Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


  Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment ->Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
leonspv
Level 12
Joined: 14 May 2007
Posts: 90
leonspv
Level 12
Post#1 02 Nov 2007 13:48  Topic author   

Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Witam.Mam problem z połączeniem silnika 4kW o mocy znamionowej 400V Δ. Silnik jest podłączony po włączeniu go na Y silnik chodzi cicho, lecz po włączeniu go na Δ silnik zaczyna buczeć.Co może być powodem.??z silnika zostały wymontowane mostki.Prosze o schemat podłączenia lub pomocny opis.Pozdrawiam i z góry dziękuje

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Qbuś
Level 37
Location: Wrocław
Joined: 07 Sep 2004
Posts: 3289
Helped: 330
Post rating: 79
Qbuś
Level 37
Post#2 02 Nov 2007 14:01    

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=367518&highlight=gwiazda+tr%F3jk%B1t&sid=3aa3d49dcb827eb9a3a0fcf6c6fa5e95

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=137410&highlight=gwiazda+tr%F3jk%B1t&sid=3aa3d49dcb827eb9a3a0fcf6c6fa5e95
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=703564&highlight=gwiazda+tr%F3jk%B1t&sid=3aa3d49dcb827eb9a3a0fcf6c6fa5e95


Użyj "szukajki" takich tematów jest ponad 300.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
MMarcin76
Level 12
Joined: 24 Jun 2006
Posts: 76
Helped: 2
Post rating: 5
MMarcin76
Level 12
Post#3 02 Nov 2007 14:22    

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Witam,

a ile masz tych przewodów do podpięcia silnika,
i czy sam zsdemontowałeś te mostki?

Helpful post? + +2
Back to top
leonspv
Level 12
Joined: 14 May 2007
Posts: 90
leonspv
Level 12
Post#4 02 Nov 2007 14:35  Topic author   

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


wielkie dzięki...szukałem po różnych tematach...i podłączenie zdaje sie być prawidłowe....lecz nie wiem nadal dlaczego silnik wydaje taki dźwiek..

Helpful post? + 0
Back to top
Madrik
Moderator Robotyka
Location: Warszawa
Joined: 29 Oct 2007
Posts: 6989
Helped: 377
Post rating: 161
Madrik
Moderator Robotyka
Post#5 02 Nov 2007 15:41    

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Jeżeli zdemontowano mostki, sprawdź ile wychodzi przewodów z uzwojenia:
6 przewodów - zakładasz mostki "pionowo", czyli łączysz zaciski dolne z górnymi. Wcześniej nalezy sprawdzić, czy końce uzwojeń są przesunięte ukośnie. W ten sposób łączycz na stałe w trójkąt. Możesz to zrobić na próbę, by upewnić się, że silnik jest sprawny. Ale skoro pracuje w gwiazdę, to jest.

Do przelącznika Y/D nie zakładasz mostków, lecz jeden rząd podłączasz pod zasilenie, a końce drugiego rzędu podlączas pod styki przelącznika.
Wazna jest kolejność połączeń końców. Jeśli coś pomylisz, to któraś cewka bedzie miec przeciwny zwrot i efekt będzie podobny do pracy na dwóch fazach (buczenie). Możliwe też, że sam przelącznik ma jakąś przerwę. Np. zawieszony styk stycznika trójkata.

tylko 3 - Przykro mi. Osoba przezwajająca silnik poszła na łatwizne i zwarła uzwojenie na stałe w gwiazdę. Nici z zastosowania przełącznika.
Tu masz schemat połączeń siłowych z tego forum:

Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda

A tu schemat sterowania tego układu:

Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda

Helpful post? + +3
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
anna14
Level 12
Joined: 02 Jul 2007
Posts: 36
Helped: 7
Post rating: 3
anna14
Level 12
Post#6 02 Nov 2007 16:45    

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Przełączniki gwiazda- trójkąt stosujemy powyżej 4KW. Spora jednak ilość silników o nawet znacznie większej mocy szczególnie na zakładach pracy uruchamianych jest na raz i pracuje w gwieździe lub trójkącie. Wszystko zależy od tego jak został nawinięty silnik. Jeśli nawinięto go do połączenia w gwiazdę nie może być stosowany z przełącznikiem gwiazda- trójkąt. Zobacz na oznaczenie na tabliczce znamionowej.

Helpful post? + +2
Back to top
and61
Level 26
Location: Konstancin
Joined: 24 Nov 2004
Posts: 1079
Helped: 69
Post rating: 59
and61
Level 26
Post#7 02 Nov 2007 17:49    

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Madrik wrote:
nalezy sprawdzić, czy końce uzwojeń są przesunięte ukośnie. W ten sposób łączycz na stałe w trójkąt. Możesz to zrobić na próbę, by upewnić się, że silnik jest sprawny. Ale skoro pracuje w gwiazdę, to jest.

tu jest rysunek jak to powinno wyglądać

Attachments:

Helpful post? + +3
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
leonspv
Level 12
Joined: 14 May 2007
Posts: 90
leonspv
Level 12
Post#8 02 Nov 2007 18:25  Topic author   

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Sprawdzę to co napisaliście wszyscy.I bardzo dziękuje za odpowiedz.Chciałem jeszcze spytać bo jeden z was napisał iż przełącznik trójkąt gwiazda stosuje się powyżej 4KW.To jest link do mojego silnika

http://ms.cantonimotor.com.pl/?show=400031

Tam pisze ze mozna stosować taki przełącznik wiec to chyba nie jest źle skoro na stronie producenta tak pisze..??prosze o analizę i odpowiedz.Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Madrik
Moderator Robotyka
Location: Warszawa
Joined: 29 Oct 2007
Posts: 6989
Helped: 377
Post rating: 161
Madrik
Moderator Robotyka
Post#9 02 Nov 2007 19:29    

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Można stosować przełącznik nawet do silnika 0.1W, Jeśli jest do tego przystosowany. Do pewnej mocy, zwykle się go nie stosuje z powodów czysto racjonalnych. Koszt instalacji sterowniczej jest często zbyt duży w stosunku do oszczędności jakie powoduje. Jak silnik bierze nominalnie około 6A, jak twój, to nawet ciężki rozruch nie jest dosłownie "ciężki".
Ale jak masz silnik, który nominalnie bierze na gwieździe 20A, to przełącznik taki będzie jak najbardziej na miejscu.
Musisz zastosować minimum 3 styczniki i przekaźnik czasowy. A to jest parę ładnych złotych. Jak jeszcze doda się zmianę obrotów, hamowanie sygnalizację i zabezpieczenia, to koszt instalacji może przekroczyć koszt silnika.
Dlatego poniżej pewnego pułapu stosuje się raczej docelowe połaczęnie silnika na klamrecie, bez sterowania.
Widziałem silniki w przymyśle ciężkim, 11kW, które startowały w trójkącie, bez przelącznika. Ale to była Huta, gdzie silniki takie zaliczano do małych i były ich dziesiątki. Dorób do każdego przełącznik i nagle produkcja przestaje się opłacać... :D
W twoim wypadku zależy od ciebie. Z przełącznikiem silnik będzie mniej narażony na udary, a instalacja na przeciążenia, ale wzrosną koszty.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wola
Level 26
Joined: 01 Apr 2005
Posts: 748
Helped: 63
Post rating: 21
wola
Level 26
Post#10 02 Nov 2007 21:23    

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


and61 wrote:
Madrik wrote:
nalezy sprawdzić, czy końce uzwojeń są przesunięte ukośnie. W ten sposób łączycz na stałe w trójkąt. Możesz to zrobić na próbę, by upewnić się, że silnik jest sprawny. Ale skoro pracuje w gwiazdę, to jest.

tu jest rysunek jak to powinno wyglądać


Witam.Na rysunku (schemat ideowy) przedstawiającym połaczenie w trójkat nie powinno być mostka na U> Y>Z, tylko U>Z

Na silniku powinna być tabliczka ,a na niej napisane np coś takiego;
Δ 400V.Z informacji z podanej strony wynika że tak powinno być.
Gdybyś miał mechaniczny przełacznik ,to możesz mieć opisany np. tak;
1)R S T (L1 L2 L3) zasilanie
2)U1 V1 W1 (U V W na rysunku od kolegi and61
3)U2 V2 W2 (odpowiednio X Y Z na rysunku od kolegi and61

Helpful post? + +1
Back to top
sq9jjh
Specjalista elektryk
Location: Wodzisław Śląski
Joined: 09 Jun 2007
Posts: 1484
Helped: 95
Post rating: 5
sq9jjh
Specjalista elektryk
Post#11 02 Nov 2007 22:02    

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Witam. Oczywiście post powinien wyglądać tak : Jeżeli na tabliczce jest napisane 380/660 Δ/Y to można zastosować przełącznik gwiazda-trójkąt, a jak jest napisane 220/380 Δ/Y to nie można zastosować przełącznika. (sam jestem prosty jak cep) Przepraszam za błąd. Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
wola
Level 26
Joined: 01 Apr 2005
Posts: 748
Helped: 63
Post rating: 21
wola
Level 26
Post#12 03 Nov 2007 21:18    

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


sq9jjh wrote:
Witam. Sprawa jest prosta jak konstrukcja cepa, anna14 ma całkowitą rację, krótko i na temat: Jeżeli na tabliczce jest napisane 220/380 Y/Δ to można zastosować przełącznik gwiazda-trójkąt, a jak jest napisane 220/380 Δ/Y to nie można zastosować przełącznika. Pozdrawiam.


A spotkałeś kiedyś to pierwsze oznaczenie.Przyznam ,że chętnie zobaczyłbym ,taką tabliczkę.Z tego co mi wiadomo to , na tabliczce jest podane napięcie sieci do jakiej można przyłączyc dany silnik. Na silnikach które widziałem było ;380/660 Δ/γ. I te można przyłączać do przełącznika γ/Δ.
Silniki 220/380 (230/400) nie można w sieci publicznej przyłączyć do takowego przełącznika, ale w sieciach 127/220 (niektóre sieci zakładowe) można. Inna sprawa czy jest sens.

Helpful post? + 0
Back to top
Kamilo16
Level 16
Location: Gradzanowo
Joined: 19 Jan 2008
Posts: 250
Helped: 5
Post rating: 5
Kamilo16
Level 16
Post#13 19 Jan 2008 17:22    

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


potrzebuję schematu podłączenia gwiazda-trójkąt lub wytłumaczenia jak mam to zrobić na przełączniku ręcznym

Helpful post? + 0
Back to top
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Location: Wielkopolska
Joined: 25 Oct 2007
Posts: 7084
Helped: 301
Post rating: 89
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Post#14 19 Jan 2008 17:35    

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Kamilo 16 tu zobaczhttp://obrazki.elektroda.net/81_1196013952.jpg

Helpful post? + 0
Back to top
wola
Level 26
Joined: 01 Apr 2005
Posts: 748
Helped: 63
Post rating: 21
wola
Level 26
Post#15 21 Jan 2008 09:39    

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Kamilo16 wrote:
potrzebuję schematu podłączenia gwiazda-trójkąt lub wytłumaczenia jak mam to zrobić na przełączniku ręcznym


Witam .Postaraj się przeczytać jeszcze raz cały post.
Może pomoc znajdziesz tu;
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4353709#4353709

Helpful post? + +1
Back to top
robokop
Moderator Samochody
Location: Płońsk
Joined: 25 Nov 2005
Posts: 19795
Helped: 1094
Post rating: 205
robokop
Moderator Samochody
Post#16 21 Jan 2008 09:46    

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Prawdopodobnie masz silnik pracujący tylko na 220V. dlatego po przełączeniu w trójkąt (380V) Ci buczy - napięcie staje się dla niego zbyt wysokie. Gdybyś przy przełączaniu pomylił końce któregoś uzwojenia, to przy tej mocy silnika następowało by natychmiastowe wyzwolenia zabezpieczenia w trakcie rozruchu. Pytanie - jak fabrycznie były założone mostki i do czego ci Y/Δ przy tak małej mocy ?.

Helpful post? + 0
Back to top
Marcus'79
Level 13
Location: Piekary Śląskie
Joined: 03 Feb 2003
Posts: 116
Helped: 3
Marcus'79
Level 13
Post#17 08 May 2008 11:34    

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Witam
Dołączę do dyskusji z taki oto pytaniem:
Potrzebuję podłączyć silnik o mocy 4kW do kompresora, na tabliczce jest tylko jedno napięcie 380V Δ, 50Hz i 2910obr.

Rozumiem, że można go podłączyć w trójkąt to sieci 230/400V ?
Czy można do niego stosować rozruch w gwiazdę i układ przełącznika γ/Δ ?

Helpful post? + 0
Back to top
Daj
Level 13
Location: Ustroń
Joined: 16 Apr 2008
Posts: 81
Helped: 3
Post rating: 5
Daj
Level 13
Post#18 08 May 2008 17:39    

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Marcus'79 wrote:
Witam
Dołączę do dyskusji z taki oto pytaniem:
Potrzebuję podłączyć silnik o mocy 4kW do kompresora, na tabliczce jest tylko jedno napięcie 380V Δ, 50Hz i 2910obr.

Rozumiem, że można go podłączyć w trójkąt to sieci 230/400V ?
Czy można do niego stosować rozruch w gwiazdę i układ przełącznika γ/Δ ?


odpowiedz na pierwsze i drugie pytanie : MOŻNA :D

Helpful post? + +1
Back to top
Los_sandalos
Level 27
Location: Poznań
Joined: 30 Sep 2004
Posts: 1145
Helped: 85
Post rating: 26
Los_sandalos
Level 27
Post#19 08 May 2008 21:11    

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


A ja napiszę, że na 100% nie można dać Y/Δ - prawdopodobnie silnik ma wyprowadzone tylko 3 zaciski.

Helpful post? + 0
Back to top
Daj
Level 13
Location: Ustroń
Joined: 16 Apr 2008
Posts: 81
Helped: 3
Post rating: 5
Daj
Level 13
Post#20 08 May 2008 21:34    

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


To jest logiczne ze jak masz tylko 3 przewody na tabliczce to nie podłączysz 6 do przełącznika zresztą rzadko sie spotyka silniki z układem połączeń w Δ w środku a na zewnątrz wyprowadzone tylko 3 przewody (ja nie widziałem chyba że już przezwajany)

Helpful post? + 0
Back to top
Los_sandalos
Level 27
Location: Poznań
Joined: 30 Sep 2004
Posts: 1145
Helped: 85
Post rating: 26
Los_sandalos
Level 27
Post#21 09 May 2008 16:30    

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Jeśli silnik da się połączyć w Y i Δ to na tabliczce znamionowej musi być opis jak podłączyć dla jakiego napięcia. Jeśli jest tylko jedno napięcie to musi być tylko jeden sposób połączenia.

Helpful post? + 0
Back to top
Kroovka
Level 22
Joined: 03 May 2005
Posts: 543
Helped: 43
Post rating: 47
Kroovka
Level 22
Post#22 09 May 2008 18:12    

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


wola wrote:
A spotkałeś kiedyś to pierwsze oznaczenie.Przyznam ,że chętnie zobaczyłbym ,taką tabliczkę.


Proponuję poszperać w ofercie silników klatkowych Siemensa serii 1LA7. Gwarantuję ci, że znajdziesz modele 230/400 delta/Y. Doskonale sprawują się w naszych warunkach pod falownikami które mają wyjście 3x230.

Helpful post? + 0
Back to top
Daj
Level 13
Location: Ustroń
Joined: 16 Apr 2008
Posts: 81
Helped: 3
Post rating: 5
Daj
Level 13
Post#23 10 May 2008 11:21    

Re: Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda


Co do opisu na tablice informacja ze 380V Δ lub 400V Δ mówi o tym ze pasmo fazowe zaprojektowane do zasilania takim napięciem inaczej mówiąc ze jak na każde z uzwojeń podepniesz 380V to go nie spalisz.

A to ze nie pisze na tablicze 380 V /660 V Δ/Y może wynikać z tego ze konstruktor nie przewidział ze izolacja wytrzyma napięcie 660V

Więc nie ma problemy żeby zastosować rozruch Y/Δ jedynym ograniczeniem w tym przydatku jest faktycznie ile jest zacisków na tabliczce 3 czy 6

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda
Page 1 of 1

Similar topics to jak podłączyć silnik 4kW na przełącznik trójkąt-gwiazda

Jak podłączyć silnik gwiazda trójkąt do sieci (4)
Silnik 7.5 KW przełącznik trójkąt gwiazda (6)
Przełącznik gwiazda/trójkąt silnik 7,5 kW (9)
Jak podłączyć silnik do wyłącznika ŁUK 40 gwiazda/trójkąt? (14)
Silnik 7,5 kW jak podłączyć do wyłącznika typu gwiazda-trójkąt ? (31)
Przełącznik ŁUK 40-43 jako przełącznik gwiazda/trójkąt (4)
Przełącznik ŁK15 gwiazda-trójkąt (4)
Przełącznik gwiazda-trójkąt - przebice (3)
Przełącznik siłowy trójkąt gwiazda (2)
Przełącznik gwiazda - trójkąt czy na pewno? (46)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.113 seconds