Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Tablica rozdzielcza instalacji elektrycznej...


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Kosz -> Kosz Archiwum ->Tablica rozdzielcza instalacji elektrycznej... Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Metabaron
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 02 Paź 2003
Posty: 33

Metabaron
Poziom 9
Post#1 05 Lis 2007 09:11  Autor tematu   

Tablica rozdzielcza instalacji elektrycznej...


Witam,
jestem w trakcie wymiany instalacji elektrycznej i nie chciałbym popełnić błędu w podłączeniu różnicówki, proszę rzućcie okiem czy wszystko jest ok

Pozdrawiam Bartek

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad


Ad


Ad


Powrót do góry
robertamel
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 10 Wrz 2003
Posty: 664

robertamel
Poziom 19
Post#2 05 Lis 2007 09:48Pomocny post    

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Moim zdaniem masz nieprawidłowo podłączony moduł przepięciowy SPC-S 20/280. Skorzystaj z poradnika i instrukcji naAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany .
Jeśli to nie jest problem, to zastosuj w instalacji więcej wyłączników róznicowoprądowych- wtedy nie zaskoczy cię ciemność w mieszkaniu, kiedy np. przebije izolacja w pralce, czy bojlerze elektrycznym.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Metabaron
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 02 Paź 2003
Posty: 33

Metabaron
Poziom 9
Post#3 05 Lis 2007 12:38  Autor tematu   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Czyli przeciwprzepięciówka powinna mieć L wchodzące z góry a dół powinien być podłączony do PE?
Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
lukas1850
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 104
Miasto: Flołting Garden

lukas1850
Poziom 12
Post#4 05 Lis 2007 12:57Pomocny post    

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Metabaron napisał:
Czyli przeciwprzepięciówka powinna mieć L wchodzące z góry a dół powinien być podłączony do PE?
Pozdrawiam

Dobrze mówisz Smile

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad


Ad


Ad


Powrót do góry
Metabaron
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 02 Paź 2003
Posty: 33

Metabaron
Poziom 9
Post#5 05 Lis 2007 14:17  Autor tematu   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Czyli tak?

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad


Ad


Ad


Powrót do góry
lukas1850
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 104
Miasto: Flołting Garden

lukas1850
Poziom 12
Post#6 05 Lis 2007 14:52Pomocny post    

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Będzie działać.
Można ewentualnie zabezpieczyć przeciwprzepięciówkę dodatkowym bezpiecznikiem, ale zakładam, że przedtem jest jeszcze główna rozdzielnia z topikami (albo innym zabezpieczeniem), więc tak jak jest może zostać.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1831
Miasto: Studzieniec

Arturo2005
Poziom 22
Post#7 05 Lis 2007 17:10    

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Różnicówka ma zero z prawej strony

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
lukas1850
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 104
Miasto: Flołting Garden

lukas1850
Poziom 12
Post#8 05 Lis 2007 19:28    

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


A czy to ma jakiekolwiek uzasadnienie (poza zwyczajem)? Bo styki są niepodpisane - wg mnie można podłączyć dowolnie. Legrand tam gdzie trzeba umieszcza stosowne oznaczenia - na przykład na RCD 3 fazowym (P304).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad


Ad


Ad


Powrót do góry
artur s
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 445
Miasto: 3miasto

artur s
Poziom 17
Post#9 05 Lis 2007 20:31    

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


witam,spójrz na schemat na tej p301 nie powinno mieć to znaczenia w p312 będzie!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
lukas1850
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 104
Miasto: Flołting Garden

lukas1850
Poziom 12
Post#10 05 Lis 2007 20:37    

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Tu jest na zdjęciu P302. P312 to 2 urządzenia w jednym, więc ma to istotne znaczenie - zabezpieczenie nadprądowe musi być na L, czyli generalnie zgoda.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1831
Miasto: Studzieniec

Arturo2005
Poziom 22
Post#11 05 Lis 2007 22:13    

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Faktycznie, dżwigienka jest szara a nie czarna. Mój błąd.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 8094
Miasto: Warszawa

Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Post#12 05 Lis 2007 23:05Pomocny post    

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Ja jeszcze wsadziłbym jedną przepięciówkę na N i zabezpieczył.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Usunięty






Usunięty
Post#13 06 Lis 2007 17:29Pomocny post    

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Łukasz ma rację przewód N też musi być zabezpieczony przepięciówką jazeli ma to spełnić swoje zadanie

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
lukas1850
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 104
Miasto: Flołting Garden

lukas1850
Poziom 12
Post#14 06 Lis 2007 17:47Pomocny post    

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Co racja to racja. Przepięciówka na L i na N. Tak jak jest sprawdzi się tylko przy przepięciu na fazie - a przecież przepięcia mogą występować między wszystkimi przewodami.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Metabaron
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 02 Paź 2003
Posty: 33

Metabaron
Poziom 9
Post#15 13 Lis 2007 09:32  Autor tematu   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Ok zastosuję 2 ochronniki przeciwprzepięciowe.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
skucinka
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 90
Miasto: Wrocław

skucinka
Poziom 12
Post#16 13 Lis 2007 22:09    

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


jka masz małe mieszkanie to nie trzeba montowac wiecej niż 1 rożnicówkę , oczywiście jak zadziala nie bedzie zasilania w cały domu (jak bedzie na glównym asilaniu) to jest duża wada

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Metabaron
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 02 Paź 2003
Posty: 33

Metabaron
Poziom 9
Post#17 19 Lis 2007 09:32  Autor tematu   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Mam jeszcze jedno pytanie, moja różnicówka ma 25 A nie powinna mieć czasem więcej np 40A. Bo tak sobie liczę 25*230=5750W jak policzę na raz żelazko, pralkę piecyk i czajnik elektryczny to mam wrażenie że to za mało.
Dobrze rozumuję czy źle?

---
Edit: dodam jeszcze że przed tym wszystkim jest topik 25A w rozdzielni piętro niżej więc chyba nie ma sensu 40A

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad


Ad


Ad


Powrót do góry
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1831
Miasto: Studzieniec

Arturo2005
Poziom 22
Post#18 19 Lis 2007 17:51    

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


No widzisz Smile sam sobie odpowiedziałeś

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Waldek.rj
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 06 Lis 2007
Posty: 175
Miasto: Wien

Waldek.rj
Poziom 14
Post#19 19 Lis 2007 19:06    

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Do Metabaron ja proponowałbym różnicówkę wielkości zabezpieczenia przedlicznikowego opieram się tym jak to robią w mojej firmie ludzie projektujący instalacje elektryczne poza tym to cena jej jest znacznie większa niż esa co świadczy o tym że lepiej w razie czego wymienić esa niż różnicówkę no i najważniejsze gdy dasz ją zbyt małą to będzie ona wybijać razem z bezpiecznikami

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad


Ad


Ad


Powrót do góry
Garcia24
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 21 Maj 2005
Posty: 152
Miasto: Śląsk

Garcia24
Poziom 14
Post#20 19 Lis 2007 21:54    

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Witam. Parametr 25A lub 40A mówi o obciążalności styków prądowych różnicówki. Przez większą można większy prąd puścić. Prąd 25A nie ma nic wspólnego z esem 25A. Różnicówka nie wybija po przekroczeniu prądu znamionowego 25A, tylko po przekroczeniu znamionowego prądu różnicowego np. 0,03A.
Różnica cen różnicówek 25A, 40A nie jest bardzo duża, więc warto zamontować 40A.
Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1831
Miasto: Studzieniec

Arturo2005
Poziom 22
Post#21 19 Lis 2007 21:59    

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Garcia24 napisał:
Różnicówka nie wybija po przekroczeniu prądu znamionowego


Jesteś pewien? Wink

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kaputo
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 29 Maj 2003
Posty: 374
Miasto: Gliwice

kaputo
Poziom 17
Post#22 19 Lis 2007 22:28    

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Cytat:
Garcia24 napisał:
Różnicówka nie wybija po przekroczeniu prądu znamionowego


Cytat:
Arturo20005 napisał:
Jesteś pewien?




:arrow:Arturo2005 A Ty myślisz że tak nie jest?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
salembo
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 15 Lis 2005
Posty: 8
Miasto: Kalisz

salembo
Poziom 4
Post#23 20 Lis 2007 14:45    

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Witam
Osobiście to przełożyłbym różnicówke na prawą stronę rozdzielni.
Podczas łączenia nie przeszkadza przewód N i można przemostkować z różnicówki na wyłączniki nad-prądowe gotową szyną 1-fazową. Wygląda to bardziej estetycznie i nie trzeba mostkować przewodami.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Waldek.rj
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 06 Lis 2007
Posty: 175
Miasto: Wien

Waldek.rj
Poziom 14
Post#24 20 Lis 2007 18:05    

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


Czy wybija, miałem okazje przekonać się że tak jednak nie wiem jaki był prąd był bezpiecznik 20A i różnicówka 40A wybiła przy zwarciu L i N
PE nie było w pobliżu więc jaki wniosek?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Metabaron
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 02 Paź 2003
Posty: 33

Metabaron
Poziom 9
Post#25 21 Lis 2007 09:55  Autor tematu   

Re: Tabalica rozdzielcza inastalcji elektrycznej


salembo napisał:
Witam
Osobiście to przełożyłbym różnicówke na prawą stronę rozdzielni.
Podczas łączenia nie przeszkadza przewód N i można przemostkować z różnicówki na wyłączniki nad-prądowe gotową szyną 1-fazową. Wygląda to bardziej estetycznie i nie trzeba mostkować przewodami.

Ale przecież jest przemostkowane dołem właśnie szyną 1 fazową.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Georges
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 111
Miasto: wrocław

Georges
Poziom 13
Post#26 21 Lis 2007 16:47    

Re: Tablica rozdzielcza instalacji elektrycznej...


Witam. Pierwszą S-kę zasilił bym od dołu-tak jak resztę S-ek. Po co wszystkie S-ki takie duże jeśli suma prądów około 25A.Na oświetlenie dał bym mniejsze

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
dariooo
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Lis 2007
Posty: 45
Miasto: Łowicz

dariooo
Poziom 10
Post#27 21 Lis 2007 19:43Pomocny post    

Re: Tablica rozdzielcza instalacji elektrycznej...


Witam ! Pytanie do Kol. Metabaron: czy kolega ma przypadkiem układ zasilania sieci TN-C ?? Bb wydaje mi się że tak. W tym przypadku porady na temat 2 ochronników przeciwprzepięciowych są Shocked TRAFNE !!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 8094
Miasto: Warszawa

Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Post#28 22 Lis 2007 00:20    

Re: Tablica rozdzielcza instalacji elektrycznej...


dariooo napisał:
Witam ! Pytanie do Kol. Metabaron: czy kolega ma przypadkiem układ zasilania sieci TN-C ?? Bb wydaje mi się że tak. W tym przypadku porady na temat 2 ochronników przeciwprzepięciowych są Shocked TRAFNE !!


Dyskutujemy na temat zdjęcia rozdzielni a tam wyraźnie widać przewód żółto-zielony i niebieski czyli w rozumowaniu elektrycznym TN-C odpada.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Metabaron
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 02 Paź 2003
Posty: 33

Metabaron
Poziom 9
Post#29 22 Lis 2007 09:13  Autor tematu   

Re: Tablica rozdzielcza instalacji elektrycznej...


tzn to jest tn-c, będą 2 ochronniki, a żółto-zielony idzie 7 metrów w ziemię wraz z rurą od hydroforu

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
dariooo
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Lis 2007
Posty: 45
Miasto: Łowicz

dariooo
Poziom 10
Post#30 22 Lis 2007 19:44    

Re: Tablica rozdzielcza instalacji elektrycznej...


Witam! Jeśli widzicie tam przewód żółto-zielony ....to ja jestem ślepy #nie

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Kosz -> Kosz Archiwum -> Tablica rozdzielcza instalacji elektrycznej... 12  Następny
Strona 1 z 2




Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.077 seconds

elektroda.pl temat RSS