Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Ford Focus -centralny zamek


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika ->Ford Focus -centralny zamek Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Kopi serwis
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 20 Wrz 2004
Posty: 312
Miasto: Kielce

Kopi serwis
Poziom 16
Post#1 Post autora tematu 08 Lis 2007 20:16   

Ford Focus -centralny zamek


Witam,
Auto jak w temacie, przyciski na pilocie nie działają, bateria nowa,co to może być??dioda??
Do tego od jakiegoś czasu przy zamykaniy kluczykiem różnie reagował zamek, raz zamykał wszystkie , raz nie, od strony pasażera zamykał dobrze a teraz różnie,jakby powoli ,,padał"
Prosze o sugestie.
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 08 Lis 2007 20:16   



Powrót do góry
thomas__1
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 16 Lut 2004
Posty: 541
Miasto: Zator - małopolska

thomas__1
Poziom 18
Post#2 08 Lis 2007 22:03   

Re: Ford Focus -centralny zamek


Jeżeli pilot jest na podczerwień to sprawdź aparatem cyfrowym czy dioda coś emituje.
Może pilot się rozkodował...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3473
Miasto: Kielce

Aleksander_01
Poziom 23
Post#3 08 Lis 2007 22:14   

Re: Ford Focus -centralny zamek


thomas__1 napisał:
Jeżeli pilot jest na podczerwień to sprawdź aparatem cyfrowym czy dioda coś emituje.
Może pilot się rozkodował...


Komorką też można, oczywiście z aparatem foto.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Usunięty






Usunięty
Post#4 08 Lis 2007 22:47   

Re: Ford Focus -centralny zamek


A od kiedy to focus ma pilota IR?
Tam jest radiówka.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Raczek_6
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 16 Gru 2006
Posty: 120
Miasto: Konstancin

Raczek_6
Poziom 13
Post#5 09 Lis 2007 21:31   

Re: Ford Focus -centralny zamek


U taty w Focusie padł switch w zamku w drzwiach kierowcy a później w drzwiach pasażera. Centralny wariował, otwierał i zamykał zamki po czym po kilku, kilkunastu razach było OK. Odłączyłem mase do switcha w jednych i drugich drzwiach i jest OK.

Ważne ! Po wymianie baterii trzeba czasami wkodować pilota.

A sterownik centralnego jest pod schowkiem od strony pasażera.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kangurek123
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Paź 2005
Posty: 346
Miasto: Łódź

kangurek123
Poziom 16
Post#6 10 Lis 2007 13:37   

Re: Ford Focus -centralny zamek


Witam

Co do c.zamka to problem w 95% przypadków tkwi w switchu c.zamka w drzwiach kierowcy.

Co do pilota to jeśli nie jest on uszkodzony to konieczne jest zaprogramowanie . Procedury są podane na forum "alarmy" lub mozesz je znaleźć na forum użytkowników forda

pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
SaYruS1
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 27 Paź 2005
Posty: 813
Miasto: Iława

SaYruS1
Poziom 20
Post#7 21 Maj 2008 10:02   

Re: Ford Focus -centralny zamek


Witam

Ja mam taki problem że centralny zamek wogóle przestał działać ani pikot w kluczyku nie działa ani jak się przekręci w drzwiach, nawet bagażnika nie można otworzyć od środka, bezpieczniki sprawdzałem, kumpel mi doradzał żeby odłączyć akumulator to wtedy się zresetuje ale jeszcze tego nie robiłem. Co robić? Może ktoś wie gdzie znajduje się puszka od centralnego zamka co tym wszystkim steruje?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 21 Maj 2008 10:02   



Powrót do góry
kangurek123
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Paź 2005
Posty: 346
Miasto: Łódź

kangurek123
Poziom 16
Post#8 21 Maj 2008 10:54   

Re: Ford Focus -centralny zamek


Witam

Coś mi się wydaje ,że źle sprawdzałeś te bezpieczniki bo od centralnego jest poza można powiedzieć główną puszką tylko nad nią . jest widoczny jak puszkę opuścisz .

pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cwirek25
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 15 Kwi 2006
Posty: 3
Miasto: Wrocław

cwirek25
Poziom 2
Post#9 25 Maj 2008 20:51   

Re: Ford Focus -centralny zamek


Witam, pozwolicie ze sie podlacze. ford focus modul komfortu dokladnie taki jak na fotce, mam sterowanie w aucie z pilota dolaczoneg do kluczyka a chcialbym miec w kluczu jak jest w oryginale. Czy moglbym wykozystac do tego celu ten modol? Moze ktos wie jak czytac symbole na module co oznaczaja i jaki dokladnie model kluczyka pasuje do tego modulu?

Ford Focus -centralny zamek
Ford Focus -centralny zamek

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
wolly1987
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 01 Lis 2009
Posty: 5

wolly1987
Poziom 3
Post#10 01 Lis 2009 15:52   

Re: Ford Focus -centralny zamek


Mam tylko pytanie za co odpowiedzialny jest switch w CZ i jak i gdzie go zlokalizowac aby odłaczyc. Pytam bo mi tez Centralny gdy zamykam to otwiera zaraz wszystkie drzwi??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
wloc
Spec od samochodów
Spec od samochodów


Dołączył: 24 Paź 2003
Posty: 2379
Miasto: Włocławek

wloc
Spec od samochodów
Post#11 01 Lis 2009 17:24   

Re: Ford Focus -centralny zamek


Mikrowyłącznik w siłowniku zamka trzeba wszystko rozebrać i wyjąć siłownik na zewnątrz

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
wolly1987
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 01 Lis 2009
Posty: 5

wolly1987
Poziom 3
Post#12 05 Lis 2009 15:26   

Re: Ford Focus -centralny zamek


Czyli zamek trzeba rozłożyc na czesci?? Myslałem ze wystarczy przeciąć którys kabelek bo kolega na górze pisał ze odłaczył mase od switcha.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
krisi3
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 518

krisi3
Poziom 18
Post#13 05 Lis 2009 16:11   

Re: Ford Focus -centralny zamek


Kolega kangurek123 morze mieć rację miałem podobny problem ,w serwisie powiedział elektryk że moduł siedzi ale nie dałem za wygraną znalazłem właśnie te bezpieczniki i teraz jest ok.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
lisekx
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 125

lisekx
Poziom 13
Post#14 29 Mar 2010 16:44   

Re: Ford Focus -centralny zamek


Dzisiaj mi także pilot odmówił posłuszeństwa, rano działał normalnie, a teraz nagle przestał. Bateria nowa, wymieniona tydzień temu, wiec raczej się nie rozkodował. Centralny działa normalnie otwierając kluczykiem. Ponowne zaprogramować się nie da, gdyż słychać tylko dźwięk po przekręceniu stacyjki, ale pilot już nie odpowiada. Gdzie szukać przyczyny najpierw ? Czy to może być wina spalonego bezpiecznika, jeśli tak to który to jest ?

P.S. Po rozebraniu pilota i wciśnięciu któregoś z przycisków dioda powinna się zaświecić ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
przemek17_17
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 06 Gru 2010
Posty: 1

przemek17_17
Poziom 1
Post#15 06 Gru 2010 21:07   

Re: Ford Focus -centralny zamek


To gdzie jest ten bezbiecznik od centalnego zamka???

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
klucznikAK
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 28 Mar 2007
Posty: 31
Miasto: POZNAN

klucznikAK
Poziom 8
Post#16 06 Gru 2010 22:33   

Re: Ford Focus -centralny zamek


»bezpiecznik od centralnego zamka znajduje sie za puszka bezpiecznikow musisz ja odkrecic,i na tylach jej znajduje sie jeden bezpiecznik 15A,

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Runo
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 23 Mar 2008
Posty: 29
Miasto: Wałbrzych

Runo
Poziom 8
Post#17 23 Gru 2010 23:30   

Re: Ford Focus -centralny zamek


Witam, a ja mam taki problem od jakiegoś czasu mój centralny lekko wariował, tzn np po 5 minutach jazdy jakby jeszcze raz otwierał otwarty samochód. (nigdy nie otworzył zamkniętego ot tak). I teraz od kilku dni przestał działać centralny z pilota i z kluczyka, jeszcze ostatnio zadziałał bagażnik z pilota ale już przestął, dodam jeszcze że jak chcę zamknąć auto od środka (to dopuki jeszcze działał centralny) mogłem zamknąć auto tylko od strony pasażera, ale ostatnimi czasy też nie zawsze to działało.

Focus to rocznik 99 kombi, jakiś rok temu podmieniono mi w warsztacie jakiś moduł odpowiedzialny za otwieranie szyb z kluczyka (miałem i otwieranie i domykanie ) teraz po podpięciu pod komputer wykrywa tylko domykanie.


Nie chcę jechać do elektryka bo wymieni mi bezpiecznik a powie że rozebrał 3/4 auta.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Andiv
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 04 Sty 2006
Posty: 2195
Miasto: Lubaczów

Andiv
Poziom 22
Post#18 24 Gru 2010 09:43   

Re: Ford Focus -centralny zamek


Runo napisał:

Nie chcę jechać do elektryka bo wymieni mi bezpiecznik a powie że rozebrał 3/4 auta.


Jak sam jesteś tępy i nie potrafisz znaleźć tego bezpiecznika to co ja ci na to poradze. Pakujesz się na forum elektryków i takie teksty ? Już masz napomagane, zapewniam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Pawel wawa
Admin grupy Samochody
Admin grupy Samochody


Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 13606
Miasto: Warszawa

Pawel wawa
Admin grupy Samochody
Post#19 24 Gru 2010 09:49   

Re: Ford Focus -centralny zamek


To sobie sam napraw, widząc Twoje nastawienie i zerową wiedzę.
Elektryk, który po tobie będzie auto naprawiał zapewne UCZCIWIE skasuje za swoją pracę.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Runo
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 23 Mar 2008
Posty: 29
Miasto: Wałbrzych

Runo
Poziom 8
Post#20 24 Gru 2010 21:42   

Re: Ford Focus -centralny zamek


czy wy się nie zapominacie ? tekst w stylu "jesteś tępy" możesz mówić do swojej żony lub dzieci,


otóż dzisiaj po przejechaniu ok 50km centralny zadziałał ( otworzył auto podczas jazdy) Więc bardzo dziwnie musiałby być przepalony bezpiecznik. Może inaczej, powiedzcie mi jaki przepalony bezpiecznik działa po jakimś czasie potem nie działa znowu, albo jaki tępy bezpiecznik raz zamyka wszystkie drzwi a raz tylko jedne.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Pawel wawa
Admin grupy Samochody
Admin grupy Samochody


Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 13606
Miasto: Warszawa

Pawel wawa
Admin grupy Samochody
Post#21 25 Gru 2010 00:49   

Re: Ford Focus -centralny zamek


A kto zaczął pisać o bezpieczniku? Zacytować? I miarkuj troszkę jeśli zwracasz się do bardziej doświadczonych użytkowników.

Dodano po 3 [minuty]:

Cytat z Twojego raportu :"Czuję się obrażony, obelgi w stylu jesteś tępy ?"
My też jako elektrycy czujemy się obrażeni stwierdzeniem:
"Nie chcę jechać do elektryka bo wymieni mi bezpiecznik a powie że rozebrał 3/4 auta."

Zastanów się na przyszłość co piszesz.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Runo
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 23 Mar 2008
Posty: 29
Miasto: Wałbrzych

Runo
Poziom 8
Post#22 25 Gru 2010 12:28   

Re: Ford Focus -centralny zamek


nie powiedziałem że jesteście tępi !! Jeżeli jestes elektrykiem i tak nie robisz to chwała Ci za to. różne sytuacje miałem, dlatego wolę zapytać bo jak widać mój problem z bezpiecznikami jest dość dziwny, skoro raz on działa a raz nie działa.

Nie wiem natomiast dlaczego taka niechęć do nowego użytkownika, w tym temacie 6 użytkowników zapytało o problem z zamkiem i umiejscowienie sterownika kilku o bezpiecznik, i jakoś oni nie spotkali się z określeniem jesteś tępy. po prawej stronie również mam listę z podobnymi tematami gdzie jest 10 tematów na temat Centralnego Zamka w focusie, tam też nikt nie usłyszał że jest tępy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
andiRT
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 207
Miasto: nad potockiem

andiRT
Poziom 15
Post#23 25 Gru 2010 20:18   

Re: Ford Focus -centralny zamek


wloc napisał:
Mikrowyłącznik w siłowniku zamka trzeba wszystko rozebrać i wyjąć siłownik na zewnątrz
>Tak jak pisał kolega powtórz to z dwoma przednimi drzwiami.Powinno Ci to wystarczyć za podpowiedz.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
krisi3
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 518

krisi3
Poziom 18
Post#24 26 Gru 2010 21:07   

Re: Ford Focus -centralny zamek


A dla czego kolega Pawel wawa wykasował mój post z pozdrowieniami?Przecież nikomu nie uchybiłem. Wiem!!! takie prawo moderatora,ale tak śledząc temat to sam do niego nic nie wniosłeś więc powinieneś się wstydzić swojej postawy jako człowiek o tak dużym doświadczeniu w tym temacie powinieneś zabłysnąć wiedzą a nie wykorzystywać przywileje moderatora.SZACUN.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Runo
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 23 Mar 2008
Posty: 29
Miasto: Wałbrzych

Runo
Poziom 8
Post#25 27 Gru 2010 19:39   

Re: Ford Focus -centralny zamek


Ty jesteś z Warszawy, i może tam robicie dobrze, byłem u elektryka w Nysie, autem kolegi ( Fiat Brava) bo się dławił i nie miał mocy, 15 minut szukał elektryk jak podpiąć komputer, potem stwierdził że to chyba sonda lambda, po 10 minutach zaproponowałem (JA) odpięcie sondy, auto zaczęło reagować, elektryk poprosił 50zł.

Więc uwierz że nie chciałem urazić dobrych Elektryków ale mam możliwość podjechania jedynie do tego. Czego wolałbym uniknąć.

Czy istnieje możliwość że np opuściłem szybę naleciało w drzwi śniegu i to powoduje teraz problemy ?

Jak znajdę tylko czas to porozbieram tapicerki

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Eltragon
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1
Miasto: Legionowo

Eltragon
Poziom 1
Post#26 28 Gru 2010 09:27   

Re: Ford Focus -centralny zamek


Panowie! Potrzebuję pomocy dot. centralnego zamka w Ford Focus kombi 1.8 TDDi, bez zamykania z pilota, tylko z kluczyka. Jak otwieram po mroźnej nocy drzwi od strony kierowcy za pomocą kluczyka, to nie słychać działania silniczka (nieraz słychać, zwłaszcza jak cieplej i wtedy otwierają nie normalnie wszystkie drzwi z centralnego) , W sobotę200.12.2010 nie mogłem zdjąć centralnego zamka i dałem sobie spokój-byłem w garażu u mechanika, wiec nie u siebie, nie chciałem więcej juz płacić, bo był słaby ten gość w tych sprawach. A sam lubię dłubać, czasem działam sobie, nie mam 2 lewych rak, a jak pracę zakończą sie powodzeniem, to jaka radość wtedy z pracy). Jak nie jest duży mróz to zamyka sie (centralny od strony kierowcy) jak i wszystkie pozostałe zamki, jak jest mróz, ledwo odtworzę jedynie drzwi kierowcy, prawie chce się ukręcić kluczyk (ostatnio nie zamykam wogóle samochodu, bo potem są problemy z jego otworzeniem) pozostałe nie otwierają sie, jedynie od środka, jak sie pociągnie za dźwignie Lock. Dziś chciałem, wyjąć zamek, spróbować go nasmarować. Zdjąłem tapicerkę, osłonę zamka (bębenka) i dalej słabo!!, bo przeszkadza mi ten drut, co łączy bębenek z zamkiem. Nie wiedziałem, jak to odpiąć. Na zamek popsikałem WD, złożyłem, ale troszkę ciężko chodzi zamykanie z kluczyka (Nie z pilota). Wczoraj (27.12.2010) sam na spokojnie wyjąłem ten zamek. Podłączenia elektryczne są ok, kostka zasilająca nie zaśniedziała, napsikałem WD-40 do zamka przez otworki oraz takiego smaru w spreju (temperatura pracy od – 30oC do 300oC). Działoło lepiej, wszystko chodziło lekko. Dziś rano po mroźnej nocy (parkuje niestety pod chmurką) znowu dupa. Ledwo odtworzyłem drzwi kierowcy, centralny nie otworzył pozostałych . Proszę o pomoc jak to naprawić, bez drogiego serwisu i w miarę pewną diagnozę. Pozdrawiam. Zbigniew

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Pawel wawa
Admin grupy Samochody
Admin grupy Samochody


Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 13606
Miasto: Warszawa

Pawel wawa
Admin grupy Samochody
Post#27 28 Gru 2010 09:40   

Re: Ford Focus -centralny zamek


Moim zdaniem, problem jest czysto mechaniczny, zamki należało by dokładnie umyć z resztek smarów i mazideł, którymi zostały poczęstowane, a później nasmarować właściwym smarem do tego celu. Zamek musi "chodzić" lekko. W przeciwnym razie siłowniki albo szybko się zniszczą albo w ogóle nie zadziałają.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Marekzenio
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 25 Wrz 2003
Posty: 489

Marekzenio
Poziom 18
Post#28 07 Sty 2011 12:40   

Re: Ford Focus -centralny zamek


Witam.
Kolego Eltragon
Zainteresuj się czerwonymi gumkami w zamku, szczególnie tym od kierowcy.
Materiał z jakiego wykonana jest ta gumka pod wpływem mrozu traci swoje właściwości i przez to nie działa ci zamek.
Mam to samo.
Kod:
http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=32548&highlight=czerwona+gumka

Niestety aby poprawnie wyświetlić zawartość posta musowo się zalogować.

A co do autora tematu
Spotkałem się z taką usterką jak opisujesz w fordzie mondeo.
Pomaga ponowne zaprogramowanie pilota.
Może wykop bo post jest z 2007 , ale może komuś się jeszcze przyda


Kod:
Dla leniwych:

Kodowanie pilota do centralnego:

1. Wkładamy klucz z pilotem do zakodowania do stacyjki.
2. Przekręcamy do 4 razy z pozycji 0 do II i z powrotem.
3. Po usłyszeniu sygnału (PIK) wciskamy dowolny przycisk pilota na kluczyku w stacyjce).
4. Ponowne (PIK) kluczyk zaprogramowany.


Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 07 Sty 2011 12:40   



Powrót do góry
buli1
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Lip 2005
Posty: 523
Miasto: Kochanowice

buli1
Poziom 18
Post#29 11 Sty 2011 15:09   

Re: Ford Focus -centralny zamek


Po jakim czasie ma być ponowne PIK.. bo u mnie nic. a dioda nie chce ciągle mruga a powinna świecić.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 11 Sty 2011 15:09   



Powrót do góry
Marekzenio
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 25 Wrz 2003
Posty: 489

Marekzenio
Poziom 18
Post#30 11 Sty 2011 18:08   

Re: Ford Focus -centralny zamek


Wystarczy wpisać w google, dawno to robiłem i to koledze więc nie pamiętam.
Być może zależne to jest od rocznika auta.

Kod:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=3412
http://www.mondeoklubpolska.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=164
http://www.mondeoklubpolska.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=51128


Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 11 Sty 2011 18:08   



Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Ford Focus -centralny zamek 123  Następny
Strona 1 z 3
Podobne tematy
Ford Focus zamek centralny (3)
centralny zamek ford focus (2)
Ford Focus centralny zamek (2)
Ford Focus - centralny zamek (5)
Centralny zamek Ford Focus (7)
Ford Focus - Centralny zamek (8)
ford focus centralny zamek (2)
Ford Focus 1,4 centralny zamek (1)
Ford Focus MK II 2.0 tdci - Centralny zamek (11)
Ford focus 2008 zamek centralny (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.062 seconds

elektroda.pl temat RSS