Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Przetwornik prostokąt=>sinus lub trójkąt


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Design -> Przetwornik prostokąt=>sinus lub trójkąt
Author
Message
Kamus
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 30 Oct 2005
Posts: 87
Location: Warszawa

Post#1 Post from the author of the topic 21 Nov 2007 09:18   

Przetwornik prostokąt=>sinus lub trójkąt


Witam.Nie wiem jak zrobić przetwornik przebiegu prostokątnego na sinusoidalny lub trójkątny lub piłokształtny.Wiem że można zastosować filtr dolnoprzepustowy,ale to bardzo słabo zdaje egzamin(przebieg przy najniższej częstotliwości zostanie całkowicie przepuszczony i będzie prostokąt na wyjściu,a jak dojdę do kilkunastu kHz to całkowicie filtr go stłumi gdzie nawet kompresor na wyjściu nic nie pomoże)Zależy mi na tym aby ten układ przetwarzał liniowo ten przebieg od około 32Hz do 16kHz.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Nov 2007 09:18   





Back to top
   
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 09 May 2003
Posts: 6962
Location: Szczecin

Post#2 21 Nov 2007 09:26   

Re: Przetwornik prostokąt=>sinus lub trójkąt


Witam.

Zamiast filtru zastosuj integrator. Na wyjściu uzyskasz piłę.

Pzdr.

Helpful message? + -

Back to top
   
Kamus
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 30 Oct 2005
Posts: 87
Location: Warszawa

Post#3 Post from the author of the topic 21 Nov 2007 10:05   

Re: Przetwornik prostokąt=>sinus lub trójkąt


Tak też można zrobić ale to nie przetworzy liniowo całego pasma które muszę przetworzyć,też będzie to powodowało podobne skutki jak w filtrze dolnoprzepustowym

Helpful message? + -

Back to top
   
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 09 May 2003
Posts: 6962
Location: Szczecin

Post#4 21 Nov 2007 10:20   

Re: Przetwornik prostokąt=>sinus lub trójkąt


Witam.

Nie chodzi o bezpośrednie przetwarzanie. Sygnał prostokątny powinien kluczować źródło prądowe integratora. Wysoki stan sygnału określa czas całkowania. W stanie niskim masz zmianę polaryzacji źródła. Przy wypełnieniu 1/2 masz na wyjściu przebieg symetryczny.

Pzdr.

Helpful message? + -

Back to top
   
Kamus
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 30 Oct 2005
Posts: 87
Location: Warszawa

Post#5 Post from the author of the topic 21 Nov 2007 10:30   

Re: Przetwornik prostokąt=>sinus lub trójkąt


Na takie coś wogóle nie wpadłem,a mógłbyś to przedstawić graficznie albo dokładnie opisać jak należy połączyć,bo jeszcze nie mam za dużego doświadczenia w tym=>początkuje dopiero

Helpful message? + -

Back to top
   
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 09 May 2003
Posts: 6962
Location: Szczecin

Post#6 21 Nov 2007 11:20helpful post - solution   

Re: Przetwornik prostokąt=>sinus lub trójkąt


Witam.

Przetwornik prostokąt=>sinus lub trójkąt

To jest schemat poglądowy. Zastosuj klucze tranzystorowe (np. CMOS 4066) ,źródła prądowe mogą być w wersji scalonej. Parametry integratora dobierzesz do najmniejszej częstotliwości tak, aby nie następowało nasycenie.

Pzdr.

Helpful message? + -

Back to top
   
roobert
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 27 Oct 2002
Posts: 85
Location: Rzeszów

Post#7 21 Nov 2007 13:41   

Re: Przetwornik prostokąt=>sinus lub trójkąt


Witam.
Jeśli już to do w.wym. układu trzeba jeszcze dodać przetwornik f/u i tym sygnałem sterować wartościami prądów żródeł prądowych wtedy dopiero będziesz miał stałą amplitudę.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Nov 2007 13:41   





Back to top
   
Kamus
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 30 Oct 2005
Posts: 87
Location: Warszawa

Post#8 Post from the author of the topic 21 Nov 2007 19:14   

Re: Przetwornik prostokąt=>sinus lub trójkąt


Pomysł jest bardzo ciekawy,ale mam jeszcze pytanie:czy jak dam w przebiegu prostokątnym 2 lub więcej różnych częstotliwości (np 2kHz i 200Hz),to czy integrator da przebieg piłokształtny o tych 2 częstotliwościach czy powstanie przebieg o innej częstotliwości?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Nov 2007 19:14   





Back to top
   
roobert
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 27 Oct 2002
Posts: 85
Location: Rzeszów

Post#9 21 Nov 2007 19:55   

Re: Przetwornik prostokąt=>sinus lub trójkąt


Witam.
Całka sumy funkcji to ... chyba jeszcze pamiętasz.

Helpful message? + -

Back to top
   
piniol11
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 26 Oct 2007
Posts: 96
Location: Lubin

Post#10 22 Nov 2007 00:30   

Re: Przetwornik prostokąt=>sinus lub trójkąt


Witam !
Schemat od Mariusz Ch , nic nie zmienia. Nadal amplituda piły, jest zależna od częstotliwości prostokątu. Im większe f prostokątu, tym krócej się - naładuje i rozładuje C integratora, a przez to będzie coraz to mniejsza amplituda, ze wzrostem częstotliwości.

Kolega roobert , proponuje - cyt; dodać przetwornik f/u i tym sygnałem sterować wartościami prądów żródeł prądowych wtedy dopiero będziesz miał stałą amplitudę." . Zgadzam sie, tylko że to rozbuduje i skomplikuje cały układ.

Czy kolego Kamus, nie prościej było by zbudować, bardzo prosty generator Prostokąt-Trójkąt Question Ja kiedyś go używałem, i był wystarczający.

Prezentuję schemat. Zbudowany jest na dość szybkich wzmacniaczach MOSfet. Pierwszy stopień na IC1A, pracuje jako komparator, z pętlą histerezy (układ Schmitta), czyli ze stało-prądowym dodatnim sprzężeniem zwrotnym - R2+PR1. Natomiast drugi stopień na IC1B, jest klasycznym integratorem. Potencjometr P1, reguluje częstotliwość, natomiast PR1, ustawia równe wypełnienie prostokątu, a przez to i trójkąta. PR2 ustawia symetryczne napięcie na wyjściu, w stosunku do zera (masy). Diody D1 i D2, utrzymują stałą amplitudę prostokątów na P1. U zasilające - stabilizowane.

To na tyle. Pozdrawiam Bogdan.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 09 May 2003
Posts: 6962
Location: Szczecin

Post#11 22 Nov 2007 08:22   

Re: Przetwornik prostokąt=>sinus lub trójkąt


Witam.

Arrow Kol. piniol11.

Po pierwsze, nie znalazłem w postach kolegi Kamus warunku stałości amplitudy sygnału wyjściowego.

Po drugie, jak dobrze zrozumiałem, układ ma przetwarzać sygnał prostokątny na trójkątny, a nie generować.

Pzdr.

Helpful message? + -

Back to top
   
Kamus
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 30 Oct 2005
Posts: 87
Location: Warszawa

Post#12 Post from the author of the topic 22 Nov 2007 09:02   

Re: Przetwornik prostokąt=>sinus lub trójkąt


Z chęcią bym użył do przeróbki przebieg np trójkątny lub sinusoidalny bo o wiele łatwiej go przetworzyć na inne.Niestety jest to niemożliwe,bo w urządzeniu które robie(syntezator polifoniczny) potrzebne były dzielniki częstotliwości z najwyższej do najniższej oktawy(tj: przez 2 4 6....).Niestety jedynymi takimi dzielnikami okazały sie być liczniki binarne i trzeba było skorzystać z prostokąta.Kiedyś były takie układy scalone które dzieliły częstotliwość sinusa lub trójkąta przez wielokrotność dwójki(np UL1811,Saj180).Ba,były nawet dzielniki jednej częstotliwości na półtony całej oktawy(zamieniłoby mi to 12 generatorów prostokąta na 1 układ scalony).Niestety są już one od wielu lat nieprodukowane i bardzo ciężko dostępne,a jeśli sie na nie trafi to są bardzo drogie.Może znacie jakieś dzisiejsze układy scalone które potrafią dzielić częstotliwość sinusa lub trójkąta przez wielokrotność dwójki

Helpful message? + -

Back to top
   
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 14 Sep 2004
Posts: 7050
Location: Warszawa

Post#13 22 Nov 2007 11:06   

Re: Przetwornik prostokąt=>sinus lub trójkąt


Nie ma takich dzielników, a taka operacja "dzielenia: jest wykonalna tylko w układach z próbkowaniem, tj. odtwarzasz z pamięci kształt przebiegu a na różne przetworniki dajesz np. co drugą, co czwartą, co ósmą próbkę przebiegu o żądanym kształcie fali.
Tyle, że taki układ wymaga stosowania po jednym przetworniku C/A na każdy ton co jest nieekonomiczne. W starszych organach stosowano filtry dolnoprzepustowe obsługujące jakiś zakres tonów tak by nie było zbyt dużego skoku barwowego pomiędzy grupami. Na wejście podawano "nieśmiertelne" prostokąty z dzielników oktawowych.

Rozwiązaniem pośrednim dla instrumentów polifonicznych, jest odgórne przyjęcie maksymalnej możliwej do jednoczesnego wytwarzania ilości głosów i zrobienie tylu równoległych identycznych torów syntezy (6,8,16,32). W momencie wciskania klawiszy układ sterowania przydziela im wolne tory syntezy w miarę posiadanych zasobów.
Oczywiście tu też są problemy: co robić np. gdy zasoby się kończą. Tu można np. wygasić najwcześniej włączony głos lub nie przydzielić następnego głosu. Drugi problem to sposób zachowania przy kolejnym zwolnieniu i naciśnięciu tego samego klawisza: czy przydzielić mu nowy tor czy też odszukać czy jakiś tor nie gra poprzedniego tonu o tej wysokości i ponownie wyzwolić dany kanał.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Nov 2007 11:06   





Back to top
   
piniol11
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 26 Oct 2007
Posts: 96
Location: Lubin

Post#14 22 Nov 2007 13:04   

Re: Przetwornik prostokąt=>sinus lub trójkąt


Witam !
No i cacy:!: , teraz wiem o co chodzi koledze Kamus, buduje syntezator polifoniczny.
Kolega Mariusz Ch., napisał cyt; Po pierwsze, nie znalazłem w postach kolegi Kamus warunku stałości amplitudy sygnału wyjściowego. Natomiast kolega Kamus, w jednym poście napisał cyt; Tak też można zrobić ale to nie przetworzy liniowo całego pasma które muszę przetworzyć,. Moim zdaniem, przetwarzanie liniowo całego pasma, oznacza, stałość amplitudy dla każdej częstotliwości, w całym paśmie. Przez wszystkich nazywane - ZNIEKSZTAŁCENIA LINIOWE. Chyba że się mylę Exclamation
Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Kamus
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 30 Oct 2005
Posts: 87
Location: Warszawa

Post#15 Post from the author of the topic 23 Nov 2007 08:56   

Re: Przetwornik prostokąt=>sinus lub trójkąt


Po połączeniu integratora wraz z przetwornikiem f/u układ spisuje sie całkiem dobrze.Myśle że to wzbogaci brzmienie syntezatora.Temat można uznać za zamknięty.Jeszcze raz wszystkim dziękuje za pomoc

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Design -> Przetwornik prostokąt=>sinus lub trójkąt
Page 1 of 1
Similar topics
Generator funkcji : sinus, prostokąt i trójkąt (8)
[AVR] Generator sinus, prostokąt, trójkąt do 10MHz (6)
arm lpc 2148 i przebiegi sinus, trójkąt, prostokąt, piła. (2)
Wzmacniacz mocy, sinus/prostokąt o częstotliwości do 2MHz. (4)
Potrzebny generator sinus/prostokąd/trójkąt 1kHz 0-5V (2)
12VDC na 9VAC (sinus 50Hz lub 60Hz) wydajność 1A (4)
przetwornik c/a a/c w 89c51 lub 89c2051 (1)
Szybki przetwornik A/C lub ATMEGA8 (1)
Przetwornik temperatura - napięcie (przerobić lub zrobić) (19)
Równoległy 8, lub 10 bitowy przetwornik A/C z wyjściami 24V. (5)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.085 seconds

elektroda.pl topic RSS feed