Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



jak wejść do biosa na laptopie ?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Hardware ->jak wejść do biosa na laptopie ? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
AlienVoice
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 73

AlienVoice
Poziom 11
Post#1 03 Gru 2003 10:27  Autor tematu   

jak wejść do biosa na laptopie ?


Witam !
Model: Compaq lte elite 4/75cx

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
_MarSs_
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 30 Lis 2003
Posty: 252
Miasto: Legionowo

_MarSs_
Poziom 15
Post#2 03 Gru 2003 12:35    

Re: jak wejść do biosa na laptopie ?


Tego modelu nie znam ale popróbuj:
F2
Del
Ctrl+F1
Ctrl+Shift+Esc

To są najpopularniejsze kombinacje w biosach.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
spec
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Lis 2002
Posty: 1522
Miasto: Katowice

spec
Poziom 22
Post#3 03 Gru 2003 23:00    

Re: jak wejść do biosa na laptopie ?


Kiedys wejscie do "firmowek" czesto bylo przy pomocy specjalnej dyskietki takiej niby startowej...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
adamjk
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 01 Wrz 2002
Posty: 268

adamjk
Poziom 15
Post#4 03 Gru 2003 23:30    

Re: jak wejść do biosa na laptopie ?


Jeśli w prawym górnym rogu w czasie bootowania jest biały prostokącik to warto spróbować F10

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kursant
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Paź 2003
Posty: 322
Miasto: Dąbrowa Górnicza

kursant
Poziom 16
Post#5 04 Gru 2003 07:43    

Re: jak wejść do biosa na laptopie ?


Patrz uważnie na ekran podczas butowania powinno tam być wyswietlone jakich trzeba użyć klawiszy aby wejść do BIOSu - jeśli o to Ci chodzi.
Jeśli idzie o hasło to poszukaj w sieci uniwersalnych haseł dla Twojego Biosu, można je łatwo namierzyć.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
elektronik321
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 525

elektronik321
Poziom 18
Post#6 04 Gru 2003 08:45    

Re: jak wejść do biosa na laptopie ?


Najlepiej wyjąc baterię , która podtrzymuje pamiec biosa , wtedy laptop sam pokaze jak sie dostac do biosa

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
przybor
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 06 Maj 2003
Posty: 109
Miasto: Zambrów

przybor
Poziom 12
Post#7 04 Gru 2003 10:00    

Re: jak wejść do biosa na laptopie ?


A sprawdzałeś Esc a potem F2? U mnie działało, ale to był IBM

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 13963
Miasto: Warszawa

Robert B
Poziom 26
Post#8 04 Gru 2003 10:05    

Re: jak wejść do biosa na laptopie ?


Do Compaqa zawsze było F10

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
AlienVoice
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 73

AlienVoice
Poziom 11
Post#9 25 Lut 2004 22:07  Autor tematu   

Re: jak wejść do biosa na laptopie ?


Dalej nie potrafię wejść do tego biosu, już myslałem, że dlatego że nie ma twardego dysku, ale okazało się że to nie to:(

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
elektryk
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 25 Kwi 2002
Posty: 11061

elektryk
Poziom 26
Post#10 25 Lut 2004 22:21    

Re: jak wejść do biosa na laptopie ?


AlienVoice napisał:
już myslałem że dlatego że nie ma twardego dysku, ale okazało się że to nie to:(
Pośrednio to może być to, w niektórych compaq, bios była zapisany na oddzielnej partycji w postaci jakieś namiastki msdos i normalnych programów EXE. Jeśli bios w notebooku wykrył taką partycje (była to chyba normalna FAT16 ze zmienionym identyfikatorem typu na jakiś specjalny), to pojawiała się dodatkowa możliwość przy bootowaniu. Wchodziło się klawiszem F10. Jeśli nastąpił np błąd klawiatury to na ekranie u góry pojawiał się semigraficzny klawisz z napisem F1 albo F2 żeby kontynuować uruchamianie oraz jeśli była taka partycja na dysku z prawej strony ekranu, drugi semigraficzny klawisz F10 z opisem wejście do setupu.

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 13963
Miasto: Warszawa

Robert B
Poziom 26
Post#11 25 Lut 2004 23:57    

jak wejść do biosa na laptopie ?


Pewnie dysk był wymieniany lub partycjonowany i tej "partycji diagnostycznej" jak to określa Compaq już nie ma. Jedyne wyjście to ściągnąć odpowiedni "rompaq" ftp://ftp.compaq.com/pub/softpaq/
Szukania nie zazdroszczę Sad - trzeba najpierw przeczytać ftp://ftp.compaq.com/pub/softpaq/allfiles.txt
Niestety przywracanie setupu na dysk wymaga usunięcia fdiskiem wszystkich partycji, odpalenia z dyskietki "rompaqa" i utworzenie na nowo partycji diagnostycznej z setupem (musi być na dysku jako pierwsza). Trzeba więc zrzucić co potrzebne z tego dysku żeby nie stracić danych.
Ćwiczyłem takie operacje na Deskpro 2000.
Najgorsze z tego wszystkiego jest znalezienie odpowiedniego "rompaqa" bo są one w różnych wersjach a poukładane na tym ftp nie jest w/g modeli tylko w/g numerów softpaqów.
Powodzenia

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Connor MacLeod
Spec od monitorów
Spec od monitorów


Dołączył: 23 Sty 2004
Posty: 2999
Miasto: Świdwin

Connor MacLeod
Spec od monitorów
Post#12 26 Lut 2004 07:52    

Re: jak wejść do biosa na laptopie ?


Widzę, że masz dostęp do internetu. Zatem uważam, że jesteś leń w szukaniu tak prostych informacji. Tu masz link:
http://h18007.www1.hp.com/support/files/LTE/us/locate/1_870.html
Pod tym adresem masz wszystko co dotyczy twojego laptopa. W dziale:
Software - System Management
masz dwie pozycje:
- Computer Setup and Diagnostics for Portables
- Computer Setup for Portables
Obie dotyczą ustwień BIOS tego laptopa. I wcale nie potrzeba zakładać żadnej partycji diagnostycznej. Skąd wiem? Bo mam taki laptop w domu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 13963
Miasto: Warszawa

Robert B
Poziom 26
Post#13 02 Mar 2004 01:14    

jak wejść do biosa na laptopie ?


Jak kto lubi odpalać setup komputera z 2 dyskietek jak za czasów XT... Sad
Bo wg Compaqa (HP) to:
http://h18007.www1.hp.com/support/files/LTE/us/download/8421.html

Installation
1. Obtain two (2) formatted 1.44 MB diskettes.

2. Download the Softpaq to a directory on your hard drive and change to that directory. The file that is downloaded is SP2054.EXE.

3. From that drive and directory, execute the Softpaq file: SP2054 [ENTER] You will be prompted to place the formatted 1.44 MB diskettes into a diskette drive to create the diskettes.

4. After the diskettes are created, you may delete the downloaded file SP2054.EXE if you wish.

5. Boot or power up the system with either diskette in drive A: and follow on-screen instructions to either run from the diskettes or install or restore a Diagnostics Partition.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Connor MacLeod
Spec od monitorów
Spec od monitorów


Dołączył: 23 Sty 2004
Posty: 2999
Miasto: Świdwin

Connor MacLeod
Spec od monitorów
Post#14 02 Mar 2004 19:49    

Re: jak wejść do biosa na laptopie ?


Widziałeś ten BIOS? Jak nie to zobacz co się tam znajduje. Bo wg mnie w tym laptopie wchodzi się raz do Biosu i nie ma potrzeby robić tego ponownie. Jak padnie laptop to partycja diagnostyczna na nic się nie przyda. A używanie dyskietek wcale nie jest kłopotliwe ani trudne.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Hardware -> jak wejść do biosa na laptopie ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Laptop 440cdx jak wejść do ustawień BIOSa? (2)
Jak wejść do biosa w Samsung NP350V5C-S08PL (4)
Jak zaktulizować biosa w laptopie?! (2)
jak skasowac hasło Biosa w laptopie Toshiba Satellite 1400-5 (3)
Jak wejść do biosu w laptopie PANASONIC CF-25 ??? (7)
N241S1 - Jak wejść do biosu w tym laptopie tzn. którym klawiszem i jak włączać. (2)
Jak wejść do BIOS-Setupu w laptopie Lenovo ? (1)
ASUS A7V600-nie mogę wejść do biosa (14)
Jak wejść do BIOS-u w laptopie compaq armada E500? (2)
Jak wejść do BIOS\'u w laptopie acer aspire 5735Z ? (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.087 seconds

elektroda.pl temat RSS