FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Przenośny wzmacniacz 2x4W

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Przenośny wzmacniacz 2x4W
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#1 Post from the author of the topic 26 Oct 2007 14:41   

Witam

Pierwsza konstrukcja jaką wstawiam tutaj jest przenośny wzmacniacz 2x4 W zbudowany na KA2206 (wiem, wiem, po raz enty). Pod wzmacniacz podłączone są dwa głośniki 20W 4Ω. Przy takim obciążeniu wzmacniacz grzeje się niemiłosiernie, konieczne było przytwierdzenie do niego radiatora wymontowanego z zasilacza komputerowego. Wzmacniacz zasilany jest z baterii 9V bądź z transformatorka. Płytkę wykonałem sam termotransferem. Całość jest usadzona w solidnej drewnianej skrzynce, którą zrobiliśmy z kumplem. Środek jest wytłumiony gąbką. Skrzynka jest pobejcowana i prezentuje się znakomicie.

Teraz napiszę trochę o brzmieniu.

Nie spodziewałem się takiego efektu, całość gra bardzo głośno i wyraźnie. Co prawda słychać przy cichszym graniu szum ,ale czego się spodziewać po wzmacniaczu za 6 zł...

Pierwszy taki wzmacniacz zrobiliśmy w pełni na pająka i zalaliśmy tkzw. termoglutem, nie był to dobry pomysł, wzmacniacz spalił się po 2 dniach grania(nie ciągłego ;) )
Całość wykonałem z kolegą. Wzmacniacz był zrobiony dla zabawy i rozrywki w wolnych chwilach. Dostał on nazwę Bara-Bara 1 (od imion twórców Rafała i Bartka ;) ).

Kosztorys: ok 10zł za wzmacniacz z wykonaniem płytki. Całą resztę, czyli głośniki- dostałem od kolegi z którym robiłem wzmacniacz, skrzynkę- drewniane płyty, też miałem.

Cała reszta potrzebnych rzeczy na
http://www.elektroda.net/audio/ka2206.html
Back to top

żarówka rtęciowa
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 26 Oct 2007 14:45   

Re: Przenośny wzmacniacz 2x4W

Witam.

Ile waży cała ta konstrukcja?
Back to top

dowodca_armii
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 26 Oct 2007 16:08   

Witam,
Zawias mogles dac w srodku obudowy - wyglada to okropnie ;) No coz jak na grajaca skrzynke za zlomu (bo wzwacniacz juz miales :D ) to calkiem calkiem. Tez zbudowalem cos podobnego - jest to na prawde przydatne jesli chcemy sobie posluchac muzyczki np z komorki czy MP3'jki :D (jesli nie mamy przy sobie innego przenosnego "sprzetu")

P.S. Ciekawie zamocowales radiator :lol:

Pozdrawiam.
Back to top

jarek92
Poziom 17
Poziom 17

Post#4 26 Oct 2007 16:48   

nie podoba mi się to że dałeś taki mały wzmacniacz radził bym zrobić na 2x tda2003 mniej elementów ale lepszy efekt
Back to top

electro_Nick
Poziom 19
Poziom 19

Post#5 26 Oct 2007 16:58   

zasilanie tego z baterii 9V to co najmniej glupota, w obudowie jest tyle miejsca zeby kupic i zamontowac tam akumulator zelowy razem z plytka ladowarki. Nie wiem czy jest sens chwalic sie wzmacniaczem za 6Pln skoro co tydzien wydaje sie kilka razy tyle na same baterie...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Oct 2007 16:58   

Back to top

daro9925
Poziom 13
Poziom 13

Post#6 26 Oct 2007 17:01   

Witam
Pomysł wzmacniacza wraz z głośnikami bardzo fajny. Obudowa fajna była by tylko ten zawias. Skrzynka super sie prezentuje. Co to są za głosniki - jakiej produkcji?? Widzę ża na elce powstaje coraz więcej konstrukcji opartych na układach KA.
pozdro ;)
P.S.
Mam tą samą mapę co ty masz na na pierwszym zdjęciu :)
Back to top

BartekWB
Poziom 20
Poziom 20

Post#7 Post from the author of the topic 26 Oct 2007 17:20   

żarówka rtęciowa wrote:

Specjalnie poleciałem zważyć: 1,25kg bez źródła zasilania.

dowodca_armii wrote:
Zawias mogles dac w srodku obudowy - wyglada to okropnie

Gdy zawias dałem do środka, drzwiczki sie nie domykały:). Na zamontowanie radiatora, nie było innej możliwości, jedynie w ten sposób. Jedynie, że poradzicie coś innego? :D

electro_Nick wrote:
zasilanie tego z baterii 9V to co najmniej glupota

Nie wtedy gdy masz baterie 9V ładowalną.

daro9925 wrote:
Co to są za głosniki - jakiej produkcji??

Niestety nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć, na magnesie nie było nazwy/loga producenta.

Pozdrawiam
Back to top

Radek15
Poziom 11
Poziom 11

Post#8 26 Oct 2007 17:28   

Jak na 2 x 4W to jest za duże zawias powinien byc w środku
Back to top

DJKompot
Poziom 20
Poziom 20

Post#9 26 Oct 2007 17:34   

Witam

Według mnie konstrukcja okropna. Może i gra ale słabo. Układ mogłęś użyc inny np jakiś z TDA z zasilaniem niesymetrycznym samochodowym.
Dało by to większy efekt w postaci mocy. Do tego zasilaczyk przełączany z akumulatorem np z lampki halogenowej. O wyglądzie zawiasów, obudowy noi twojego wytłumienia nie wspomne. Wytłumienie przyczep do ścianek jak chcesz potem łączenia obudowy mogłeś wygipsowac i dopiero omalowac lub lepiej wyglądało by to oblejone czymś. Noi te wystające śruby. A zawias ? Do piwnicy :D bo takiego używa się niekiedy przy drzwiach. Leprze by to było skręcone.

Pozdrawiam
Back to top

tranzystor1204
Poziom 17
Poziom 17

Post#10 26 Oct 2007 17:35   

Po 1 to według mnie ta obudowa jest za duża i za ciężka, noi właśnie taka troche"drewniana" hehe
Po 2 Powinieneś zabezpieczyć czymś te głośniki-jakąś kratką lub coś podobnego...
Po 3 całość wygląda dość pasywnie noi ten zawias nieszczęsny za bardzo nie zdobi...
Ja bym to widział tak:
Płytke upchnąć w najmniejszej obudowie w jaką sie zmieści... zamontować gniazda na JAKC'a Jesli się już upierać przy tej baterii 9V to akumulatorek żeby nie trzeba było co chwile kupować, bo nie wytrzymuje ona chyba zbyt długo...
Głośniki dać w osobnej "desce" z końcówkami JACK...
Ale gratuluje pomysłu, ta skrzynka mi się troche nie podoba ale to już zależy od gustu:))) 6/10
pozdrawiam
Back to top

hipek99
Poziom 18
Poziom 18

Post#11 26 Oct 2007 17:37   

I po co takie duże głośniki ? Daj jakieś słabsze np. 5-10 w. Po co ma sie wysterowywać wzmacniacz i szkoda baterii.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Oct 2007 17:37   

Back to top

max14
Poziom 9
Poziom 9

Post#12 26 Oct 2007 17:39   

ok. fajny pomysł tylko
po 1 pomyśl o jakiejś rączce do trzymania ( jak byś to przenosił zawsze się przyda)po
2co to znaczy wygłuszyłem gąbka ty wsadziłeś do środka kawałek gąbki i tyle
a po 3 na ostatnim zdjęciu ta deska z lewej jest krzywa czy tak wycięta a może to złudzenie optyczne i tylko na zdjęciu tak wygląda? no i ten zawias!! :/ ale projekt fajny i mogłeś pomyśleć o trochę mocniejszym wzmacniaczu i regulacji a po co w ogóle takie wiegachne głośniki
Back to top

dowodca_armii
Poziom 22
Poziom 22

Post#13 26 Oct 2007 18:24   

hipek99 wrote:
I poco takie duże głośniki ? Daj jakieś słabsze np. 5-10 w . Poco ma sie wysterowywać wzmacniacz i szkoda baterii.

Pisanie bezsensownych postow... Kolega napisal, ze takie glosniki dostal, wiec takie dal. Kompletna bzdura jest Twoje ostatnie zdanie... :|

Pozdrawiam.
Back to top

michi417
Poziom 11
Poziom 11

Post#14 26 Oct 2007 19:10   

Jako zawias przymocuj od wewnątrz kawałek mocnego materiału (np. stara wykładzina dywanowa). Ładnie by wyglądał wychyłowy wskaźnik mocy ( http://www.eres.alpha.pl/elektronika/readarticle.php?article_id=83 )
Back to top

Joker2
Poziom 19
Poziom 19

Post#15 26 Oct 2007 19:55   

Ale się niektórzy wypowiadają wylewnie :) Kolega zrobił coś z niczego żeby tylko grało i nie ładować pieniędzy, a Wy mu piszecie żeby gipsować w środku, ładować osłone na głośniki itd :) Ten zawias wygląda nieładnie, ale co z tego? Obudowa też nie jest piękna, ale wszystko zostało zrobione z tego co wpadło w rękę. Jedyna rzecz do której można się przyczepić to ta kostra. TDA 2030 albo 2050 też kosztują w granicach 6zł, a grają trochę lepiej i nie szumią na wolnych obrotach. Można by pomyśleć nad jakimś potencjometrem, bo regulacja głośności z pozycji mp3 może być niewygodne.

Życzę więcej takich konstrukcji :)
Back to top

dowodca_armii
Poziom 22
Poziom 22

Post#16 26 Oct 2007 20:02   

Joker2 wrote:
Ale się niektórzy wypowiadają wylewnie :) Kolega zrobił coś z niczego żeby tylko grało i nie ładować pieniędzy, a Wy mu piszecie żeby gipsować w środku, ładować osłone na głośniki itd :) Ten zawias wygląda nieładnie, ale co z tego? Obudowa też nie jest piękna, ale wszystko zostało zrobione z tego co wpadło w rękę. Jedyna rzecz do której można się przyczepić to ta kostra. TDA 2030 albo 2050 też kosztują w granicach 6zł, a grają trochę lepiej i nie szumią na wolnych obrotach. Można by pomyśleć nad jakimś potencjometrem, bo regulacja głośności z pozycji mp3 może być niewygodne.

Ale klega juz mial ten wzmacniacz wczesniej zbudowany i dlatego go tam wlozyl :D Nie ma sensu budowac innego jak ten czeka na wykorzystanie :P
Back to top

HakuS492
Poziom 12
Poziom 12

Post#17 26 Oct 2007 20:14   

Hmmm... Przeglądając elektrodę troszkę się zdziwiłem wchodząc w Twoją kontrukcje, a wszystko dlatego że jestem w trakcie budowy wzmacniacza na kości TDA 2003 ale widzę że ty mnie uprzedziłeś jak skończę to napewno ją wstawię na "ELKĘ". Co do Twojej konstrukcji to:
1. Zawias- Zmień to... Tak jak wspomniano wcześniej kawałek gumy czy wykładziny wystarczy.
2. Głośniki zastąp mniejszymi ze względu na szybkie czerpanie baterii.
3. Mało profesjonalne mocowanie radiatora.
4. Wygłuszenie- myślisz że gąbka do kąpieli jest dobra? Zamiast rozpraszać odbija dźwięk.
5.Czy nie mogłeś zastosować krótszych wkrętów?
6. Dorzuć jakąś diodę sygnalizującą włączenie i ewentualnie jakiś układzik do podgłaszania.
Na wielkiego plusa zasługuje to że wydałeś na to tylko 6 zł.
No to chyba na tyle w mojej ocenie daje 7/10.
P.S. Za kilka dni wstawię na elektrodę moją konstrukcje będziesz sie mógł wyżyć. Pozdrawiam :D Haq$
Back to top

tranzystor1204
Poziom 17
Poziom 17

Post#18 26 Oct 2007 21:09   

Joker2 wrote:
Kolega zrobił coś z niczego żeby tylko grało i nie ładować pieniędzy, a Wy mu piszecie żeby gipsować w środku, ładować osłone na głośniki itd :)

Tak. oczywiście...
Ja bardzo cenię sobie ludzi którzy robiąc swoje projekty robią to "z niczego" bez wydawania pieniędzy na profesjonalne obudowy czy też jakieś inne dodatkowe bajery... Ale sztuką jest zrobić coś z niczego tak, by wyglądało profesjonalnie:))
Back to top

bobeke
Poziom 14
Poziom 14

Post#19 26 Oct 2007 22:02   

Ojoj...... Ja takie wzmacniacze robiłem w wieku 13 lat (Tylko końcówka mocy i pare kondensatorów oraz rezystorków) No ale wiem, że ja nie ma sie warunków do pracy (chodzi mi o sprzęt) to nawet najbardziej "spartoczone" urządzenie (działające) sprawia wielką satyswakcje.

Też mam zastrzeżenia do tego zawiasu(mogłeś to lepiej rozwiązać) ale ogólnie rzecz biorąc to ważne że działa.

Tak za dobre chęci

5/6 punkta

Pracuj nad estetyką, a powolutku, krok po kroku bedzie coraz to lepiej

Pozdrawiam!

P.S
Ta gąbka to od zmywania naczyń czy do mycia ciała? Jakoś tak mi ją przpomina :)
Back to top

mirek301
Poziom 16
Poziom 16

Post#20 26 Oct 2007 22:08   

[quote="BartekWB"]
żarówka rtęciowa wrote:

Specjalnie poleciałem zważyć: 1,25kg bez źródła zasilania.

dowodca_armii wrote:
Zawias mogles dac w srodku obudowy - wyglada to okropnie

Gdy zawias dałem do środka, drzwiczki sie nie domykały:). Na zamontowanie radiatora, nie było innej możliwości, jedynie w ten sposób. Jedynie, że poradzicie coś innego? :D

electro_Nick wrote:
zasilanie tego z baterii 9V to co najmniej glupota

Nie wtedy gdy masz baterie 9V ładowalną.

I tu wytkne blad konstruktora
Nie ma ladowalnych baterii sa akumulatory. nie myl kolego tych pojeć !!!

daro9925 wrote:
Co to są za głosniki - jakiej produkcji??

Niestety nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć, na magnesie nie było nazwy/loga producenta.

Po
Back to top

magik128
Poziom 19
Poziom 19

Post#21 26 Oct 2007 23:52   

A mi się podoba i to bardzo:) Czasami zdarza sie grzebać przy czymś na wolnym powietrzu i było by miło posłuchać jakiejś muzyki:) Przypomina mi to trochę moje pierwsze konstrukcje:P Co do obudowy to jest ok (no może ten zawias) ,chociaż jak by był taki sam z drugiej strony to już by lepiej wyglądało (ale to to juz zalezy od gustu).Na własny użytek może być,ale przed innymi specjalnie bym się nim nie chwalił. Wytłumienie też ciekawa koncepcja...ja bym na to nie wpadł:) Chociaż w sumie nie wiem czy jest senes w ogóle jakieś wytłumienie tam ładować, wątpie żeby ten wzmacniacz mocno rozpędzał te głośniki...
Back to top

lega-m
Poziom 12
Poziom 12

Post#22 27 Oct 2007 00:43   

Rzadko piszę na elce, ale jak widzę te rupiecie na głównej stronie, to aż żal d... ściska.
Jeżeli nie ma się czym chwalić, to lepiej nie pokazywać tego całemu światu. I co z tego, że kosztowało to 6 PLN. Montując takie badziewie człowiek nie uczy się niczego.

Osobiście nie mam nic przeciwko takim konstrukcjom, ale na litość boską nie umieszczajcie tego na stronie głównej porządnego portalu o elektronice.
Back to top

BASEQ1
Poziom 8
Poziom 8

Post#23 27 Oct 2007 04:54   

Uczy się doświadczenia.A to podstawa w konstruowaniu urządzeń elektronicznych, jak i w całym życiu.
Właśnie pokazujmy takie pierwsze składaki, gdyż ludzie o większym doświadczeniu mogą wytknąć błędy i konstruktywnie doradzić takiej osobie.
Za chęci daje 3/6 .
Back to top

Karol966
Poziom 21
Poziom 21

Post#24 27 Oct 2007 12:04   

Mhyy, wygląda niemal kosmicznie,

niedużym kosztem mógłbyś zdecydowanie poprawić wygląd, np:

wyrównaj nierówności (możesz to zrobić szpachlą, wodą z solą i mąką, albo brystolem czy też inną gładką tekturą) no i pomaluj, lub chociaż kocem obij, to dużo nie kosztuje, w obi za 1mb x4m szerokości zapłacisz 25zł a starczy na b długo. Mógłbyś też kupić zwykły czarny spray i chociaż to pomalować.
PS.od czegoś trzeba zacząć.
POZDROWIONKA
Back to top

DJKompot
Poziom 20
Poziom 20

Post#25 27 Oct 2007 13:19   

Witam

Aby nie wskazywac palcem powiem tyle.... ja mówiłem żeby wygipsował najpierw miejsca łączeń od zewnątrz a potem malował b brzytko wygląda. Gąbka prawda po co jak w ogóle to nie jest liczona kolumna. Ale 20w głośniki to niepotozumienie. Lepiej dac 10zł za dwa głośniki dostosowane do ukladu a nie takie byki dawac ;). A nie którzy to dopiero mają pomysly i patenty na tym forum :D. Jak chcecie Dac TDA 2030 lub 2050 jak ono ma zasilanie symetryczne ale da sie pojedyncze tylko że bedze napięcie 2x większe. I po co? Ma byc to przenośne! CHoc nie przypomina. Ja nie wiem jak kolega sobie to którś wyobraża. Ahh niektóży to tyko na zdjęcia patrzą.....

Pozdrawiam - Dam bo nie dałem punktów i podpisuję się pod kolegą "wielki-szu" 1/10 za chęci.
Back to top

BartekWB
Poziom 20
Poziom 20

Post#26 Post from the author of the topic 27 Oct 2007 15:57   

Odpowiadam na zarzuty ;).

-HakuS492-

2.Niestety nie miałem innych, pierwotnie konstrukcja była dla 2 głośniczków komputerowych, coś około 2,3W, ale jeden się uszkodził.

3.Innego pomysłu nie miałem, to chyba lepsze rozwiązanie niż na klej, radiator dotyka całą powierzchnią do wzmacniacza.

4.Lepiej było wsadzić gąbkę niż wcale nie wytłumiać.

5.Ech, krótszych nie było, ale w niczym one nie przeszkadzają.

6.Dioda?Niepotrzebna strata prądu(znikomego,ale zawsze), zasada jest prosta, włącznik w stronę głośników, układ włączony, w przeciwną odłączony. Zastanawiam się nad potencjometrem.

-mirek301- wezmę to pod uwagę.

-kora98-To masz dobry słuch jak słuchawki mp3 playerze zastąpi Ci głośniki.

-magik128-Dzięki za uznanie, uwierz, że słychać różnice z gąbkami i bez.

-lega-m- mimo wszystko czegoś się nauczyłem

-DJKompot-Lepsze piszę się przez SZ, lepsze to jest z tym zawiasem, bo inaczej nie byłoby jak wsadzić baterii.

Głównym założeniem było zrobienie wzmacniacza w skrzynce, a nie w pudełku po butach, puszce po czekoladkach, czy innych tego typu wynalzkach, zrobienie tej skrzynki zajęło mi to sporo czasu, jednak sporo ma ona błędów. Wytłumienie pomaga, nawet jeśli jest z gabki.

Dziękuję za wszystkie dotychczasowe uwagi, te negatywne i pozytywne.
Back to top

tranzystor1204
Poziom 17
Poziom 17

Post#27 27 Oct 2007 17:07   

BartekWB wrote:

6.Dioda?Niepotrzebna strata prądu(znikomego,ale zawsze

Człowieku... Jak dasz małą zieloną diode prze rezystor choćby nawet 1K zeby nie zużywać juz za duzo tego cennego prądu to naprawde zużycie ci się praktycznie nie zmieni:)))
Back to top

BartekWB
Poziom 20
Poziom 20

Post#28 Post from the author of the topic 27 Oct 2007 18:44   

Masz rację, ale chyba ta dioda jest zbędna.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 27 Oct 2007 18:44   

Back to top

tranzystor1204
Poziom 17
Poziom 17

Post#29 27 Oct 2007 19:53   

Nie jest zbędna... Praktycznie każde urządzenie posiada sygnalizację zasilania, co jest "bajerem" ale także optycznym wskaźnikiem. Czujnik parkowania u samochodu też jest zbędny??? przecież każdy ma oczy...
Klimatyzacja??? przecież można uchylić szybe... ABS??? przecież bez tego tez są auta... Tu nie chodzi o to ze ta dioda jest koniecznie niezbędna ale o to, ze poprawiłaby ci ocenę na przykład.:)))
Back to top

Mix
Poziom 5
Poziom 5

Post#30 27 Oct 2007 22:38   

siema .

Zasymulowałem tak z ciekawości ten układ i mi wyszło ze pujdzie kondesator lub scalak ;/

Ale Ogólnie Ok fajne :D
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Przenośny wzmacniacz 2x4W
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next
Similar topics
Przenośny wzmacniacz słuchawkowy (2)
Przenośny wzmacniacz słuchawkowy (5)
Wzmacniacz słuchawkowy przenośny (139)
wzmacniacz przenośny na 12v (14)
Przenośny wzmacniacz na 12 V + głośniki (1)
Wzmacniacz mocy 2x4W (4ohm) (16)
Mini wzmacniacz 2x4W (49)
Wzmacniacz lampowy 2x4W (18)
Przenośny wzmacniacz na tda2822m... (19)
Przenośny wzmacniacz LM386 1W (6)

Page generation time: 0.135 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed