Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak podłączyć antenę?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis ->Jak podłączyć antenę? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
richardtraker1994
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: 499 km DK7
Dołączył: 27 Paź 2007
Posty: 110
richardtraker1994
Poziom 13
Post#1 05 Lis 2007 18:52  Autor tematu   

Jak podłączyć antenę?


Mam małe pytanko, a mianowicie jak podłączyć antenę, od której odchodzi kabel składający się z "gorącej" żyły i masy do radia mającego zwykłe wejście na antenę teleskopową. Jak podłączam "gorącą" żyłę do wyjścia antenowego, a masę do np. śróbki przy radiu to mam gorszy odbiór niż wtedy kiedy podłączam samą gorącą żyłę do wyjścia antenowego. Mam nadzieję, że ktoś pomoże:D

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
janik_89
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Okolice Lublina
Dołączył: 31 Paź 2005
Posty: 592
Pomógł: 13
Ocena postów: 8
janik_89
Poziom 18
Post#2 05 Lis 2007 19:13    

Re: Jak podłączyć antenę???????


Może masz antene niedopasowaną, jaką masz antene i jakie ma ona wymiary??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
329150
Usunięty
329150
Usunięty
Post#3 05 Lis 2007 21:28    

Re: Jak podłączyć antenę?(??????)


Witaj
Za mało danych. Jakie urządzenie ?, dlaczego zmieniasz antenę ?, jaka częstotliwość? To na dobry początek. Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
richardtraker1994
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: 499 km DK7
Dołączył: 27 Paź 2007
Posty: 110
richardtraker1994
Poziom 13
Post#4 06 Lis 2007 14:15  Autor tematu   

Re: Jak podłączyć antenę?(??????)


Jest to skaner Bicon. Zmieniam antenę bo teleskopowa nie daje prawie żadnych efektów!! Mam dwie anteny jedną na 137MHz, a drugą na pasmo 2m.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
richardtraker1994
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: 499 km DK7
Dołączył: 27 Paź 2007
Posty: 110
richardtraker1994
Poziom 13
Post#5 14 Lis 2007 17:24  Autor tematu   

Re: Jak podłączyć antenę?


Bicon to jest to samo co AIR CONTROL M6. Niech ktoś pomoże...:|

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Sumar
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 177
Pomógł: 6
Sumar
Poziom 14
Post#6 14 Lis 2007 18:13    

Re: Jak podłączyć antenę?


Być może do tej teleskopowej jest jakaś cewka w środku. Mimo wszystko po tej zabawce nie można spodziewać się zbyt wiele.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Paweł Sq6dxp
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Opole
Dołączył: 31 Paź 2004
Posty: 221
Pomógł: 12
Ocena postów: 3
Paweł Sq6dxp
Poziom 15
Post#7 15 Lis 2007 22:32    

Re: Jak podłączyć antenę?


Witaj,może podaj wiecej szczegółów,antena teleskopowa montowana na stałę czy na jakimś gniazdku co robisz z ekranem kabla,czy podłączasz go?jaka to antena itp

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Sumar
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 177
Pomógł: 6
Sumar
Poziom 14
Post#8 16 Lis 2007 07:47    

Re: Jak podłączyć antenę?


Wygląda na zwykły "skaner" analogowy ze skalą, antena teleskopowa na stałe, obudowa cała plastikowa.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
richardtraker1994
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: 499 km DK7
Dołączył: 27 Paź 2007
Posty: 110
richardtraker1994
Poziom 13
Post#9 16 Lis 2007 17:04  Autor tematu   

Re: Jak podłączyć antenę?


Cytat:
Wygląda na zwykły "skaner" analogowy ze skalą, antena teleskopowa na stałe, obudowa cała plastikowa.


Dokładnie tak jak kolega napisał, właśnie nie wiem co z tym ekranem kabla zrobić:|

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kondensator
Poziom 23
Poziom 23
Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2708
Pomógł: 285
Ocena postów: 34
kondensator
Poziom 23
Post#10 16 Lis 2007 17:35    

Re: Jak podłączyć antenę?


richardtraker1994 napisał:
Dokładnie tak jak kolega napisał, właśnie nie wiem co z tym ekranem kabla zrobić:|
Otwórz obudowę, rozrysuj z płytki fragment schematu od strony anteny.
To pewnie wiele Ci wyjaśni. Ewentualnie wstaw foto.
Używaj anten zewnętrznych tylko zwartych dla DC na uziemionym maszcie.
Mogę być potrzebne filtry pasmowe na dane pasmo, zaporowe na za silne
lokalne sygnały np. radiofonii - bez tego może być słychać "wszystko na raz"
i sygnały których w rzeczywistości tam nie ma - przesterowanie prostego
niskopoziomowego mieszacza i wejścia odbiornika nie przystosowanego
do silnych sygnałów i nie posiadającego dobrych filtrów wejściowych.
Filtry mogą pomóc często tylko częściowo w takich problemach.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Sumar
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 177
Pomógł: 6
Sumar
Poziom 14
Post#11 16 Lis 2007 19:41    

Re: Jak podłączyć antenę?


Wszystko w porządku, ale czy taka zabawa (filtry itp) ma sens w przypadku chińskiego skanera za 50 złotych?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis -> Jak podłączyć antenę?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Nawigacja i DVD Pioneer. Jak to podłączyć? Gdzie podłączyć antenę? (3)
Jak podłączyć... antenę? (4)
Jak podłączyć antenę automatyczna ? (4)
Jak podłączyć właściwie antenę FM? (1)
Jak zrobić i podłączyć antenę do radia? (4)
Jak podłączyć 36 Telewizorów pod jedną antenę!!!!!! (7)
Jak podłączyć tuner i antenę na hotbird i astrę (2)
Jak podłączyć antenę radio w BMW E36 (1)
Jak podłączyć antenę? Radio Pioneer bez kieszeni. (6)
Dekoder N z nagrywarką - jak podłączyć antenę aby nagrywać? (6)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.055 seconds

elektroda.pl temat RSS