Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Przenośny internet w laptopie.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> Przenośny internet w laptopie.
Autor
Wiadomość
inkognito09
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Sie 2005
Posty: 1674
Miasto: Lublin

Post#1 Post autora tematu 31 Paź 2007 15:33   

Przenośny internet w laptopie.


Przenośny internet w laptopie.

Na wstępie:

TO N I E JEST MOJA KONSTRUKCJA!

Więc proszę MI nie gratulować czy coś. Pomysł i wykonanie należy do kolegi z kółka elektronicznego Michała Rybki widocznego na zdjęciu. Stwierdził że nie ma czasu siedzieć na forum, oraz ze nie wie gdzie to wstawić, więc zobowiązałem się przedstawić urządzenie (z resztą bardzo intrygujące) w jego imieniu.

Koncepcja prosta. Korzystając z telefonu komórkowego stworzyć przenośny i całkowicie legalny internet dla laptopa. Koszty "utrzymania" są jeszcze nie znane. Doładował sobie konto na 5zł i od jakiegoś czasu to działa. Koszt będzie mógł nam podać dopiero po dłuższym okresie testowania. Nie ma to może przerażającego transferu, ale kto z nas mając przenośny komputer musi czasem lecieć z piwnicy/garażu/warsztatu do domu/na 3 piętro bloku/do kawiarenki internetowej żeby sobie ściągnąć głupią notę katalogową jakiejś malutkiej pierdółki, lub chce się coś kogoś zapytać coś przez gg? No niestety wielu elektroników zna tą sytuację aż za dobrze... Jak się uzbiera trochę więcej pytań to po uzyskaniu odpowiedzi od twórcy podam je na forum. Puki co, podał mi tylko kosztorys, reszta widoczna na zdjęciach.

Laptop: TOSHIBA T2110 486 DX4 75MHZ 8MB RAM (4 wbud. + 4moduł) dysk 800MB SREGATE
System: WINDOWS 95 wersja USA
Telefon: SISENS S45i karta startowa IDEA POP, wbudowana ładowarka samochodowa (jak się domyślam zasilana prosto z akumulatora laptopa).

Kosztorys:
Laptop - ok. 35-40zł
Dysk - ok. 30zł
Telefon - ok. 20-40zł
Kabel COM. - 10zł
Ładowarka samochodowa - 5zł

Po podsumowaniu koszt, w zależności od szczęścia waha się od 110 do 125zł.

Reszta zdjęć:
Przenośny internet w laptopie.
Przenośny internet w laptopie.
Przenośny internet w laptopie.
Przenośny internet w laptopie.

Osobiście mogę tylko powiedzieć, ze pomysł zwalił całą społeczność kółka elektronicznego z nóg, z nauczycielem włącznie, być może niedługo zaprzęgnę swojego koma do ciężkich robót w piwnicy, przy tamtejszym komputerze. ;) Pomysł w brew pozorom bardzo prosty.
Powrót do góry
   
katoner94
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 31 Mar 2007
Posty: 5
Miasto: wyszków

Post#2 31 Paź 2007 15:51   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Pomysł jest super. Jak twój kolega zrealizował kontrolę połączenia? Jak się skończą pieniądze to poprosu net się wyłącza? Pozdrawiam. :D
Powrót do góry
   
Brutus_gsm
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Maj 2006
Posty: 715
Miasto: Łódź

Post#3 31 Paź 2007 16:48   

Re: Przenośny internet w laptopie.


daj troszkę więcej szczegółów, bo nic nie wiadomo. "Od jakiegoś czasu działa", konkretnie od jakiego?
Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#4 31 Paź 2007 17:06   

Re: Przenośny internet w laptopie.


To o czym mowicie, to ofera sieci IDEA. Przedstawili oni oferte o nazwie "orange free". Dokladne szczegoly znajdziecie u operatora.
Powrót do góry
   
inkognito09
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Sie 2005
Posty: 1674
Miasto: Lublin

Post#5 Post autora tematu 31 Paź 2007 17:21   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Brutus_gsm napisał:
daj troszkę więcej szczegółów, bo nic nie wiadomo. "Od jakiegoś czasu działa", konkretnie od jakiego?


Z tego co się orientuję to mowa o niecałych 2 tygodniach.
Powrót do góry
   
Hucul
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 4818
Miasto: Hanower, Bydgoszcz, Brzoza

Post#6 31 Paź 2007 17:33   

Re: Przenośny internet w laptopie.


janchar napisał:
To o czym mowicie, to ofera sieci IDEA. Przedstawili oni oferte o nazwie "orange free". Dokladne szczegoly znajdziecie u operatora.



Nie wygląda to na orange free .


Prosimy o więcej szczegółów :!:
Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#7 31 Paź 2007 17:50   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Jak nie jest, jak jest... zobacz sam...
http://www.orange.pl/portal/map/map/homeint?SECTION=INTERNET&stamp=1185201075879

lub

http://orange.pl/portal/map/map/internet_offer?TARGET=INTERNET_OFFER&id=2044817

cos te linki nie dzialaja, wiec w zalaczniku zrzut z ekranu.

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Paź 2007 17:50   





Powrót do góry
   
Poll
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 19 Gru 2004
Posty: 48

Post#8 31 Paź 2007 17:51   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Pierwsze co przychodzi na mysl to serwer dialup gdzies postawiony i wykupienie darmowych rozmow. Myslalem kiedys o tym, ale do realizacji praktycznej jak na razie nie doszlo :)
Powrót do góry
   
Sanch0
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 46

Post#9 31 Paź 2007 18:06   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Nie lepiej kupić iPlus Simdata? Transfer danych jest tam najtańszy spośród ofert Prepaid.

Co do pomysłu to sam używałem przez jakiś czas internetu komórkowego i w projekcie nie widzę czegoś nadzwyczajnego.

Dla zainteresowanych stałym dostępem polecam abonament iPlus za 60zł miesięcznie. Modemów do laptopów jest obecnie cała masa. Szczególnie w ostatnich latach niesamowicie rozkwitł dostęp do Internetu za pomocą sieci GSM.

W tej chwili jeśli potrzebuję Internetu przenośnego to podłączam telefon Nokia N70 do komputera stacjonarnego lub laptopa za pomocą kabla USB i działam ;)

Pochwała się należy za walkę z tym sprzętem ;)

Cytat:
Pierwsze co przychodzi na mysl to serwer dialup gdzies postawiony i wykupienie darmowych rozmow.

Nie ma sensu wykupywać rozmów skoro na wyciągnięcie ręki masz technologie GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA
Powrót do góry
   
gsm_pce
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 46
Miasto: Łódź

Post#10 31 Paź 2007 18:10   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Pomysł bardzo prosty ale zarazem bardzo przydatny. Swego czasu sam korzystałem z podobnego wynalazku jednak nie mialem telefonu zamontowanego na stałe "w komputerze" gdyż normalnie jeszcze go używałem. Ja osobiscie do tego polecam produkt plusa o nazwie SIMDATA. Działa to na zasadzie PREPAID. A mianowicie za 100kb płacimy 3 grosze. Wiec za kilkadziesiat groszy mozna godzinami siedziec na gadu gadu. Połączenie jest stabilne i konfiguracja też bardzo prosta. Z tego co sie orientuje mozna ją kupic w kazdym salonie plusa lub znanym serwisie aukcyjnym. Nie chce robic tutaj reklamy, ale mysle ze jest to naprawde dobra oferta do takich celow.
Powrót do góry
   
pb1
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 14 Cze 2005
Posty: 31
Miasto: Drwęcz Ostrołęka

Post#11 31 Paź 2007 18:17   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Mam podobnego lapa i komórę. Wrzuć schemat. Znalazłem linka do Orange free na kartę 3gr za 100kb http://www.orange.pl/portal/map/map/internet_offer_mob?old=2445599&TARGET=INTERNET_MOBILE_OFFER&id=2445696
Powrót do góry
   
Atlantis86
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 04 Mar 2005
Posty: 427
Miasto: Kraków

Post#12 31 Paź 2007 18:19   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Projekt ogólnie niezły, chociaż mój zachwyt wzbudziło nie tyle wykonanie, co pomysłowość autora. Tak trzymać - popieram w całości ludzi, którzy MacGyver'yzują (ponoć do kolokwialnego języka w USA trafiło zbliżone słowo :P) i tam, gdzie ktoś widzi stary złom, oni widzą możliwości. :)

Mam tylko pytanie - co było w miejscu, gdzie obecnie zamknięta jest komórka? Bo w pustą przestrzeń nie chce mi się wierzyć... Czyżby bateria została wyrzucona? Można by jeszcze kosztem oszczędności miejsca zamontować tam jedynie płytę główną z jakiegoś starego telefonu z GPRSem, chociaż nie wiem czy wtedy nie skomplikowałaby się kwestia zasilania (czy dałoby się z lapka podciągnąć odpowiednie napięcie w miejsce baterii).

No cóż - ja używam Smartphone'a będąc gdzieś na mieście, kiedy pojawia się pilna konieczność wysłania maila, sprawdzenia czegoś, skorzystania z GG. ;) Laptopa nie zawsze można tachać ze sobą - nawet o trochę mniejszych gabarytach :)
Powrót do góry
   
CRDReed
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 29
Miasto: Zielona Góra

Post#13 31 Paź 2007 18:40   

Re: Przenośny internet w laptopie.


"Osobiście mogę tylko powiedzieć, ze pomysł zwalił całą społeczność kółka elektronicznego z nóg, z nauczycielem włącznie"
I co w tym nadzwyczajnego ??

4 lata temu byłem do internetu podłączony przez Siemensa CX-65 usługą GPRS, zresztą każdy telefon co ma GPRS`a może być użytkowany jako modem.

Koszty są takie że za każde rozpoczęte 50kB płacisz 25 gr, czyli pisania na gg masz ze 4 h za 25 gr

Ogólnie to zrobiliście coś takiego że telefon podłączyliscie do jakiegoś interfejsu (ja używałem irdy) i wgraliście oprogramowanie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Paź 2007 18:40   





Powrót do góry
   
Lazer
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 03 Mar 2004
Posty: 597

Post#14 31 Paź 2007 18:41   

Re: Przenośny internet w laptopie.


hmmm.... z tego co widzę po zdjęciach to żadna filozofia podpiąć (przylutować do płyty na stałe) przedłużkę COM, spiąć to z najtańszym telefonem z wbudowanym modemem (padło na simensiaka), zainstalować program do obsługi modemu (fota2, lewa strona, ikonki połaczenia modemowego) i upchnąć telefon z "ładowarką"do niego w miejsce gdzie powinna siedzieć bateria lapsa, polepić drutami i w przedszkolu można robić furorę...
Powrót do góry
   
Domin94
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 62
Miasto: Tarnów

Post#15 31 Paź 2007 18:41   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Witam
Projekt bardzo ciekawy po prosze o szczegóły podłączenia tego wszystkiego. Ta pusta przestrzeń jest po baterii .Zasilanie wyciągnąć jest prosto bo z zasilacza idą dwa kabelki na płyte główną gdzie jest jeszcze jakby jedna przetwornica robiąca inne napięcia (przynajmniej w mojej TOSHIBIE)
Pozdrawiam Dominik
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Paź 2007 18:41   





Powrót do góry
   
dowodca_armii
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 07 Gru 2006
Posty: 1817
Miasto: Olsztyn

Post#16 31 Paź 2007 19:42   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Witam,
coz projekt swietny, natomiast nie wiem/wiemy jak to dokladnie dziala...

Prosze napisz zrozumiale co trzeba zrobic, aby to dzialalo - co zainstalowac, czy potrzebna jest jakas elektronika, czy tylko schemat podlaczenia kabelkow. Wklej ten schemat ;)

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
zapal
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 20

Post#17 31 Paź 2007 19:44   

Re: Przenośny internet w laptopie.


witam... szczerze .. to nic nazdzwyczajnego... ja jak gdzies jade i biore moj laptop zabieram moj telefon (nokia6280) mam zainstalowane oprogramowanie noki... podlanczam telefon do kompa... odpalam oprogramowanie kupuje pakiet internet w plusie.. (50mb za 10 zl) i juz smigam sobie...
Powrót do góry
   
Lazer
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 03 Mar 2004
Posty: 597

Post#18 31 Paź 2007 19:48   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Już tak sie rozpisując nawet przez myśl mi nie przyszło aby pokazywać swoją ARMADA M700 z dodatkiem który zrobiłem. Standardowo na zewnątrz wyprowadzony jeden port USB ale na płycie jest jeszcze jeden i pod niego dolutowałem WiFi z anteną puszczoną w skrzydło matrycy i BT + przełacznik do załączania naprzemiennie tych dwóch dongli. Padło na nie bo w armadzie i tak z miejscem cieniutko ale się upchało i śmiga...
Powrót do góry
   
Beeper
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 26

Post#19 31 Paź 2007 19:57   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Najtaniej w wersji "dla ubogich" wychodzi poczciwy Simplus.
Możemy używać swojego telefonu z kartą Simplus i przy okazji korzystać z internetu za najniższą dotychczas stawkę w prepaid.
Opiera się to na pakietach.
10zł za 50MB lub 5zł. za 20MB. Pakiety są ważne przez miesiąc.
Wychodzi odpowiednio 2 i 2.5gr. za 100kB.
Co jest w tym wszystkim najważniejsze - dane są liczone z dokładnością do jednego bajta, a nie "za każde rozpoczęte". System jest naprawdę oszczędny. Można za darmo sprawdzać licznik danych.
Ja używam aktualnie SonyEricsson K550i z bluetooth. Z EDGE działa naprawdę rewelacyjnie, a na codzień mam łącze 2Mb.
Powrót do góry
   
Ture11
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 2339
Miasto: Legionowo

Post#20 31 Paź 2007 21:16   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Witam.
Ciekawe, interesujące...ideał.
Czy zamiast Siemensa można zastosowac jakiś inny telefon (a może Ericsson T10?). Czy taki Siemens s45i wykorzystuje jakąś konkretną komunikację?Czy może to być telefon na kartę, a nie na abonament
(przepraszam za natrętne pytania, ale nie rozumiem tego, o czym mówicie.) Co się stanie po wykorzystaniu limitu na karcie?
Czy do obsługi internetu na komputerze przez telefon wymagane są jakieś sterowniki, programy, czy telefon jest uważany jako modem na
COM?
Powrót do góry
   
sk700
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 348

Post#21 31 Paź 2007 21:20   

Re: Przenośny internet w laptopie.


KAŻDY inny z gprs`em i możliwością podłączenia do komputera przynajmniej. Po wykorzystaniu limitu jeśli masz na kartę to cię rozłączy, jeśli na abonament to zacznie ci naliczać wg normalnych stawek operatora. Goolge nie boli :cry:.
Powrót do góry
   
kysn
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 391
Miasto: Net

Post#22 31 Paź 2007 21:26   

Re: Przenośny internet w laptopie.


witam też mam k550i co można zrobić aby używać go jako modem?
Powrót do góry
   
Atlantis86
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 04 Mar 2005
Posty: 427
Miasto: Kraków

Post#23 31 Paź 2007 21:48   

Re: Przenośny internet w laptopie.


zależy jak chcesz łączyć...
Jeśli przez kabel lub Irdę to o ile mnie pamięć nie myli rzecz ogranicza się do zainstalowania odpowiedniego modemu pod windowsem, znaczy się sterownika i skonfigurowania połączenia (mniej-więcej) jak pod ppp. W przypadku BT zależy od sterowników na komputerze.

Poszukaj na stronach operatora parametrów połączenia i zobacz na google - to nie złośliwość, zwyczajnie mało pamiętam. Używałem tego rzadko, raczej jako awaryjnego sposobu łączenia z internetem, gdy linia padała. ;)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Paź 2007 21:48   





Powrót do góry
   
Matkas
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 09 Sty 2007
Posty: 228
Miasto: Bogatynia

Post#24 31 Paź 2007 22:08   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Projekt niby ciekawy,
rzecz w tym ,że istnieje możliwość kupienia kabelka za 20zł do określonego telefonu.Jak się przeprowadziłem i jeszcze internetu nie miałem to mój brat podpinał sobie telefon Sony Ericsson t630 do kompa.Instalował oprogramowanie i miał neta.Do każdego telefonu jest taki kabelek.

Kabelek wraz z płytą ok 25zł.
Nie ma sensu budować tego samemu,

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
droid
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 91
Miasto: Głucholazy

Post#25 31 Paź 2007 22:16   

Re: Przenośny internet w laptopie.


To nic nowego. Urzywajac kabla DKU-5 i nokia pc suite, mozna bez problemu podłaczyc nokie do pc urzywajac go jako modemu! Najakiego grzyba sie bawic w robienie takiego modemu. w moin telefonie działało nak niemiałem neta od TP.

Załączniki:
Powrót do góry
   
Ture11
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 2339
Miasto: Legionowo

Post#26 31 Paź 2007 22:20   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Witam ponownie.
Tak samo ponownie zwracam się z pytaniem;
czy jako taki modem można używać telefonu pod USB???
Konkretnie mam na myśli Sony Ericsson t290i z gprs-em i kabelkiem do usb.
I jeśli tak, czy obsłuży to program pc-suite??????
Powrót do góry
   
krzycho123
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 28 Gru 2004
Posty: 1895
Miasto: Poznań

Post#27 31 Paź 2007 23:24   

Re: Przenośny internet w laptopie.


nic odkrywczego niestety , a sprzęt to raczej z poprzedniej epoki bo na takim sprzecie to wygodnie sie pracowac nie da .

W języku polskim zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery i kończymy kropką, poza tym używamy też znaków diaktrycznych zwanych także ogonkami. CMS
Powrót do góry
   
Myrek1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Gru 2004
Posty: 765
Miasto: Kraków

Post#28 31 Paź 2007 23:51   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Niebardzo wiem o co takie halo. Z tego co widzę to zwykły GPRS na laptopie. Czy się mylę? Jeśli nie to przedstawienie takiego czegoś w DIY to tak jakby przedstawić laptop, który działa na wifi.
Podobny poziom trudności.

Takie rzeczy są nawet opisane w instrukcjach telefonów komórkowych. Więc o co tu chodzi?
Powrót do góry
   
LashloE
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 07 Lip 2006
Posty: 121
Miasto: Gorzkowice

Post#29 01 Lis 2007 00:56   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Równie dobrze mógłbym tu opisać podłączenie sagema FAST 800 do kompa i linii telefonicznej :P
Powrót do góry
   
leszekraczka
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Gru 2003
Posty: 815
Miasto: Cieślin k. Inowrocławia

Post#30 01 Lis 2007 01:16   

Re: Przenośny internet w laptopie.


Witam wszystkich.
Na wstępie gratulacje dla Kolegi, że dokonał cudu. Widzę, że robicie mu wstręty bo miał czelność dokonać czegoś co wielu mających stałe łącze uważa za pierdołę. I tu moi drodzy się MYLICIE. Dzwoniąc na infolinię Plusa nie raz dostawałem info, że nie jest obsługiwany ŻADEN INNY SYSTEM jak XP. Bo nie ma sterowników, nic innego nie jest supportowane przez Microsoft i takie tam. A tu widzę W95. No szok. Mam pytanie jakie programy masz na tym sprzęcie. Jak udało Ci się skonfigurować Gadu Gadu. PO GPRS NIE MA MOŻLIWOŚCI URUCHOMIĆ TEGO KOMUNIKATORA. A jak wygląda sprawa z wirusami.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> Przenośny internet w laptopie.
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter
Strona 1 z 4 Idź do strony 1234  Następny



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.147 seconds

elektroda.pl temat RSS