| Author |
Atos30 Poziom 9

|
|
| Back to top |
|
 |
androot Poziom 21

|
16 Nov 2007 15:37 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
Proszę o zamieszczenie:
1. Schematu (nie każdy ma Eagle)
2. Wzoru płytki w PDF (jak wyżej)
3. PROGRAMU do mikrokontrolera
4. Źródła (chyba, że jest to Twój projekt)
|
|
| Back to top |
|
 |
tomgart Poziom 20

|
16 Nov 2007 16:00 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
Ale EAGLE może mieć każdy. Przynajmiej w light wersji.
|
|
| Back to top |
|
 |
Macias86 Poziom 21

|
16 Nov 2007 16:01 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
1. Ci co nie mają Eagla niech sciągną i zainstalują :). Każda firma produkująca płytki na zamówienie niechętnie przyjmuje projekty w pliku jpg czy pdf. jak przyjmują to to dodatkowo sporo kosztuje. więc nie sądzę żeby takie pliki powinno się wstawiać na elektrodzie. (ściągnięcie i zainstalowanie eagla zajmuje kilka minut...).
2 Jak wyżej.
3. Przydałby się chociaż hex. (ułatwiło by to powielenie tej konstrukcji)
4. Może być chyba że autor nie chce pokazać kodu nad którym siedział kilka-kilkanaście godzin..
czy to nie jest usb-asp przerobiony na smd?
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Pth Poziom 20

|
16 Nov 2007 16:06 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
Nie jest to po prostu programator USB-asp?!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Nov 2007 16:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
androot Poziom 21

|
16 Nov 2007 16:36 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
| tomgart wrote: |
| Ale EAGLE może mieć każdy. Przynajmiej w light wersji. |
Zgadzam się, ale żeby zerknąć na schemat i zobaczyć co to mniej-więcej jest nie chce mi się go instalować. Zwłaszcza, że na codzień używam Protela. Programów CAD jest dużo i nawet jeśli są darmowe nie każdy musi je mieć. A Acrobat Readera ma każdy.
To tyle w tym temacie i koniec dyskusji na ten temat :)
Bez kodu i tak nikt go nie powieli, a przecież DIY to nie tylko pochwalenie się własną konstrukcją.
|
|
| Back to top |
|
 |
zbyrek Poziom 19

|
16 Nov 2007 16:47 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
Proszę:
|
|
| Back to top |
|
 |
Macias86 Poziom 21

|
16 Nov 2007 16:50 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
to jest raczej napewno usb-asp. a soft można sciągnąc ze strony:
http://www.fischl.de/usbasp/
a ja mam eagla zainstalowanego bo jest darmowy w wersji light i jest bardzo dużo projektów w nim zrobionych. a protel jest w każdej chyba wersji bardzo drogi więc go nawet nie mam zainstalowanego. wyobraź sobie że ja niechętnie używam acrobat readera gdyż strasznie spowalnia starsze komputery (podobnie jak reklamy na stronach www we flashu...). a tak przy okazji to w większych firmach częściej jest używany eagle bo jest tańszy w wersji komercyjnej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Sleepy Poziom 4

|
|
| Back to top |
|
 |
netMaster Poziom 12

|
16 Nov 2007 17:23 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
nikt Cie nie pochawlil za plytke, ja moge bo jezeli chodzi o wykonanie to bardzoo ładna i tez nie nie cierpie wiercić, choc mogłes sie bardziej postarac przy lutowaniu, mozaika płytki tez nie jest super ale to moja ocena, pozatym positiv rolez :)
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Karol966 Poziom 21

|
16 Nov 2007 19:24 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
kurcze nurtuje mnie jedno pytanie ale z powodu takiego, iż mam już jako taką reputację w śród znajomych ponadto jako nieliczny zdałem egzamin na technika a aż wstyd się przyznać, że nie wiem czy tym programatorem można zaprogramować np AT89S51 i pokrewne, one też są programowalne przez ISP ( te z literą S) ale są z rodziny MCS'51 a nie AVR więc wydaje mi się że niestety nie można ich programować tym programatorem, jak to z tym jest?
|
|
| Back to top |
|
 |
Atos30 Poziom 9

|
16 Nov 2007 21:23 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
1. Ci co nie mają Eagle... www.cadsoft.de , 8x10 cm jest freeware. Schematy w pdfie słabo się dostosowuje do własnych potrzeb...
2. Napisalem wyraźnie "zgodny z USBasp / USB AVR-ISP" http://www.fischl.de/usbasp/ lub http://www.ullihome.de/index.php/USBAVR-ISP/de
Mój jest TYLKO pcb, ponieważ inne projekty mi nie odpowiadały. Z tych stron naleźy wziąć program. USBasp działa pod AVRDude, USBAVR-ISP działa bezpośrednio z AVR Studio lub AVR-ISP Tool ze strony autora. Dodatkowo może też służyć jako I2C Logger - po to na płytce wyprowadziłem SCL i SDA.
3. Płytka - cóż, wyszło ja wyszło - w każdym razie dobrze działa...
4. AT89S51 i pokrewne... za pomocą tego programatora da się zaprogramować każdy kontroler z ISP... ale AVRDude nie uwzględnia tych kontrolerów...
Z drugiej strony firmware z USBAVR-ISP jest kompatybilny z STK500v2... a AVR Studio może programować AT89S51 więc trzeba by sprawdzić...
Pozdrawiam
Norbi
|
|
| Back to top |
|
 |
ic_735 Poziom 13

|
16 Nov 2007 23:36 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
Witam
Rozmieszczenie elementów oraz płytka w formacie PDF zrobiona z zamieszczonego pliku przez autora. (mam nadzieję że poprawnie to zrobiłem)
W zasadzie faktem jest że najistotniejsze to to że działa, i spełnia swoje zadanie.
Pozdrawiam
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
programator_2.pdf |
| Contents: |
|
| Filesize: |
15.29 KB |
| Punkty: |
0.00 |
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
programator_1.pdf |
| Contents: |
|
| Filesize: |
31.05 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
tomeeh Poziom 19

|
17 Nov 2007 10:23 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
Witam.
Ja mam pytanie do tej Atmegi - czy to nie jest tak, że ją trzeba najpierw zaprogramować INNYM programatorem? Jeśli tak, to w jaki sposób to robiłeś, skoro twoja atmega jest w SMD (nie ma możliwości włożenia w podstawkę w innym programatorze)?
A może programowałeś poprzez ISP łącząc wyjście innego (LPT) programatora z ISP atmegi twego programatora?
|
|
| Back to top |
|
 |
kleha Poziom 12

|
17 Nov 2007 11:21 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
Prosta, tania i praktyczna konstrukcja :)
Pytanie: Czy dziła pod BASCOM AVR ?
Jeśli dobrze zrozumiałem to ustawiamy go jako STK500 ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Atos30 Poziom 9

|
17 Nov 2007 11:26 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
... i tu pojawia się pytanie co było pierwsze - jajko czy kura... :D
Tak, trzeba zaprogramować innym programatorem... ale nie trzeba podstawek... na płytce są dwa przełączniki - jeśli przełączymy ten po lewej - to do złącza ISP podłączamy inny programator i programujemy...
Drugi przycisk służy do przełączania "prędkości programowania" - dla kontrolerów taktowanych większą lub mniejszą częstotliwością niż 1,5 Mhz.
... a co do "pierwszego" programatora... to w zasadzie potrzebne jest tylko pięć kabli i AVRDude... tutaj jest schemat najprostszego programatora http://www.bsdhome.com/avrdude/
pozdrawiam
Norbi
Dodano po 3 [minuty]:
... nigdy nie korzystałem z Bascom'a... piszę tylko w assemblerze... ale z firmware USB AVR-ISP powinno działać jeśli ustawimy na STK500... też trzeba by sprawdzić...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Nov 2007 11:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Rafraf Poziom 14

|
17 Nov 2007 11:37 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
| Macias86 wrote: |
| wyobraź sobie że ja niechętnie używam acrobat readera gdyż strasznie spowalnia starsze komputery (podobnie jak reklamy na stronach www we flashu...). |
foxit readera 1.3 uzywam nawet na notebooku 486dx4 75MHz/16MB RAM i o ile program sie relatywnie dlugo uruchamia, to potem mozna spokojnie przegladac PDF :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Pth Poziom 20

|
17 Nov 2007 13:07 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
Ale Wy potraficie gadać o pierdołach, zamiast zająć się samym tematem :D
|
|
| Back to top |
|
 |
kasaidolar Poziom 17

|
17 Nov 2007 14:02 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
Ważne ze konstrukcja mala i praktyczna! Kiedys szukalem czegos takiego i w koncu kupilem gotowy ;) Dla mnie jest git! Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
Karol966 Poziom 21

|
17 Nov 2007 16:25 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
czy może mi ktoś w końcu odpowiedzieć czy można tym programatorem zaprogramować AT89S51? Jeżeli jest to możliwe to czy mógłby ktoś to sprawdzić? Bo "teoria to za mało ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
kasaidolar Poziom 17

|
17 Nov 2007 16:49 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
| Atos30 wrote: |
4. AT89S51 i pokrewne... za pomocą tego programatora da się zaprogramować każdy kontroler z ISP... ale AVRDude nie uwzględnia tych kontrolerów...
Z drugiej strony firmware z USBAVR-ISP jest kompatybilny z STK500v2... a AVR Studio może programować AT89S51 więc trzeba by sprawdzić...
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Karol966 Poziom 21

|
17 Nov 2007 17:21 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
| kasaidolar wrote: |
| Atos30 wrote: |
|
|
i co to ma do rzeczy? głupi nie jestem, czytać umiem, nawet b uważnie i dlatego napisałem, że TEORIA TO ZA MAŁO!!!
mam dość wydatków (jak większość studentów w naszym kraju) żeby robić ten programator i SPRAWDZIĆ, że faktycznie nie można nim zaprogramować tej kości bo chociaż programator to umożliwia to nie ma odpowiedniego softu.
Dlatego zwracam się z prośbą do osób posiadających ten programator aby w wolnej chwili( w ramach możliwości) sprawdzili czy można programować te kostki. POZDRAWIAM
|
|
| Back to top |
|
 |
kasaidolar Poziom 17

|
17 Nov 2007 18:00 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
VippeR - androot ma troche racji.. nie kazdy chce robic ten programator ale chetnie by zobaczyl z ciekawosci jak to jest rozwiazany. I nie mow mi ze tyle samo ludzi ma eagla co readera. To chodzilo tylko o szybkie rzucenie okiem na schemacik. Schemacik wrzucony w jpg na forum by wyslarczyl i juz jest :) Jak ja bym mial sciagac instalowac i odpalac ten schemat w eaglu tylko po to zeby rzucic okiem na schemacik to w sumie mi sie by nie chcialo.
Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
VippeR Poziom 15

|
17 Nov 2007 18:58 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
nie mowie ci ze tyle samo ludzi eagle ile ma readera, spjrz - wcale tego nie napisalem. ale nie wmawiaj mi ze on to ma zamieszczac w eagle. jezeli ktos to chce zobaczyc jak jest zbudowane to jego interes zeby to zobaczyc wiec to jego interes aby zainstalowac eagle a nie autora projektu
|
|
| Back to top |
|
 |
tomgart Poziom 20

|
17 Nov 2007 19:32 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
Czy ten programator działa z linuxowym KontrollerLab?
Obecnie używam bsd (na LPT), ale juz w laptopie nie mam LPT.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Nov 2007 19:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Mateusz120986 Poziom 19

|
17 Nov 2007 20:21 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
| kasaidolar wrote: |
VippeR - androot ma troche racji.. nie kazdy chce robic ten programator ale chetnie by zobaczyl z ciekawosci jak to jest rozwiazany. I nie mow mi ze tyle samo ludzi ma eagla co readera. To chodzilo tylko o szybkie rzucenie okiem na schemacik. Schemacik wrzucony w jpg na forum by wyslarczyl i juz jest Jak ja bym mial sciagac instalowac i odpalac ten schemat w eaglu tylko po to zeby rzucic okiem na schemacik to w sumie mi sie by nie chcialo.
Pozdrawiam! |
to jak nie chcesz instalować eagle ani acrobata to odwiedzasz strone autora http://www.fischl.de/usbasp/ i jak by ktoś nawet nie umiał czytać albo był zbyt przymulony browarem (albo ma tak sam z siebie) to i tak znajdzie bo jest na głównej stronie.
|
|
| Back to top |
|
 |
karlos79 Poziom 22

|
17 Nov 2007 20:35 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
| Karol966 wrote: |
| czy może mi ktoś w końcu odpowiedzieć czy można tym programatorem zaprogramować AT89S51? Jeżeli jest to możliwe to czy mógłby ktoś to sprawdzić? Bo "teoria to za mało ;) |
Ten programator służy do programowania mikrokontrolerów AVR.
AT89S51 to jest inna rodzina.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Karol966 Poziom 21

|
17 Nov 2007 20:58 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
wiem że to inna rodzina ale ten układ również jest programowany przez ISP a poza tym autor napisał "za pomocą tego programatora da się zaprogramować każdy kontroler z ISP" więc czekam aż ktoś to sprawdzi
|
|
| Back to top |
|
 |
Atos30 Poziom 9

|
17 Nov 2007 21:14 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
| tomgart wrote: |
Czy ten programator działa z linuxowym KontrollerLab?
Obecnie używam bsd (na LPT), ale juz w laptopie nie mam LPT. |
Wybaczcie, ale mogę odpowiedzieć tylko teoretycznie... KontrollerLab używa do programowania między innymi AVRDude a AVRDude definitywnie obsługuje USBasp...
I na marginesie... KontrollerLab programuje też AT89S*
I jeszcze jedno... znów teoretycznie - Programator Atmela AVR910 (http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/DOC0943.PDF) umożliwia programowanie AT89S52 etc. Dla USBAVR-ISP istnieje poza firmware z protokołem STK500 również firmware z protokołem AVR910. Inne programatory korzystające z tego protokołu programują AT89S*, więc ten też powinien...
pozdrawiam
Norbi
Dodano po 2 [minuty]:
...mam tylko AVRy pod ręką, dopóki nie będę miał jakiejś fantazji, AT89S* nie będę kupować...
|
|
| Back to top |
|
 |
tomgart Poziom 20

|
17 Nov 2007 21:24 Re: Programator AVR USB |
|
|
|
Thx Atos30. Długo się zastanawiałem czy zrobić coś do programowania na USB, ale chyba się zdecyduję w końcu.
|
|
| Back to top |
|
 |