Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak podłączyć antenę?


  Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service ->Jak podłączyć antenę? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
richardtraker1994
Level 13
Location: 499 km DK7
Joined: 27 Oct 2007
Posts: 110
richardtraker1994
Level 13
Post#1 05 Nov 2007 18:52  Topic author   

Jak podłączyć antenę?


Mam małe pytanko, a mianowicie jak podłączyć antenę, od której odchodzi kabel składający się z "gorącej" żyły i masy do radia mającego zwykłe wejście na antenę teleskopową. Jak podłączam "gorącą" żyłę do wyjścia antenowego, a masę do np. śróbki przy radiu to mam gorszy odbiór niż wtedy kiedy podłączam samą gorącą żyłę do wyjścia antenowego. Mam nadzieję, że ktoś pomoże:D

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
janik_89
Level 21
Location: Okolice Lublina
Joined: 31 Oct 2005
Posts: 592
Helped: 13
Post rating: 10
janik_89
Level 21
Post#2 05 Nov 2007 19:13    

Re: Jak podłączyć antenę???????


Może masz antene niedopasowaną, jaką masz antene i jakie ma ona wymiary??

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
329150
Removed
329150
Removed
Post#3 05 Nov 2007 21:28    

Re: Jak podłączyć antenę?(??????)


Witaj
Za mało danych. Jakie urządzenie ?, dlaczego zmieniasz antenę ?, jaka częstotliwość? To na dobry początek. Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
richardtraker1994
Level 13
Location: 499 km DK7
Joined: 27 Oct 2007
Posts: 110
richardtraker1994
Level 13
Post#4 06 Nov 2007 14:15  Topic author   

Re: Jak podłączyć antenę?(??????)


Jest to skaner Bicon. Zmieniam antenę bo teleskopowa nie daje prawie żadnych efektów!! Mam dwie anteny jedną na 137MHz, a drugą na pasmo 2m.

Helpful post? + 0
Back to top
richardtraker1994
Level 13
Location: 499 km DK7
Joined: 27 Oct 2007
Posts: 110
richardtraker1994
Level 13
Post#5 14 Nov 2007 17:24  Topic author   

Re: Jak podłączyć antenę?


Bicon to jest to samo co AIR CONTROL M6. Niech ktoś pomoże...:|

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Sumar
Level 15
Joined: 02 Jun 2004
Posts: 177
Helped: 6
Sumar
Level 15
Post#6 14 Nov 2007 18:13    

Re: Jak podłączyć antenę?


Być może do tej teleskopowej jest jakaś cewka w środku. Mimo wszystko po tej zabawce nie można spodziewać się zbyt wiele.

Helpful post? + 0
Back to top
Paweł Sq6dxp
Level 16
Location: Opole
Joined: 31 Oct 2004
Posts: 221
Helped: 12
Post rating: 3
Paweł Sq6dxp
Level 16
Post#7 15 Nov 2007 22:32    

Re: Jak podłączyć antenę?


Witaj,może podaj wiecej szczegółów,antena teleskopowa montowana na stałę czy na jakimś gniazdku co robisz z ekranem kabla,czy podłączasz go?jaka to antena itp

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Sumar
Level 15
Joined: 02 Jun 2004
Posts: 177
Helped: 6
Sumar
Level 15
Post#8 16 Nov 2007 07:47    

Re: Jak podłączyć antenę?


Wygląda na zwykły "skaner" analogowy ze skalą, antena teleskopowa na stałe, obudowa cała plastikowa.

Helpful post? + 0
Back to top
richardtraker1994
Level 13
Location: 499 km DK7
Joined: 27 Oct 2007
Posts: 110
richardtraker1994
Level 13
Post#9 16 Nov 2007 17:04  Topic author   

Re: Jak podłączyć antenę?


Quote:
Wygląda na zwykły "skaner" analogowy ze skalą, antena teleskopowa na stałe, obudowa cała plastikowa.


Dokładnie tak jak kolega napisał, właśnie nie wiem co z tym ekranem kabla zrobić:|

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kondensator
Level 36
Joined: 04 Dec 2006
Posts: 2708
Helped: 285
Post rating: 45
kondensator
Level 36
Post#10 16 Nov 2007 17:35    

Re: Jak podłączyć antenę?


richardtraker1994 wrote:
Dokładnie tak jak kolega napisał, właśnie nie wiem co z tym ekranem kabla zrobić:|
Otwórz obudowę, rozrysuj z płytki fragment schematu od strony anteny.
To pewnie wiele Ci wyjaśni. Ewentualnie wstaw foto.
Używaj anten zewnętrznych tylko zwartych dla DC na uziemionym maszcie.
Mogę być potrzebne filtry pasmowe na dane pasmo, zaporowe na za silne
lokalne sygnały np. radiofonii - bez tego może być słychać "wszystko na raz"
i sygnały których w rzeczywistości tam nie ma - przesterowanie prostego
niskopoziomowego mieszacza i wejścia odbiornika nie przystosowanego
do silnych sygnałów i nie posiadającego dobrych filtrów wejściowych.
Filtry mogą pomóc często tylko częściowo w takich problemach.

Helpful post? + 0
Back to top
Sumar
Level 15
Joined: 02 Jun 2004
Posts: 177
Helped: 6
Sumar
Level 15
Post#11 16 Nov 2007 19:41    

Re: Jak podłączyć antenę?


Wszystko w porządku, ale czy taka zabawa (filtry itp) ma sens w przypadku chińskiego skanera za 50 złotych?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Jak podłączyć antenę?
Page 1 of 1

Similar topics to jak podłączyć antenę?

Nawigacja i DVD Pioneer. Jak to podłączyć? Gdzie podłączyć antenę? (3)
Jak podłączyć... antenę? (4)
Jak podłączyć antenę automatyczna ? (4)
Jak podłączyć właściwie antenę FM? (1)
Jak zrobić i podłączyć antenę do radia? (4)
Jak podłączyć 36 Telewizorów pod jedną antenę!!!!!! (7)
Jak podłączyć tuner i antenę na hotbird i astrę (2)
Jak podłączyć antenę radio w BMW E36 (1)
Jak podłączyć antenę? Radio Pioneer bez kieszeni. (6)
Dekoder N z nagrywarką - jak podłączyć antenę aby nagrywać? (6)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.086 seconds