Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Intel GMA X3100 - Problem z grami


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware ->Intel GMA X3100 - Problem z grami Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Night Flier
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: Poniatowa
Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 81
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
Night Flier
Poziom 12
Post#1 23 Paź 2007 13:20  Autor tematu   

Intel GMA X3100 - Problem z grami


Witam. Posiadam laptopa z grafiką Intel GMA X3100. Czy na tej grafice ogólnie nie ma szans na uruchomienie żadnej lepszej gry? Przykładowo wgrałem Call of Duty 2 i nie działa, Call of Duty 4 też nie. Podczas uruchomienia gry pokazuje się komunikat:
----- Initializing Renderer ----
----- Client Initialization Complete -----
Attempting 44 kHz 16 bit [Windows default] sound
----- R_Init -----
Getting Direct3D 9 interface...
Pixel shader version is 3.0
Vertex shader version is 0.0
Video card or driver doesn't accelerate transform and lighting.
Video card or driver doesn't support UBYTE4N vertex data.


Error during initialization:
Video card or driver doesn't support UBYTE4N vertex data.



Czy są sterowniki które umożliwiły by mi zagranie w tego typu gry na laptopie? Bo w sumie tylko grafika tu przeszkadza. Laptop wyposażony jest w procesor Intel Core 2 Duo 1,8GHz i 2GB pamięci RAM.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
comer3
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Sza-wa
Dołączył: 06 Sie 2006
Posty: 741
Pomógł: 120
Ocena postów: 7
comer3
Poziom 19
Post#2 23 Paź 2007 13:46    

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Spróbuj zainstalować inną grę (starszą), np HL2 - jak Ci ti nie pójdzie to coś ze sterami jest nie tak..
Ogólnie mówiąc, notebookowe zintegrowane grafiki nie mają takiej wydajności jak ich odpowiedniki desktopowe, wiec nie dziwota że nowsze gry wogóle się na nich nie odpalą (chociaż wydawać by się mogło, że powinny..)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
loki7777
Poziom 12
Poziom 12
Dołączył: 29 Gru 2005
Posty: 91
Pomógł: 2
loki7777
Poziom 12
Post#3 23 Paź 2007 14:15    

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Raczej nie da rady bo z tego co jest napisane zintegorwana nie obsluguje TNL, w sumie to dziwne, wiec cos ze sterami-skoro PS 3 obsluguje.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Platon
Spec od komputerów
Spec od komputerów
Miasto: Białystok
Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 9254
Pomógł: 740
Ocena postów: 10
Platon
Spec od komputerów
Post#4 23 Paź 2007 16:32    

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Kwestia sterownikow - te poczatkowo wydane nie mialy pelnej obslugi szaderow. Ostatnio cos w tej kewstii sie zmienialo - uaktualnij sterowniki.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
dzik9999
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Leszczyny
Dołączył: 02 Cze 2006
Posty: 164
Pomógł: 2
Ocena postów: 3
dzik9999
Poziom 14
Post#5 24 Paź 2007 18:20    

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Ja mam laptopa hp compaq 6270s i tą samą karte.Na orginalnych sterownikach wyskakiwalo mi ze nie ma directX-a ...Wgrałem najnowsze sterowniki z strony i call of duty 2 działa ....lecz nie jest dla mnie grywanlne (ok 10-15 klatek).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Night Flier
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: Poniatowa
Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 81
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
Night Flier
Poziom 12
Post#6 30 Paź 2007 12:55  Autor tematu   

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Dobra już wszystko działa. Sprawdziłem stery na stronie driveragent i okazało się że są dobre ale nie obsługują w pełni wszystkich możliwości karty. Zainstalowałem stery ze strony intela i wszystko śmiga elegancko. Nawet sprawdziłem i ta karta ma obsługę pixel shadera 4.0. Nawet Call of Duty 4 śmiga bez problemów. Dzięki za wszelką pomoc a dla wszystkich osób z tym problemem polecam przeinstalowanie sterowników do karty graficznej i do chipsetu na najnowsze ze strony intela.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Night Flier
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: Poniatowa
Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 81
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
Night Flier
Poziom 12
Post#7 14 Lis 2007 21:29Pomocny post  Autor tematu   

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Witam! Ponieważ otrzymuję dużą liczbę maili z zapytaniem o sterowniki do zintegrowanej karty graficznej w notebookach: Intel X3100 więc podaję Wam linki do sterowników:
musicie zainstalować sobie sterowniki do karty graficznej w tym linku (wszystkie 4 pierwsze)
http://downloadcenter.intel.com/filter_results.aspx?strTypes=all&ProductID=2800
ale to nie wszystko. Jeśli posiadacie w swoim notebooku chipset Intel 965 wtedy karta jest wykorzystywana w maksymalnym stopniu. Aby jednak chipset spełniał swoje zadanie należy do niego zainstalować również sterowniki:
stery do chipsetu: Intel pod Windows XP <- link

Dla sprawdzenia tego postanowiłem przed instalacją i po instalacji wejść na stronę driveragent.com i przeskanować swój komputer. Okazało się przed instalacją że sterowniki od producenta nie są właściwe. Po zainstalowaniu nowych wszystko było ok i śmiga aż miło.
Więc polecam wszystkim tą kartę zwłaszcza jeśli chcą mieć dobrego notebooka za niewygórowane pieniądze. Gry chodzą bez większych problemów.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
antronic
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Ostrów Maz.
Dołączył: 05 Cze 2005
Posty: 39
Ocena postów: 2
antronic
Poziom 9
Post#8 25 Lis 2007 10:26    

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Witam Mam problem z gra call of duty 4 nie smiga mi na laptopie acer aspire 3690 intel celeron M procesor 430 (1,73 G, 533 MHz FSB, 1MB cache) 15,4'' wxga acers crystalBrite LCD INTEL graphics media accelerator 950 !G ram ddr2 wyskakuje komunikat error during initialization video card or driver doesn't support ubyte4n vertex data
Prosze o pomoc z tym albo czy da rade wymienic grafike w moim laptopie na lepsza i jakie to kosza beda.
Kontakt
antronic(malpa)op.pl
GG 6513418

Pozdrawiam
antronic :D

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
comer3
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Sza-wa
Dołączył: 06 Sie 2006
Posty: 741
Pomógł: 120
Ocena postów: 7
comer3
Poziom 19
Post#9 25 Lis 2007 16:36    

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Intel 950 to grafika zintegrowana, więc nie da rady jej wymienić, a tym bardziej na niej zagrać w gry wymagające Shaderów 2 lub 3.0...
Poza tym twój procesor jest z deka za słaby na tą grę.. Jęsli chcesz pograć w Cod4, to zianstaluj to na przyzwoitej stacjonarce, lub kup nowego laptopa z mocnym procesorem i niezitegrowaną grafiką (ale jakąs taką porządniejszą ..;-) ) ...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
sspawlik
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Dobre Miasto
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 18
sspawlik
Poziom 6
Post#10 29 Lis 2007 07:36    

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Night Flier - podaj dokładne linki do chipsetu, bo tam masz jakiś błąd. Ja nie mogłem zainstalować tych sterowników 4 do grafiki chodzi o ten pierwszy z listy? Wyskakuje błąd że mam nie wystarczający sprzęt? Powiedz jakie masz fps w COD4, ile masz punktów w 3Dmark2003? Powiedz coś więcej na temat konfiguracji i instalacji. Bo wiele osób ma problem z X3100.

Ja np. mam 2 razy lepszy lap od firmowego, w którym w 3dmark03 mam 800p. a w swoim HP comapq 1.73Ghz, 533, 1MB ddr x3100, win XP- mam tylko 300p ??????? co jest, inni mają 1250p, a wg. intela i co niektórych to mają po XP 1700p??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kolecb
Poziom 10
Poziom 10
Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 48
Pomógł: 3
Ocena postów: 1
kolecb
Poziom 10
Post#11 06 Gru 2007 22:51    

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Cytat:
Night Flier - podaj dokładne linki do chipsetu, bo tam masz jakiś błąd. Ja nie mogłem zainstalować tych sterowników 4 do grafiki chodzi o ten pierwszy z listy? Wyskakuje błąd że mam nie wystarczający sprzęt? Powiedz jakie masz fps w COD4, ile masz punktów w 3Dmark2003? Powiedz coś więcej na temat konfiguracji i instalacji. Bo wiele osób ma problem z X3100.

Ja np. mam 2 razy lepszy lap od firmowego, w którym w 3dmark03 mam 800p. a w swoim HP comapq 1.73Ghz, 533, 1MB ddr x3100, win XP- mam tylko 300p ??????? co jest, inni mają 1250p, a wg. intela i co niektórych to mają po XP 1700p??


Mam taki sam problem, raz wyskakuje info ze nie spełniam wymagań sprzetowych o.O, a innym razem ,ze wystapił nieznany bład instalacja przerwana ...
Posiadam laptoka ex5220 ...

Mam nadzieję że ktoś znajdzie lekarstwo na nasze bolączki

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
remix_84
Poziom 1
Poziom 1
Dołączył: 07 Gru 2007
Posty: 1
remix_84
Poziom 1
Post#12 07 Gru 2007 17:07    

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Witam.

Mialem podobny problem z intalacja sterownika.
Zainstalowalem je recznie, wykorzystujac metode "Aktualizuj sterownik..." w menadzerze urzadzen.
Zeby zainstalowac w ten sposob, trzeba miec plik *.zip, a nie exe.
Plik inf, ktory trzeba wybrac kiedy wybierze sie przycisk "Z dysku..." znajduje sie w katologu "Graphics", ktory znajduje sie z kolei w glownym katalogu sterownika.

Pozdrawiam.

P.S. Mam Viste, a nie XP.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Zannzibar
Poziom 1
Poziom 1
Miasto: Mrągowo
Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 1
Zannzibar
Poziom 1
Post#13 16 Gru 2007 16:11    

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Witam mam problem ten sam co wszyscy !! Mam Extense 5620 : 2X1,5 GHz...3 GB RAM...X3100...fabrycznie byl na niej Vista BASIC ale go usunalem i wgralem XP Pro z najnowszymi aktualizacjami z pazdziernika, po zainstalowaniu sterow do karty graficznej i chipsetu ze strony intela jest nadal lipa. Właczam gre Richard Burns Rally która generalnie nie ma kolosalnych wymagan ( duzo lepiej chodzila mi ta gierka na słabszym PC ) Kola samochodu są czarne a po 3 minutach grania nagle znikaja wszystkie szczegoly i jest tylko sama trasa (bez krzaczkow, drzew, domkow, kibicow ), do tego widac ze sie tniei to calkiem mocno...moze nalezy jakos wlaczyc akceleracja czy cos takiego skoro stery sa aktualne ze stronki Intela ?? Prosze o pomoc w rozwiazxaniu tego problemu...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
JacekW1
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 16 Sie 2007
Posty: 3
JacekW1
Poziom 2
Post#14 17 Gru 2007 10:19    

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


Czy da sie uruchomić COD4 na laptopie z grafika i965GM ??
na Vista Home ruszyło ale wolno
a na Win XP nie chce sie uruchomic, instalowalem sterowniki ze strony Intela, i nic

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
FachowiecPO
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: Opole/Tarnowskie Góry
Dołączył: 22 Lis 2007
Posty: 3
FachowiecPO
Poziom 2
Post#15 23 Gru 2007 04:15    

Re: Intel GMA X3100 - Problem z grami


U mnie po zainstalowaniu najnowszych sterowników ze strony intela bardzo duża poprawa wydajności.
Zauważalna np. w TOCA3, ale COD4 jak nie ruszył tak nie rusza w ogóle sprawdzałem na 2 kopiach wiec to na bank wina sterowników karty...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Intel GMA X3100 - Problem z grami
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Intel GMA X3100 problem z grami (3)
Problem z CoD 4 przy karcie Intel GMA X3100 (5)
Intel GMA 965 X3100 - sterowniki (1)
Asus F3Eseries Sterowniki do Intel GMA X3100 (6)
Intel GMA X3100 i Windows 7 Ultimate - szukam sterowników (12)
Intel GMA X3100 - czy można zwiększyć jej wydajność? (1)
Intel GMA x3100 - Rozdzielczość 1440x900 nie można uzyskać (13)
Intel Graphics Media Accelerat - Intel Graphics Media Accelerator (GMA) X3100 (6)
GMA x3100, Windows 8 i 7 - GMA x3100 jaki windows? (2)
GMA X3100 sterowniki (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.099 seconds

elektroda.pl temat RSS