Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Przenośny internet w laptopie.


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Przenośny internet w laptopie.
Author
Message
inkognito09
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 12 Aug 2005
Posts: 1617
Location: Lublin

Post#1 Post from the author of the topic 31 Oct 2007 14:33   

Przenośny internet w laptopie.


Przenośny internet w laptopie.

Na wstępie:

TO N I E JEST MOJA KONSTRUKCJA!

Więc proszę MI nie gratulować czy coś. Pomysł i wykonanie należy do kolegi z kółka elektronicznego Michała Rybki widocznego na zdjęciu. Stwierdził że nie ma czasu siedzieć na forum, oraz ze nie wie gdzie to wstawić, więc zobowiązałem się przedstawić urządzenie (z resztą bardzo intrygujące) w jego imieniu.

Koncepcja prosta. Korzystając z telefonu komórkowego stworzyć przenośny i całkowicie legalny internet dla laptopa. Koszty "utrzymania" są jeszcze nie znane. Doładował sobie konto na 5zł i od jakiegoś czasu to działa. Koszt będzie mógł nam podać dopiero po dłuższym okresie testowania. Nie ma to może przerażającego transferu, ale kto z nas mając przenośny komputer musi czasem lecieć z piwnicy/garażu/warsztatu do domu/na 3 piętro bloku/do kawiarenki internetowej żeby sobie ściągnąć głupią notę katalogową jakiejś malutkiej pierdółki, lub chce się coś kogoś zapytać coś przez gg? No niestety wielu elektroników zna tą sytuację aż za dobrze... Jak się uzbiera trochę więcej pytań to po uzyskaniu odpowiedzi od twórcy podam je na forum. Puki co, podał mi tylko kosztorys, reszta widoczna na zdjęciach.

Laptop: TOSHIBA T2110 486 DX4 75MHZ 8MB RAM (4 wbud. + 4moduł) dysk 800MB SREGATE
System: WINDOWS 95 wersja USA
Telefon: SISENS S45i karta startowa IDEA POP, wbudowana ładowarka samochodowa (jak się domyślam zasilana prosto z akumulatora laptopa).

Kosztorys:
Laptop - ok. 35-40zł
Dysk - ok. 30zł
Telefon - ok. 20-40zł
Kabel COM. - 10zł
Ładowarka samochodowa - 5zł

Po podsumowaniu koszt, w zależności od szczęścia waha się od 110 do 125zł.

Reszta zdjęć:
Przenośny internet w laptopie.
Przenośny internet w laptopie.
Przenośny internet w laptopie.
Przenośny internet w laptopie.

Osobiście mogę tylko powiedzieć, ze pomysł zwalił całą społeczność kółka elektronicznego z nóg, z nauczycielem włącznie, być może niedługo zaprzęgnę swojego koma do ciężkich robót w piwnicy, przy tamtejszym komputerze. Wink Pomysł w brew pozorom bardzo prosty.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Oct 2007 14:33   





Back to top
   
katoner94
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 31 Mar 2007
Posts: 5
Location: wyszków

Post#2 31 Oct 2007 14:51   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Pomysł jest super. Jak twój kolega zrealizował kontrolę połączenia? Jak się skończą pieniądze to poprosu net się wyłącza? Pozdrawiam. Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
Brutus_gsm
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 01 May 2006
Posts: 730
Location: Łódź

Post#3 31 Oct 2007 15:48   

Re: Przenośny internet w laptopie.


daj troszkę więcej szczegółów, bo nic nie wiadomo. "Od jakiegoś czasu działa", konkretnie od jakiego?

Helpful message? + -

Back to top
   
Removed






Post#4 31 Oct 2007 16:06   

Re: Przenośny internet w laptopie.


To o czym mowicie, to ofera sieci IDEA. Przedstawili oni oferte o nazwie "orange free". Dokladne szczegoly znajdziecie u operatora.

Helpful message? + -

Back to top
   
inkognito09
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 12 Aug 2005
Posts: 1617
Location: Lublin

Post#5 Post from the author of the topic 31 Oct 2007 16:21   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Brutus_gsm wrote:
daj troszkę więcej szczegółów, bo nic nie wiadomo. "Od jakiegoś czasu działa", konkretnie od jakiego?


Z tego co się orientuję to mowa o niecałych 2 tygodniach.

Helpful message? + -

Back to top
   
Hucul
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 19 Feb 2005
Posts: 4794
Location: Hanower

Post#6 31 Oct 2007 16:33   

Re: Przenośny internet w laptopie.


janchar wrote:
To o czym mowicie, to ofera sieci IDEA. Przedstawili oni oferte o nazwie "orange free". Dokladne szczegoly znajdziecie u operatora.



Nie wygląda to na orange free .


Prosimy o więcej szczegółów Exclamation

Helpful message? + -

Back to top
   
Removed






Post#7 31 Oct 2007 16:50   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Jak nie jest, jak jest... zobacz sam...
http://www.orange.pl/portal/map/map/homeint?SECTION=INTERNET&stamp=1185201075879

lub

http://orange.pl/portal/map/map/internet_offer?TARGET=INTERNET_OFFER&id=2044817

cos te linki nie dzialaja, wiec w zalaczniku zrzut z ekranu.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Poll
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 19 Dec 2004
Posts: 48

Post#8 31 Oct 2007 16:51   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Pierwsze co przychodzi na mysl to serwer dialup gdzies postawiony i wykupienie darmowych rozmow. Myslalem kiedys o tym, ale do realizacji praktycznej jak na razie nie doszlo Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Sanch0
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 28 Jun 2007
Posts: 46

Post#9 31 Oct 2007 17:06   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Nie lepiej kupić iPlus Simdata? Transfer danych jest tam najtańszy spośród ofert Prepaid.

Co do pomysłu to sam używałem przez jakiś czas internetu komórkowego i w projekcie nie widzę czegoś nadzwyczajnego.

Dla zainteresowanych stałym dostępem polecam abonament iPlus za 60zł miesięcznie. Modemów do laptopów jest obecnie cała masa. Szczególnie w ostatnich latach niesamowicie rozkwitł dostęp do Internetu za pomocą sieci GSM.

W tej chwili jeśli potrzebuję Internetu przenośnego to podłączam telefon Nokia N70 do komputera stacjonarnego lub laptopa za pomocą kabla USB i działam Wink

Pochwała się należy za walkę z tym sprzętem Wink

Quote:
Pierwsze co przychodzi na mysl to serwer dialup gdzies postawiony i wykupienie darmowych rozmow.

Nie ma sensu wykupywać rozmów skoro na wyciągnięcie ręki masz technologie GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA

Helpful message? + -

Back to top
   
gsm_pce
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 29 Dec 2006
Posts: 46
Location: Łódź

Post#10 31 Oct 2007 17:10   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Pomysł bardzo prosty ale zarazem bardzo przydatny. Swego czasu sam korzystałem z podobnego wynalazku jednak nie mialem telefonu zamontowanego na stałe "w komputerze" gdyż normalnie jeszcze go używałem. Ja osobiscie do tego polecam produkt plusa o nazwie SIMDATA. Działa to na zasadzie PREPAID. A mianowicie za 100kb płacimy 3 grosze. Wiec za kilkadziesiat groszy mozna godzinami siedziec na gadu gadu. Połączenie jest stabilne i konfiguracja też bardzo prosta. Z tego co sie orientuje mozna ją kupic w kazdym salonie plusa lub znanym serwisie aukcyjnym. Nie chce robic tutaj reklamy, ale mysle ze jest to naprawde dobra oferta do takich celow.

Helpful message? + -

Back to top
   
pb1
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 14 Jun 2005
Posts: 31
Location: Drwęcz Ostrołęka

Post#11 31 Oct 2007 17:17   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Mam podobnego lapa i komórę. Wrzuć schemat. Znalazłem linka do Orange free na kartę 3gr za 100kb http://www.orange.pl/portal/map/map/internet_offer_mob?old=2445599&TARGET=INTERNET_MOBILE_OFFER&id=2445696

Helpful message? + -

Back to top
   
Atlantis86
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 04 Mar 2005
Posts: 433
Location: Kraków

Post#12 31 Oct 2007 17:19   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Projekt ogólnie niezły, chociaż mój zachwyt wzbudziło nie tyle wykonanie, co pomysłowość autora. Tak trzymać - popieram w całości ludzi, którzy MacGyver'yzują (ponoć do kolokwialnego języka w USA trafiło zbliżone słowo Razz) i tam, gdzie ktoś widzi stary złom, oni widzą możliwości. Smile

Mam tylko pytanie - co było w miejscu, gdzie obecnie zamknięta jest komórka? Bo w pustą przestrzeń nie chce mi się wierzyć... Czyżby bateria została wyrzucona? Można by jeszcze kosztem oszczędności miejsca zamontować tam jedynie płytę główną z jakiegoś starego telefonu z GPRSem, chociaż nie wiem czy wtedy nie skomplikowałaby się kwestia zasilania (czy dałoby się z lapka podciągnąć odpowiednie napięcie w miejsce baterii).

No cóż - ja używam Smartphone'a będąc gdzieś na mieście, kiedy pojawia się pilna konieczność wysłania maila, sprawdzenia czegoś, skorzystania z GG. Wink Laptopa nie zawsze można tachać ze sobą - nawet o trochę mniejszych gabarytach Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Oct 2007 17:19   





Back to top
   
CRDReed
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 21 Mar 2007
Posts: 29
Location: Zielona Góra

Post#13 31 Oct 2007 17:40   

Re: Przenośny internet w laptopie.


"Osobiście mogę tylko powiedzieć, ze pomysł zwalił całą społeczność kółka elektronicznego z nóg, z nauczycielem włącznie"
I co w tym nadzwyczajnego ??

4 lata temu byłem do internetu podłączony przez Siemensa CX-65 usługą GPRS, zresztą każdy telefon co ma GPRS`a może być użytkowany jako modem.

Koszty są takie że za każde rozpoczęte 50kB płacisz 25 gr, czyli pisania na gg masz ze 4 h za 25 gr

Ogólnie to zrobiliście coś takiego że telefon podłączyliscie do jakiegoś interfejsu (ja używałem irdy) i wgraliście oprogramowanie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Oct 2007 17:40   





Back to top
   
Lazer
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 03 Mar 2004
Posts: 606

Post#14 31 Oct 2007 17:41   

Re: Przenośny internet w laptopie.


hmmm.... z tego co widzę po zdjęciach to żadna filozofia podpiąć (przylutować do płyty na stałe) przedłużkę COM, spiąć to z najtańszym telefonem z wbudowanym modemem (padło na simensiaka), zainstalować program do obsługi modemu (fota2, lewa strona, ikonki połaczenia modemowego) i upchnąć telefon z "ładowarką"do niego w miejsce gdzie powinna siedzieć bateria lapsa, polepić drutami i w przedszkolu można robić furorę...

Helpful message? + -

Back to top
   
Domin94
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 11 Oct 2006
Posts: 61
Location: Tarnów

Post#15 31 Oct 2007 17:41   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Witam
Projekt bardzo ciekawy po prosze o szczegóły podłączenia tego wszystkiego. Ta pusta przestrzeń jest po baterii .Zasilanie wyciągnąć jest prosto bo z zasilacza idą dwa kabelki na płyte główną gdzie jest jeszcze jakby jedna przetwornica robiąca inne napięcia (przynajmniej w mojej TOSHIBIE)
Pozdrawiam Dominik

Helpful message? + -

Back to top
   
dowodca_armii
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 07 Dec 2006
Posts: 1801
Location: Olsztyn

Post#16 31 Oct 2007 18:42   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Witam,
coz projekt swietny, natomiast nie wiem/wiemy jak to dokladnie dziala...

Prosze napisz zrozumiale co trzeba zrobic, aby to dzialalo - co zainstalowac, czy potrzebna jest jakas elektronika, czy tylko schemat podlaczenia kabelkow. Wklej ten schemat Wink

Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
zapal
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 22 Jan 2007
Posts: 20

Post#17 31 Oct 2007 18:44   

Re: Przenośny internet w laptopie.


witam... szczerze .. to nic nazdzwyczajnego... ja jak gdzies jade i biore moj laptop zabieram moj telefon (nokia6280) mam zainstalowane oprogramowanie noki... podlanczam telefon do kompa... odpalam oprogramowanie kupuje pakiet internet w plusie.. (50mb za 10 zl) i juz smigam sobie...

Helpful message? + -

Back to top
   
Lazer
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 03 Mar 2004
Posts: 606

Post#18 31 Oct 2007 18:48   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Już tak sie rozpisując nawet przez myśl mi nie przyszło aby pokazywać swoją ARMADA M700 z dodatkiem który zrobiłem. Standardowo na zewnątrz wyprowadzony jeden port USB ale na płycie jest jeszcze jeden i pod niego dolutowałem WiFi z anteną puszczoną w skrzydło matrycy i BT + przełacznik do załączania naprzemiennie tych dwóch dongli. Padło na nie bo w armadzie i tak z miejscem cieniutko ale się upchało i śmiga...

Helpful message? + -

Back to top
   
Beeper
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 11 Feb 2006
Posts: 29

Post#19 31 Oct 2007 18:57   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Najtaniej w wersji "dla ubogich" wychodzi poczciwy Simplus.
Możemy używać swojego telefonu z kartą Simplus i przy okazji korzystać z internetu za najniższą dotychczas stawkę w prepaid.
Opiera się to na pakietach.
10zł za 50MB lub 5zł. za 20MB. Pakiety są ważne przez miesiąc.
Wychodzi odpowiednio 2 i 2.5gr. za 100kB.
Co jest w tym wszystkim najważniejsze - dane są liczone z dokładnością do jednego bajta, a nie "za każde rozpoczęte". System jest naprawdę oszczędny. Można za darmo sprawdzać licznik danych.
Ja używam aktualnie SonyEricsson K550i z bluetooth. Z EDGE działa naprawdę rewelacyjnie, a na codzień mam łącze 2Mb.

Helpful message? + -

Back to top
   
Ture11
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 05 Oct 2006
Posts: 2338
Location: Legionowo

Post#20 31 Oct 2007 20:16   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Witam.
Ciekawe, interesujące...ideał.
Czy zamiast Siemensa można zastosowac jakiś inny telefon (a może Ericsson T10?). Czy taki Siemens s45i wykorzystuje jakąś konkretną komunikację?Czy może to być telefon na kartę, a nie na abonament
(przepraszam za natrętne pytania, ale nie rozumiem tego, o czym mówicie.) Co się stanie po wykorzystaniu limitu na karcie?
Czy do obsługi internetu na komputerze przez telefon wymagane są jakieś sterowniki, programy, czy telefon jest uważany jako modem na
COM?

Helpful message? + -

Back to top
   
sk700
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 08 Jun 2007
Posts: 337

Post#21 31 Oct 2007 20:20   

Re: Przenośny internet w laptopie.


KAŻDY inny z gprs`em i możliwością podłączenia do komputera przynajmniej. Po wykorzystaniu limitu jeśli masz na kartę to cię rozłączy, jeśli na abonament to zacznie ci naliczać wg normalnych stawek operatora. Goolge nie boli Crying or Very sad.

Helpful message? + -

Back to top
   
kysn
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 393
Location: Net

Post#22 31 Oct 2007 20:26   

Re: Przenośny internet w laptopie.


witam też mam k550i co można zrobić aby używać go jako modem?

Helpful message? + -

Back to top
   
Atlantis86
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 04 Mar 2005
Posts: 433
Location: Kraków

Post#23 31 Oct 2007 20:48   

Re: Przenośny internet w laptopie.


zależy jak chcesz łączyć...
Jeśli przez kabel lub Irdę to o ile mnie pamięć nie myli rzecz ogranicza się do zainstalowania odpowiedniego modemu pod windowsem, znaczy się sterownika i skonfigurowania połączenia (mniej-więcej) jak pod ppp. W przypadku BT zależy od sterowników na komputerze.

Poszukaj na stronach operatora parametrów połączenia i zobacz na google - to nie złośliwość, zwyczajnie mało pamiętam. Używałem tego rzadko, raczej jako awaryjnego sposobu łączenia z internetem, gdy linia padała. Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Oct 2007 20:48   





Back to top
   
Matkas
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 09 Jan 2007
Posts: 228
Location: Bogatynia

Post#24 31 Oct 2007 21:08   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Projekt niby ciekawy,
rzecz w tym ,że istnieje możliwość kupienia kabelka za 20zł do określonego telefonu.Jak się przeprowadziłem i jeszcze internetu nie miałem to mój brat podpinał sobie telefon Sony Ericsson t630 do kompa.Instalował oprogramowanie i miał neta.Do każdego telefonu jest taki kabelek.

Kabelek wraz z płytą ok 25zł.
Nie ma sensu budować tego samemu,

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
droid
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 30 Jun 2007
Posts: 91
Location: Głucholazy

Post#25 31 Oct 2007 21:16   

Re: Przenośny internet w laptopie.


To nic nowego. Urzywajac kabla DKU-5 i nokia pc suite, mozna bez problemu podłaczyc nokie do pc urzywajac go jako modemu! Najakiego grzyba sie bawic w robienie takiego modemu. w moin telefonie działało nak niemiałem neta od TP.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Ture11
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 05 Oct 2006
Posts: 2338
Location: Legionowo

Post#26 31 Oct 2007 21:20   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Witam ponownie.
Tak samo ponownie zwracam się z pytaniem;
czy jako taki modem można używać telefonu pod USB???
Konkretnie mam na myśli Sony Ericsson t290i z gprs-em i kabelkiem do usb.
I jeśli tak, czy obsłuży to program pc-suite??????

Helpful message? + -

Back to top
   
krzycho123
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 28 Dec 2004
Posts: 1909
Location: Poznań

Post#27 31 Oct 2007 22:24   

Re: Przenośny internet w laptopie.


nic odkrywczego niestety , a sprzęt to raczej z poprzedniej epoki bo na takim sprzecie to wygodnie sie pracowac nie da .

W języku polskim zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery i kończymy kropką, poza tym używamy też znaków diaktrycznych zwanych także ogonkami. CMS

Helpful message? + -

Back to top
   
Myrek1
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 04 Dec 2004
Posts: 776
Location: Kraków

Post#28 31 Oct 2007 22:51   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Niebardzo wiem o co takie halo. Z tego co widzę to zwykły GPRS na laptopie. Czy się mylę? Jeśli nie to przedstawienie takiego czegoś w DIY to tak jakby przedstawić laptop, który działa na wifi.
Podobny poziom trudności.

Takie rzeczy są nawet opisane w instrukcjach telefonów komórkowych. Więc o co tu chodzi?

Helpful message? + -

Back to top
   
LashloE
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 07 Jul 2006
Posts: 121
Location: Gorzkowice

Post#29 31 Oct 2007 23:56   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Równie dobrze mógłbym tu opisać podłączenie sagema FAST 800 do kompa i linii telefonicznej Razz

Helpful message? + -

Back to top
   
leszekraczka
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 17 Dec 2003
Posts: 815
Location: Cieślin k. Inowrocławia

Post#30 01 Nov 2007 00:16   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Witam wszystkich.
Na wstępie gratulacje dla Kolegi, że dokonał cudu. Widzę, że robicie mu wstręty bo miał czelność dokonać czegoś co wielu mających stałe łącze uważa za pierdołę. I tu moi drodzy się MYLICIE. Dzwoniąc na infolinię Plusa nie raz dostawałem info, że nie jest obsługiwany ŻADEN INNY SYSTEM jak XP. Bo nie ma sterowników, nic innego nie jest supportowane przez Microsoft i takie tam. A tu widzę W95. No szok. Mam pytanie jakie programy masz na tym sprzęcie. Jak udało Ci się skonfigurować Gadu Gadu. PO GPRS NIE MA MOŻLIWOŚCI URUCHOMIĆ TEGO KOMUNIKATORA. A jak wygląda sprawa z wirusami.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Przenośny internet w laptopie.
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Google Statement for Twitter
Page 1 of 4 Go to page 1234  Next



Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.073 seconds

elektroda.pl topic RSS feed