Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jak podłączyć antenę?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Jak podłączyć antenę?
Author
Message
richardtraker1994
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 27 Oct 2007
Posts: 110
Location: 499 km DK7

Post#1 Post from the author of the topic 05 Nov 2007 18:52   

Jak podłączyć antenę?


Mam małe pytanko, a mianowicie jak podłączyć antenę, od której odchodzi kabel składający się z "gorącej" żyły i masy do radia mającego zwykłe wejście na antenę teleskopową. Jak podłączam "gorącą" żyłę do wyjścia antenowego, a masę do np. śróbki przy radiu to mam gorszy odbiór niż wtedy kiedy podłączam samą gorącą żyłę do wyjścia antenowego. Mam nadzieję, że ktoś pomożeVery Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Nov 2007 18:52   





Back to top
   
janik_89
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 31 Oct 2005
Posts: 592
Location: Okolice Lublina

Post#2 05 Nov 2007 19:13   

Re: Jak podłączyć antenę???????


Może masz antene niedopasowaną, jaką masz antene i jakie ma ona wymiary??

Helpful message? + -

Back to top
   
329150
Removed





Post#3 05 Nov 2007 21:28   

Re: Jak podłączyć antenę?(??????)


Witaj
Za mało danych. Jakie urządzenie ?, dlaczego zmieniasz antenę ?, jaka częstotliwość? To na dobry początek. Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
richardtraker1994
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 27 Oct 2007
Posts: 110
Location: 499 km DK7

Post#4 Post from the author of the topic 06 Nov 2007 14:15   

Re: Jak podłączyć antenę?(??????)


Jest to skaner Bicon. Zmieniam antenę bo teleskopowa nie daje prawie żadnych efektów!! Mam dwie anteny jedną na 137MHz, a drugą na pasmo 2m.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Nov 2007 14:15   





Back to top
   
richardtraker1994
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 27 Oct 2007
Posts: 110
Location: 499 km DK7

Post#5 Post from the author of the topic 14 Nov 2007 17:24   

Re: Jak podłączyć antenę?


Bicon to jest to samo co AIR CONTROL M6. Niech ktoś pomoże...Neutral

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Nov 2007 17:24   





Back to top
   
Sumar
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 02 Jun 2004
Posts: 177

Post#6 14 Nov 2007 18:13   

Re: Jak podłączyć antenę?


Być może do tej teleskopowej jest jakaś cewka w środku. Mimo wszystko po tej zabawce nie można spodziewać się zbyt wiele.

Helpful message? + -

Back to top
   
Paweł Sq6dxp
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 31 Oct 2004
Posts: 221
Location: Opole

Post#7 15 Nov 2007 22:32   

Re: Jak podłączyć antenę?


Witaj,może podaj wiecej szczegółów,antena teleskopowa montowana na stałę czy na jakimś gniazdku co robisz z ekranem kabla,czy podłączasz go?jaka to antena itp

Helpful message? + -

Back to top
   
Sumar
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 02 Jun 2004
Posts: 177

Post#8 16 Nov 2007 07:47   

Re: Jak podłączyć antenę?


Wygląda na zwykły "skaner" analogowy ze skalą, antena teleskopowa na stałe, obudowa cała plastikowa.

Helpful message? + -

Back to top
   
richardtraker1994
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 27 Oct 2007
Posts: 110
Location: 499 km DK7

Post#9 Post from the author of the topic 16 Nov 2007 17:04   

Re: Jak podłączyć antenę?


Quote:
Wygląda na zwykły "skaner" analogowy ze skalą, antena teleskopowa na stałe, obudowa cała plastikowa.


Dokładnie tak jak kolega napisał, właśnie nie wiem co z tym ekranem kabla zrobićNeutral

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Nov 2007 17:04   





Back to top
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 04 Dec 2006
Posts: 2711

Post#10 16 Nov 2007 17:35   

Re: Jak podłączyć antenę?


richardtraker1994 wrote:
Dokładnie tak jak kolega napisał, właśnie nie wiem co z tym ekranem kabla zrobić:|
Otwórz obudowę, rozrysuj z płytki fragment schematu od strony anteny.
To pewnie wiele Ci wyjaśni. Ewentualnie wstaw foto.
Używaj anten zewnętrznych tylko zwartych dla DC na uziemionym maszcie.
Mogę być potrzebne filtry pasmowe na dane pasmo, zaporowe na za silne
lokalne sygnały np. radiofonii - bez tego może być słychać "wszystko na raz"
i sygnały których w rzeczywistości tam nie ma - przesterowanie prostego
niskopoziomowego mieszacza i wejścia odbiornika nie przystosowanego
do silnych sygnałów i nie posiadającego dobrych filtrów wejściowych.
Filtry mogą pomóc często tylko częściowo w takich problemach.

Helpful message? + -

Back to top
   
Sumar
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 02 Jun 2004
Posts: 177

Post#11 16 Nov 2007 19:41   

Re: Jak podłączyć antenę?


Wszystko w porządku, ale czy taka zabawa (filtry itp) ma sens w przypadku chińskiego skanera za 50 złotych?

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Jak podłączyć antenę?
Page 1 of 1
Similar topics
Nawigacja i DVD Pioneer. Jak to podłączyć? Gdzie podłączyć antenę? (3)
Jak podłączyć... antenę? (4)
Jak podłączyć antenę automatyczna ? (4)
Jak podłączyć właściwie antenę FM? (1)
Jak zrobić i podłączyć antenę do radia? (4)
Jak podłączyć 36 Telewizorów pod jedną antenę!!!!!! (7)
Jak podłączyć tuner i antenę na hotbird i astrę (2)
Jak podłączyć antenę radio w BMW E36 (1)
Jak podłączyć antenę? Radio Pioneer bez kieszeni. (6)
Dekoder N z nagrywarką - jak podłączyć antenę aby nagrywać? (6)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.047 seconds

elektroda.pl topic RSS feed