FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sterowanie systemem alarmowym przez internet - jaki sprzęt ?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Sterowanie systemem alarmowym przez internet - jaki sprzęt ?
Author
Poziom 5
Poziom 5

Post#1 Post from the author of the topic 05 Nov 2007 14:24   

Sterowanie systemem alarmowym przez internet - jaki sprzęt ?

Pewien marzyciel wyznał mi ostatnio w zaufaniu, że śniłaby mu się możliwość sterowania systemem alarmowym w jego pięknym domu za pośrednictwem internetu. Po krótkim zastanowieniu doszedłem do wniosku, że pomysł jest ciekawy. Możliwość sterowania alarmem przez telefon nie jest niczym nowym (sam mam taki w domu i to od dobrych 10 lat), niemniej internet stwarza nowe możliwości:

1. Połączenie z centralą nic nie kosztuje
2. Połączenie może trwać dowolnie długo (bo - patrz punkt 1 )
3. Telefonicznie możliwe są tylko proste komendy (włącz/wyłącz), poprzez internet nie byłby problemem podgląd on-line stanu wszystkich linii i partycji, sterownie ich załączaniem, ew. sterowanie PGM-mami (żeby np. włączyć sobie jakieś urządzenie w domu)
4. Przy powszechnej dostępności wszelkiego rodzaju bezprzewodowych łącz (GSM, bezpłatne Wi-Fi w restauracjach i pociągach) praktycznie zawsze możliwe byłoby wejście do systemu i "rozejrzenie" się po domu.
5. Niezmierne ułatwienie dla instalatora - upload/download via internet to większa szybkość transansmisji, niższe koszty, no i nie blokuje się na dłuższy czas telefonu - sobie i klientowi

Coś niecoś wyszukałem już na ten temat w sieci, ale jestem bardzo ciekaw Waszych opinii. Czy komuś już zdarzyło się instalować taki sprzęt ? Czy to naprawdę działa ? Czy ze zmiennym numerem IP również ? A jak wygląda kwestia bezpieczeństwa przed złamaniem haseł dostępu ?

Niecierpliwie oczekuję Waszych komentarzy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 05 Nov 2007 14:24   

Back to top

Zdzicho
Poziom 17
Poziom 17

Post#2 05 Nov 2007 16:11   

Re: Sterowanie systemem alarmowym przez internet - jaki sprz

Mam kilka na Integrze Satela z modułem sieciowym. Chodzi, jak wszystko Satela, ok. Adres IP aktualizowany poprzez router na DysDNS. Jak to mówią "full wypas". Pełna obsługa użytkownika i instalatora. Mapa synoptyczna obiektu. Sterowanie z komórki jak z klawiatury LCD. Co do bezpieczeństwa to niestety, z powodu osiągnięć hakerów ze wschodu na nowych prockach n-Vidi przestałem ufać jakimkolwiek zabezpieczeniom. Pozostała stara zasada bezpieczny - wyłączony z sieci !!!!
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Sterowanie systemem alarmowym przez internet - jaki sprzęt ?
Page 1 of 1
Similar topics
Sterowanie CA-5 przez mgsm 3.5 przez sms (7)
CA 5 a internet. Czy mogę zaprogramować alarm przez Internet? (3)
Jaki maksymalny prąd w przewodzie alarmowym (2)
zdalne sterowanie kamery przez internet ? (1)
Wykorzystanie monitoringu do wspólpracy z systemem alarmowym (12)
Problem z systemem alarmowym - fałszywe alarmy (7)
Polaczenie z systemem alarmowym przez internet, trans wideo (6)
termostat w systemie alarmowym (2)
18 Klawiatur w systemie alarmowym (11)
ekspander w systemie alarmowym (5)

Page generation time: 0.069 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed