| Author |
BOOM i ZONK Poziom 16

|
22 Dec 2008 22:23 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
Snikers-co fakt to racja zapędziłem si trochę :D
micubussi- 6 to raczej trochę mało i może nie starczyć na taki pokój. Nie spodkałem sie jeszcze nigdy z kolorowym obrazem robionym w ciemności, ale raczej nie możliwe.
Wesołych Świąt
|
|
| Back to top |
|
 |
phoenix_phx_ Poziom 2

|
08 Jan 2009 20:19 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
Witam !
Panowie, czy możecie podać nazwy i typy innych modeli? Ja zakupiłem kamerkę, ale filtr był na stałe złączony z soczewką, więc odpada :(
|
|
| Back to top |
|
 |
deryl1 Poziom 7

|
15 Apr 2009 23:53 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
Witam mam kamerkę EASYTOUCH ET-19 i nie wiem jak z niej usunąć filtr ir. Czy może mi ktoś pomóc?
Dodam że filtr mam wykręcany z całą optyką.
|
|
| Back to top |
|
 |
BOOM i ZONK Poziom 16

|
16 Apr 2009 01:17 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
Zrób zdjęcia obu stron obiektywu to sie pomoże ale na stronie produktu raczej widać ze filtr jest na obiektywie wiec moze nie dac rady.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Apr 2009 01:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
robertcb Poziom 16

|
08 Oct 2009 00:07 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
A ja się zastanawiam, czemu diody IR w kamerach mają jednak czerwoną poświatę (swiecą słabo na czerwono)
czy to ludzkie oko słabo, ale widzi podczerwień,
czy też diody nie emitują czystej podczerwieni, ale z domieszką czerwieni?
|
|
| Back to top |
|
 |
phoenix_phx_ Poziom 2

|
08 Oct 2009 09:10 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
Chodzi o zakres promieniowania. Ludzkie oko widzi od 400 nm do 700-750nm (w zależności od danych). Podczerwień zaczyna się od ok 730-750nm i kończy się na 1mm (termowizja). Część z fal widzianych przez ludzkie oko pokrywa się z falami bliskiej podczerwieni i dlatego wydaje się że "świeci na czerwono" a tak naprawdę to tylko trochę się zazębiają te zakresy. Ogólnie w cywilu stosuje się noktowizję aktywną tj. obiekt obserwowany musi zostać najpierw oświetlony mocniejszą wiązką IR gdyż naturalnej jest za mało. W wojsku używa się pasywnej działającej poprzez wzmacnianie światła (chodzi o to by obserwujący nie zdradzali swoich pozycji). Zatem jeśli chce Pan by oświetlenie kamery było "niewidzialne" trzeba znaleźć taką lampę, by była zbudowana z diód IR 850nm lub wykonać własny filtr światła widzialnego a przepuszczającego fale IR. Trzeba wyciąć kilka kółek z folii niebieskiej i czerwonej, ułożyć raz niebieską a raz czerwoną i zakryć diody. Kamera widzi a oko nie.
Pozdrawiam :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Karaczan Poziom 22

|
08 Oct 2009 14:52 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
Zachecony waszymi experymentami przerobilem kamerke Manta MM347.
Wykrecasz obiektyw i mozna wydlubac filtr ir bez jego uszkodzenia ;)
Filtr swiatla widzialnego zrobiony z kliszy.
I dziala to bardzo fajnie :D
Widac rzeczy zamazane dlugopisami, poczte w kopercie, swiecacy grot lutownicy tez :D
Jednak moja klisza cos nie filtruje swiatla niebieskiego, diody komputera swieca jak swiecily. Macie jakis pomysl na doskonalszy filtr?
Pomysl z folia wydaje sie ok, ale chyba mialem troche nie takie folie, kamera widziala zdecydowanie za duzo.
Kolejnym obiektem testowym stanie sie jakis aparat, z mozliwoscia recznego ustawiania parametrow naswietlania, moze uda sie tak jak w linkach robic zdjecia przez ubrania :D
|
|
| Back to top |
|
 |
robertcb Poziom 16

|
10 Oct 2009 17:24 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
Kamery IR mają dookoła obiektywu diody właśnie 850 nm.
Zastanawiam się czy pilot TV nie ma przypadkiem trochę dłuższej fali (np 900 nm) bo jednak czerwoną poświatę widać nieporównanie slabiej i tylko w całkowitych ciemnościach patrząc z bliska.
Jeżeli tak jest, to ciekawe czemu nie stosuje się tam diód o nieco dłuższej fali, nie dających czerwonej poświaty?
Czekam teraz na gwieździste niebo, bo ponoć w podczerwieni widać o wiele jaśniej Drogę Mleczną i centrum Galaktyki.
A tą fotkę zrobiłem kamerą twinklecam, bez żadnego filtra (wydłubany filtr IR), przy oświetleniu tylko pilotem TV (w ciemnym pomieszczeniu)
|
|
| Back to top |
|
 |
Karaczan Poziom 22

|
13 Oct 2009 12:26 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
Aparat jeszcze nie przyszedl, a kamerka cos nie moge zrobic zdjecia.
Ale polecam ogladanie goracych przedmiotow, np palacego sie papierosa.
A szczytem sezonu jest rozgrzany kolektor wydechowy auta :D
Widac jak sie rozgrzewa przy dodawaniu gazu, a potem na wolnych obrotach lekko stygnie.
Teoretycznie mozna tak sprawdzic ktore cylindry slabiej pracuja.
|
|
| Back to top |
|
 |
WWektor Poziom 12

|
22 Oct 2009 22:48 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
Co do oświetlania to ja bym próbował z diodami od nagrywarek CD. W środku siedzi laser IR (ten do nagrywania), dioda jest malutka a daje sporo. Bawiłem się takimi diodami i bez problemów po skupieniu można przecinać czarną taśmę izolacyjną :P i właśnie żeby skupić wiązkę z diody musiałem używać kamerki internetowej żeby zobaczyć plamkę na ścianie, czy na wspomnianej taśmie. Myślę, że spokojnie można by próbować przy odległościach 50 -100m kwestia odpowiedniego ustawienia optyki do takiej diody, bo bez optyki światło jest rozproszone. Optykę oczywiście też można wyciągnąć z nagrywarki CD. Dodam, że w Nagrywarkach DVD są diody laserowe tylko pracujące w świetle widzialnym (czerwone) i też mają przyzwoitą moc:)
Pozdrawiam - bardzo ciekawy temat:)
|
|
| Back to top |
|
 |
robertcb Poziom 16

|
24 Oct 2009 19:22 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
Ja zrobiłem ze 192 diód IR 940 nm (prawie niewidoczne)

|
|
| Back to top |
|
 |
Kociak1984 Poziom 13

|
24 Oct 2009 20:20 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
| sawitar wrote: |
| Fajnie wyglądają funty brytyjskie w podczerwieni. Widoczna jest tylko połowa banknotu :-D |
Witam. Jestem tu raczej nowy, ale pozwolę sobie wtrącić moje "trzy grosze".
Posiadam kamerkę płytkową CCD i wizjer kineskopowy z projekcją boczną, odzyskane z uszkodzonego testera do banknotów - działał tak że oświetlał podczerwienią i ultrafioletem banknot, a obraz z kamery trafiał na ów ekran. Polskie banknoty zachowują się podobnie, ale tylko ich rewers - widoczne są niektóre elementy, dodatkowo także te świecące w świetle UV.
|
|
| Back to top |
|
 |
robertcb Poziom 16

|
14 Nov 2009 21:59 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
Zdjęcia (takie zwykłe, na papierze fotograficznym) oglądane w podczerwieni są zupełnie białe, nic się na nich nie da zobaczyć, a na zdjęciach gazetowych i pocztówkach widać obraz, ciekawe czemu?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Nov 2009 21:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zwijas Poziom 11

|
16 Nov 2009 17:04 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
Bierze się to z budowy papieru światłoczułego używanego do odbitek. Odbija po prostu promieniowanie IR. Swoją drogą prawidłowa terminologia ogranicza się do "promieniowania", ze światłem mamy do czynienia tylko w częstotliwości VIS. IR oraz UV to promieniowanie (przynajmniej dla fotografów).
Ciekaw jestem czy dało by się taką kamerkę USB podłączyć do wyświetlacza od komórki i zrobić prawie noktowizor... Na razie spróbuję wyjąć filtr IR z nokii 6300 i dorobić oświetlacz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Nov 2009 17:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
BOOM i ZONK Poziom 16

|
16 Nov 2009 23:30 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
| Quote: |
Witam. Jestem tu raczej nowy, ale pozwolę sobie wtrącić moje "trzy grosze".
Posiadam kamerkę płytkową CCD i wizjer kineskopowy z projekcją boczną, odzyskane z uszkodzonego testera do banknotów - działał tak że oświetlał podczerwienią i ultrafioletem banknot, a obraz z kamery trafiał na ów ekran. Polskie banknoty zachowują się podobnie, ale tylko ich rewers - widoczne są niektóre elementy, dodatkowo także te świecące w świetle UV. |
Rozwiń opis jak możesz albo zrób zdjęcie.
| Quote: |
Ciekaw jestem czy dało by się taką kamerkę USB podłączyć do wyświetlacza od komórki i zrobić prawie noktowizor... Na razie spróbuję wyjąć filtr IR z nokii 6300 i dorobić oświetlacz. |
Kolejny.... w prosty sposób NIE DA SIE TEGO ZROBIĆ!!! znacznie lepszym rozwiązaniem będzie kupić kamerkę od tv przemysłowej i wizjer od starej kamery VHS lub wyświetlacz od nowszego modelu kamery(tu nie wiem za bardzo jak przesyłany jest obraz z GPU kamery do samego wyświetlacza ale raczej powinny się znaleźć jakieś modele z analogiem)
|
|
| Back to top |
|
 |
zwijas Poziom 11

|
17 Nov 2009 10:03 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
Racja. Ale po rozkręceniu telefonu przy okazji go wyczyściłem :)
Przy starej CCTV i wizjerku rosną koszta. Kamerkę USB mam (i zasadniczo nie używam) Stare wyświetlacze od komów to ze 3 chyba będą :). Poza tym to by było wyzwanie!
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
17 Nov 2009 14:07 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
A nie możesz do tylnej ścianki telefonu przymocować płytkę z diodami IR, ale w wersji SMD? Powinno działać, a telefonu nie zniszczysz.
|
|
| Back to top |
|
 |
zwijas Poziom 11

|
17 Nov 2009 15:30 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
Odsyłam dwa posty wcześniej do BOOM I ZONK.
Z aparatu w nokii nie da się wyjąć (przynajmniej nie tak łatwo) filtra IR!!!
Co nieco promieniowania podczerwonego widać, to prawda, ale za mało żeby np widzieć oświetlony IR pokój.
|
|
| Back to top |
|
 |
BOOM i ZONK Poziom 16

|
20 Nov 2009 02:41 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
Można jeszcze kupić smartphona z usb oraz windą (lub czymkolwiek co obsługuje kamery usb) no i mamy przenośny zestaw do inwigilacji... :D
|
|
| Back to top |
|
 |
zwijas Poziom 11

|
20 Nov 2009 12:34 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
Hehe... albo noktowizor za tyle samo co smarkfona :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
20 Nov 2009 14:31 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
Właśnie szukałem w szufladzie żyl**ek i natrafiłem na telefon. Zupełnie nie wiedziałem, że mam drugi :)
Jest taniutki Samsung SGH-C450 Miał ktoś z nim do czynienia? Da się wyjąć filtr ir?
|
|
| Back to top |
|
 |
zwijas Poziom 11

|
23 Nov 2009 09:54 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
| RmikiOCK wrote: |
| Właśnie szukałem w szufladzie żyl**ek i natrafiłem na telefon. |
A co to u diabła żyl**ek?
Sprawdź czy da się otworzyć obiektyw bez szarpania i użycia dużej siły. Niestety jak było mówione wcześniej w większości komórek to nie łatwe.
Mam jeszcze pytanko:
Na komponencie IR będzie się pojawiał jako czerwony?
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
23 Nov 2009 12:24 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
| zwijas wrote: |
| Na komponencie IR będzie się pojawiał jako czerwony? |
A co to u diabła pojawiał jako czerwony?
Okazało się, że z tym telefonem będzie problem, bo nie chce się włączyć. Pojawia się symbol ładowania i się wyłącza. Zostawiłem na całą noc do ładowania, ale rano to samio. Wymienię może baterie i wtedy się uruchomi.
|
|
| Back to top |
|
 |
zwijas Poziom 11

|
23 Nov 2009 12:55 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
Hehe... Ma kolega poczucie humoru.
Sprawdź telefon pod zasilaczem zanim kupisz nową baterię.
Ponawiam pytanie:
Czy w komponencie promieniowanie IR będzie rejestrowane jako część widma czerwonego?
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
23 Nov 2009 16:25 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
Telefon działa pod zasilaczem. Czyli bateria padła. Szkoda, że ma on sim-locka na orange. Nikt w domu nie ma tel w tej sieci, to się jeszcze będę musiał wstrzymać.
|
|
| Back to top |
|
 |
zwijas Poziom 11

|
24 Nov 2009 12:45 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
Starter idea 5 PLN. Nie za dużo.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
25 Nov 2009 17:42 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
Znalazłem u brata w szufladzie jakiś stary sim orange, telefon już w pęłni działający. Czy takie diody nadadzą się? http://www.artronic.pl/o_produkcie.php?id=1085
A to już naprawdę, baardzo zabawne... Jak mam to rozkręcić?
|
|
| Back to top |
|
 |
BOOM i ZONK Poziom 16

|
25 Nov 2009 19:05 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
Diody dowolne IR według uznania. A rozkręcić nie rozkręcisz możesz co najwyżej obiektyw wykręcić.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Nov 2009 19:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zwijas Poziom 11

|
25 Nov 2009 20:59 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
Dał bym cosik mocniejszego, np 75-006-63 na elfa.se.
Jeżeli nie uda Ci się wywalić filtra to żeby cokolwiek widzieć (prócz diody świecącej prosto w obiektyw :)) nawe jescze mocniejsze...
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
25 Nov 2009 21:22 Re: Kamerka IR domowym sposobem |
|
|
|
Już zamówiłem 10 sztuk 3mm, 940nm, zobaczymy, co z tego wyjdzie.
|
|
| Back to top |
|
 |