FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

- Tuning Fiata 126p :)

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Car Archive -> - Tuning Fiata 126p :)
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#1 Post from the author of the topic 04 Dec 2003 17:40   

- Tuning Fiata 126p :)

Może podzielicie się tym, jak przerobiliście swojego maluszka żeby szybciej jeździł, lepiej wygladał itp... ??
Back to top

Gienio
Poziom 11
Poziom 11

Post#2 04 Dec 2003 18:23   

Re: Tuning Fiata 126p :)

Ja swojego ustawiam tak aby jechac z wiatrem. Poza tym zalozylem puszke po piwie na wydech, naklepe zaslaniajaca 1/3 przedniej szyby aby polepszyc widocznosc.Dodatkowo zrobilem z naklepy badluka na swiatlach z przodu i z tylu teraz jezdze jak cicho-ciemny :) , droge oswietlam latarka.. :) W planach mam zrobienie neonow w podwoziu,
i umieszczenie zdalnie sterowane kostki trotylu w zbiorniku paliwa, to na wypadek jakby ktos ukradl mi to cudo. :) Hmm, zastanawiam sie czy nie zamontowac kol od lokomotywy., jazda po torach dala by nie zapomniane wrazenia.
Back to top

morph13
Poziom 20
Poziom 20

Post#3 06 Dec 2003 23:04   

tekst wcześniej pominę bez komentarza....

Jak jesteś zainteresowany zmianami w silniku, a raczej co można z takim silnikiem jeszcze zrobić to zajrzyj tu http://www.kubagert.prv.pl/

Chłopaki odwalili kawał porządnej roboty, jest to wtrysk do malucha jako praca dyplomowa. Dobry poczatek do własnych rozwiązań konstrukcyjnych..
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Dec 2003 23:04   

Back to top

-DezerteR-
Poziom 14
Poziom 14

Post#4 Post from the author of the topic 08 Dec 2003 02:10   

Bardziej interesowało by mnie, jak zrobić w miare dobre nagłośnienie w maluszku. Nie chodzi mi o to żeby szyby ruszały sie w rytm muzyki, tylko aby możliwie małym kosztem, wstawić do swojego autka "sprzęt grający", który byłby dobrze wkomponowany w wnetrze samochodu.
Back to top

Henryk_WS
Poziom 10
Poziom 10

Post#5 08 Dec 2003 02:44   

Zrobiłem sobie kiedyś, dawno temu, przeróbkę zalecaną przez WAT ( Wojskowa Akademia Techniczna ) - wydanie książkowe -
i efekty były bardzo ciekawe. Zalecają naciąć blachę na lewo od filtra powietrza wzdłóż krawędzi i odgiąć ją w dół
pod kątem 60 st. Uzyskuje się mini doładowanie zamiast zasysania powietrza przez śmiesznie mały otworek. Do tego zawirowywacz powietrza przed gażnikiem ( dwie cienkie blaszki skręcone w jednym kierunku ). Efekt był taki że na oponach 155 od starej zastawy wyciągałem 120 na liczniku gdzie przed tą przeróbką ciężko było osiągnąć 100. opony o większym obwodzie oszukiwały licznik. Przyśpieszenie wzrasta i łatwiej podchodzić do wyprzedzania bez ryzyka.
Polecam !

Pozdrawiam !

Henryk
Back to top

morph13
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 08 Dec 2003 21:33   

henryk_w wrote:
Zrobiłem sobie kiedyś, dawno temu, przeróbkę zalecaną przez WAT ( Wojskowa Akademia Techniczna ) - wydanie książkowe -
i efekty były bardzo ciekawe. Zalecają naciąć blachę na lewo od filtra powietrza wzdłóż krawędzi i odgiąć ją w dół
pod kątem 60 st. Uzyskuje się mini doładowanie zamiast zasysania powietrza przez śmiesznie mały otworek. Do tego zawirowywacz powietrza przed gażnikiem ( dwie cienkie blaszki skręcone w jednym kierunku ). Henryk

możesz wrzucic skan lub "coś w tym stylu", doś ciekawe. Może znalazłoby to zastosowanie tez w innych samochodach ??
Back to top

Henryk_WS
Poziom 10
Poziom 10

Post#7 10 Dec 2003 11:42   

Niestety nie mam już tej książki. Spróbuję coś namalować.
A w innych autkach gaźnikowych tylko zawirowywacz ( extra jeżeli można założyć pod gaźnikiem ) - szczegóły znają panowie z firemek tuningowych.
Co do wycięcia przy filtrze powietrza spróbuję opisać bardziej szczegółowo. Trzeba zdjąć część z filtrem powietrza. Po lewej stronie w zdjętej części ( patrząc od tyłu autka ) jest spora płaska powierzchnia zaokrąglona od lewej. Nawiercić ( naciąć ) wzdłuż tej zaokrąglonej powierzchni i po prostej aż do samej obudowy filtra. Tą naciętą część zagiąć w dół po kątem 60 st. Powstaje łapa która zagarnia sporą część powietrza z komory wentylatora prosto do filtra. Pofatygowałem się też po ok. 10 tys km i przysłoniłem otwór. Wtedy dopiero widać różnicę jak się przyzwyczaisz do lepszego i Ci zabiorą.
Polecam również konsultację z fachowcami od tuningu. Powinni znać temat.

Pozdrawiam !

Henryk
Back to top

Osiem88
Poziom 16
Poziom 16

Post#8 10 Dec 2003 15:51   

W załączniku jest wszystko zrobiłem to u siebie i efekt bardzo zadowalajacy oczywiście oprócz innych udogodnień w maluszku trzeba zrobić parę przeróbek żeby odczuć wyraźne efekty.

Dolot powietrza.doc
 Filename:  Dolot powietrza.doc
Download
 Contents:  
 Filesize:  105 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

silvvester
Poziom 19
Poziom 19

Post#9 11 Dec 2003 01:33   

wyciełem dwa duże otwory w półce i wsadziłem tam 2 głośniki 60W całość zapchałem gąbka + wata
dolot powietrza odłączyłem. po jakimś czasie zrobiłem zwykłą półke i tak się komuś spodobało że
półka znikneła z moim autkiem. no i radyjko pod siedzeniem też było.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Dec 2003 01:33   

Back to top

Leon2
Poziom 1
Poziom 1

Post#10 13 Dec 2003 23:11   

jest bardzo fajna ksiazka o modyfikacjach malucha a nosi tytuł "Poprawa ekonomicznosci i dynamiki samochodów osobowych" niby taki tytuł o niczym ale jest opisane jak zmiejszyc złuzycie paliwa w maluchu i jak poprawic osiagi i aero dynamike
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Dec 2003 23:11   

Back to top

-DezerteR-
Poziom 14
Poziom 14

Post#11 Post from the author of the topic 13 Dec 2003 23:45   

No fajnie że takowa książka jest, ale jets małe pytanie gzie ją można dostać. Moze jest wersją elektroniczna w sieci. Ehh smaczku narobiłeś ale żadnych konkretów :)
Back to top

Pfikusny
Poziom 17
Poziom 17

Post#12 14 Dec 2003 18:59   

-DezerteR- wrote:
No fajnie że takowa książka jest, ale jets małe pytanie gzie ją można dostać. Moze jest wersją elektroniczna w sieci. Ehh smaczku narobiłeś ale żadnych konkretów :)

Ksiazka oczywiscie jest dostepna w wersji elektronicznej ;) (nawet mam ja... tylko nie wiem gdzie ;))

Zapraszam na http://fiat126p.iq.pl/forum - jest to forum oswiecone naszym super maszynom ;)
Back to top

-DezerteR-
Poziom 14
Poziom 14

Post#13 Post from the author of the topic 15 Dec 2003 00:14   

Jakbyś mógł to prześlij mi tą książke na maila 6dezerter6@wp.pl
Back to top

morph13
Poziom 20
Poziom 20

Post#14 15 Dec 2003 20:21   

-DezerteR- wrote:
Jakbyś mógł to prześlij mi tą książke

A może lepszym rozwiązaniem byłoby wrzucenie jej tutaj, do ściągnięcia dla wszystkich zainteresowanych. Wątpię żeby była juz na dysku serwera forum.
Back to top

dr. killer
Poziom 4
Poziom 4

Post#15 17 Dec 2003 00:29   

Za praszam na moją stronę o Tuningu Malucha http://republika.pl/drkiller
Back to top

Osiem88
Poziom 16
Poziom 16

Post#16 17 Dec 2003 02:15   

dr. killer wrote:

Wszystko fajnie tylko po co tak kołpaki,ten płóg z przodu robiący tylko niepotrzebne opory powietrza no i najgorsze to "Alphard" nie chodzi tu o ten napis na szybie chociaż też ale najbardziej o słabą jakość tych głośników.
Back to top

dr. killer
Poziom 4
Poziom 4

Post#17 17 Dec 2003 16:28   

Osiem88 wrote:
dr. killer wrote:

Wszystko fajnie tylko po co tak kołpaki,ten płóg z przodu robiący tylko niepotrzebne opory powietrza no i najgorsze to "Alphard" nie chodzi tu o ten napis na szybie chociaż też ale najbardziej o słabą jakość tych głośników.

no kołpaki są zmienione na ładniejsze :wink: felg nie kupuje bo i tak auto będzie do sprzedanie, a pług jest po to by nie połamać spojlera, opór powietrza no nie przesadzaj to tylko maluch i nie mów jeszcze że na 400m ze 10s strace hahahahah :D :D :D :D :D !!!!!!!! a ALHARD jak za tom cenę, do malucha i w połończeniu z bardzo dobrym CD to byś się zdziwił jak to przyzwoicie gra, a tak w o gule ALPHARD należy do JVC
Back to top

Scubzik
Poziom 14
Poziom 14

Post#18 17 Dec 2003 16:49   

Niech mi ktos prosze zdradzi ukryty motyw i powod upiekszenia czegos co nie da sie upiekszyc..Wg mnie..a to jest MOJE skromne zdanie tuning??!! malucha polega na tym aby go hmmmm umyc..i nic wiecej....Wsadzanie silnikow od niewiadomoczego jest samobojstwem...Poza tym Maluch i tak ma szczescie ze nazywany jest samochodem...Lepszy do przerobek jest np 125p.....a Maluch...coz....niech juz jezdzi taki jaki jest ....Tak po prawdzie to nienawidze tych malych metalowych puszek zwlaszcza z gigantycznymi jak na niego glosnikami...i juz zdaleka slychac ze jakis dres jedzie ...........
Back to top

zyraf
Poziom 21
Poziom 21

Post#19 17 Dec 2003 17:26   

JVC to mi nie mowi nic dobrego tak samo jak sony...
moze i sie nadaje do malucha ale taki "tuning" z tym i jakims super mega extra swiecacym subem i spoilerami do 126p to tylko dla dresa ktory chce tylko tym jakies badyle przed wiejska dyskoteka podrywac jak na zewnatrz (nie w srodku) bedzie slychac wielkie UMC UMC...
lepiej juz zrobic cos co poprawi nieco osiagi silnika kaszlaka bo to sie moze naprawde przydac np gdy ma sie pod gorke czy chce sie wyprzedzic cos.
prawdziwy tuning (wizualny i techniczny) to do pozadnych sportowych autek ale blagam was nie spoiler do 126p i dresik z kupionym prawem jazdy za kierownica...
Back to top

jaro_21
Poziom 18
Poziom 18

Post#20 21 Dec 2003 14:02   

Drogi SKUBZIKu zgadzam się z tobą, że wkładanie do malców silników np z alfa romeo to samobójstwo tak samo jak szlify i większe tłoki, jak mi kumpel opowiadał jak mu wypaliło w tłoku dziure na palec bo zamykał budzik to go podziwiam.
Zgadzam się równierz że jak sie malca umyje to lepiej wygląda. Jak swojego kaszla wypucowałem przed świętami to się przekonałem jakiego jest koloru :D . Natomiast nie mogę cię poprzeć w kwesti że to auto (jak go czasem nazywają nie wtajemniczeni) jest brzydkie.
Ja na przykład długo bym się zastanawiał czy się przejechać fiatem multiplą to jest dopiero paskudztwo (patrząc na wygląd wole malucha).
Niewiem czy widziałeś co można ładnego zrobić z malucha załączam obrazek :arrow: .

11.jpg
 Filesize:  32.91 KB

11.jpg

Back to top

Pre100n
Poziom 16
Poziom 16

Post#21 26 Dec 2003 02:26   

hehe panowie panowie (zyraf) malar to fajna sprawa ... mam i wole malara niz autobus ... poza tym drechy tez jezdza golfami i innymi takimi wynalazkami ... a audio w malcu? tez nie ma co sie rzucac ... radio sony xr-c5103r ... przynajmniej jak ukradna to nie bedzie placzu :) gra niezle jak na sprzet tej klasy ale nie oznacza ze tzeba odrazu dres nosic ... poza tym jednak wole kaszla niz kredensa(125p) mniej pali, tani w utrzymaniu, do jazdy po miescie idealny
Back to top

zyraf
Poziom 21
Poziom 21

Post#22 26 Dec 2003 17:21   

no kaszlaka (co prawda w nienajlepszym stanie) jezdzacego mozna juz kupic za 300zeta:D radio powinno dosyc glosno grac zeby cos sie dalo uslyszec, zwlaszcza jesli glosniki sa z przodu a siedzi sie z tylu, ale bez przesady z pakowaniem tam mega super hiper subwooferow firmy ELTA czy costam jeszcze o "mocy" 1000W PMPO i glosnikow o podobnej mocy srednicy 16cm:D
dla mnie, jako pasazera jest to nieco zamaly samochodzik bo jak sie wcisne do tylu to nogi mam jakos na boki, na wybojach wale lbem w dach:D potem sa problemy z wyjsciem... ale jak sie siedzi z przodu to nawet-nawet, chyba dobre jesli ktos czasem potrzebuje gdzies podjechac do sklepu czy cos zalatwic.
fajnie sie tym tez po lodzie zasuwa:D baczki mozna zrobic nawet...
Back to top

Psemysuaf
Poziom 12
Poziom 12

Post#23 26 Dec 2003 18:18   

ja tez przerabialem sobie maluszka , przemalowalem , wstawilem glosniki obrotomierze i takie tam . Ale po bliskim spodkaniu z autobusem mam uraz psychiczny i nie wsiadam do maluch ajuz wiecej. Wujek prowadzil boba i nieustapil pierwszenstwa i autobus nam zarysowal bok tak, ze nie ma tego boku :). autobus obijal chcac uniknac zderzwenia i wyladowal na drugiej stronie ulicy wyrywajac dwa drzewa z korzeniami. Wszyscy przezyli ale naprawde cieszko sie wydostac z malucha a jak pomysle ze autobus mogl nas ztaroanowac bezproblemowo ehhhhhhh. to pewnie nie pisal bym juz tego posta ;P ...a i mimio wszystko zapinajcie pasy w maluchu ratuja zycie .
Back to top

picador
Poziom 23
Poziom 23

Post#24 26 Dec 2003 18:18   

wytłumaczcie mi bo jakoś nie rozumiem , po co to coś przerabiać :?: , przecież nawet bez przeróbek strach w oczach jadąc tym 70 km/h , a w zimie maluch powinien stać w garażu ...

po co pchać kasę , nie lepiej kupic auto :?: :?: :?: , era malucha już mineła 10 lat temu , jak nie wcześniej :wink:
Back to top

Pfikusny
Poziom 17
Poziom 17

Post#25 26 Dec 2003 18:31   

picador wrote:
wytłumaczcie mi bo jakoś nie rozumiem , po co to coś przerabiać :?: , przecież nawet bez przeróbek strach w oczach jadąc tym 70 km/h , a w zimie maluch powinien stać w garażu ...

po co pchać kasę , nie lepiej kupic auto :?: :?: :?: , era malucha już mineła 10 lat temu , jak nie wcześniej :wink:

Przecietny uzytkownik samochodu nigdy tego nie zrozumie :P

maluch to jest auto...
z klasa...
z dusza...
jest kochany...
swietnie sie nim jezdzi...

i nie moge sie zgodzic ze 70/h to juz strach w oczach...
mozna jechac spokojnie jakies 120 km/h - czyli tyle ile potrzeba...
Back to top

zyraf
Poziom 21
Poziom 21

Post#26 26 Dec 2003 18:33   

no wypadek bedzie niebezpieczny niezaleznie od tego czy jedziesz maluchem czy skoda...
ale mozna zauwazyc plusy kaszlaka - przy zderzeniu czolowym silnik nie jest wciskany w kabine pasarzerska
ten ktorego posiada moja rodzinka wyciaga 105 z czterema osobami na pokladzie i z nieduzym bagarzem, wiec tak zle nie jest
Back to top

JCK
Poziom 19
Poziom 19

Post#27 26 Dec 2003 18:39   

Witka!
Maluchem 120 spokojnie?
Chyba bez pasażerów,kierowcy i z przepaści. :lol:
Maluchami jeździłem 16 lat,coś wiem na ten temat.
HeJ.
Back to top

ACULA
Poziom 23
Poziom 23

Post#28 26 Dec 2003 18:46   

JCK wrote:
Witka!
Maluchem 120 spokojnie?
HeJ.

kierowca+pasażer + ostra góra -sprawdzałem , nie powtórzę tego ;)

wolę nowszego maluszka w którym wszystko zrobię i nie ładuję tyle pieniędzy, niż stare (10 letnie) g. po wypadku bez geometrii, zawieszenia i kawałka niezardzewiałej blachy itp

ale też jestem przeciwko tuningowi maluszka, on i tak jest wspaniały ;)
Back to top

Pfikusny
Poziom 17
Poziom 17

Post#29 26 Dec 2003 18:49   

JCK wrote:
Witka!
Maluchem 120 spokojnie?
HeJ.

Ja najczesicej jezdze sam lub z jednym pasazerem
120 to nie problem - no moze moj pierwszy malacz ktory juz byl w stanie agonalnym wyciagal 115 na spokojnie ;) ale 120 tez bym z niego wyciagnal ;)

w tym momencie jezdze 2 malaczem (w sumie to jezdze tymi pieknymi bolidami 2 lata)
moj obecny malczik ciagnie 120 bez wiekszego problemu...
Back to top

picador
Poziom 23
Poziom 23

Post#30 26 Dec 2003 18:51   

zyraf wrote:
no wypadek bedzie niebezpieczny niezaleznie od tego czy jedziesz maluchem czy skoda...
ale mozna zauwazyc plusy kaszlaka - przy zderzeniu czolowym silnik nie jest wciskany w kabine pasarzerska
ten ktorego posiada moja rodzinka wyciaga 105 z czterema osobami na pokladzie i z nieduzym bagarzem, wiec tak zle nie jest

pomyśl tylko jaką będziesz miał drogę hamowania z takim pokładem ...

i druga sprawa , jeżeli nawet walniesz w dzika to z malucha juz nic nie zostanie i silnik tu nie jest potrzebny , blacha której w maluch nie ma pognie się tak że dzika bedziesz miał na sobie to też jest niebezpieczne :!:
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Dec 2003 18:51   

Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Car Archive -> - Tuning Fiata 126p :)
Page 1 of 3 Go to page 1, 2, 3  Next
Similar topics
Fiat 126p tuning silnika? Jak go wykonać? (48)
Super poradnik Tuning silnika fiat 126p (5)
Co można zrobić ciekawego z fiata 126p (30)
C-Zamek do Fiata 126p (11)
Fotele lotnicze do fiata 126p (3)
Obrotomież do fiata 126p (malucha) (2)
Tuning Fiata Cinquacento 700 (44)
TUNING FIATA BRAVA (3)
TUNING FIATA SIENY (24)
Tuning Fiata 126p (5)

Page generation time: 0.274 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony