FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Przenośny wzmacniacz 2x4W

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Przenośny wzmacniacz 2x4W
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#31 27 Oct 2007 23:40   

Re: Przenośny wzmacniacz 2x4W

Hmmm wielkiej furory tą konstrukcją nie zrobiłeś, fajnie by to wyglądało pomalowane np. na czarno i po co aż takie wielkie głośniki to dego układu dwa 10W. by stykły, ale podziwiam za sam zapał do konstruowania czegoś z niczego, sam potrzebując czegoś do grania w warsztacie zmontowałem skrzynke opartą na TDA2003 i dwóch głośnikach 15W przy 4 ohm. a zasilana jest z akumulatora Ni-Cd o napięciu 14,6V.

ps. nie rozumie dlaczego trzepiacie sie sygnalizacji zasilania przecież wiekszość urządzeń posiada takową sygnalizacje by prosty uzytkownik wiedział czy dane urządzenie jest podłączone do zasilania i nie uważam tego za bajer tylko za rzecz nadzwyczajną.
Back to top

nikus666
Poziom 9
Poziom 9

Post#32 28 Oct 2007 04:32   

a jak już przy głośnikach jesteśmy to ja zaproponuje zbudowanie czegoś takiego: www.plasmatweeter.de/
Back to top

MiChAś_17
Poziom 17
Poziom 17

Post#33 28 Oct 2007 09:34   

Mnie jedynie przestraszył ten wielki zawias (przecież w sklepie są mniejsze i ładniejsze a i nie drogie, zmieścił byś się w 10zł z całą konstrukcją), no i ta gąbka... co to ma być, że tak grzecznie spytam?? Sam również jestem w fazie budowania czegoś podobnego, tylko tyle że głośniki to 2x Tonsil GDW20/30 i 2 x Elta 25W (teoretycznie:P). Również głośniki dostałem. Skrzynie na pudło głośnikowe dostałem ze szkoły (robili porządek) a wzmacniacz będzie na TDA2040 i myślę, że to będzie w zupełności wystarczające zwłaszcza, że zadowala mnie fakt, że nie muszę męczyć się z zasilaniem symetrycznym:) Jak się to skończy to też wstawię. A i dla lepszego efektu lepiej obij pudło jakimś kawałkiem cienkiej wykładziny albo czymś tam o jakiejś ładnej strukturze no i najlepiej czarne żeby było:) ja zakupiłem koc obiciowy... fajna sprawa ale trochę drogawa
Back to top

fujitsu
Poziom 10
Poziom 10

Post#34 28 Oct 2007 09:59   

A ja się doczepie do tego że głośniki są za blisko siebie żeby osiągnąć jaki taki efekt stereo. Obudowa powinna być np: trójkątna z ściętymi rogami i wtedy głośniki nie będą w jednej płaszczyźnie.

pozdrawiam
Back to top

BartekWB
Poziom 20
Poziom 20

Post#35 Post from the author of the topic 28 Oct 2007 10:05   

tranzystor1204 wrote:
Nie jest zbędna... Praktycznie każde urządzenie ... Tu nie chodzi o to ze ta dioda jest koniecznie niezbędna ale o to, ze poprawiłaby ci ocenę na przykład.:)))

Akurat tu odbiegasz od tematu ;). Nikt inny raczej nie będzie używał tego wzmacniacza, ja jako konstruktor, wie,. kiedy jest wł a kiedy wył.

-fujitsu-, też tak myślałem, ale efekt jest, i to naprwdę niezły.

-MiChAś_17-wybrałem bejcowanie, ponieważ lubię barwę tą metodą uzyskany jak i naturalną fakturę drewna.
Back to top

pelekkk
Poziom 11
Poziom 11

Post#36 28 Oct 2007 13:02   

Straszne... Niech jakis moderator usunie to ze strony głównej, lepiej nic nie pokazywac niz coś takiego.
W sumie to podpisze sie pod krytyka kolegow:
-zmywak do naczyn jako wytlumienie :szok:
-zawias,
-zero uszczelnienia,
-obudowa i glosniki niedobrane do wzmacniacza.
Kolego BartekWB, jezeli juz cos robisz i odwazysz sie to pokazywac spolecznosci netowej, to niech to bedzie chociaz estetycznie zrobione... Mi to wyglada na pomysl "Wypilismy po dwa piwa, mecz sie skonczyl to robimy wzmacniacz" i 3 godziny pozniej ta kreatura jest na elektrodzie.
Ja osobiscie wsydzilbym sie z czyms takim wyskoczyc.
Duzo krytyki, ale oprocz tego ze pochwaliles sie umiejetnoscia czytania schematow, robienia plytek i przykrecania wkretow to ciezko Cie za cos chwalic :|
Back to top

tranzystor1204
Poziom 17
Poziom 17

Post#37 28 Oct 2007 14:16   

pelekkk wrote:
Straszne... Niech jakis moderator usunie to ze strony głównej, lepiej nic nie pokazywac niz coś takiego.
:|
Nie mów moderatorom co mają robić!!!

pelekkk wrote:

Ja osobiscie wsydzilbym sie z czyms takim wyskoczyc.

Tak sie składa że przeglądnąłem wszystkie konstrukcje DIY od 26 paź 2006 kiedy to dołączyłeś na elke... Nie zauważyłem tam żadnej twojej konstrukcji. Nasówa mi się tylko jeden wniosek:
Skoro wstydziłbyś się czymś takim pochwalić to znaczy tylko jedno... że twoje konstrukcje nie są lepsze od tej... A skoro nie są, to po kiego krytykujesz zdolniejszych konstruktorów od siebie???
pelekkk wrote:

oprocz tego ze pochwaliles sie umiejetnoscia czytania schematow, robienia plytek i przykrecania wkretow to ciezko Cie za cos chwalic :|

A ty czym sie pochwaliłeś????
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Oct 2007 14:16   

Back to top

MiChAś_17
Poziom 17
Poziom 17

Post#38 28 Oct 2007 17:14   

BartekWB oki rozumiem Twoje zamiłowanie do drewna... ale co jak co czarne kolumny nieważne jakie by miały być prezentują się o wiele lepiej. Ja jak skończę swój badziewek to też go tutaj podrzucę... od razu zapowiadam że pudło jest zrobione ze starej skrzynki po czymś tam i nie jest wewnątrz najestetyczniejsze zwłaszcza, że musiałem z niego wycinać jakąś gąbkę (była przyklejona na nie wiadomo co - ruska technologia) ale jak narazie jakoś to gra... jeszcze pozostał wzmacniacz i jakiś filtr wysokie - niskie i będzie do sprzedania szło bo po co mi takie coś... A jak narazie wygląda to tak : http://www.ofu.pl/glosnik2.jpg Zaznaczam, że to ma pracować w mono a nie stereo...
Back to top

Bury69
Poziom 5
Poziom 5

Post#39 28 Oct 2007 18:01   

ta płyta po lewej zapewne cięta kątówką...?
Back to top

BartekWB
Poziom 20
Poziom 20

Post#40 Post from the author of the topic 28 Oct 2007 19:37   

Płyta była szlifowana na szlifierce stołowej,cięta wyżynarką.
Back to top

rad2606
Poziom 11
Poziom 11

Post#41 28 Oct 2007 20:50   

Konstrukcja dobra lecz nad obudową można by jeszcze popracować.Wydaje mi sie, że obudowa jest trochę za duża i głośniki również.Ale jak by można to proszę a schemat i wykaz elementów potrzebnych do zbudowania takiego wzmaka;)

Moderated by androot:
Zanim się wypowiesz poczytaj trochę...

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Oct 2007 20:50   

Back to top

MiChAś_17
Poziom 17
Poziom 17

Post#42 28 Oct 2007 21:52   

rad2606 wszytsko było podane w pierwszym poście...
Back to top

fujitsu
Poziom 10
Poziom 10

Post#43 29 Oct 2007 00:19   

Może jednak warto założyć nowy dział : "DIY - Koszmarki" lub "DIY - Jak nie nalezy robić konstrukcji", była by to już druga konstrukcja po zamieszczonej niedawno "wzmacniaczu w obudowie ATX".

pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Oct 2007 00:19   

Back to top

pelekkk
Poziom 11
Poziom 11

Post#44 29 Oct 2007 03:07   

tranzystor1204 wrote:
Nie mów moderatorom co mają robić!!!

Po pierwsze - nie mowie im co maja robic, a tylko PROSZE o niewielkie zawyzenie poziomu elektrody - sorki, ale to nie byl rozkaz (poczytaj cos na temat gramatyki polskiej).
tranzystor1204 wrote:

(...) Nasówa (...)
Polecam rowniez slownik ortograficzny

Prosze Kolegow, ja rozumiem ucieche z faktu ze "moja pierwszya/druga/n-ta konstrukcja dziala i nawet gra!" ale zeby pokazac to szerszej publice przy takiej mozliwosci krytyki (w koncu elektroda to jeden z wiekszych portali) to jednak swoistego rodzaju odwaga. I bynajmniej nie w pozytywnym tego slowa znaczeniu. Jezeli chodzi o moje dokonania - niestety nie mam na nie juz czasu, a na skatalogowanie obecnych rowniez brak jakze cennych minut (studia dzienne na dwoch kierunkach najstarszym uniwerku w Polsce jednak zobowiazuja...).

Moim skromnym zdaniem nie nalezy rozpoczynac tu wojny pt. "Kazdy ma prawo do pokazania swojej konstruckji!" a jedynie zastanowic sie "A moze to jednak dopracuje i skorzystam z rad ludzi z elki zanim wystawie w internecie...".

To tyle. Nie robmy z tego www.moj-pierwszy-wzmacniacz.pl

BTW: Podpisuje sie pod postem fujitsu.
BTW2: Przepraszam za brak polskich liter, ciagle walcze z Linuxem oraz Vista US - co krok to problem :/
Back to top

mskojon
Poziom 22
Poziom 22

Post#45 29 Oct 2007 17:41   

Nie no te gąbki wymiatają. Przetnij sie wzdłuż i przymocuj jakoś żeby pokrywały całe dno obudowy
Back to top

tranzystor1204
Poziom 17
Poziom 17

Post#46 29 Oct 2007 17:42   

pelekkk wrote:

Moim skromnym zdaniem nie nalezy rozpoczynac tu wojny pt. "Kazdy ma prawo do pokazania swojej konstruckji!" a jedynie zastanowic sie "A moze to jednak dopracuje i skorzystam z rad ludzi z elki zanim wystawie w internecie..."

No właśnie!!! KAŻDY MA PRAWO DO TEGO!!! I moderator już zrobił swoje w tym temacie, więc czego ty się akurat czepiasz???
Ty wiesz chociaż co to jest DIY???
Nie szukaj teraz odpowiedzi w google... (ang. Do It Yourself)- zrób to sam...
Nie ma w tym skrócie nic o jakichś zaawansowanych konstrukcjach... Po prostu zrób to sam... i każdy ma prawo do tego żeby pochwalić sie tutaj tym co zrobił...
Back to top

BartekWB
Poziom 20
Poziom 20

Post#47 Post from the author of the topic 29 Oct 2007 18:12   

pelekkk wrote:
"A moze to jednak dopracuje i skorzystam z rad ludzi z elki zanim wystawie w internecie..."

Właśnie to zrobię, przy następnej konstrukcji wykorzystam rady przeczytane tutaj.
Back to top

androot
Poziom 21
Poziom 21

Post#48 02 Nov 2007 10:04   

Dyskusja zeszła na całkiem inny temat. Dlatego całość zamykam.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Przenośny wzmacniacz 2x4W
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Przenośny wzmacniacz na tda2822m... (19)
Przenośny wzmacniacz słuchawkowy (5)
Wzmacniacz słuchawkowy przenośny (141)
Miniwzmacniacz NE530 akustyczny stereo 2x4W (7)
Wzmacniacz mocy 2x4W (4ohm) (17)
Mini wzmacniacz 2x4W (49)
Wzmacniacz lampowy 2x4W (18)
Przenośny wzmacniacz LM386 1W (6)
T6 - Tranzystorowy wzmacniacz słuchawkowy (przenośny) (47)
Przenośny wzmacniacz lampowy z tego co miałem (7)

Page generation time: 0.118 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed