Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zabudowa pieca dwufunkcyjnego Vaillant


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Zabudowa pieca dwufunkcyjnego Vaillant
Autor
Wiadomość
adnim
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 18 Paź 2007
Posty: 68
Miasto: police

Post#1 Post autora tematu 13 Lis 2007 12:32   

Zabudowa pieca dwufunkcyjnego Vaillant


Witam posiadam piec dwufunkcujny Vaillant , modelu nie pamiętam (ma około 3 lat i posiada panel sterowania na zewnątrz). Problem polega na tym że , gdy piec chodzi w trybie ogrzewania grzejników i włączy sie tryb grzania wody w kranie , następuje zawieszenie pieca . Charakteryzuję się to tym że na panelu zapala sie kontrolka ciągu powietrza(miga) i z kranu leci zimna woda. PIEC robi się wtedy bardzo gorący (naklejka vaillant na froncie zdeformowała się lekko). Pomaga tylko wyłaczenie ogrzewnia . ------------------------Jeden z serwisantów po rozmowie telefonicznej powiedział ze te piece stanowczo nie moga być zabudowane (od spodu) , a u mnie tak własnie jest -- gdyż piec znajduję się w łazience -- zalecił wstawienie kratki wentylacujnej w miejsce zabudowy ------- Czy według was rozwiaze to problem no i czy ten serwisant miał rację ? Proszę o szybka odpowiedz gdzyż obawiam zę mój piec może ekspoldować --- a to nie żarty :) Dzięki i pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Lis 2007 12:32   





Powrót do góry
   
ochus
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 227
Miasto: Poznań

Post#2 13 Lis 2007 13:42   

Re: Zabudowa pieca dwufunkcyjnego Vaillant


Jeśli jest to kocioł z otwartą komorą to oczywiste jest że nie może być zabudowany no bo skąd ma czerpać odp. ilości powietrza.
Jednak to że robi się gorący może świadczyć o innych problemach(wymiennik).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Lis 2007 13:42   





Powrót do góry
   
adnim
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 18 Paź 2007
Posty: 68
Miasto: police

Post#3 Post autora tematu 14 Lis 2007 10:16   

Re: Zabudowa pieca dwufunkcyjnego Vaillant


Po uchyleniu zabudowy pieca , problem zniknął . Widocznie była o wina złej wentylacji , a i tak swoją drogą przyjeżdza dzisiaj fachowiec na czyszczenie wymiennika , i na przegląd . ----------------- Czy samo czyszczenie może kosztować 120 zł ? Trochę drogo mi sie wydaje , jak sądzicie ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lis 2007 10:16   





Powrót do góry
   
aawol
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 98
Miasto: kraków

Post#4 14 Lis 2007 11:23   

Re: Zabudowa pieca dwufunkcyjnego Vaillant


No trochę drogo - w Krakowie jest taniej ( ale my jesteśmy oszczędni :D ).
Co do zabudowy - na szczycie kotła jest czujnik ciągu kominowego, piec się nagrzewa i jeśli nie ma przepływu powietrza pod obudową to może się przegrzać. poza tym na każdy 1m³ gazu potrzebujemy ok 10m³ powietrza do stworzenia mieszanki .... więc zdejmij zabudowę a jeśli koniecznie chcesz to zamaskuj spód kotła kratką lub innym ażurowym materiałem.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Zabudowa pieca dwufunkcyjnego Vaillant
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Dobór pieca dwufunkcyjnego (10)
viessmann,vaillant - Dobór kotła dwufunkcyjnego (32)
Jaki termostat do pieca CO dwufunkcyjnego (5)
Nowy komin do pieca dwufunkcyjnego (3)
Odprowadzenie spalin z pieca dwufunkcyjnego (9)
Pomoc w doborze pieca dwufunkcyjnego (10)
Wybór pieca gazowego dwufunkcyjnego (1)
schemat podlaczenia pieca dwufunkcyjnego junkers (38)
komputerek euroster-2000 pieca dwufunkcyjnego (4)
Zakup dwufunkcyjnego pieca gazowego do kamienicy (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.05 seconds

elektroda.pl temat RSS