FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

kocioł IMMERGAS ZEUS 20 VICTRIX Z zasobnikiem

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> kocioł IMMERGAS ZEUS 20 VICTRIX Z zasobnikiem
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 19 Nov 2007 22:18   

kocioł IMMERGAS ZEUS 20 VICTRIX Z zasobnikiem

Immergas Zeus Victrix 20 z zasobikiem.- rocznik2003.Problem dotyczy kodu błędu E26-Presostat.Jesli Ktoś przerabiał temat proszę o opinie .Opinie "zawodowców "przekładają sie na 2do5 z dwoma zerami i z reguły traktuja pacjenta ble -ble oraz zregenerowanymi podzespołemi no i tak co roku, nazywa sie to PRZEGLĄD .a tak na prawdę zacina sie ten wodny układ.Po resecie presostatu palcem na jego dzwigni ,potrafi chodzić i miesiac .Z uwagi na pore roku chciałbym sie przygotowac do operacji ,bo z wstepnych badań to i zawór 3d też trzeba by przejrzeć-[woda jest jaka ,Każdy wie].Z uwagą i wdzięcznoscią oczekuje na podpowiedz.
Back to top

bijabija
Poziom 3
Poziom 3

Post#2 Post from the author of the topic 20 Nov 2007 19:47   

Re: kocioł IMMERGAS ZEUS 20 VICTRIX Z zasobnikiem

20 11 2007 ]
Dzięki błyskawicznej odpowiedzi IMMERGAS serwis producenta moje przypuszczenia sie potwierdziły.Woda w Polsce to (syf )Chyba że wierzyć reklamie?To co było pod presostatem ; to stalaktyt cztero letni,mimo filtrów wstępnych.Wnioski;
Umiesz liczyć -licz na siebie.
Zachowaj ograniczone zaufanie -na drodze do pseudo serwisu -ZAWSZE
Kto pyta ,nie błądzi-chyba ze nie umie słuchać.
A jak masz ręce "Pudziana"to nie musisz sie bać
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 20 Nov 2007 19:47   

Back to top

jarlew1
Poziom 6
Poziom 6

Post#3 16 Feb 2010 13:59   

Ja ten dzyndzelek raz na rok delikatnie paluchem popycham i jest ok. Dzieje się to zawsze przed okresem grzewczym.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Feb 2010 13:59   

Back to top

agentusek
Poziom 10
Poziom 10

Post#4 04 Aug 2011 21:35   

jarlew1 wrote:
Ja ten dzyndzelek raz na rok delikatnie paluchem popycham i jest ok. Dzieje się to zawsze przed okresem grzewczym.

Moge prosic o zdjecie "dzyndzelka"? Mam podobny problem.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Aug 2011 21:35   

Back to top

ceiwark
Poziom 2
Poziom 2

Post#5 11 Feb 2012 11:19   

Witam, mam prośbę w takim samym piecu (nawet rocznik ten sam) pojawił sie "drobny" problem: pomimo ustawienia pokrętłem na piecu tem. CWU na 40st piec i tak podrzewa ją do temperatury CO. Po wymianie sondy NTC, zaworu trojdrożnego oraz kpl. uszczelek sewrisant się poddał. Powiedział że się skonsultuje i odezwie a ..... zamilkł. Będę wdzięczy na wszelkie sugestie. Zeus Victrix 20, sonda zewnetrzna, sterownik typu włącz/wyłącz (oryginalny sterownik się już zdążył zepsuć).
Back to top

agentusek
Poziom 10
Poziom 10

Post#6 12 Feb 2012 10:19   

ceiwark wrote:
Witam, mam prośbę w takim samym piecu (nawet rocznik ten sam) pojawił sie "drobny" problem: pomimo ustawienia pokrętłem na piecu tem. CWU na 40st piec i tak podrzewa ją do temperatury CO. Po wymianie sondy NTC, zaworu trojdrożnego oraz kpl. uszczelek sewrisant się poddał. Powiedział że się skonsultuje i odezwie a ..... zamilkł. Będę wdzięczy na wszelkie sugestie. Zeus Victrix 20, sonda zewnetrzna, sterownik typu włącz/wyłącz (oryginalny sterownik się już zdążył zepsuć).

co z tym sterownikiem pokojowym? Masz wlacz/wylacz czyli zadnego sterownika nie masz? Tzn wyjales mostek w plycie glownej i korzystasz z pokretel na kotle?
Back to top

ceiwark
Poziom 2
Poziom 2

Post#7 12 Feb 2012 14:17   

co z tym sterownikiem pokojowym? Masz wlacz/wylacz czyli zadnego sterownika nie masz? Tzn wyjales mostek w plycie glownej i korzystasz z pokretel na kotle?[/quote]

sterownik został zastąpiony czujnikiem temperatury, działajacym na zasadzie temp.poniżej zadanej włącz CO, powyżej wyłacz. Jest wpięty w tam gdzie mostek kiedy korzysta się z oryginalnego programatora. Tak zadane temperatury CO i CWU ustawiam pokrętłami na piecu.
Back to top

agentusek
Poziom 10
Poziom 10

Post#8 12 Feb 2012 14:21   

ceiwark wrote:
co z tym sterownikiem pokojowym? Masz wlacz/wylacz czyli zadnego sterownika nie masz? Tzn wyjales mostek w plycie glownej i korzystasz z pokretel na kotle?

sterownik został zastąpiony czujnikiem temperatury, działajacym na zasadzie temp.poniżej zadanej włącz CO, powyżej wyłacz. Jest wpięty w tam gdzie mostek kiedy korzysta się z oryginalnego programatora. Tak zadane temperatury CO i CWU ustawiam pokrętłami na piecu.[/quote]
Bardzo mi przykro nie mam doswiadczenia ani wiedzy, nie pomoge Ci. Jedyne logiczne rozwiazanie to ten czujnik, ktory wymieniono
Back to top

ceiwark
Poziom 2
Poziom 2

Post#9 12 Feb 2012 14:27   

Bardzo mi przykro nie mam doswiadczenia ani wiedzy, nie pomoge Ci. Jedyne logiczne rozwiazanie to ten czujnik, ktory wymieniono[/quote]

ok, ale dzieki za pochylenie sie nad tematem. pozdrawiam
Back to top

bijabija
Poziom 3
Poziom 3

Post#10 Post from the author of the topic 24 Apr 2012 15:08   

KOD E-26 w kociołku ZUS victrix 20
Minęły ze dwa sezony jak ostatni raz popychałem mikrusa od presostatu.
Nadszedł czas że znów wyswietla e26 .Jak sie przyglądnąłem to stwierdziłem że mikrus sie zacina -nie wraca.Znalazłem taki typ w sklepie "Nowy elektronik".
Przy okazji czyszczenia kociołka wymieniłem mikrusa i jest jak na razie OK
Back to top

Grzegorz Siemienowicz
Poziom 23
Poziom 23

Post#11 24 Apr 2012 15:37   

Problem najczęściej nie jest powodem przełącznika.
Cały problem z rozwiązaniem jest opisany tu : Naprawa błędu 26 .
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Apr 2012 15:37   

Back to top

bijabija
Poziom 3
Poziom 3

Post#12 Post from the author of the topic 07 May 2012 13:47   

Po kolejnym wyświetleniu kodu e 26,postanowiłem zmierzyć ciśnienie w naczyniu kompensacyjnym.Okazało sie że jest dziurawe,właściwie to dziura jest w worku gumowym.Po załataniu u wulkanizatora i nabiciu powietrza do ok 2 atm wszystko działa .Do końca nie jestem pewny jakie powinno być ciśnienie w naczyniu c.w.u,-dotyczy to także naczynia c.o. Nabiłem ok 10 % mniej niż wynosi ciśnienie sieci.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> kocioł IMMERGAS ZEUS 20 VICTRIX Z zasobnikiem
Page 1 of 1
Similar topics
Piec immergas zeus victrix superior 34 kw plus 2 strefy (3)
Immergas ZEUS VICTRIX SUPERIOR 26KW- prędkość pompy (20)
Immergas Zeus Victrix 20 - szukam naczynia wzbiorczego c.o. (4)
Immergas Zeus Victrix 26kw-błąd err 02 (15)
Sterownik do Immergas-a Zeus Victrix Superior 26kW (4)
immergas zeus victrix 20 - błąd E12 (7)
Piec Immergas ZEUS VICTRIX - wybuchy (26)
Kocioł kondesac. Immergas Victrix 24kW Zeus z zasobnikiem (29)
Kocioł dwufunkcyjny IMMERGAS VICTRIX 24 (37)
Immergas victrix zeus superio 26 kWI-b. duże zużycie gazu!!! (4)

Page generation time: 0.139 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed