| Author |
Pesiam Poziom 2

|
12 Nov 2007 13:43 Podłączenie przełącznika prawo lewo |
|
|
|
Witam. mam pytanie:
Dostałem od sąsiada silnik. nie jestem w stanie powiedzieć jakiej mocy, ale jedno wiem napewno jest dobry i działa. uruchamia się na dwa razy trójkąt -gwiazda lub odwronie nie znam sią za bardzo na tym, ale chodzi i to jest ważne. jednakże mam dylemat ponieważ kupiłem przełącznik prawo lewo i chciałem go zamontować na ściane przed gniazdem i teraz na przełączniku są oznaczenia L1,L2,L3 to jest chyba wejście oraz o ile dobrze pamiętam U W V. czy obojętne jest które przewody podepnę pod do styków L1,L2,L3 idące od tablicy z domu?
|
|
| Back to top |
|
 |
zbyszek_ Poziom 20

|
12 Nov 2007 14:42 Re: Podłączenie przełącznika prawo lewo |
|
|
|
Nie myl jeśli jest silnik jest gwiazda-trójkąt to nie prawo lewo.A wył prawo-lewo nie możesz podłączyc do sil. gw-trój. Pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Nov 2007 14:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
andk1eltd Poziom 20

|
12 Nov 2007 15:10 Re: Podłączenie przełącznika prawo lewo |
|
|
|
Spokojnie, kolega chce podłączyć lewo-prawo przed gniazdem na ścianie - wygoda kiedy pożycza się sprzętu i nie trzeba rozbierać wtyczek. Gwiazda-trójkąt jest pewnie przy silniku. Wcale sobie nie szkodzą, aby tylko nie zmieniać kierunku przy pracującym silniku....
L1,L2,L3 i U,V,W są po to żeby nie zewrzeć sobie przypadkiem jednej strony. Jeden kabel łączy się na L123, drugi na UVW, bez znaczenia który do gniazda a który do ściany. Nie zapomnij zmostkować zera.
|
|
| Back to top |
|
 |
shulc Poziom 16

|
12 Nov 2007 18:41 Re: Podłączenie przełącznika prawo lewo |
|
|
|
Kolego Pesiam, opisz jeszcze raz co chcesz zrobić, i czym tylko tak dokładniej ,bo dzień jest krótki a przez ciebie sąsiedzi mogą siedzieć po ciemku, nie wspominając o twoim życiu
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Nov 2007 18:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
PIXOSTAT Poziom 18

|
12 Nov 2007 20:54 Re: Podłączenie przełącznika prawo lewo |
|
|
|
Przyłączam się do odpowiedzi kol. andk1eltd
Oto moja propozycja:
|
|
| Back to top |
|
 |
Pesiam Poziom 2

|
28 Nov 2007 08:14 Re: Podłączenie przełącznika prawo lewo |
|
|
|
Witajcie
Przepraszam nie mogłem wcześniej napisać bo miałem problemy z internetem.
Może nie wyrażnie napisałem ale koledzy Pixostat i andk1eltd
mnie chyba zrozumili za co bardzo dziekuje. Natomiast należy się sprostowanie wiec piszę:
Z domu do budynku gospodarczego miałem puszczony kabel i kończył się gniazdem Wyłącznik był w domu. Wszystko było ok bo teść miał tylko spawarke i małą szlifierkę Natomiast jak wspominałem dostałem silnik a oprócz tego od sąsiada z drugiej strony pożyczam betoniarke i za każdym razem musiałem zmieniać we wtyczce kable bo u mnie nie mieszała. wiec kupiłem skrzynkę z bezpiecznikiem i chciałem umieścić miedzy skrzynką a gniazdem przełącznik prawo lewo. ponieważ silnik zamontowałem przy cerkularce wiec stąd moje pytanie czy obojetne jest jak podepne przewody do przełącznika.
Pozdrawiam Pesiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Nov 2007 08:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Krisrr Poziom 11

|
28 Nov 2007 11:48 Re: Podłączenie przełącznika prawo lewo |
|
|
|
Weź po prostu ten przełącznik baterię i żarówkę, jak dasz na 0 to nie będzie przejścia między żadnymi stykami. Jak dasz np: w lewo to L1 połączy się z U (żarówka świeci) - jedna faza, L2 z V - druga, L3 z W - trecia. Natomiast jak przełączysz w prawo to zmienią się (dowolne) dwie fazy miejscami np: L1 -U, (pozostanie jak było) a L2 -W, L3 - V (zmienią się miejscami). Do L 1,2,3 - podłączasz zasilanie, a do U, V, W, silnik.
|
|
| Back to top |
|
 |