: 488
Miasto: Kraków

Post#4 15 Paź 2007 10:42   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


Czy podłączyłeś w puszce anteny siatkowej wzmacniacz antenowy ? Jeżeli tak to sprawdż czy na wyjściu zasilacza jest +12V . Jeżeli podłączenia są prawidłowe , to powinna byc różnica widoczna na TV po podłączeniu anteny .//chyba że padnięty jest wzmacniacz antenowy// Powodzenia!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Paź 2007 10:42   





Powrót do góry
   
squod
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 8
Miasto: Wawa

Post#5 Post autora tematu 15 Paź 2007 11:29   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


Dzieki wielkie za pomoc dzis pozycze miernik i posprawdzam tak jak mowicie

Dodano po 17 [sekundy]:

Dzieki wielkie za pomoc dzis pozycze miernik i posprawdzam tak jak mowicie
Powrót do góry
   
gego
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 29 Gru 2003
Posty: 196
Miasto: Tarnowskie Góry

Post#6 16 Paź 2007 20:34   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


Jeśli zasilacz odłączony od anteny nie podaje na wyjściu 12V to jest uszkodzony.
Wystarczy wymienić stabilizator L7812 najlepiej w obudowie TO220 to dłużej pożyje.
Powrót do góry
   
dybas
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 17 Kwi 2006
Posty: 2848
Miasto: Brwinów

Post#7 16 Paź 2007 20:44   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


gego napisał:
Jeśli zasilacz odłączony od anteny nie podaje na wyjściu 12V to jest uszkodzony.
Wystarczy wymienić stabilizator L7812 najlepiej w obudowie TO220 to dłużej pożyje.

W tych zasilaczach nie stosuje się stabilizatorów (bo i po co?). Po prostu
12V/0,1A z sygnalizacją na diodzie.
Do autora tematu: zmierz napięcie na płytce wzmacniacza. Być może coś
jest źle podłączone na separatorze. Albo jest uszkodzony przewód.
Nie jest wykluczone uszkodzenie samego wzmacniacza.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Paź 2007 20:44   





Powrót do góry
   
LeDy
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 30 Kwi 2005
Posty: 10217
Miasto: "-"

Post#8 17 Paź 2007 14:09   

Re: Zasilacz antenowy pytanie


" W tych zasilaczach nie stosuje się stabilizatorów (bo i po co?). ".......... Stabilizatory się stosuje w tych zasilaczach i wiadomo po co. Prawdopodobnie źle włożyłeś płytkę antenową ( wzmacniacz) w antenę. Te "druty" w tym miejscu gdzie są ugięte w puszce powinny dotykać płytki antenowej-miejsc "aluminiowych" na płytce przy otworach na śruby ( dla anteny, która ma je w puszce wygięte z " oczkami"- czyli zakładasz najpierw po uniesieniu drutów płytkę antenową tym "pocynowanym",aluminiowym, do góry na to zakładasz druty anteny, potem podkładki i to przykręcasz nakrętkami. Jeszcze jest możliwość ,że nie ma styku ekran kabla z płytką wzmacniacza antenowego - trzeba go owinąć wokół kabla i dopiero wkładać pod blaszkę dociskającą, przykręcającą kabel.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> Zasilacz antenowy pytanie
Strona 1 z 1
Podobne tematy
zasilacz antenowy (16)
Zasilacz antenowy (24)
Zasilacz antenowy czesto pada (17)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.055 seconds

elektroda.pl temat RSS