| Author |
fiama1 Poziom 9

|
17 Nov 2007 23:20 Licznik energi elektrycznej . Energomiar |
|
|
|
Witam. Temat byl już poruszany ale nie znajduje odpowiedzi.Wymieniono mi licznik energi el. Rutynowo-stary miał 17 lat.Nowy C52 jest z 93 roku.Na jego obudowiewie nalepiono 3 ponumerowane plakietki wilkosci filtra papierosa, z napisem energomiar.Czy ktoś dokładnie wie co to jest i do czego słuzy? Wykrywanie obcego pola? Plakietki są plombowane.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Nov 2007 23:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
W.Wojtek Poziom 23

|
18 Nov 2007 16:54 Re: Licznik energi elektrycznej . Energomiar |
|
|
|
Przyłóż magnes neodymowy to się dowiesz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Nov 2007 16:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
fiama1 Poziom 9

|
21 Nov 2007 23:17 Re: Licznik energi elektrycznej . Energomiar |
|
|
|
Kolego Wojtku dzieki za odpowiedz. Ale to za mało.Hasło neodym jest juz dziś trywialne. Ja tez to sugeruje powyżej. Nawet w przedszkolu wiedza co to i gdzie przyłozyć.
Tylko ze to mnie absolutnie nie interesuje.Licznik z opisanymi czujnikami znajduje sie w pomieszczeniu dzie brat robi różne usługi itp.
Są tam rózne spawarki ,silniki. inne. Sa isrzenia ,łuki elktryczne . indukują sie pewnie jakieś pola nawet opary chemiczne. Wiec zaczynam sie bać tych czujników bo kto wie co im moze zaszkodzić.
ZE traktuje wszystkich jak złodzieji i jedno co im do głowy przychodzi to oczywiscie magnes.
Gdybym znał producenta tych czujników-móglby poczytać jak sie z tym obchodzic zeby nie miec ewentulnych problemów.Chyba nie mnie pierwszemu w kraju to załozyli , więc chyba ktoś wie wiecej.
Bardzo prosze o kompetentną odpowidż.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Nov 2007 23:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jarecki 86 Poziom 20

|
22 Nov 2007 00:55 Re: Licznik energi elektrycznej . Energomiar |
|
|
|
Kolego fiama1, w tym przypadku chodzi tu o tzw. pasek magnetyczny.
Mogą się na nim znajdować jakieś znaczki (kółka, kwadraty, trójkąty itp.) albo jakieś napisy.
Jeżeli te znaki/napisy znajdą się w obszarze oddziaływania silnego pola magnetycznego, to się po prostu rozmywają.
Dla zakładu energetycznego jest to impuls do wdrożenia procedury naliczania kar za nielegalny pobór prądu.
|
|
| Back to top |
|
 |
fiama1 Poziom 9

|
22 Nov 2007 01:11 Re: Licznik energi elektrycznej . Energomiar |
|
|
|
Wszystko sie zgadza. Sa, geometryczne wzorki.
Dzieki bardzo ,zamykam temat.
|
|
| Back to top |
|
 |