| Author |
bijabija Poziom 3

|
19 Nov 2007 22:18 kocioł IMMERGAS ZEUS 20 VICTRIX Z zasobnikiem |
|
|
|
Immergas Zeus Victrix 20 z zasobikiem.- rocznik2003.Problem dotyczy kodu błędu E26-Presostat.Jesli Ktoś przerabiał temat proszę o opinie .Opinie "zawodowców "przekładają sie na 2do5 z dwoma zerami i z reguły traktuja pacjenta ble -ble oraz zregenerowanymi podzespołemi no i tak co roku, nazywa sie to PRZEGLĄD .a tak na prawdę zacina sie ten wodny układ.Po resecie presostatu palcem na jego dzwigni ,potrafi chodzić i miesiac .Z uwagi na pore roku chciałbym sie przygotowac do operacji ,bo z wstepnych badań to i zawór 3d też trzeba by przejrzeć-[woda jest jaka ,Każdy wie].Z uwagą i wdzięcznoscią oczekuje na podpowiedz.
|
|
| Back to top |
|
 |
bijabija Poziom 3

|
20 Nov 2007 19:47 Re: kocioł IMMERGAS ZEUS 20 VICTRIX Z zasobnikiem |
|
|
|
20 11 2007 ]
Dzięki błyskawicznej odpowiedzi IMMERGAS serwis producenta moje przypuszczenia sie potwierdziły.Woda w Polsce to (syf )Chyba że wierzyć reklamie?To co było pod presostatem ; to stalaktyt cztero letni,mimo filtrów wstępnych.Wnioski;
Umiesz liczyć -licz na siebie.
Zachowaj ograniczone zaufanie -na drodze do pseudo serwisu -ZAWSZE
Kto pyta ,nie błądzi-chyba ze nie umie słuchać.
A jak masz ręce "Pudziana"to nie musisz sie bać
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Nov 2007 19:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jarlew1 Poziom 6

|
16 Feb 2010 13:59 Re: kocioł IMMERGAS ZEUS 20 VICTRIX Z zasobnikiem |
|
|
|
Ja ten dzyndzelek raz na rok delikatnie paluchem popycham i jest ok. Dzieje się to zawsze przed okresem grzewczym.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Feb 2010 13:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
agentusek Poziom 10

|
04 Aug 2011 21:35 Re: kocioł IMMERGAS ZEUS 20 VICTRIX Z zasobnikiem |
|
|
|
| jarlew1 wrote: |
| Ja ten dzyndzelek raz na rok delikatnie paluchem popycham i jest ok. Dzieje się to zawsze przed okresem grzewczym. |
Moge prosic o zdjecie "dzyndzelka"? Mam podobny problem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Aug 2011 21:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ceiwark Poziom 2

|
11 Feb 2012 11:19 Re: kocioł IMMERGAS ZEUS 20 VICTRIX Z zasobnikiem |
|
|
|
Witam, mam prośbę w takim samym piecu (nawet rocznik ten sam) pojawił sie "drobny" problem: pomimo ustawienia pokrętłem na piecu tem. CWU na 40st piec i tak podrzewa ją do temperatury CO. Po wymianie sondy NTC, zaworu trojdrożnego oraz kpl. uszczelek sewrisant się poddał. Powiedział że się skonsultuje i odezwie a ..... zamilkł. Będę wdzięczy na wszelkie sugestie. Zeus Victrix 20, sonda zewnetrzna, sterownik typu włącz/wyłącz (oryginalny sterownik się już zdążył zepsuć).
|
|
| Back to top |
|
 |
agentusek Poziom 10

|
12 Feb 2012 10:19 Re: kocioł IMMERGAS ZEUS 20 VICTRIX Z zasobnikiem |
|
|
|
| ceiwark wrote: |
| Witam, mam prośbę w takim samym piecu (nawet rocznik ten sam) pojawił sie "drobny" problem: pomimo ustawienia pokrętłem na piecu tem. CWU na 40st piec i tak podrzewa ją do temperatury CO. Po wymianie sondy NTC, zaworu trojdrożnego oraz kpl. uszczelek sewrisant się poddał. Powiedział że się skonsultuje i odezwie a ..... zamilkł. Będę wdzięczy na wszelkie sugestie. Zeus Victrix 20, sonda zewnetrzna, sterownik typu włącz/wyłącz (oryginalny sterownik się już zdążył zepsuć). |
co z tym sterownikiem pokojowym? Masz wlacz/wylacz czyli zadnego sterownika nie masz? Tzn wyjales mostek w plycie glownej i korzystasz z pokretel na kotle?
|
|
| Back to top |
|
 |
ceiwark Poziom 2

|
12 Feb 2012 14:17 Re: kocioł IMMERGAS ZEUS 20 VICTRIX Z zasobnikiem |
|
|
|
co z tym sterownikiem pokojowym? Masz wlacz/wylacz czyli zadnego sterownika nie masz? Tzn wyjales mostek w plycie glownej i korzystasz z pokretel na kotle?[/quote]
sterownik został zastąpiony czujnikiem temperatury, działajacym na zasadzie temp.poniżej zadanej włącz CO, powyżej wyłacz. Jest wpięty w tam gdzie mostek kiedy korzysta się z oryginalnego programatora. Tak zadane temperatury CO i CWU ustawiam pokrętłami na piecu.
|
|
| Back to top |
|
 |
agentusek Poziom 10

|
12 Feb 2012 14:21 Re: kocioł IMMERGAS ZEUS 20 VICTRIX Z zasobnikiem |
|
|
|
| ceiwark wrote: |
| co z tym sterownikiem pokojowym? Masz wlacz/wylacz czyli zadnego sterownika nie masz? Tzn wyjales mostek w plycie glownej i korzystasz z pokretel na kotle? |
sterownik został zastąpiony czujnikiem temperatury, działajacym na zasadzie temp.poniżej zadanej włącz CO, powyżej wyłacz. Jest wpięty w tam gdzie mostek kiedy korzysta się z oryginalnego programatora. Tak zadane temperatury CO i CWU ustawiam pokrętłami na piecu.[/quote]
Bardzo mi przykro nie mam doswiadczenia ani wiedzy, nie pomoge Ci. Jedyne logiczne rozwiazanie to ten czujnik, ktory wymieniono
|
|
| Back to top |
|
 |
ceiwark Poziom 2

|
12 Feb 2012 14:27 Re: kocioł IMMERGAS ZEUS 20 VICTRIX Z zasobnikiem |
|
|
|
Bardzo mi przykro nie mam doswiadczenia ani wiedzy, nie pomoge Ci. Jedyne logiczne rozwiazanie to ten czujnik, ktory wymieniono[/quote]
ok, ale dzieki za pochylenie sie nad tematem. pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
bijabija Poziom 3

|
24 Apr 2012 15:08 Re: kocioł IMMERGAS ZEUS 20 VICTRIX Z zasobnikiem |
|
|
|
KOD E-26 w kociołku ZUS victrix 20
Minęły ze dwa sezony jak ostatni raz popychałem mikrusa od presostatu.
Nadszedł czas że znów wyswietla e26 .Jak sie przyglądnąłem to stwierdziłem że mikrus sie zacina -nie wraca.Znalazłem taki typ w sklepie "Nowy elektronik".
Przy okazji czyszczenia kociołka wymieniłem mikrusa i jest jak na razie OK
|
|
| Back to top |
|
 |
Grzegorz Siemienowicz Poziom 23

|
24 Apr 2012 15:37 Re: kocioł IMMERGAS ZEUS 20 VICTRIX Z zasobnikiem |
|
|
|
Problem najczęściej nie jest powodem przełącznika.
Cały problem z rozwiązaniem jest opisany tu : Naprawa błędu 26 .
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Apr 2012 15:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bijabija Poziom 3

|
07 May 2012 13:47 Re: kocioł IMMERGAS ZEUS 20 VICTRIX Z zasobnikiem |
|
|
|
Po kolejnym wyświetleniu kodu e 26,postanowiłem zmierzyć ciśnienie w naczyniu kompensacyjnym.Okazało sie że jest dziurawe,właściwie to dziura jest w worku gumowym.Po załataniu u wulkanizatora i nabiciu powietrza do ok 2 atm wszystko działa .Do końca nie jestem pewny jakie powinno być ciśnienie w naczyniu c.w.u,-dotyczy to także naczynia c.o. Nabiłem ok 10 % mniej niż wynosi ciśnienie sieci.
|
|
| Back to top |
|
 |