FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Problemy z LPG na LECHO MAXI w oplu - nie wchodzi na obroty

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Problemy z LPG na LECHO MAXI w oplu - nie wchodzi na obroty
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 17 Nov 2007 18:56   

Problemy z LPG na LECHO MAXI w oplu - nie wchodzi na obroty

Ludziska ratunku! Mam instalację LPG w omedze 2,0 8v z osprzętem Lecho maxi. Było małe przebicie na przewodach zapłonowych.Zanim zdążyłem wymienić miałem strzał w filtrze. Od tego momentu silnik na gazie chodzi tylko na wolnych obrotach a na przełączniku gaz-benz nie zaświecają się zielone diody.
Paru magików kombinowało,że: membrama się wygięła w reduktorze,mikser cośtam, że chodzi równocześnie na benzynie i gazie...itd...Wymieniłem reduktor na nowy - nic, bez zmian...wyłączyłem wtryski benzyny po przełączeniu na gaz - bez zmian, zamieniłem silnik krokowy na pokrętło - bez zmian....nie mam już siły...Wstyd mi tylko za tych "fachowców" od gazu co głupiej usterki zdiagnozować nie potrafią.
Pomóżcie...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 17 Nov 2007 18:56   

Back to top

rafcio_21
Poziom 13
Poziom 13

Post#2 17 Nov 2007 23:12   

Re: Problemy z LPG na lecho maxi w oplu - nie wchodzi na obr

Jezeli byłstrzal to radze sprawdzic przeplywomierzi filtr powietrza moze po tym strzale uklad sie rozszczelnil i bierze lewe powietrze. pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Nov 2007 23:12   

Back to top

Roman.Kr
Poziom 6
Poziom 6

Post#3 18 Nov 2007 11:48   

Jak strzał był mocny to trzeba sprawdzić przepływomierz,ruchoma klapka wewnątrz potrafi sie zaciąć tak,że ogranicza dolot powietrza.Sprawdz też rurę łączącą kolektor ssący z przepływomierzem.A na benzynie chodzi?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Nov 2007 11:48   

Back to top

trebla
Poziom 6
Poziom 6

Post#4 Post from the author of the topic 18 Nov 2007 18:23   

Na początku myślałem,że szlag trafił przepływomierz...ale na benzynie chodzi jak marzenie.Jakby coś było z układem dolotu to i na benzynie by zdychał lub chociaż obrotów nie trzymał a i na gazie chodzi na wolnych obrotach...klapka w przepływomierzu ok i ta zabezpieczająca w rurze też ok...

Dodano po 4 [minuty]:

Podejrzewam,że to nie jest żadna usterka mechaniczna bo na wyświetlaczu gaz-benzyna mam takie zielone lampki.Przed strzałem po przełączeniu na gaz zaświecała się czerwona mrugająca,potem czerwona stała a potem wszystkie zielone po kolei.A teraz tylko czerwona mrugająca,potem stała(po przegazowaniu lekkim) i koniec...z zielonych nici

Dodano po 5 [minuty]:

Przed strzałem układ się testował po przejściu na gaz ...teraz tego nie robi.Może to ważne,że kable zapłonowe miały przebicie...Czy jest możliwe,że przez to przebicie stało się coś centralce? Jeżeli to by była usterka mechaniczna to układ dalej by sie testował...chyba..
Back to top

elektromechanik
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 18 Nov 2007 18:29   

Najprawdopodobniej poszla elektronika od gazu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Nov 2007 18:29   

Back to top

trebla
Poziom 6
Poziom 6

Post#6 Post from the author of the topic 18 Nov 2007 18:31   

Re: Problemy z LPG na LECHO MAXI w oplu - nie wchodzi na obr

Elektronika od gazu to strasznie szerokie pojęcie, to po pierwsze a po drugie co to znaczy poszła - czyli co i gdzie i jak i co dalej...Lecho maxi w moich stronach to zjawisko...niespotykane
Back to top

Roman.Kr
Poziom 6
Poziom 6

Post#7 19 Nov 2007 19:11   

Omega powinna chodzić na śrubie ,chyba że elektrozawory się nie otwierają-ten przy reduktorze ale to łatwo sprawdzić.Rozumiem że gaz do reduktora dochodzi bez zakłóceń .
Back to top

trebla
Poziom 6
Poziom 6

Post#8 Post from the author of the topic 22 Nov 2007 13:07   

No i znalazła się przyczyna.Banalna do nieprzytomności.
Ale przy okazji wymieniłem sobie reduktor i przeprowadziłem regulacje...
Pierwszy z "magików" zaraz po wystrzale znalazł w filtrze powietrza pierścień z mixera.No i go włożył z powrotem na miejsce.ALE WŁOŻYŁ GO ODWROTNIE!!!!!I potem kolejni szukali błędów w mixerze,elektonice,sondzie i diabli wiedzą gdzie jeszcze.30 sekund naprawy dla myślącego fachowca.I po temacie....Nauczka i lekcja na przyszłość.Dobrze ,że nie wymieniłem centralki,tak jak mi radzili...
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Problemy z LPG na LECHO MAXI w oplu - nie wchodzi na obroty
Page 1 of 1
Similar topics
Mercedes w124 3.0 benzyna+LPG M103 nie wchodzi nie wkreca sie w obroty (3)
[80 B3 1,8S+lpg] Silnik zimny na benz. nie wchodzi na obroty (4)
Nie wchodzi na obroty na LPG a na benie cieżko zapala..... (7)
Passat B4 nie wchodzi na obroty przy LPG (4)
Laguna 94 3.0v6 lpg nie wchodzi na obroty (2)
necam lpg nie wchodzi na obroty (1)
Maxi Lambda - Lecho. Przełącznik nie reaguje. (6)
Co sadzicie o lecho lpg maxi lambda (2)
bmw e36 1.6 m43 pb+lpg (mtm genius) 93r. nie wchodzi na obroty (4)
maxi lambda LECHO (16)

Page generation time: 0.1 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony