FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Czy warto zmienic Athlona na Semprona?

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Czy warto zmienic Athlona na Semprona?
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#31 13 Nov 2007 23:18   

Re: Czy warto zmienic Athlona na Semprona?

I co z tym zakładem ? :D
Back to top

pawel87p
Poziom 12
Poziom 12

Post#32 Post from the author of the topic 14 Nov 2007 01:25   

100% ze to nie zasilacz... nowy niedawno wymieniany
Back to top

Stingerek
Poziom 21
Poziom 21

Post#33 14 Nov 2007 15:42   

To ze jest nowy nie znaczy ze jest dobry.
Back to top

Altus_140
Poziom 18
Poziom 18

Post#34 14 Nov 2007 16:07   

Witam

popieram tutaj sie bardziej liczy jaka ma moc a nie czy jest nowy
Back to top

Stingerek
Poziom 21
Poziom 21

Post#35 14 Nov 2007 16:40   

Najbardziej to sie liczy nie to co ma napisane na nalepce tylko to czy jest markowy , czy ejst przystosowany do zasilania tego komputera i czy ma odpowiednia moc. Ta prawdziwą.
Back to top

Altus_140
Poziom 18
Poziom 18

Post#36 14 Nov 2007 18:39   

A ja mówie o magicznej mocy ??

Pozdrawiam
Back to top

Stingerek
Poziom 21
Poziom 21

Post#37 14 Nov 2007 18:43   

No wiekszosc producentow na nalepce podaje moc P.M.P.O. :) Czyli Potencjalna Moc Przed Odlotem :)
Dlatego chcialem "doprecyzować" :)
Wiekszosc producentow podaje wlasnie "moc magiczną" :) Zasialcz ważacy 25 deko , i mocy 500W za 35zł :)
Szok cenowy na allegro ;)
Back to top

pawel87p
Poziom 12
Poziom 12

Post#38 Post from the author of the topic 14 Nov 2007 19:13   

to nie zasilacz to po zmianie procesora jak zalozylem nowy to sie tak zaczelo zalozylem stary i chodzi ok na nowym tylko sie tak dzieje. w biosie tez zmienialem to wina procka na 100% tylko dlaczego moze sie tak dziac?
Back to top

Altus_140
Poziom 18
Poziom 18

Post#39 14 Nov 2007 19:22   

Są dwie opcje :

Złe ustawienia w biosie (np. za wysokie napiecie)

Ukruszony lub przegrzany procesor.

pozdro
Back to top

Stingerek
Poziom 21
Poziom 21

Post#40 14 Nov 2007 19:34   

Ukruszony, pregrzany procesor, za slabe / zle zalozone chlodzenie, za niskie napiecie, zle ustawienia pamieci (np dzielnik wyzszy niz 1:1 przy nieodpowiednihch timingach.

Jedyne co mozna sprawdzic to procesor na innym komputerze jesli bedzie swirowal to procek jest uszkodzony.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Nov 2007 19:34   

Back to top

Altus_140
Poziom 18
Poziom 18

Post#41 14 Nov 2007 20:19   

Sprawdz proca gdzie indziej i przywroc bios do początkowych ustawien poprzez wyjecie baterii z płyty na kilkanascie sekund lub przełożeniem zworki clr cmos z 1.2 na 2.3
Back to top

pawel87p
Poziom 12
Poziom 12

Post#42 Post from the author of the topic 15 Nov 2007 00:47   

w biosie bylo wszystko ustawione dobrze na 100%... dzis sie przyjzalem i zauwazylem ze jedna z nozek od procka jest lekko zgieta w polowie wysokosci procek pasuje bez problemu do gniazda na plycie glownej ale jest lekko przegieta ta jedna nozka to moze byc od tego?

Dodano po 2 [minuty]:

przy napieciu nie bylo grzebane jest tak jak kupilem kompa, procek nie podkrecany chlodzenie tez jest ok.
Back to top

Altus_140
Poziom 18
Poziom 18

Post#43 15 Nov 2007 17:52   

Na pewno nie jest to wina nóżki . Skoro sie trzyma to jest dobrze.Rdzen nie jest ukruszony ?
Back to top

pawel87p
Poziom 12
Poziom 12

Post#44 Post from the author of the topic 17 Nov 2007 00:38   

rdzen nie jest ukruszony. no dobrze ale skoro jest krzywa to moze sie nie styka z plyta glowna no bo co to moze byc innego?
Back to top

weryfany
Poziom 17
Poziom 17

Post#45 17 Nov 2007 14:47   

Ja kupiłem Athlona 2700 i nie mogłem go nawet o 100 podkręcić. Jak mi padł okazało sie że był przegrzany i po wymontowaniu z ok 50 cm można było zauważyć to przebarwienie. Te allegro... .

No ciekawe z tą wydajnością bo ja zmieniłem procka z Athlon 2000XP+ na Athlon 2700XP+ dla karty TV aby zgrywać pełne rozdzielczości i dało rade nawet w tle można było jeszcze coś robić. Potem zakupiłem ATHLONA 2500 (512kb) no i kręci spokojnie do 3000 dalej nie próbowałem. I kompresowanie rar-em bardzo zauważalne szybciej = lepiej . A Sempron nawet o 400 nie da sie podkręcić. Z resztą zależy kto do czego wykorzystuje komputer. :D Nawet cena mówi sama za siebie !!!.
Back to top

Stingerek
Poziom 21
Poziom 21

Post#46 17 Nov 2007 14:53   

Quote:

Stingerek - AMD od czasów Thoroughbredów montuje zabezpieczenia termiczne w procesorach - Athlony Thunderbird i chyba Palomino ich nie miały - nie powinno nic się stać

No to nie wiesz co mowisz.
W procesorach montowana jest Dioda termiczna, a nie zabezpieczenie (jej wyjscia to nóżki U7 i S7 ) służaca do monitorowania temperatury rdzenia.
Natomiast sygnały z tej diody sa przekazywane do plyty glownej i to ona decyduje kiedy odciac od procesora zasilanie. W procesorach nigdy nie ma i nie bylo zabezpieczen zadnego rodzaju przed upaleniem. Wszystko jest na plytach glownych.

I jak zyje na tym swiecie troche czasu nie spotkalem sie jeszcze z procesorem AM serii K7 ktory przeżyłby uruchomienie bez radiatora.

Quote:

A Sempron nawet o 400 nie da sie podkręcić. Z resztą zależy kto do czego wykorzystuje komputer

Moj 2400+ (jeden i drugi bo mam dwa) obydwa startuja na 2000Mhz czyli 200x10 czyli Sempron 2800+
Wiecej mi nie trzeba, chociaż obydwa lataja powyżej 2200Mhz to jednak bardziej zalezy mi na ciszy niz na wydajnosci.
Back to top

pawel87p
Poziom 12
Poziom 12

Post#47 Post from the author of the topic 18 Nov 2007 16:16   

sempron 2400 spokojnie ozna podkrecic na 2800 bo wujek sobie tak podkrecil ... :)
Back to top

Altus_140
Poziom 18
Poziom 18

Post#48 18 Nov 2007 16:29   

O procesorach nie mówi się ogólnie że można podkręcić. Jeden sempron podkręci się o 500Mhz a inny o 50Mhz To o ile procesor się podkręci zależy od wielu czynników...
Back to top

dejfit
Poziom 16
Poziom 16

Post#49 19 Nov 2007 15:59   

Ponieważ wypowiedzi jednego z uzytkowników, który zdaje się stara się grać pierwsze skrzypce, a w mojej ocenie nie potrafi poprawnie trzymać smyczka są oczywistym nieporozumeniem winny jestem sprostowanie.

W kontekście zapytania kolegi pawel87p o celowości zamiany Athlona XP(jak się okazało opartego o rdzen thoroughbred) na Semprona padają takie oto stwierdzenia:
Quote:

Ogólnie to główną różnicą miedzy sempronem a athlonem jest to że sempron ma większa liczbe potoków zmiennoprzecinkowych.

oraz
Quote:

W sempronach rdzen thoroughbread zostal lekko zmodyfikowany wiec Platon sie myli...

Stwierdzenia nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości.Rdzenia o kodowej nazwie "Thoroughbred-B" nie poddano żadnym modyfikacjom! Wraz z pojawieniem się procesora Athlon64 firma AMD postanowiła pozbawić architekturę AthlonXP nazwy Athlon celem wprowadzenia go na rynek procesorów budżetowych. Athlon zgodnie ze strategią firmy miał/ma/ i będzie symbolizował modele najbardziej wydajne.Wprowadzenie A64 wykluczało możliwość pozostania AXP na rynku procesorów wysokowydajnych.Tak w skrócie wygląda geneza marki Sempron.
Premiera pierwszych Sempronów miała miejsce po tym jak firma AMD zmieniła obudowę swoich procesorów.W porównianiu do wcześniejszych obudów OPGA laminat jest twardszy z wyraźnie widocznymi ścieżkami.Rzecz dotyczy nie tylko Sempronów ale również ostatnich serii athlonów xp "barton".Tak wygląda fizyczna różnica w stosunku do nazwijmy je umownie "pierwszymi" athlonów xp.

Co więcej ten sam użytkownik(prawdopodobnie nieświadomie w wyniku niedostatecznej wiedzy nt platformy amd) sugeruje, że

Quote:

rado_
Jeśli chcesz odczuć różnice polecam wymiane tego athlona na Athlona Xp Barton
Barton ma wiecej pamieci podrecznej bo az 512kb
Polecam wymiane na Bartona 2500+ prawie każdy "okaz" pracuje stabilnie jako athlon xp 3200+

Otóż przeciętny użytkownik nie odczuje żadnej róznicy!Opinia ta zgadzam się może szokować, dlatego proponuję zapoznać się z poniższym artykułem, w szczególnośći metodologią testów, tabelami zbiorczymi oraz podsumowaniem :
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=12

Zainteresowanych proszę również o przeczytanie artykułu:
http://pclab.pl/art3056.html
oraz spojrzenie trzeźwo na wyniki, a po lekturze tekstu odpowiedzenie sobie na pytanie czy autor artykułu miał prawo w podsumowaniu pisać wyraźnej wyższości bartona nad tbredem? Czy może raczej zbyt emocjonalnie podszedł do tematu?
Pamiętajmy przy tym, że porównujemy 2 rdzenie przy tym samym taktowaniu(tym samym FSB i mnożniku) i szukamy wyższości jednego nad drugim.

Jakkolwiek prawie każdy barton 2500+ pracuje stabilnie na 3200+(11*200mhz) tak prawie każdy tbred 1700+ będzie pracował z podobnymi parametrami.Minimalna przewaga(więcej egzemplarzy da się "wyżyłować") będzie niewątpliwie po stronie bartona.Argument o jego wyższości przy byłych/obecnych cenach tych procesorów traci jednak na znaczeniu.

Problem diody termicznej.Krótko-chciałbym tylko aby mit o płonących athlonach xp nie był poruszany w kontekście procesorów amd 0,13 mikrona.Proszę czytać:
(w szczególności użytkownik Altus_140, który potrafi naubliżać człowiekowi via mail nie mając ku temu żadnych podstaw!)
http://www.tomshardware.pl/column/20011029/

Nadmieniam, że na markowych płytach zabezpieczenie termiczne działa(chipset kt400 i nowsze). Tu jest wzmianka o rozwiązaniu stosowanym przez Asus'a (C.O.P)
http://www.tomshardware.pl/cpu/20020821/athlonxp-05.html

Powstrzymuję się od komentarza w sprawie wypowiedzi, że "za wysokie napięcie rdzenia", może być zdaniem użytkownika Altus_140 przyczyną piszczenia głośnika systemowego w komputerze Pawła.
Jednocześnie zdaniem Altus'a "na pewno nie jest to wina(krzywej) nóżki".

Porada o wyjęciu baterii celem skasowania CMOS nie powinna ujrzeć światła dziennego z tego chociażby względu, że bez wyłączenia wtyczki sieciowej i kilkukrotnego naciśnięcia przycisku power w obudowie komputera takie praktyki mogą (nie muszą) skończyć się uszkodzeniem płyty głównej.Tym bardziej, że do tego celu służy zworka, a w nowych płytach przycisk.

Odpowiadając natomiast na pytanie zadane w temacie należy rozróżnić 3 sytuacje
1)posiadam palomino - odpowiedź brzmi tak
2)posiadam tbredaA - z reguły tak

3)posiadam tbredaB - to zależy :) Stingerek opisał w czym rzecz.( należy wziąć pod uwagę koszty, taktowanie i ew. overclocking)

EOT
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Czy warto zmienic Athlona na Semprona?
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Aida32 pokazuje, że mam Athlona XP 1700+, a mam Semprona 2200. (25)
Bios czyta Semprona 2600+ jako Athlona 1100 MHz (2)
Zmiana z Semprona 2200+ na Athlona 1700+ lub 2000 XP-M (9)
Jak przerobic semprona 2200 na athlona xp mobile??? (13)
czy zmienic Durona 1800 na Athlona 2400XP (2)
Mam Semprona 3000+i chcialbym zmienic procesor na Athlona 64 (10)
zmienic Athlona na semprona??porada potrzebna (38)
Wymiana athlona xp2200 na sepron 2800 - warto? (7)
Po zmianie proca z Athlona 1.2 na Athlona 1.8+ zawiesza się (9)
AbitNF7S2 pod Semprona czy cos innego..? (6)

Page generation time: 0.412 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed