Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Tablica rozdzielcza instalacji elektrycznej...


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Tablica rozdzielcza instalacji elektrycznej...
Autor
Wiadomość
Metabaron
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 02 Paź 2003
Posty: 33

Post#1 Post autora tematu 05 Lis 2007 09:11   

Tablica rozdzielcza instalacji elektrycznej...


Witam,
jestem w trakcie wymiany instalacji elektrycznej i nie chciałbym popełnić błędu w podłączeniu różnicówki, proszę rzućcie okiem czy wszystko jest ok

Pozdrawiam Bartek

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 05 Lis 2007 09:11   



Powrót do góry
   
robertamel
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 10 Wrz 2003
Posty: 663

Post#2 05 Lis 2007 09:48pomocny post - solucja   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Moim zdaniem masz nieprawidłowo podłączony moduł przepięciowy SPC-S 20/280. Skorzystaj z poradnika i instrukcji na www.moeller.pl .
Jeśli to nie jest problem, to zastosuj w instalacji więcej wyłączników róznicowoprądowych- wtedy nie zaskoczy cię ciemność w mieszkaniu, kiedy np. przebije izolacja w pralce, czy bojlerze elektrycznym.
Powrót do góry
   
Metabaron
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 02 Paź 2003
Posty: 33

Post#3 Post autora tematu 05 Lis 2007 12:38   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Czyli przeciwprzepięciówka powinna mieć L wchodzące z góry a dół powinien być podłączony do PE?
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
lukas1850
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 104
Miasto: Flołting Garden

Post#4 05 Lis 2007 12:57pomocny post - solucja   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Metabaron napisał:
Czyli przeciwprzepięciówka powinna mieć L wchodzące z góry a dół powinien być podłączony do PE?
Pozdrawiam

Dobrze mówisz :)
Powrót do góry
   
Metabaron
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 02 Paź 2003
Posty: 33

Post#5 Post autora tematu 05 Lis 2007 14:17   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Czyli tak?

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
lukas1850
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 104
Miasto: Flołting Garden

Post#6 05 Lis 2007 14:52pomocny post - solucja   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Będzie działać.
Można ewentualnie zabezpieczyć przeciwprzepięciówkę dodatkowym bezpiecznikiem, ale zakładam, że przedtem jest jeszcze główna rozdzielnia z topikami (albo innym zabezpieczeniem), więc tak jak jest może zostać.
Powrót do góry
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1834
Miasto: Studzieniec

Post#7 05 Lis 2007 17:10   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Różnicówka ma zero z prawej strony
Powrót do góry
   
lukas1850
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 104
Miasto: Flołting Garden

Post#8 05 Lis 2007 19:28   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


A czy to ma jakiekolwiek uzasadnienie (poza zwyczajem)? Bo styki są niepodpisane - wg mnie można podłączyć dowolnie. Legrand tam gdzie trzeba umieszcza stosowne oznaczenia - na przykład na RCD 3 fazowym (P304).
Powrót do góry
   
artur s
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 270
Miasto: 3miasto

Post#9 05 Lis 2007 20:31   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


witam,spójrz na schemat na tej p301 nie powinno mieć to znaczenia w p312 będzie!
Powrót do góry
   
lukas1850
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 104
Miasto: Flołting Garden

Post#10 05 Lis 2007 20:37   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Tu jest na zdjęciu P302. P312 to 2 urządzenia w jednym, więc ma to istotne znaczenie - zabezpieczenie nadprądowe musi być na L, czyli generalnie zgoda.
Powrót do góry
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1834
Miasto: Studzieniec

Post#11 05 Lis 2007 22:13   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Faktycznie, dżwigienka jest szara a nie czarna. Mój błąd.
Powrót do góry
   
Ad





Post# 05 Lis 2007 22:13   



Powrót do góry
   
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 6571
Miasto: Warszawa

Post#12 05 Lis 2007 23:05pomocny post - solucja   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Ja jeszcze wsadziłbym jedną przepięciówkę na N i zabezpieczył.
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#13 06 Lis 2007 17:29pomocny post - solucja   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Łukasz ma rację przewód N też musi być zabezpieczony przepięciówką jazeli ma to spełnić swoje zadanie
Powrót do góry
   
lukas1850
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 104
Miasto: Flołting Garden

Post#14 06 Lis 2007 17:47pomocny post - solucja   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Co racja to racja. Przepięciówka na L i na N. Tak jak jest sprawdzi się tylko przy przepięciu na fazie - a przecież przepięcia mogą występować między wszystkimi przewodami.
Powrót do góry
   
Metabaron
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 02 Paź 2003
Posty: 33

Post#15 Post autora tematu 13 Lis 2007 09:32   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Ok zastosuję 2 ochronniki przeciwprzepięciowe.
Powrót do góry
   
skucinka
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 90
Miasto: Wrocław

Post#16 13 Lis 2007 22:09   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


jka masz małe mieszkanie to nie trzeba montowac wiecej niż 1 rożnicówkę , oczywiście jak zadziala nie bedzie zasilania w cały domu (jak bedzie na glównym asilaniu) to jest duża wada
Powrót do góry
   
Metabaron
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 02 Paź 2003
Posty: 33

Post#17 Post autora tematu 19 Lis 2007 09:32   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Mam jeszcze jedno pytanie, moja różnicówka ma 25 A nie powinna mieć czasem więcej np 40A. Bo tak sobie liczę 25*230=5750W jak policzę na raz żelazko, pralkę piecyk i czajnik elektryczny to mam wrażenie że to za mało.
Dobrze rozumuję czy źle?

---
Edit: dodam jeszcze że przed tym wszystkim jest topik 25A w rozdzielni piętro niżej więc chyba nie ma sensu 40A
Powrót do góry
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1834
Miasto: Studzieniec

Post#18 19 Lis 2007 17:51   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


No widzisz :) sam sobie odpowiedziałeś
Powrót do góry
   
Waldek.rj
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 06 Lis 2007
Posty: 175
Miasto: Wien

Post#19 19 Lis 2007 19:06   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Do Metabaron ja proponowałbym różnicówkę wielkości zabezpieczenia przedlicznikowego opieram się tym jak to robią w mojej firmie ludzie projektujący instalacje elektryczne poza tym to cena jej jest znacznie większa niż esa co świadczy o tym że lepiej w razie czego wymienić esa niż różnicówkę no i najważniejsze gdy dasz ją zbyt małą to będzie ona wybijać razem z bezpiecznikami
Powrót do góry
   
Garcia24
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Maj 2005
Posty: 144
Miasto: Śląsk

Post#20 19 Lis 2007 21:54   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Witam. Parametr 25A lub 40A mówi o obciążalności styków prądowych różnicówki. Przez większą można większy prąd puścić. Prąd 25A nie ma nic wspólnego z esem 25A. Różnicówka nie wybija po przekroczeniu prądu znamionowego 25A, tylko po przekroczeniu znamionowego prądu różnicowego np. 0,03A.
Różnica cen różnicówek 25A, 40A nie jest bardzo duża, więc warto zamontować 40A.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1834
Miasto: Studzieniec

Post#21 19 Lis 2007 21:59   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Garcia24 napisał:
Różnicówka nie wybija po przekroczeniu prądu znamionowego


Jesteś pewien? ;)
Powrót do góry
   
kaputo
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 29 Maj 2003
Posty: 368
Miasto: Gliwice

Post#22 19 Lis 2007 22:28   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Cytat:
Garcia24 napisał:
Różnicówka nie wybija po przekroczeniu prądu znamionowego


Cytat:
Arturo20005 napisał:
Jesteś pewien?




:arrow:Arturo2005 A Ty myślisz że tak nie jest?
Powrót do góry
   
salembo
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 15 Lis 2005
Posty: 9
Miasto: Kalisz

Post#23 20 Lis 2007 14:45   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Witam
Osobiście to przełożyłbym różnicówke na prawą stronę rozdzielni.
Podczas łączenia nie przeszkadza przewód N i można przemostkować z różnicówki na wyłączniki nad-prądowe gotową szyną 1-fazową. Wygląda to bardziej estetycznie i nie trzeba mostkować przewodami.
Powrót do góry
   
Waldek.rj
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 06 Lis 2007
Posty: 175
Miasto: Wien

Post#24 20 Lis 2007 18:05   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Czy wybija, miałem okazje przekonać się że tak jednak nie wiem jaki był prąd był bezpiecznik 20A i różnicówka 40A wybiła przy zwarciu L i N
PE nie było w pobliżu więc jaki wniosek?
Powrót do góry
   
Metabaron
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 02 Paź 2003
Posty: 33

Post#25 Post autora tematu 21 Lis 2007 09:55   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


salembo napisał:
Witam
Osobiście to przełożyłbym różnicówke na prawą stronę rozdzielni.
Podczas łączenia nie przeszkadza przewód N i można przemostkować z różnicówki na wyłączniki nad-prądowe gotową szyną 1-fazową. Wygląda to bardziej estetycznie i nie trzeba mostkować przewodami.

Ale przecież jest przemostkowane dołem właśnie szyną 1 fazową.
Powrót do góry
   
Georges
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 110
Miasto: wrocław

Post#26 21 Lis 2007 16:47   

Re: Tablica rozdzielcza instalacji elektrycznej...


Witam. Pierwszą S-kę zasilił bym od dołu-tak jak resztę S-ek. Po co wszystkie S-ki takie duże jeśli suma prądów około 25A.Na oświetlenie dał bym mniejsze
Powrót do góry
   
dariooo
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Lis 2007
Posty: 45
Miasto: Łowicz

Post#27 21 Lis 2007 19:43pomocny post - solucja   

Re: Tablica rozdzielcza instalacji elektrycznej...


Witam ! Pytanie do Kol. Metabaron: czy kolega ma przypadkiem układ zasilania sieci TN-C ?? Bb wydaje mi się że tak. W tym przypadku porady na temat 2 ochronników przeciwprzepięciowych są 8-O TRAFNE !!
Powrót do góry
   
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 6571
Miasto: Warszawa

Post#28 22 Lis 2007 00:20   

Re: Tablica rozdzielcza instalacji elektrycznej...


dariooo napisał:
Witam ! Pytanie do Kol. Metabaron: czy kolega ma przypadkiem układ zasilania sieci TN-C ?? Bb wydaje mi się że tak. W tym przypadku porady na temat 2 ochronników przeciwprzepięciowych są 8-O TRAFNE !!


Dyskutujemy na temat zdjęcia rozdzielni a tam wyraźnie widać przewód żółto-zielony i niebieski czyli w rozumowaniu elektrycznym TN-C odpada.
Powrót do góry
   
Metabaron
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 02 Paź 2003
Posty: 33

Post#29 Post autora tematu 22 Lis 2007 09:13   

Re: Tablica rozdzielcza instalacji elektrycznej...


tzn to jest tn-c, będą 2 ochronniki, a żółto-zielony idzie 7 metrów w ziemię wraz z rurą od hydroforu
Powrót do góry
   
dariooo
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Lis 2007
Posty: 45
Miasto: Łowicz

Post#30 22 Lis 2007 19:44   

Re: Tablica rozdzielcza instalacji elektrycznej...


Witam! Jeśli widzicie tam przewód żółto-zielony ....to ja jestem ślepy :not:
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Tablica rozdzielcza instalacji elektrycznej...
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.081 seconds

elektroda.pl temat RSS