| Author |
ravense Poziom 10

|
19 Nov 2007 13:04 Regulator obrotow wentylatora w PC |
|
|
|
Jako ze czasami lepiej jest cos samemu stworzyc dostosowanego do wlasnych potrzeb, niz wydawac kase na ograniczone urzadzenia, prosze o pomoc w dokonczeniu konstrukcji regulatora wentylatorow.
Ponizej zamieszczam schemat, zlozony do kupy z wykorzystaniem noty katalogowej ukladu LM317 i schematu zaczerpnietego z jakiegos forum o pc modingu.
Jak widac na schemacie w regulatorze wystepuja 2 glowne bloki - uklad regulacji napiecia za pomoca stabilizatora LM317T i blok czujnika temperatury.
O ile o samym ukladzie czujnika nie wiele powiem iz jest praktycznie "zywcem" wyrwany z innego schematu o tyle pozastala czesc schematu jest stworzona z pomoca noty katalogowej i podobnych schematow.
Dodatkowo dolozone zostaly:
- F1 - proste zabezpieczenie przeciwzwarciowe - wartosc bezpiecznika powinna byc dobierana szacunkowo z zapasem, w zaleznosci od lacznego pradu pobieranego przez uklad regulacji oraz wentylatora.
- C1 - zalecany przy dlugosci przewodu zasilacz-uklad wiekszej jak 6 cali (nota katalogowa LM317)
- LED1 - dioda sygnalizacyjna; moze byc rowniez zastosowana do podswietlania galek potencjometrow.
Jako ze traktuje uklad jako prototypowy, prosilbym wprawnych elektronikow o sprawdzenie poprawnosci schematu.
Zastanawiam sie jeszcze nad kilkoma zmianami/dodatkami:
Zamiana sw1 i sw2 na jeden trzypozycyjny - tryb off,auto,manual tyle ze nie zabardzo mam pomysl jak rozwiazac problem koniecznosci ustawiania p1 w skrajna pozycje zeby nie "mieszal" sie w z blokiem czujnika.
Dodaniem buzera jako czujnika zatarcia/spalenia wentylatora, ale rowniez nie chce komplikowac ukladu bardziej niz to konieczne.
Dostosowaniem min obrotow do roznego typu wentylatorow, jako ze nie jestem optymista co do zostawiania napiecia na nieobracajacym sie wentylatorze.
Czekam na krytyke, porady i pomysly.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Nov 2007 13:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
elek555 Poziom 23

Joined: 19 Jan 2006 Posts: 3399 Location: between bad good and good evil
|
20 Nov 2007 08:14 Re: Regulator obrotow wentylatora w PC |
|
|
|
Schemat ładnie narysowany. Ale czy zastanawiałeś się co właściwie będzie sie działo przy przełączaniu komparatora? Jakie napięcie uzyskasz w obu stanach ? czy to już włączałeś?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Nov 2007 08:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ravense Poziom 10

|
20 Nov 2007 10:16 Re: Regulator obrotow wentylatora w PC |
|
|
|
Nie zastanawialem sie gdyz jak mowilem blok regulacji jest skopiowany zywcem z innej aplikacji, a dokladnych napiec nie bylem w stanie wyliczyc jako ze mam problem z wyliczeniem Iadj na stabilizatorze.
Wzor z noty katalogowej LM jest dla mnie dosc niejasny:
Vout= 1.25(1+Ra/Rb) + Iadj Ra
O ile pierwszcza czesc wzoru do policzenia w pamieci niemal o tyle nie jestem pewien jak wyliczyc Iadj. Przeciez ten prad zmienia sie razem z ze zmiana wartosci dzielnika napiecia, a napiecie zmiania sie wraz ze zmiana Iadj... bledne kolo.
Jesli dla kogos to trywialne to prosze o oswiecenie :D
A zlozone to na razie nie jest gdyz nie chcialem pajaka skladac jesli ten uklad mialby byc problematyczny...
Moglbym wpuscic w symulacje w Protelu, ale znowu akurat LM nie posiada odpowiedniego footprinta na cele symulacyjne.
Jednak mialem nadzieje ze na forum ktos mi z tym pomoze w inny sposob niz >>google, czytaj ksiazki, noty, itp,itd.
Ja jestem elektronikiem chobbysta a nie pro i dlatego czasem mam z takimi prostymi rzeczami problem.
Moze i podobnych ukladow nawet w bazie schematow jest, ale zawsze cos mi sie nie podobalo.
Np schemat chip ma blad, ktory mialem przyjemnos sprawdzic na wlasnej skorze - przy potencjometrze zawrta noga masy i regulacji zmienia charakterystyke rezystancji (przestaje byc liniowa) a co gorsza zakres.
Wkoncu to juz nie jest bedzie w takim ukladzie, prostym potencjometrem a potencjometrem i rezystorem rownoleglym, najwyrazniej o tym zapomniano.
PS. C1 Przez omylke zle wstawiony, powinien byc miedzy vcc a mase.
PS2. Problem S2 rozwiazany - przekaznik ze stykiem zwieranym.
Przy okazji znalazlem super-taniego sprzedawce allegro:
http://allegro.pl/show_user.php?uid=224268
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |