FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Ładowarka na 8 telefonów komórkowych.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Ładowarka na 8 telefonów komórkowych.
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 25 Oct 2007 22:07   

Witam wszystkich serdecznie! :) Jestem uczniem technikum i na przedmiot Układy Analogowe mamy zbudować jakiś układ... Wszyscy robią jakieś stroboskopy albo zasilacze... Chciałem być oryginalny i wpadłem na pomysł ładowarki do telefonów komórkowych... Nie jakiejś zwykłej, ale takiej, żeby można było nią ładować do 8 telefonów naraz... :) Do wszystkiego już doszedłem, mam wsio obliczone itd [choć nie gwarantuję, że dobrze], ale mam jedno pytanie... Czy jest możliwość przeładowania baterii przy ładowaniu taką ładowarką? Wiem, że to telefon steruje ładowaniem, a nie ładowarka, ale jednak nie mam pewności... Słyszałem coś o stosowaniu warystorów jako zabezpieczeń prądowych, ale nie mam pojęcia, jak je wykorzystać jeżeli byłoby to konieczne...:) Dodam tylko, że diody w każdej gałęzi które są między wyłącznikami a wyjściem mają sygnalizować pojawienie się napięcia w gałęzi, a te za wyjściem pokażą podłączenie telefonu [sam na to wpadłem] :) Jeżeli komuś zechce się czytać ten wykład - z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam :)

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 25 Oct 2007 22:07   

Back to top

TheWiktus
Poziom 17
Poziom 17

Post#2 26 Oct 2007 12:25   

Re: Ładowarka na 8 telefonów komórkowych.

Żebyś nie wiem jak się starał diody D3 ,D5 ,itd. nie zaświecą ,pozatym diody będą migać ponieważ telefon pobiera prąd "co chwilę"no i nie każdy telefon ma ładowarkę na 5V.Już lepiej gdybyś zrobił ładowarkę do baterii telefonów komórkowych ,było by to chyba prostsze ponieważ większość telefonów ma akumulator na 3.6V .
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Oct 2007 12:25   

Back to top

Matkas
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 26 Oct 2007 14:09   

Projekt dość fajny:)Jeśłi chodzi o prąd.5 amper????Akumulatory w kommach za długo nie wytrzymają(chodzi o żywotność)Jak takim prądem będziesz ładował to szybko się naładuje ,ale skraca to żywotność.Najlepiej jak byś ładował 1 amper lub mnie.Dłużej by się ładowało,ale akumulator by dłużej trzymał(żywotność)

Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Oct 2007 14:09   

Back to top

TheWiktus
Poziom 17
Poziom 17

Post#4 26 Oct 2007 15:38   

To nie jest ładowarka akumulatorków do telefonu tylko "zasilacz" do komórki ,jeśli dobrze zrozumiałem , prądu 5A nie uzyskasz bo każdy stabilizator ma ograniczenie do 1.5 A co i tak jest o wiele za dużym prądem ,ogniwa w komórkach ładuje się najczęściej prądem 0.5A.
Jeśli jest to zwykła ładowarka do komórki(zasilacz) to polecam dać sobie z tym spokój ,jeśli jest to ładowarka ogniw w komórce to polecam użyć układu MAX1811.
Back to top

chudykrotoszyn
Poziom 3
Poziom 3

Post#5 Post from the author of the topic 26 Oct 2007 21:56   

TheWiktus wrote:
Już lepiej gdybyś zrobił ładowarkę do baterii telefonów komórkowych ,było by to chyba prostsze ponieważ większość telefonów ma akumulator na 3.6V .

No tak tylko, że wtedy jest ryzyko przeładowania, bo ładowanie nie jest już kontrolowane przez telefon... I to jest chyba napięcie zasilające telefon z baterii... A nie napięcie jakim należy ją ładować

Matkas wrote:
Jeśłi chodzi o prąd.5 amper????

W grę nie wchodzi prąd większy niż 1A... 5V wybrałem bo z tego z tego co mi wiadomo, to przy takim napięciu popłynie wymagany prąd dla każdego telefonu.

TheWiktus wrote:

Jeśli jest to zwykła ładowarka do komórki(zasilacz) to polecam dać sobie z tym spokój ,jeśli jest to ładowarka ogniw w komórce to polecam użyć układu MAX1811.

No więc to ma być układ analogowy...

Ja tak to rozumiem... :) Pozdrawiam...
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Ładowarka na 8 telefonów komórkowych.
Page 1 of 1
Similar topics
Uniwersalna ładowarka do telefonów (3)
Uniwersalna ładowarka do telefonów [??] (4)
Wyświetlacze LCD graficzne z telefonów komórkowych i ich dokumentacje (4)
Odbiornik GSM/zliczanie telefonów komórkowych w zasięgu. (18)
Szerokopasmowe źródło szumu dla telefonów komórkowych (1)
Podłączanie wyświetlaczy LCD z telefonów komórkowych (7)
Jak wykonać zagłuszacz telefonów komórkowych? (17)
zasilanie diody z telefonów komórkowych (3)
Bateryjna ładowarka do telefonów NOKIA (26)

Page generation time: 0.09 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed