Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Czujnik ruchu - jak podłączyć


  Main Page -> Forum Index -> Electronic Design ->Czujnik ruchu - jak podłączyć Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
alven
Level 11
Joined: 30 Nov 2006
Posts: 69
Post rating: 1
alven
Level 11
Post#1 28 Oct 2007 11:01  Topic author   

Czujnik ruchu - jak podłączyć


Posiadam 2 czujniki działaja pod 12v, posiadaja 3 wyjscia jaki przekaznik zastosowac syrene takze posiadam zasilana pod 12v lecz nie wiem jaki przekaznik zastosowac i jak ma to byc wszystko razme polaczona jestem kompletnie zielony z tego tematu wiec prosze waso o pomoc aha nie wiem czy te czujniki nie musza sie widziec chodzi o to ze jak ja przerwe wiazke aby przekaznik sie zalaczyl i uruchomil syrene (czy przekaznik samochodowy bedzie do tego dobry?)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mariann
Level 35
Joined: 03 May 2006
Posts: 1960
Helped: 310
Post rating: 43
mariann
Level 35
Post#2 28 Oct 2007 11:20    

Re: Czujnik ruchu


Witam
Podaj typ czujników. Może jakaś fotka?
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
alven
Level 11
Joined: 30 Nov 2006
Posts: 69
Post rating: 1
alven
Level 11
Post#3 28 Oct 2007 11:43  Topic author   

Re: Czujnik ruchu


Czujnik ruchu - jak podłączyć


Czujnik ruchu - jak podłączyć

mam takie dwa

Helpful post? + 0
Back to top
mariann
Level 35
Joined: 03 May 2006
Posts: 1960
Helped: 310
Post rating: 43
mariann
Level 35
Post#4 28 Oct 2007 15:20    

Re: Czujnik ruchu


Witam
Szkoda, że fotki są niewyraźne. Na tym dolnym zdjęciu jest opis jak to podłączyć, tylko ten opis też jest trochę zniszczony i niewyraźny. Najlepiej było by rozebrać te czujniki i "organoleptycznie" stwierdzić gdzie co ma być podłączone.
Wygląda, że plus zasilania to przewód brązowy. Do przekaźnika idzie przewód oznaczony jako "c" trudno po tych kolorach na fotce powiedzieć jaki to jest. Wygląda że do przekaźnika idzie pewnie ten jasny. Natomiast drugi przewód od przekaźnika idzie chyba do tego co został czyli niebieski. Przewód ten jest jednocześnie podłączony do minusa zasilania.
Być może ktoś inny kto zna te czujki - pomoże Ci więcej.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
alven
Level 11
Joined: 30 Nov 2006
Posts: 69
Post rating: 1
alven
Level 11
Post#5 28 Oct 2007 15:29  Topic author   

Re: Czujnik ruchu


dokladnie to nie wime jaki przekaznik mam uzyc mam kilka od samochodu i prosze o pomoc czy takie beda dobre i jak to wszystko razem podlaczyc

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
elek555
Level 37
Location: between bad good and good evil
Joined: 19 Jan 2006
Posts: 3452
Helped: 310
Post rating: 13
elek555
Level 37
Post#6 28 Oct 2007 16:14    

Re: Czujnik ruchu


A o co Ci chodzi? Bo z treści postu ani z tytułu nic nie wynika. Może chodzi Ci o rodzaj wyjącej rzeźby współczesnej -wtedy możesz użyć gliny do połączeń a przeciętego ziemniaczka na cokół :)
Napisz dokładniej czego oczekujesz od tego układu?

Helpful post? + 0
Back to top
alven
Level 11
Joined: 30 Nov 2006
Posts: 69
Post rating: 1
alven
Level 11
Post#7 28 Oct 2007 17:48  Topic author   

Re: Czujnik ruchu - jak podłączyć


Oczekuje schematu oraz rodzaj przekaźnika jakiego mam użyć aby ten układ działał poprawnie.

Helpful post? + 0
Back to top
elek555
Level 37
Location: between bad good and good evil
Joined: 19 Jan 2006
Posts: 3452
Helped: 310
Post rating: 13
elek555
Level 37
Post#8 28 Oct 2007 19:02    

Re: Czujnik ruchu - jak podłączyć


Z czego to wyrwałeś? Daj dobrą fotkę przodu. Przecież schemat masz na spodzie. Podłącz z samochodowymi. Wyprowadzenia są rozrysowane na obudowie przekaźnika. Zachowaj biegunowość czujki.

Helpful post? + 0
Back to top
alven
Level 11
Joined: 30 Nov 2006
Posts: 69
Post rating: 1
alven
Level 11
Post#9 28 Oct 2007 20:26  Topic author   

Re: Czujnik ruchu - jak podłączyć


Tyle ze nie wiem jaki ma to byc konkretnie samochodowy przekaznik

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
elek555
Level 37
Location: between bad good and good evil
Joined: 19 Jan 2006
Posts: 3452
Helped: 310
Post rating: 13
elek555
Level 37
Post#10 28 Oct 2007 20:33    

Re: Czujnik ruchu - jak podłączyć


A o jakim piszesz : "mam kilka od samochodu i prosze o pomoc czy takie beda dobre"
No cóż trochę słabo je widzę, ale sądzę z pewną dozą niepewności że będą...
Co z dobrą fotką przodu?...

Helpful post? + 0
Back to top
alven
Level 11
Joined: 30 Nov 2006
Posts: 69
Post rating: 1
alven
Level 11
Post#11 28 Oct 2007 21:07  Topic author   

Re: Czujnik ruchu - jak podłączyć


Jutro dam ale ja nie wiem czy te dwa czujniki maja siebie widziec na wzajem czy tylko jeden wystarczy mam przekazniki ale nie wime jak podlaczyc te czujniki do nichi i do syreny aby wszystko chodzilo tak jak trzeba

Helpful post? + 0
Back to top
mariann
Level 35
Joined: 03 May 2006
Posts: 1960
Helped: 310
Post rating: 43
mariann
Level 35
Post#12 28 Oct 2007 21:37    

Re: Czujnik ruchu - jak podłączyć


Witam
Podłączenie powinno wyglądać mniej więcej tak.

Czujnik ruchu - jak podłączyć


Sterowanie syreną można zrobić też od strony plusa.
Podaj te dane o które proszą osoby, które chcą Ci pomóc.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
elek555
Level 37
Location: between bad good and good evil
Joined: 19 Jan 2006
Posts: 3452
Helped: 310
Post rating: 13
elek555
Level 37
Post#13 28 Oct 2007 21:42    

Re: Czujnik ruchu - jak podłączyć


Bez fotki ja też nie wiem. Zastanów się kiedy "będzie jak trzeba" bo jesteś nadal niezdecydowany jak to wszystko ma działać. Chcesz coś zbudować to najpierw ustal co to ma robić bo równie dobrze można pisać o pogodzie czy kolorach.

Helpful post? + +1
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electronic Design -> Czujnik ruchu - jak podłączyć
Page 1 of 1

Similar topics to czujnik ruchu - jak podłączyć

Czujnik ruchu - przebiegnięcia - jak? (4)
Czujnik ruchu na 5cm - jak zbudować? (5)
Czujnik ruchu. Jak osłabić czułość czujników? (3)
Czujnik położenia wału. Jak taki czujnik podłączyć do uC? (4)
Pecet i czujnik ruchu. Uruchamianie aplikacji. Jak zrobić? (1)
jak można zrobić czujnik ruchu i co będzie potrzebne do tego (5)
Jak podłączyć czujkę ruchu do RS232? (2)
Czujnik zmierzchowy - czujnik ruchu (3)
Jak podłączyć czujnik indukcyjny? (3)
Atmega8 + hc-sr04, jak podłączyć czujnik? (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.097 seconds