| Author |
alecsandrus Poziom 14

|
27 Oct 2007 23:40 Re: Przenośny wzmacniacz 2x4W |
|
|
|
Hmmm wielkiej furory tą konstrukcją nie zrobiłeś, fajnie by to wyglądało pomalowane np. na czarno i po co aż takie wielkie głośniki to dego układu dwa 10W. by stykły, ale podziwiam za sam zapał do konstruowania czegoś z niczego, sam potrzebując czegoś do grania w warsztacie zmontowałem skrzynke opartą na TDA2003 i dwóch głośnikach 15W przy 4 ohm. a zasilana jest z akumulatora Ni-Cd o napięciu 14,6V.
ps. nie rozumie dlaczego trzepiacie sie sygnalizacji zasilania przecież wiekszość urządzeń posiada takową sygnalizacje by prosty uzytkownik wiedział czy dane urządzenie jest podłączone do zasilania i nie uważam tego za bajer tylko za rzecz nadzwyczajną.
|
|
| Back to top |
|
 |
nikus666 Poziom 9

Joined: 26 Dec 2006 Posts: 44 Location: Czechowice Dziedzice
|
28 Oct 2007 04:32 Re: Przenośny wzmacniacz 2x4W |
|
|
|
a jak już przy głośnikach jesteśmy to ja zaproponuje zbudowanie czegoś takiego: www.plasmatweeter.de/
|
|
| Back to top |
|
 |
MiChAś_17 Poziom 17

|
28 Oct 2007 09:34 Re: Przenośny wzmacniacz 2x4W |
|
|
|
Mnie jedynie przestraszył ten wielki zawias (przecież w sklepie są mniejsze i ładniejsze a i nie drogie, zmieścił byś się w 10zł z całą konstrukcją), no i ta gąbka... co to ma być, że tak grzecznie spytam?? Sam również jestem w fazie budowania czegoś podobnego, tylko tyle że głośniki to 2x Tonsil GDW20/30 i 2 x Elta 25W (teoretycznie:P). Również głośniki dostałem. Skrzynie na pudło głośnikowe dostałem ze szkoły (robili porządek) a wzmacniacz będzie na TDA2040 i myślę, że to będzie w zupełności wystarczające zwłaszcza, że zadowala mnie fakt, że nie muszę męczyć się z zasilaniem symetrycznym:) Jak się to skończy to też wstawię. A i dla lepszego efektu lepiej obij pudło jakimś kawałkiem cienkiej wykładziny albo czymś tam o jakiejś ładnej strukturze no i najlepiej czarne żeby było:) ja zakupiłem koc obiciowy... fajna sprawa ale trochę drogawa
|
|
| Back to top |
|
 |
fujitsu Poziom 10

|
28 Oct 2007 09:59 Re: Przenośny wzmacniacz 2x4W |
|
|
|
A ja się doczepie do tego że głośniki są za blisko siebie żeby osiągnąć jaki taki efekt stereo. Obudowa powinna być np: trójkątna z ściętymi rogami i wtedy głośniki nie będą w jednej płaszczyźnie.
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
BartekWB Poziom 20

|
28 Oct 2007 10:05 Re: Przenośny wzmacniacz 2x4W |
|
|
|
| tranzystor1204 wrote: |
| Nie jest zbędna... Praktycznie każde urządzenie ... Tu nie chodzi o to ze ta dioda jest koniecznie niezbędna ale o to, ze poprawiłaby ci ocenę na przykład.:))) |
Akurat tu odbiegasz od tematu ;). Nikt inny raczej nie będzie używał tego wzmacniacza, ja jako konstruktor, wie,. kiedy jest wł a kiedy wył.
-fujitsu-, też tak myślałem, ale efekt jest, i to naprwdę niezły.
-MiChAś_17-wybrałem bejcowanie, ponieważ lubię barwę tą metodą uzyskany jak i naturalną fakturę drewna.
|
|
| Back to top |
|
 |
pelekkk Poziom 11

|
28 Oct 2007 13:02 Re: Przenośny wzmacniacz 2x4W |
|
|
|
Straszne... Niech jakis moderator usunie to ze strony głównej, lepiej nic nie pokazywac niz coś takiego.
W sumie to podpisze sie pod krytyka kolegow:
-zmywak do naczyn jako wytlumienie :szok:
-zawias,
-zero uszczelnienia,
-obudowa i glosniki niedobrane do wzmacniacza.
Kolego BartekWB, jezeli juz cos robisz i odwazysz sie to pokazywac spolecznosci netowej, to niech to bedzie chociaz estetycznie zrobione... Mi to wyglada na pomysl "Wypilismy po dwa piwa, mecz sie skonczyl to robimy wzmacniacz" i 3 godziny pozniej ta kreatura jest na elektrodzie.
Ja osobiscie wsydzilbym sie z czyms takim wyskoczyc.
Duzo krytyki, ale oprocz tego ze pochwaliles sie umiejetnoscia czytania schematow, robienia plytek i przykrecania wkretow to ciezko Cie za cos chwalic :|
|
|
| Back to top |
|
 |
tranzystor1204 Poziom 17

|
28 Oct 2007 14:16 Re: Przenośny wzmacniacz 2x4W |
|
|
|
| pelekkk wrote: |
Straszne... Niech jakis moderator usunie to ze strony głównej, lepiej nic nie pokazywac niz coś takiego.
:| |
Nie mów moderatorom co mają robić!!!
Ja osobiscie wsydzilbym sie z czyms takim wyskoczyc.
|
Tak sie składa że przeglądnąłem wszystkie konstrukcje DIY od 26 paź 2006 kiedy to dołączyłeś na elke... Nie zauważyłem tam żadnej twojej konstrukcji. Nasówa mi się tylko jeden wniosek:
Skoro wstydziłbyś się czymś takim pochwalić to znaczy tylko jedno... że twoje konstrukcje nie są lepsze od tej... A skoro nie są, to po kiego krytykujesz zdolniejszych konstruktorów od siebie???
oprocz tego ze pochwaliles sie umiejetnoscia czytania schematow, robienia plytek i przykrecania wkretow to ciezko Cie za cos chwalic :| |
A ty czym sie pochwaliłeś????
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Oct 2007 14:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
MiChAś_17 Poziom 17

|
28 Oct 2007 17:14 Re: Przenośny wzmacniacz 2x4W |
|
|
|
BartekWB oki rozumiem Twoje zamiłowanie do drewna... ale co jak co czarne kolumny nieważne jakie by miały być prezentują się o wiele lepiej. Ja jak skończę swój badziewek to też go tutaj podrzucę... od razu zapowiadam że pudło jest zrobione ze starej skrzynki po czymś tam i nie jest wewnątrz najestetyczniejsze zwłaszcza, że musiałem z niego wycinać jakąś gąbkę (była przyklejona na nie wiadomo co - ruska technologia) ale jak narazie jakoś to gra... jeszcze pozostał wzmacniacz i jakiś filtr wysokie - niskie i będzie do sprzedania szło bo po co mi takie coś... A jak narazie wygląda to tak : http://www.ofu.pl/glosnik2.jpg Zaznaczam, że to ma pracować w mono a nie stereo...
|
|
| Back to top |
|
 |
Bury69 Poziom 5

Joined: 30 Mar 2007 Posts: 13 Location: Piotrków Trybunalski
|
28 Oct 2007 18:01 Re: Przenośny wzmacniacz 2x4W |
|
|
|
ta płyta po lewej zapewne cięta kątówką...?
|
|
| Back to top |
|
 |
BartekWB Poziom 20

|
28 Oct 2007 19:37 Re: Przenośny wzmacniacz 2x4W |
|
|
|
Płyta była szlifowana na szlifierce stołowej,cięta wyżynarką.
|
|
| Back to top |
|
 |
rad2606 Poziom 11

|
28 Oct 2007 20:50 Re: Przenośny wzmacniacz 2x4W |
|
|
|
Konstrukcja dobra lecz nad obudową można by jeszcze popracować.Wydaje mi sie, że obudowa jest trochę za duża i głośniki również.Ale jak by można to proszę a schemat i wykaz elementów potrzebnych do zbudowania takiego wzmaka;)
| Moderated by androot: |
| Zanim się wypowiesz poczytaj trochę... |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Oct 2007 20:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
MiChAś_17 Poziom 17

|
28 Oct 2007 21:52 Re: Przenośny wzmacniacz 2x4W |
|
|
|
rad2606 wszytsko było podane w pierwszym poście...
|
|
| Back to top |
|
 |
fujitsu Poziom 10

|
29 Oct 2007 00:19 Re: Przenośny wzmacniacz 2x4W |
|
|
|
Może jednak warto założyć nowy dział : "DIY - Koszmarki" lub "DIY - Jak nie nalezy robić konstrukcji", była by to już druga konstrukcja po zamieszczonej niedawno "wzmacniaczu w obudowie ATX".
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Oct 2007 00:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pelekkk Poziom 11

|
29 Oct 2007 03:07 Re: Przenośny wzmacniacz 2x4W |
|
|
|
| Nie mów moderatorom co mają robić!!! |
Po pierwsze - nie mowie im co maja robic, a tylko PROSZE o niewielkie zawyzenie poziomu elektrody - sorki, ale to nie byl rozkaz (poczytaj cos na temat gramatyki polskiej).
(...) Nasówa (...)
|
Polecam rowniez slownik ortograficzny
Prosze Kolegow, ja rozumiem ucieche z faktu ze "moja pierwszya/druga/n-ta konstrukcja dziala i nawet gra!" ale zeby pokazac to szerszej publice przy takiej mozliwosci krytyki (w koncu elektroda to jeden z wiekszych portali) to jednak swoistego rodzaju odwaga. I bynajmniej nie w pozytywnym tego slowa znaczeniu. Jezeli chodzi o moje dokonania - niestety nie mam na nie juz czasu, a na skatalogowanie obecnych rowniez brak jakze cennych minut (studia dzienne na dwoch kierunkach najstarszym uniwerku w Polsce jednak zobowiazuja...).
Moim skromnym zdaniem nie nalezy rozpoczynac tu wojny pt. "Kazdy ma prawo do pokazania swojej konstruckji!" a jedynie zastanowic sie "A moze to jednak dopracuje i skorzystam z rad ludzi z elki zanim wystawie w internecie...".
To tyle. Nie robmy z tego www.moj-pierwszy-wzmacniacz.pl
BTW: Podpisuje sie pod postem fujitsu.
BTW2: Przepraszam za brak polskich liter, ciagle walcze z Linuxem oraz Vista US - co krok to problem :/
|
|
| Back to top |
|
 |
mskojon Poziom 22

|
29 Oct 2007 17:41 Re: Przenośny wzmacniacz 2x4W |
|
|
|
Nie no te gąbki wymiatają. Przetnij sie wzdłuż i przymocuj jakoś żeby pokrywały całe dno obudowy
|
|
| Back to top |
|
 |
tranzystor1204 Poziom 17

|
29 Oct 2007 17:42 Re: Przenośny wzmacniacz 2x4W |
|
|
|
Moim skromnym zdaniem nie nalezy rozpoczynac tu wojny pt. "Kazdy ma prawo do pokazania swojej konstruckji!" a jedynie zastanowic sie "A moze to jednak dopracuje i skorzystam z rad ludzi z elki zanim wystawie w internecie..." |
No właśnie!!! KAŻDY MA PRAWO DO TEGO!!! I moderator już zrobił swoje w tym temacie, więc czego ty się akurat czepiasz???
Ty wiesz chociaż co to jest DIY???
Nie szukaj teraz odpowiedzi w google... (ang. Do It Yourself)- zrób to sam...
Nie ma w tym skrócie nic o jakichś zaawansowanych konstrukcjach... Po prostu zrób to sam... i każdy ma prawo do tego żeby pochwalić sie tutaj tym co zrobił...
|
|
| Back to top |
|
 |
BartekWB Poziom 20

|
29 Oct 2007 18:12 Re: Przenośny wzmacniacz 2x4W |
|
|
|
| "A moze to jednak dopracuje i skorzystam z rad ludzi z elki zanim wystawie w internecie..." |
Właśnie to zrobię, przy następnej konstrukcji wykorzystam rady przeczytane tutaj.
|
|
| Back to top |
|
 |
androot Poziom 21

|
02 Nov 2007 10:04 Re: Przenośny wzmacniacz 2x4W |
|
|
|
Dyskusja zeszła na całkiem inny temat. Dlatego całość zamykam.
|
|
| Back to top |
|
 |