| Author |
Damnian Poziom 22

|
13 Nov 2007 23:18 Re: Czy warto zmienic Athlona na Semprona? |
|
|
|
I co z tym zakładem ? :D
|
|
| Back to top |
|
 |
pawel87p Poziom 12

|
14 Nov 2007 01:25 Re: Czy warto zmienic Athlona na Semprona? |
|
|
|
100% ze to nie zasilacz... nowy niedawno wymieniany
|
|
| Back to top |
|
 |
Stingerek Poziom 21

|
14 Nov 2007 15:42 Re: Czy warto zmienic Athlona na Semprona? |
|
|
|
To ze jest nowy nie znaczy ze jest dobry.
|
|
| Back to top |
|
 |
Altus_140 Poziom 18

|
14 Nov 2007 16:07 Re: Czy warto zmienic Athlona na Semprona? |
|
|
|
Witam
popieram tutaj sie bardziej liczy jaka ma moc a nie czy jest nowy
|
|
| Back to top |
|
 |
Stingerek Poziom 21

|
14 Nov 2007 16:40 Re: Czy warto zmienic Athlona na Semprona? |
|
|
|
Najbardziej to sie liczy nie to co ma napisane na nalepce tylko to czy jest markowy , czy ejst przystosowany do zasilania tego komputera i czy ma odpowiednia moc. Ta prawdziwą.
|
|
| Back to top |
|
 |
Altus_140 Poziom 18

|
14 Nov 2007 18:39 Re: Czy warto zmienic Athlona na Semprona? |
|
|
|
A ja mówie o magicznej mocy ??
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Stingerek Poziom 21

|
14 Nov 2007 18:43 Re: Czy warto zmienic Athlona na Semprona? |
|
|
|
No wiekszosc producentow na nalepce podaje moc P.M.P.O. :) Czyli Potencjalna Moc Przed Odlotem :)
Dlatego chcialem "doprecyzować" :)
Wiekszosc producentow podaje wlasnie "moc magiczną" :) Zasialcz ważacy 25 deko , i mocy 500W za 35zł :)
Szok cenowy na allegro ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
pawel87p Poziom 12

|
14 Nov 2007 19:13 Re: Czy warto zmienic Athlona na Semprona? |
|
|
|
to nie zasilacz to po zmianie procesora jak zalozylem nowy to sie tak zaczelo zalozylem stary i chodzi ok na nowym tylko sie tak dzieje. w biosie tez zmienialem to wina procka na 100% tylko dlaczego moze sie tak dziac?
|
|
| Back to top |
|
 |
Altus_140 Poziom 18

|
14 Nov 2007 19:22 Re: Czy warto zmienic Athlona na Semprona? |
|
|
|
Są dwie opcje :
Złe ustawienia w biosie (np. za wysokie napiecie)
Ukruszony lub przegrzany procesor.
pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
Stingerek Poziom 21

|
14 Nov 2007 19:34 Re: Czy warto zmienic Athlona na Semprona? |
|
|
|
Ukruszony, pregrzany procesor, za slabe / zle zalozone chlodzenie, za niskie napiecie, zle ustawienia pamieci (np dzielnik wyzszy niz 1:1 przy nieodpowiednihch timingach.
Jedyne co mozna sprawdzic to procesor na innym komputerze jesli bedzie swirowal to procek jest uszkodzony.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Nov 2007 19:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Altus_140 Poziom 18

|
14 Nov 2007 20:19 Re: Czy warto zmienic Athlona na Semprona? |
|
|
|
Sprawdz proca gdzie indziej i przywroc bios do początkowych ustawien poprzez wyjecie baterii z płyty na kilkanascie sekund lub przełożeniem zworki clr cmos z 1.2 na 2.3
|
|
| Back to top |
|
 |
pawel87p Poziom 12

|
15 Nov 2007 00:47 Re: Czy warto zmienic Athlona na Semprona? |
|
|
|
w biosie bylo wszystko ustawione dobrze na 100%... dzis sie przyjzalem i zauwazylem ze jedna z nozek od procka jest lekko zgieta w polowie wysokosci procek pasuje bez problemu do gniazda na plycie glownej ale jest lekko przegieta ta jedna nozka to moze byc od tego?
Dodano po 2 [minuty]:
przy napieciu nie bylo grzebane jest tak jak kupilem kompa, procek nie podkrecany chlodzenie tez jest ok.
|
|
| Back to top |
|
 |
Altus_140 Poziom 18

|
15 Nov 2007 17:52 Re: Czy warto zmienic Athlona na Semprona? |
|
|
|
Na pewno nie jest to wina nóżki . Skoro sie trzyma to jest dobrze.Rdzen nie jest ukruszony ?
|
|
| Back to top |
|
 |
pawel87p Poziom 12

|
17 Nov 2007 00:38 Re: Czy warto zmienic Athlona na Semprona? |
|
|
|
rdzen nie jest ukruszony. no dobrze ale skoro jest krzywa to moze sie nie styka z plyta glowna no bo co to moze byc innego?
|
|
| Back to top |
|
 |
weryfany Poziom 17

|
17 Nov 2007 14:47 Re: Czy warto zmienic Athlona na Semprona? |
|
|
|
Ja kupiłem Athlona 2700 i nie mogłem go nawet o 100 podkręcić. Jak mi padł okazało sie że był przegrzany i po wymontowaniu z ok 50 cm można było zauważyć to przebarwienie. Te allegro... .
No ciekawe z tą wydajnością bo ja zmieniłem procka z Athlon 2000XP+ na Athlon 2700XP+ dla karty TV aby zgrywać pełne rozdzielczości i dało rade nawet w tle można było jeszcze coś robić. Potem zakupiłem ATHLONA 2500 (512kb) no i kręci spokojnie do 3000 dalej nie próbowałem. I kompresowanie rar-em bardzo zauważalne szybciej = lepiej . A Sempron nawet o 400 nie da sie podkręcić. Z resztą zależy kto do czego wykorzystuje komputer. :D Nawet cena mówi sama za siebie !!!.
|
|
| Back to top |
|
 |
Stingerek Poziom 21

|
17 Nov 2007 14:53 Re: Czy warto zmienic Athlona na Semprona? |
|
|
|
| Quote: |
Stingerek - AMD od czasów Thoroughbredów montuje zabezpieczenia termiczne w procesorach - Athlony Thunderbird i chyba Palomino ich nie miały - nie powinno nic się stać
|
No to nie wiesz co mowisz.
W procesorach montowana jest Dioda termiczna, a nie zabezpieczenie (jej wyjscia to nóżki U7 i S7 ) służaca do monitorowania temperatury rdzenia.
Natomiast sygnały z tej diody sa przekazywane do plyty glownej i to ona decyduje kiedy odciac od procesora zasilanie. W procesorach nigdy nie ma i nie bylo zabezpieczen zadnego rodzaju przed upaleniem. Wszystko jest na plytach glownych.
I jak zyje na tym swiecie troche czasu nie spotkalem sie jeszcze z procesorem AM serii K7 ktory przeżyłby uruchomienie bez radiatora.
A Sempron nawet o 400 nie da sie podkręcić. Z resztą zależy kto do czego wykorzystuje komputer
|
Moj 2400+ (jeden i drugi bo mam dwa) obydwa startuja na 2000Mhz czyli 200x10 czyli Sempron 2800+
Wiecej mi nie trzeba, chociaż obydwa lataja powyżej 2200Mhz to jednak bardziej zalezy mi na ciszy niz na wydajnosci.
|
|
| Back to top |
|
 |
pawel87p Poziom 12

|
18 Nov 2007 16:16 Re: Czy warto zmienic Athlona na Semprona? |
|
|
|
sempron 2400 spokojnie ozna podkrecic na 2800 bo wujek sobie tak podkrecil ... :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Altus_140 Poziom 18

|
18 Nov 2007 16:29 Re: Czy warto zmienic Athlona na Semprona? |
|
|
|
O procesorach nie mówi się ogólnie że można podkręcić. Jeden sempron podkręci się o 500Mhz a inny o 50Mhz To o ile procesor się podkręci zależy od wielu czynników...
|
|
| Back to top |
|
 |
dejfit Poziom 16

|
19 Nov 2007 15:59 Re: Czy warto zmienic Athlona na Semprona? |
|
|
|
Ponieważ wypowiedzi jednego z uzytkowników, który zdaje się stara się grać pierwsze skrzypce, a w mojej ocenie nie potrafi poprawnie trzymać smyczka są oczywistym nieporozumeniem winny jestem sprostowanie.
W kontekście zapytania kolegi pawel87p o celowości zamiany Athlona XP(jak się okazało opartego o rdzen thoroughbred) na Semprona padają takie oto stwierdzenia:
Ogólnie to główną różnicą miedzy sempronem a athlonem jest to że sempron ma większa liczbe potoków zmiennoprzecinkowych.
|
oraz
W sempronach rdzen thoroughbread zostal lekko zmodyfikowany wiec Platon sie myli...
|
Stwierdzenia nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości.Rdzenia o kodowej nazwie "Thoroughbred-B" nie poddano żadnym modyfikacjom! Wraz z pojawieniem się procesora Athlon64 firma AMD postanowiła pozbawić architekturę AthlonXP nazwy Athlon celem wprowadzenia go na rynek procesorów budżetowych. Athlon zgodnie ze strategią firmy miał/ma/ i będzie symbolizował modele najbardziej wydajne.Wprowadzenie A64 wykluczało możliwość pozostania AXP na rynku procesorów wysokowydajnych.Tak w skrócie wygląda geneza marki Sempron.
Premiera pierwszych Sempronów miała miejsce po tym jak firma AMD zmieniła obudowę swoich procesorów.W porównianiu do wcześniejszych obudów OPGA laminat jest twardszy z wyraźnie widocznymi ścieżkami.Rzecz dotyczy nie tylko Sempronów ale również ostatnich serii athlonów xp "barton".Tak wygląda fizyczna różnica w stosunku do nazwijmy je umownie "pierwszymi" athlonów xp.
Co więcej ten sam użytkownik(prawdopodobnie nieświadomie w wyniku niedostatecznej wiedzy nt platformy amd) sugeruje, że
rado_
Jeśli chcesz odczuć różnice polecam wymiane tego athlona na Athlona Xp Barton
Barton ma wiecej pamieci podrecznej bo az 512kb
Polecam wymiane na Bartona 2500+ prawie każdy "okaz" pracuje stabilnie jako athlon xp 3200+
|
Otóż przeciętny użytkownik nie odczuje żadnej róznicy!Opinia ta zgadzam się może szokować, dlatego proponuję zapoznać się z poniższym artykułem, w szczególnośći metodologią testów, tabelami zbiorczymi oraz podsumowaniem :
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=12
Zainteresowanych proszę również o przeczytanie artykułu:
http://pclab.pl/art3056.html
oraz spojrzenie trzeźwo na wyniki, a po lekturze tekstu odpowiedzenie sobie na pytanie czy autor artykułu miał prawo w podsumowaniu pisać wyraźnej wyższości bartona nad tbredem? Czy może raczej zbyt emocjonalnie podszedł do tematu?
Pamiętajmy przy tym, że porównujemy 2 rdzenie przy tym samym taktowaniu(tym samym FSB i mnożniku) i szukamy wyższości jednego nad drugim.
Jakkolwiek prawie każdy barton 2500+ pracuje stabilnie na 3200+(11*200mhz) tak prawie każdy tbred 1700+ będzie pracował z podobnymi parametrami.Minimalna przewaga(więcej egzemplarzy da się "wyżyłować") będzie niewątpliwie po stronie bartona.Argument o jego wyższości przy byłych/obecnych cenach tych procesorów traci jednak na znaczeniu.
Problem diody termicznej.Krótko-chciałbym tylko aby mit o płonących athlonach xp nie był poruszany w kontekście procesorów amd 0,13 mikrona.Proszę czytać:
(w szczególności użytkownik Altus_140, który potrafi naubliżać człowiekowi via mail nie mając ku temu żadnych podstaw!)
http://www.tomshardware.pl/column/20011029/
Nadmieniam, że na markowych płytach zabezpieczenie termiczne działa(chipset kt400 i nowsze). Tu jest wzmianka o rozwiązaniu stosowanym przez Asus'a (C.O.P)
http://www.tomshardware.pl/cpu/20020821/athlonxp-05.html
Powstrzymuję się od komentarza w sprawie wypowiedzi, że "za wysokie napięcie rdzenia", może być zdaniem użytkownika Altus_140 przyczyną piszczenia głośnika systemowego w komputerze Pawła.
Jednocześnie zdaniem Altus'a "na pewno nie jest to wina(krzywej) nóżki".
Porada o wyjęciu baterii celem skasowania CMOS nie powinna ujrzeć światła dziennego z tego chociażby względu, że bez wyłączenia wtyczki sieciowej i kilkukrotnego naciśnięcia przycisku power w obudowie komputera takie praktyki mogą (nie muszą) skończyć się uszkodzeniem płyty głównej.Tym bardziej, że do tego celu służy zworka, a w nowych płytach przycisk.
Odpowiadając natomiast na pytanie zadane w temacie należy rozróżnić 3 sytuacje
1)posiadam palomino - odpowiedź brzmi tak
2)posiadam tbredaA - z reguły tak
3)posiadam tbredaB - to zależy :) Stingerek opisał w czym rzecz.( należy wziąć pod uwagę koszty, taktowanie i ew. overclocking)
EOT
|
|
| Back to top |
|
 |