FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Webserwer na karcie sieciowej USB

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> Webserwer na karcie sieciowej USB
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 27 Oct 2007 20:48   

Webserwer na karcie sieciowej USB

Mam taki problem, że chce użyć karty sieciowej sprzedawanej na Allegro jako klucz usb tylko chciałbym najpierw poznać jej sposób komunikacji z komputerem najlepiej podsłuchując USB by potem to emulować na mikroprocesorze. Przy czym nie chodzi mi tu o jakieś szczególne prędkości.

W związku z tym problemem chciałbym się dowiedzieć czy są może jakieś sposoby podsłuchu usb lub może ktoś zna inne tanie sposoby na webserwer
Wiem że prościej zastosować było by np. moduł IIM 7000 (NM7010A-LF) firmy Wiznet czy jakiś jeszcze prostszy firmy Tibbo ale koszty ich są znacznie większe.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 27 Oct 2007 20:48   

Back to top

ziomal155
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 27 Oct 2007 21:12   

Re: Webserwer na karcie sieciowej USB

znacznie latwiej bedzie na realteku, stos tcp/ip i tak musisz napisac, a przynajmniej odpada komunikacja USB która jest trudna zwłaszcza że twój układ musiał by być master.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Oct 2007 21:12   

Back to top

nadolinek
Poziom 6
Poziom 6

Post#3 Post from the author of the topic 27 Oct 2007 22:23   

Na realteku może i łatwiej na modułach Tibbo było by to jeszcze prostsze ale chodzi mi jednak o cenę. Co do stosu to sam nie wiem czy przypadkiem układ omawianej sieciówki go nie obsługuje.

Chodzi o to że np. układ RTL8201BL który jest „sercem” NM7010A-LF z tego co wiem również był stosowany w kartach sieciowych. Dlatego sądzę że bez jakiegoś ogromnego wysiłku (o ile dobrze sadzę) szło by zrealizować prosty webserwer. Dlaczego by jakaś chińska sieciówka nie mogła zastąpić drogiego modułu NM70010
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 27 Oct 2007 22:23   

Back to top

UDMA
Poziom 13
Poziom 13

Post#4 27 Oct 2007 23:44   

nadolinek wrote:
Chodzi o to że np. układ RTL8201BL który jest „sercem” NM7010A-LF z tego co wiem również był stosowany w kartach sieciowych.

Nie. Głównym układem w tym module jest W3100A.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> Webserwer na karcie sieciowej USB
Page 1 of 1
Similar topics
[C][Atmega32][ENC28J60] - webserwer - zawiesza się... (13)
[AT91SAM7S][WinARM] FreeRTOS + webserwer + dhcp (2)

Page generation time: 0.119 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed