Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak podłączyć antenę?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis -> Jak podłączyć antenę?
Autor
Wiadomość
richardtraker1994
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 27 Paź 2007
Posty: 101
Miasto: 499 km DK7

Post#1 Post autora tematu 05 Lis 2007 19:52   

Jak podłączyć antenę?


Mam małe pytanko, a mianowicie jak podłączyć antenę, od której odchodzi kabel składający się z "gorącej" żyły i masy do radia mającego zwykłe wejście na antenę teleskopową. Jak podłączam "gorącą" żyłę do wyjścia antenowego, a masę do np. śróbki przy radiu to mam gorszy odbiór niż wtedy kiedy podłączam samą gorącą żyłę do wyjścia antenowego. Mam nadzieję, że ktoś pomoże:D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Lis 2007 19:52   





Powrót do góry
   
janik_89
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 31 Paź 2005
Posty: 593
Miasto: Okolice Lublina

Post#2 05 Lis 2007 20:13   

Re: Jak podłączyć antenę???????


Może masz antene niedopasowaną, jaką masz antene i jakie ma ona wymiary??
Powrót do góry
   
329150
Gość





Post#3 05 Lis 2007 22:28   

Re: Jak podłączyć antenę?(??????)


Witaj
Za mało danych. Jakie urządzenie ?, dlaczego zmieniasz antenę ?, jaka częstotliwość? To na dobry początek. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
richardtraker1994
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 27 Paź 2007
Posty: 101
Miasto: 499 km DK7

Post#4 Post autora tematu 06 Lis 2007 15:15   

Re: Jak podłączyć antenę?(??????)


Jest to skaner Bicon. Zmieniam antenę bo teleskopowa nie daje prawie żadnych efektów!! Mam dwie anteny jedną na 137MHz, a drugą na pasmo 2m.
Powrót do góry
   
richardtraker1994
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 27 Paź 2007
Posty: 101
Miasto: 499 km DK7

Post#5 Post autora tematu 14 Lis 2007 18:24   

Re: Jak podłączyć antenę?


Bicon to jest to samo co AIR CONTROL M6. Niech ktoś pomoże...:|
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lis 2007 18:24   





Powrót do góry
   
Sumar
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 177

Post#6 14 Lis 2007 19:13   

Re: Jak podłączyć antenę?


Być może do tej teleskopowej jest jakaś cewka w środku. Mimo wszystko po tej zabawce nie można spodziewać się zbyt wiele.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lis 2007 19:13   





Powrót do góry
   
Paweł Sq6dxp
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 31 Paź 2004
Posty: 221
Miasto: Opole

Post#7 15 Lis 2007 23:32   

Re: Jak podłączyć antenę?


Witaj,może podaj wiecej szczegółów,antena teleskopowa montowana na stałę czy na jakimś gniazdku co robisz z ekranem kabla,czy podłączasz go?jaka to antena itp
Powrót do góry
   
Sumar
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 177

Post#8 16 Lis 2007 08:47   

Re: Jak podłączyć antenę?


Wygląda na zwykły "skaner" analogowy ze skalą, antena teleskopowa na stałe, obudowa cała plastikowa.
Powrót do góry
   
richardtraker1994
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 27 Paź 2007
Posty: 101
Miasto: 499 km DK7

Post#9 Post autora tematu 16 Lis 2007 18:04   

Re: Jak podłączyć antenę?


Cytat:
Wygląda na zwykły "skaner" analogowy ze skalą, antena teleskopowa na stałe, obudowa cała plastikowa.


Dokładnie tak jak kolega napisał, właśnie nie wiem co z tym ekranem kabla zrobić:|
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Lis 2007 18:04   





Powrót do góry
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2712

Post#10 16 Lis 2007 18:35   

Re: Jak podłączyć antenę?


richardtraker1994 napisał:
Dokładnie tak jak kolega napisał, właśnie nie wiem co z tym ekranem kabla zrobić:|
Otwórz obudowę, rozrysuj z płytki fragment schematu od strony anteny.
To pewnie wiele Ci wyjaśni. Ewentualnie wstaw foto.
Używaj anten zewnętrznych tylko zwartych dla DC na uziemionym maszcie.
Mogę być potrzebne filtry pasmowe na dane pasmo, zaporowe na za silne
lokalne sygnały np. radiofonii - bez tego może być słychać "wszystko na raz"
i sygnały których w rzeczywistości tam nie ma - przesterowanie prostego
niskopoziomowego mieszacza i wejścia odbiornika nie przystosowanego
do silnych sygnałów i nie posiadającego dobrych filtrów wejściowych.
Filtry mogą pomóc często tylko częściowo w takich problemach.
Powrót do góry
   
Sumar
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 177

Post#11 16 Lis 2007 20:41   

Re: Jak podłączyć antenę?


Wszystko w porządku, ale czy taka zabawa (filtry itp) ma sens w przypadku chińskiego skanera za 50 złotych?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis -> Jak podłączyć antenę?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak podłączyć antenę? Radio Pioneer bez kieszeni. (6)
Jak podłączyć antenę radio w BMW E36 (1)
Jak podłączyć tuner i antenę na hotbird i astrę (2)
Jak podłączyć 36 Telewizorów pod jedną antenę!!!!!! (7)
Jak podłączyć właściwie antenę FM? (1)
Jak zrobić i podłączyć antenę do radia? (4)
Jak podłączyć... antenę? (4)
Jak podłączyć antenę automatyczna ? (4)
Nawigacja i DVD Pioneer. Jak to podłączyć? Gdzie podłączyć antenę? (3)
Dekoder N z nagrywarką - jak podłączyć antenę aby nagrywać? (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.063 seconds

elektroda.pl temat RSS