Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Intel GMA X3100 - Problem z grami


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Intel GMA X3100 - Problem z grami
Autor
Wiadomość
Night Flier
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 81
Miasto: Poniatowa

Post#1 Post autora tematu 23 Paź 2007 13:20   

Intel GMA X3100 - Problem z grami


Witam. Posiadam laptopa z grafiką Intel GMA X3100. Czy na tej grafice ogólnie nie ma szans na uruchomienie żadnej lepszej gry? Przykładowo wgrałem Call of Duty 2 i nie działa, Call of Duty 4 też nie. Podczas uruchomienia gry pokazuje się komunikat:
----- Initializing Renderer ----
----- Client Initialization Complete -----
Attempting 44 kHz 16 bit [Windows default] sound
----- R_Init -----
Getting Direct3D 9 interface...
Pixel shader version is 3.0
Vertex shader version is 0.0
Video card or driver doesn't accelerate transform and lighting.
Video card or driver doesn't support UBYTE4N vertex data.


Error during initialization:
Video card or driver doesn't support UBYTE4N vertex data.



Czy są sterowniki które umożliwiły by mi zagranie w tego typu gry na laptopie? Bo w sumie tylko grafika tu przeszkadza. Laptop wyposażony jest w procesor Intel Core 2 Duo 1,8GHz i 2GB pamięci RAM.
Powrót do góry
   
comer3
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Sie 2006
Posty: 740
Miasto: Sza-wa

Post#2 23 Paź 2007 13:46   

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Spróbuj zainstalować inną grę (starszą), np HL2 - jak Ci ti nie pójdzie to coś ze sterami jest nie tak..
Ogólnie mówiąc, notebookowe zintegrowane grafiki nie mają takiej wydajności jak ich odpowiedniki desktopowe, wiec nie dziwota że nowsze gry wogóle się na nich nie odpalą (chociaż wydawać by się mogło, że powinny..)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Paź 2007 13:46   





Powrót do góry
   
loki7777
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 29 Gru 2005
Posty: 90

Post#3 23 Paź 2007 14:15   

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Raczej nie da rady bo z tego co jest napisane zintegorwana nie obsluguje TNL, w sumie to dziwne, wiec cos ze sterami-skoro PS 3 obsluguje.
Powrót do góry
   
Platon
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 9267
Miasto: Białystok

Post#4 23 Paź 2007 16:32   

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Kwestia sterownikow - te poczatkowo wydane nie mialy pelnej obslugi szaderow. Ostatnio cos w tej kewstii sie zmienialo - uaktualnij sterowniki.
Powrót do góry
   
dzik9999
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 02 Cze 2006
Posty: 150
Miasto: Leszczyny

Post#5 24 Paź 2007 18:20   

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Ja mam laptopa hp compaq 6270s i tą samą karte.Na orginalnych sterownikach wyskakiwalo mi ze nie ma directX-a ...Wgrałem najnowsze sterowniki z strony i call of duty 2 działa ....lecz nie jest dla mnie grywanlne (ok 10-15 klatek).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Paź 2007 18:20   





Powrót do góry
   
Night Flier
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 81
Miasto: Poniatowa

Post#6 Post autora tematu 30 Paź 2007 13:55   

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Dobra już wszystko działa. Sprawdziłem stery na stronie driveragent i okazało się że są dobre ale nie obsługują w pełni wszystkich możliwości karty. Zainstalowałem stery ze strony intela i wszystko śmiga elegancko. Nawet sprawdziłem i ta karta ma obsługę pixel shadera 4.0. Nawet Call of Duty 4 śmiga bez problemów. Dzięki za wszelką pomoc a dla wszystkich osób z tym problemem polecam przeinstalowanie sterowników do karty graficznej i do chipsetu na najnowsze ze strony intela.
Powrót do góry
   
Night Flier
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 81
Miasto: Poniatowa

Post#7 Post autora tematu 14 Lis 2007 22:29pomocny post - solucja   

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Witam! Ponieważ otrzymuję dużą liczbę maili z zapytaniem o sterowniki do zintegrowanej karty graficznej w notebookach: Intel X3100 więc podaję Wam linki do sterowników:
musicie zainstalować sobie sterowniki do karty graficznej w tym linku (wszystkie 4 pierwsze)
http://downloadcenter.intel.com/filter_results.aspx?strTypes=all&ProductID=2800
ale to nie wszystko. Jeśli posiadacie w swoim notebooku chipset Intel 965 wtedy karta jest wykorzystywana w maksymalnym stopniu. Aby jednak chipset spełniał swoje zadanie należy do niego zainstalować również sterowniki:
stery do chipsetu: Intel pod Windows XP <- link

Dla sprawdzenia tego postanowiłem przed instalacją i po instalacji wejść na stronę driveragent.com i przeskanować swój komputer. Okazało się przed instalacją że sterowniki od producenta nie są właściwe. Po zainstalowaniu nowych wszystko było ok i śmiga aż miło.
Więc polecam wszystkim tą kartę zwłaszcza jeśli chcą mieć dobrego notebooka za niewygórowane pieniądze. Gry chodzą bez większych problemów.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lis 2007 22:29pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
antronic
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 05 Cze 2005
Posty: 37
Miasto: Ostrów Maz.

Post#8 25 Lis 2007 11:26   

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Witam Mam problem z gra call of duty 4 nie smiga mi na laptopie acer aspire 3690 intel celeron M procesor 430 (1,73 G, 533 MHz FSB, 1MB cache) 15,4'' wxga acers crystalBrite LCD INTEL graphics media accelerator 950 !G ram ddr2 wyskakuje komunikat error during initialization video card or driver doesn't support ubyte4n vertex data
Prosze o pomoc z tym albo czy da rade wymienic grafike w moim laptopie na lepsza i jakie to kosza beda.
Kontakt
antronic(malpa)op.pl
GG 6513418

Pozdrawiam
antronic :D
Powrót do góry
   
comer3
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Sie 2006
Posty: 740
Miasto: Sza-wa

Post#9 25 Lis 2007 17:36   

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Intel 950 to grafika zintegrowana, więc nie da rady jej wymienić, a tym bardziej na niej zagrać w gry wymagające Shaderów 2 lub 3.0...
Poza tym twój procesor jest z deka za słaby na tą grę.. Jęsli chcesz pograć w Cod4, to zianstaluj to na przyzwoitej stacjonarce, lub kup nowego laptopa z mocnym procesorem i niezitegrowaną grafiką (ale jakąs taką porządniejszą ..;-) ) ...
Powrót do góry
   
sspawlik
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 14
Miasto: Dobre Miasto

Post#10 29 Lis 2007 08:36   

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Night Flier - podaj dokładne linki do chipsetu, bo tam masz jakiś błąd. Ja nie mogłem zainstalować tych sterowników 4 do grafiki chodzi o ten pierwszy z listy? Wyskakuje błąd że mam nie wystarczający sprzęt? Powiedz jakie masz fps w COD4, ile masz punktów w 3Dmark2003? Powiedz coś więcej na temat konfiguracji i instalacji. Bo wiele osób ma problem z X3100.

Ja np. mam 2 razy lepszy lap od firmowego, w którym w 3dmark03 mam 800p. a w swoim HP comapq 1.73Ghz, 533, 1MB ddr x3100, win XP- mam tylko 300p ??????? co jest, inni mają 1250p, a wg. intela i co niektórych to mają po XP 1700p??
Powrót do góry
   
kolecb
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 48

Post#11 06 Gru 2007 23:51   

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Cytat:
Night Flier - podaj dokładne linki do chipsetu, bo tam masz jakiś błąd. Ja nie mogłem zainstalować tych sterowników 4 do grafiki chodzi o ten pierwszy z listy? Wyskakuje błąd że mam nie wystarczający sprzęt? Powiedz jakie masz fps w COD4, ile masz punktów w 3Dmark2003? Powiedz coś więcej na temat konfiguracji i instalacji. Bo wiele osób ma problem z X3100.

Ja np. mam 2 razy lepszy lap od firmowego, w którym w 3dmark03 mam 800p. a w swoim HP comapq 1.73Ghz, 533, 1MB ddr x3100, win XP- mam tylko 300p ??????? co jest, inni mają 1250p, a wg. intela i co niektórych to mają po XP 1700p??


Mam taki sam problem, raz wyskakuje info ze nie spełniam wymagań sprzetowych o.O, a innym razem ,ze wystapił nieznany bład instalacja przerwana ...
Posiadam laptoka ex5220 ...

Mam nadzieję że ktoś znajdzie lekarstwo na nasze bolączki
Powrót do góry
   
remix_84
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 07 Gru 2007
Posty: 1

Post#12 07 Gru 2007 18:07   

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Witam.

Mialem podobny problem z intalacja sterownika.
Zainstalowalem je recznie, wykorzystujac metode "Aktualizuj sterownik..." w menadzerze urzadzen.
Zeby zainstalowac w ten sposob, trzeba miec plik *.zip, a nie exe.
Plik inf, ktory trzeba wybrac kiedy wybierze sie przycisk "Z dysku..." znajduje sie w katologu "Graphics", ktory znajduje sie z kolei w glownym katalogu sterownika.

Pozdrawiam.

P.S. Mam Viste, a nie XP.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Gru 2007 18:07   





Powrót do góry
   
Zannzibar
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 1
Miasto: Mrągowo

Post#13 16 Gru 2007 17:11   

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Witam mam problem ten sam co wszyscy !! Mam Extense 5620 : 2X1,5 GHz...3 GB RAM...X3100...fabrycznie byl na niej Vista BASIC ale go usunalem i wgralem XP Pro z najnowszymi aktualizacjami z pazdziernika, po zainstalowaniu sterow do karty graficznej i chipsetu ze strony intela jest nadal lipa. Właczam gre Richard Burns Rally która generalnie nie ma kolosalnych wymagan ( duzo lepiej chodzila mi ta gierka na słabszym PC ) Kola samochodu są czarne a po 3 minutach grania nagle znikaja wszystkie szczegoly i jest tylko sama trasa (bez krzaczkow, drzew, domkow, kibicow ), do tego widac ze sie tniei to calkiem mocno...moze nalezy jakos wlaczyc akceleracja czy cos takiego skoro stery sa aktualne ze stronki Intela ?? Prosze o pomoc w rozwiazxaniu tego problemu...
Powrót do góry
   
JacekW1
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 16 Sie 2007
Posty: 3
Miasto: Rzeszów

Post#14 17 Gru 2007 11:19   

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Czy da sie uruchomić COD4 na laptopie z grafika i965GM ??
na Vista Home ruszyło ale wolno
a na Win XP nie chce sie uruchomic, instalowalem sterowniki ze strony Intela, i nic
Powrót do góry
   
FachowiecPO
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 22 Lis 2007
Posty: 3
Miasto: Opole/Tarnowskie Góry

Post#15 23 Gru 2007 05:15   

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


U mnie po zainstalowaniu najnowszych sterowników ze strony intela bardzo duża poprawa wydajności.
Zauważalna np. w TOCA3, ale COD4 jak nie ruszył tak nie rusza w ogóle sprawdzałem na 2 kopiach wiec to na bank wina sterowników karty...
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Intel GMA X3100 - Problem z grami
Strona 1 z 1
Podobne tematy
GMA X3100 sterowniki (1)
GMA X3100 to jej wina? (6)
GMA x3100, Windows 8 i 7 - GMA x3100 jaki windows? (2)
Intel GMA X3100 - czy można zwiększyć jej wydajność? (1)
Intel GMA X3100 i Windows 7 Ultimate - szukam sterowników (12)
Asus F3Eseries Sterowniki do Intel GMA X3100 (6)
Intel GMA 965 X3100 - sterowniki (1)
Problem z CoD 4 przy karcie Intel GMA X3100 (5)
Intel GMA X3100 problem z grami (3)
GMA X3100 - wybór sterowników (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.089 seconds

elektroda.pl temat RSS