Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda
Autor
Wiadomość
leonspv
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 14 Maj 2007
Posty: 80

Post#1 Post autora tematu 02 Lis 2007 13:48   

Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Witam.Mam problem z połączeniem silnika 4kW o mocy znamionowej 400V Δ. Silnik jest podłączony po włączeniu go na Y silnik chodzi cicho, lecz po włączeniu go na Δ silnik zaczyna buczeć.Co może być powodem.??z silnika zostały wymontowane mostki.Prosze o schemat podłączenia lub pomocny opis.Pozdrawiam i z góry dziękuje
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Lis 2007 13:48   





Powrót do góry
   
Qbuś
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 07 Wrz 2004
Posty: 3255
Miasto: Wrocław

Post#2 02 Lis 2007 14:01   

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=367518&highlight=gwiazda+tr%F3jk%B1t&sid=3aa3d49dcb827eb9a3a0fcf6c6fa5e95

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=137410&highlight=gwiazda+tr%F3jk%B1t&sid=3aa3d49dcb827eb9a3a0fcf6c6fa5e95
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=703564&highlight=gwiazda+tr%F3jk%B1t&sid=3aa3d49dcb827eb9a3a0fcf6c6fa5e95


Użyj "szukajki" takich tematów jest ponad 300.
Powrót do góry
   
MMarcin76
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 24 Cze 2006
Posty: 76

Post#3 02 Lis 2007 14:22   

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Witam,

a ile masz tych przewodów do podpięcia silnika,
i czy sam zsdemontowałeś te mostki?
Powrót do góry
   
leonspv
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 14 Maj 2007
Posty: 80

Post#4 Post autora tematu 02 Lis 2007 14:35   

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


wielkie dzięki...szukałem po różnych tematach...i podłączenie zdaje sie być prawidłowe....lecz nie wiem nadal dlaczego silnik wydaje taki dźwiek..
Powrót do góry
   
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka


Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 5842
Miasto: Warszawa

Post#5 02 Lis 2007 15:41   

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Jeżeli zdemontowano mostki, sprawdź ile wychodzi przewodów z uzwojenia:
6 przewodów - zakładasz mostki "pionowo", czyli łączysz zaciski dolne z górnymi. Wcześniej nalezy sprawdzić, czy końce uzwojeń są przesunięte ukośnie. W ten sposób łączycz na stałe w trójkąt. Możesz to zrobić na próbę, by upewnić się, że silnik jest sprawny. Ale skoro pracuje w gwiazdę, to jest.

Do przelącznika Y/D nie zakładasz mostków, lecz jeden rząd podłączasz pod zasilenie, a końce drugiego rzędu podlączas pod styki przelącznika.
Wazna jest kolejność połączeń końców. Jeśli coś pomylisz, to któraś cewka bedzie miec przeciwny zwrot i efekt będzie podobny do pracy na dwóch fazach (buczenie). Możliwe też, że sam przelącznik ma jakąś przerwę. Np. zawieszony styk stycznika trójkata.

tylko 3 - Przykro mi. Osoba przezwajająca silnik poszła na łatwizne i zwarła uzwojenie na stałe w gwiazdę. Nici z zastosowania przełącznika.
Tu masz schemat połączeń siłowych z tego forum:

Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda

A tu schemat sterowania tego układu:

Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda
Powrót do góry
   
anna14
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 36

Post#6 02 Lis 2007 16:45   

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Przełączniki gwiazda- trójkąt stosujemy powyżej 4KW. Spora jednak ilość silników o nawet znacznie większej mocy szczególnie na zakładach pracy uruchamianych jest na raz i pracuje w gwieździe lub trójkącie. Wszystko zależy od tego jak został nawinięty silnik. Jeśli nawinięto go do połączenia w gwiazdę nie może być stosowany z przełącznikiem gwiazda- trójkąt. Zobacz na oznaczenie na tabliczce znamionowej.
Powrót do góry
   
and61
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 1078
Miasto: Konstancin

Post#7 02 Lis 2007 17:49   

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Madrik napisał:
nalezy sprawdzić, czy końce uzwojeń są przesunięte ukośnie. W ten sposób łączycz na stałe w trójkąt. Możesz to zrobić na próbę, by upewnić się, że silnik jest sprawny. Ale skoro pracuje w gwiazdę, to jest.

tu jest rysunek jak to powinno wyglądać

Załączniki:
Powrót do góry
   
leonspv
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 14 Maj 2007
Posty: 80

Post#8 Post autora tematu 02 Lis 2007 18:25   

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Sprawdzę to co napisaliście wszyscy.I bardzo dziękuje za odpowiedz.Chciałem jeszcze spytać bo jeden z was napisał iż przełącznik trójkąt gwiazda stosuje się powyżej 4KW.To jest link do mojego silnika

http://ms.cantonimotor.com.pl/?show=400031

Tam pisze ze mozna stosować taki przełącznik wiec to chyba nie jest źle skoro na stronie producenta tak pisze..??prosze o analizę i odpowiedz.Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka


Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 5842
Miasto: Warszawa

Post#9 02 Lis 2007 19:29   

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Można stosować przełącznik nawet do silnika 0.1W, Jeśli jest do tego przystosowany. Do pewnej mocy, zwykle się go nie stosuje z powodów czysto racjonalnych. Koszt instalacji sterowniczej jest często zbyt duży w stosunku do oszczędności jakie powoduje. Jak silnik bierze nominalnie około 6A, jak twój, to nawet ciężki rozruch nie jest dosłownie "ciężki".
Ale jak masz silnik, który nominalnie bierze na gwieździe 20A, to przełącznik taki będzie jak najbardziej na miejscu.
Musisz zastosować minimum 3 styczniki i przekaźnik czasowy. A to jest parę ładnych złotych. Jak jeszcze doda się zmianę obrotów, hamowanie sygnalizację i zabezpieczenia, to koszt instalacji może przekroczyć koszt silnika.
Dlatego poniżej pewnego pułapu stosuje się raczej docelowe połaczęnie silnika na klamrecie, bez sterowania.
Widziałem silniki w przymyśle ciężkim, 11kW, które startowały w trójkącie, bez przelącznika. Ale to była Huta, gdzie silniki takie zaliczano do małych i były ich dziesiątki. Dorób do każdego przełącznik i nagle produkcja przestaje się opłacać... :D
W twoim wypadku zależy od ciebie. Z przełącznikiem silnik będzie mniej narażony na udary, a instalacja na przeciążenia, ale wzrosną koszty.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Lis 2007 19:29   





Powrót do góry
   
wola
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 729

Post#10 02 Lis 2007 21:23   

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


and61 napisał:
Madrik napisał:
nalezy sprawdzić, czy końce uzwojeń są przesunięte ukośnie. W ten sposób łączycz na stałe w trójkąt. Możesz to zrobić na próbę, by upewnić się, że silnik jest sprawny. Ale skoro pracuje w gwiazdę, to jest.

tu jest rysunek jak to powinno wyglądać


Witam.Na rysunku (schemat ideowy) przedstawiającym połaczenie w trójkat nie powinno być mostka na U> Y>Z, tylko U>Z

Na silniku powinna być tabliczka ,a na niej napisane np coś takiego;
Δ 400V.Z informacji z podanej strony wynika że tak powinno być.
Gdybyś miał mechaniczny przełacznik ,to możesz mieć opisany np. tak;
1)R S T (L1 L2 L3) zasilanie
2)U1 V1 W1 (U V W na rysunku od kolegi and61
3)U2 V2 W2 (odpowiednio X Y Z na rysunku od kolegi and61
Powrót do góry
   
sq9jjh
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 1515
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#11 02 Lis 2007 22:02   

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Witam. Oczywiście post powinien wyglądać tak : Jeżeli na tabliczce jest napisane 380/660 Δ/Y to można zastosować przełącznik gwiazda-trójkąt, a jak jest napisane 220/380 Δ/Y to nie można zastosować przełącznika. (sam jestem prosty jak cep) Przepraszam za błąd. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Lis 2007 22:02   





Powrót do góry
   
wola
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 729

Post#12 03 Lis 2007 21:18   

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


sq9jjh napisał:
Witam. Sprawa jest prosta jak konstrukcja cepa, anna14 ma całkowitą rację, krótko i na temat: Jeżeli na tabliczce jest napisane 220/380 Y/Δ to można zastosować przełącznik gwiazda-trójkąt, a jak jest napisane 220/380 Δ/Y to nie można zastosować przełącznika. Pozdrawiam.


A spotkałeś kiedyś to pierwsze oznaczenie.Przyznam ,że chętnie zobaczyłbym ,taką tabliczkę.Z tego co mi wiadomo to , na tabliczce jest podane napięcie sieci do jakiej można przyłączyc dany silnik. Na silnikach które widziałem było ;380/660 Δ/γ. I te można przyłączać do przełącznika γ/Δ.
Silniki 220/380 (230/400) nie można w sieci publicznej przyłączyć do takowego przełącznika, ale w sieciach 127/220 (niektóre sieci zakładowe) można. Inna sprawa czy jest sens.
Powrót do góry
   
Kamilo16
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 250
Miasto: Gradzanowo

Post#13 19 Sty 2008 17:22   

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


potrzebuję schematu podłączenia gwiazda-trójkąt lub wytłumaczenia jak mam to zrobić na przełączniku ręcznym
Powrót do góry
   
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 7176
Miasto: Wielkopolska

Post#14 19 Sty 2008 17:35   

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Kamilo 16 tu zobaczhttp://obrazki.elektroda.net/81_1196013952.jpg
Powrót do góry
   
wola
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 729

Post#15 21 Sty 2008 09:39   

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Kamilo16 napisał:
potrzebuję schematu podłączenia gwiazda-trójkąt lub wytłumaczenia jak mam to zrobić na przełączniku ręcznym


Witam .Postaraj się przeczytać jeszcze raz cały post.
Może pomoc znajdziesz tu;
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4353709#4353709
Powrót do góry
   
robokop
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 25 Lis 2005
Posty: 17010
Miasto: Płońsk/Warszawa

Post#16 21 Sty 2008 09:46   

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Prawdopodobnie masz silnik pracujący tylko na 220V. dlatego po przełączeniu w trójkąt (380V) Ci buczy - napięcie staje się dla niego zbyt wysokie. Gdybyś przy przełączaniu pomylił końce któregoś uzwojenia, to przy tej mocy silnika następowało by natychmiastowe wyzwolenia zabezpieczenia w trakcie rozruchu. Pytanie - jak fabrycznie były założone mostki i do czego ci Y/Δ przy tak małej mocy ?.
Powrót do góry
   
Marcus'79
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 03 Lut 2003
Posty: 117
Miasto: Piekary Śląskie

Post#17 08 Maj 2008 11:34   

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Witam
Dołączę do dyskusji z taki oto pytaniem:
Potrzebuję podłączyć silnik o mocy 4kW do kompresora, na tabliczce jest tylko jedno napięcie 380V Δ, 50Hz i 2910obr.

Rozumiem, że można go podłączyć w trójkąt to sieci 230/400V ?
Czy można do niego stosować rozruch w gwiazdę i układ przełącznika γ/Δ ?
Powrót do góry
   
Daj
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 81
Miasto: Ustroń

Post#18 08 Maj 2008 17:39   

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Marcus'79 napisał:
Witam
Dołączę do dyskusji z taki oto pytaniem:
Potrzebuję podłączyć silnik o mocy 4kW do kompresora, na tabliczce jest tylko jedno napięcie 380V Δ, 50Hz i 2910obr.

Rozumiem, że można go podłączyć w trójkąt to sieci 230/400V ?
Czy można do niego stosować rozruch w gwiazdę i układ przełącznika γ/Δ ?


odpowiedz na pierwsze i drugie pytanie : MOŻNA :D
Powrót do góry
   
Los_sandalos
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 30 Wrz 2004
Posty: 1122
Miasto: Poznań

Post#19 08 Maj 2008 21:11   

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


A ja napiszę, że na 100% nie można dać Y/Δ - prawdopodobnie silnik ma wyprowadzone tylko 3 zaciski.
Powrót do góry
   
Daj
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 81
Miasto: Ustroń

Post#20 08 Maj 2008 21:34   

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


To jest logiczne ze jak masz tylko 3 przewody na tabliczce to nie podłączysz 6 do przełącznika zresztą rzadko sie spotyka silniki z układem połączeń w Δ w środku a na zewnątrz wyprowadzone tylko 3 przewody (ja nie widziałem chyba że już przezwajany)
Powrót do góry
   
Los_sandalos
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 30 Wrz 2004
Posty: 1122
Miasto: Poznań

Post#21 09 Maj 2008 16:30   

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Jeśli silnik da się połączyć w Y i Δ to na tabliczce znamionowej musi być opis jak podłączyć dla jakiego napięcia. Jeśli jest tylko jedno napięcie to musi być tylko jeden sposób połączenia.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Maj 2008 16:30   





Powrót do góry
   
Kroovka
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 03 Maj 2005
Posty: 84

Post#22 09 Maj 2008 18:12   

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


wola napisał:
A spotkałeś kiedyś to pierwsze oznaczenie.Przyznam ,że chętnie zobaczyłbym ,taką tabliczkę.


Proponuję poszperać w ofercie silników klatkowych Siemensa serii 1LA7. Gwarantuję ci, że znajdziesz modele 230/400 delta/Y. Doskonale sprawują się w naszych warunkach pod falownikami które mają wyjście 3x230.
Powrót do góry
   
Daj
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 81
Miasto: Ustroń

Post#23 10 Maj 2008 11:21   

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Co do opisu na tablice informacja ze 380V Δ lub 400V Δ mówi o tym ze pasmo fazowe zaprojektowane do zasilania takim napięciem inaczej mówiąc ze jak na każde z uzwojeń podepniesz 380V to go nie spalisz.

A to ze nie pisze na tablicze 380 V /660 V Δ/Y może wynikać z tego ze konstruktor nie przewidział ze izolacja wytrzyma napięcie 660V

Więc nie ma problemy żeby zastosować rozruch Y/Δ jedynym ograniczeniem w tym przydatku jest faktycznie ile jest zacisków na tabliczce 3 czy 6
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak podłączyć silnik gwiazda trójkąt do sieci (4)
Silnik 7.5 KW przełącznik trójkąt gwiazda (6)
Przełącznik gwiazda/trójkąt silnik 7,5 kW (9)
Jak podłączyć silnik do wyłącznika ŁUK 40 gwiazda/trójkąt? (14)
Silnik 7,5 kW jak podłączyć do wyłącznika typu gwiazda-trójkąt ? (31)
Przełącznik ŁUK 40-43 jako przełącznik gwiazda/trójkąt (4)
Przełącznik ŁK15 gwiazda-trójkąt (4)
Przełącznik gwiazda-trójkąt - przebice (3)
Przełącznik siłowy trójkąt gwiazda (2)
Przełącznik gwiazda - trójkąt czy na pewno? (46)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.113 seconds

elektroda.pl temat RSS