Dijkstra Poziom 5

|
05 Nov 2007 14:24 Sterowanie systemem alarmowym przez internet - jaki sprzęt ? |
|
|
|
Pewien marzyciel wyznał mi ostatnio w zaufaniu, że śniłaby mu się możliwość sterowania systemem alarmowym w jego pięknym domu za pośrednictwem internetu. Po krótkim zastanowieniu doszedłem do wniosku, że pomysł jest ciekawy. Możliwość sterowania alarmem przez telefon nie jest niczym nowym (sam mam taki w domu i to od dobrych 10 lat), niemniej internet stwarza nowe możliwości:
1. Połączenie z centralą nic nie kosztuje
2. Połączenie może trwać dowolnie długo (bo - patrz punkt 1 )
3. Telefonicznie możliwe są tylko proste komendy (włącz/wyłącz), poprzez internet nie byłby problemem podgląd on-line stanu wszystkich linii i partycji, sterownie ich załączaniem, ew. sterowanie PGM-mami (żeby np. włączyć sobie jakieś urządzenie w domu)
4. Przy powszechnej dostępności wszelkiego rodzaju bezprzewodowych łącz (GSM, bezpłatne Wi-Fi w restauracjach i pociągach) praktycznie zawsze możliwe byłoby wejście do systemu i "rozejrzenie" się po domu.
5. Niezmierne ułatwienie dla instalatora - upload/download via internet to większa szybkość transansmisji, niższe koszty, no i nie blokuje się na dłuższy czas telefonu - sobie i klientowi
Coś niecoś wyszukałem już na ten temat w sieci, ale jestem bardzo ciekaw Waszych opinii. Czy komuś już zdarzyło się instalować taki sprzęt ? Czy to naprawdę działa ? Czy ze zmiennym numerem IP również ? A jak wygląda kwestia bezpieczeństwa przed złamaniem haseł dostępu ?
Niecierpliwie oczekuję Waszych komentarzy.
|
|
Zdzicho Poziom 17

|
05 Nov 2007 16:11 Re: Sterowanie systemem alarmowym przez internet - jaki sprz |
|
|
|
Mam kilka na Integrze Satela z modułem sieciowym. Chodzi, jak wszystko Satela, ok. Adres IP aktualizowany poprzez router na DysDNS. Jak to mówią "full wypas". Pełna obsługa użytkownika i instalatora. Mapa synoptyczna obiektu. Sterowanie z komórki jak z klawiatury LCD. Co do bezpieczeństwa to niestety, z powodu osiągnięć hakerów ze wschodu na nowych prockach n-Vidi przestałem ufać jakimkolwiek zabezpieczeniom. Pozostała stara zasada bezpieczny - wyłączony z sieci !!!!
|
|