FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Efektowna lekcja o efekcie naskórkowym.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Efektowna lekcja o efekcie naskórkowym.
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#1 Post from the author of the topic 22 Nov 2007 21:40   

Mój kolejny projekt, który publikuję na łamach naszego Portalu dotyczy wysokich napięć. Jest związany z cewką tesli w wersji elektronicznej, którą już kiedyś prezentowałem ale teraz ją ładnie zmontowałem w jedną całość. Na mojej stronie internetowej pod adresem: www.portalnaukowy.edu.pl w dziale wysokie napięcie w ostatnim projekcie: Harce z WN pokazałem m.in efekt naskórkowy czyli nie wnikanie prądów o wysokiej częstotliwości w głąb przewodników a w tym przypadku mojej ręki.

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 22 Nov 2007 21:40   

Back to top

comer3
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 22 Nov 2007 22:06   

Re: Efektowna lekcja o efekcie naskórkowym.

Witam!!
Ze zdjęcia wnioskuję, że toroid wykonałeś z dwóch sklejonych misek.. :) W związku z czym powstałą bryła przypomina bardziej kulę (dla kuli zmienia się rozkład pola elektromagnetycznego) niż torus - lepsze efekty uzyskasz dla gładkiego toroidu (wykonanego np z giętkiej rury..:) ) Ale to tylko tak na marginesie - tak poza tym, to bardzo udany projekt.. :-)
Pozdrawiam!!
Back to top

Krokus22
Poziom 17
Poziom 17

Post#3 22 Nov 2007 23:42   

Gratuluję konstrukcji: widzę sstc i vttc. Jaką lampę zastosowałeś?
Back to top

RaDiK_88
Poziom 14
Poziom 14

Post#4 23 Nov 2007 00:07   

Witam wspaniała konstrukcja sam chciałem coś takiego zrobić ale jeszcze wszystko przed mną ma pytanie jakiej mocy jest ten transformator ?? i na jak odległość ok emituje "błyskawice"

Pozdrawiam
Back to top

michal2666
Poziom 17
Poziom 17

Post#5 Post from the author of the topic 23 Nov 2007 07:24   

To nie jest VTTC tylko SSTC, może zmyliła ta świecąca bańka na jednym ze zdjęć, to nie lampa tylko mały laser He-Ne, który zbliżyłem do pracującej cewki, powstające promieniowanie EM wzbudza gaz w nim i świeci.
Co do mocy to jak na razie podkręcałem ją do 700 W przy takiej mocy pobieranej, wyładowania do powietrza mają długość ok 10 - 15 cm ( w zależności od wilgotności powietrza). Można wyciągnąć z niej ponad 1 KW ale już raz przebiła mi się iskra z uzwojenia wtórnego na pierwotne i musiałem przewijać cewkę a to nie jest przyjemne zadanie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Nov 2007 07:24   

Back to top

mlody91
Poziom 18
Poziom 18

Post#6 23 Nov 2007 09:36   

Widać że przyłożyłeś się do projektu. Powiedział bym że wykonanie jest profesjonalne. Takie urządzenia powinno się pokazywać na lekcjach fizyki aby pokazać że prąd niezawsze jest niebezpieczny ;)
Back to top

TheWiktus
Poziom 17
Poziom 17

Post#7 23 Nov 2007 11:53   

Powinieneś zabezpieczać rękę folią aluminiową ,co prawda prąd niebezpieczny nie jest ,ale za to można się poparzyć.
Back to top

kasaidolar
Poziom 17
Poziom 17

Post#8 23 Nov 2007 13:30   

Wykonanie bardzo staranne. Jak wygladalo nawijanie uzwojen? Ile tego i jakim przewodem?
Pozdrawiam!

Dla mnie 5/5 !
Back to top

arek59
Poziom 21
Poziom 21

Post#9 23 Nov 2007 15:37   

ja robiłem też podobny projekt ale na cewkach od telewizora. Ja niezastosowałem techniki wysokiej częstochliwości tylko wyzwalacze jak w stroboskopach. Pracuje na częstochliwości 5Hz. Doknięcie ręką mocno boli, jest takie szarpnięcie że aż się krzyczy z bulu.
Back to top

BartekWB
Poziom 20
Poziom 20

Post#10 23 Nov 2007 16:09   

Jak zwykle przygotowałeś swój projekt summienie i starannie, podoba mi się, wogóle bardzo lubię wszystkie Twoje projekty.
Back to top

michal2666
Poziom 17
Poziom 17

Post#11 Post from the author of the topic 23 Nov 2007 19:38   

arek59 wrote:
ja robiłem też podobny projekt ale na cewkach od telewizora. Ja niezastosowałem techniki wysokiej częstochliwości tylko wyzwalacze jak w stroboskopach. Pracuje na częstochliwości 5Hz. Doknięcie ręką mocno boli, jest takie szarpnięcie że aż się krzyczy z bulu.

Hm ... czegoś takiego nie radził bym dotykać ! podejrzewam że jak w stroboskopie gromadzisz ładunek elektryczny i rozładowujesz przez pierwotne uzwojenie cewki transformatora TV. Taki ipmuls WN ( w zależności od pojemności kondensatora) może być nawet śmiertelny. Zabija nie wysokie napięcie lecz wzbudzony przepływ prądu przez ciało. Zwłaszcza taki impuls może wybić serce z rytmu i nawet je zatrzymać.

Jeśli chodzi o zabezpieczenie ręki folią Al to tak się robi, takie wyładowania "nie kopią" ale naprawdę parzą, na dłoni są wypalone kropeczki, to tez nie bardzo boli bo przypala się naskórek ale mocno śmierdzi :D

Nawijanie uzwojeń:D to żmudne zajęcie. Trzeba robić to ręcznie. Drut to chyba Φ0,3, potem wielokrotne lakierowanie.

Dzięki wszystkim za miłe słowa, to świetny napęd do dalszych projektów. Niedługo będzie następny:D
Back to top

daroslav15
Poziom 14
Poziom 14

Post#12 23 Nov 2007 20:40   

Witam. Świetna konstrukcja, moje gratulacje,widać włożony spory nakład pracy. No i zazdroszcze zaplecza technicznego :). Pozdr
Back to top

pimpek_1991
Poziom 3
Poziom 3

Post#13 23 Nov 2007 22:21   

Witam. Zajefajna sprawa też musze coś takiego kiedyś zrobić. Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Nov 2007 22:21   

Back to top

shg
Poziom 22
Poziom 22

Post#14 24 Nov 2007 06:34   

To nie jest efekt naskórkowy. Efekt ten daje się powiedzmy "obserwować" w przewodnikach o małej rezystywności, między innymi w metalach.

Głębokość wnikania [m] opisana jest wzorem:
3$d = \sqrt{\frac{2 \rho}{\omega \mu}}
gdzie:
3$\rho - rezystywnosć materiału
3$\omega - pulsacja (2 * PI * f, gdzie f to częstotliwość)
3$\mu - bezwzględna przenikalność magnetyczna materiału.

Zakładamy 3$\rho = 20 \Omega m, jest to rezystywnosć tkanki wewnątrz klatki piersiowej, źródło: http://www.biomedical-engineering-online.com/content/1/1/7
3$\omega = 2 \Pi \cdot 100kHz = 628 \cdot 10^3 rad/s
3$\mu = 4\Pi\cdot 10^{-7} H/m, zakładamy jak dla próżni, ciało człowieka mozna uważać za diamagnetyk.
3$d = \sqrt{\frac{2 \cdot 20 \Omega m}{628 \cdot 10^3 rad/s  \cdot 4\Pi\cdot 10^{-7} H/m}} = 7.1m
Głębokość wnikania 7.1m... Do tego założona częstotliwość jest dość wysoka nawet jak na SSTC. Rezystywność skóry będzie jeszcze większa, tym samym jeszcze większa będzie głębokość wnikania.

To że nie czuć bólu, spowodowane jest zbyt małą szybkością procesów zachodzących na membranach komórek nerwowych odpowiedzialnych za odczuwanie bólu i propagację impulsów nerwowych. Jony biorące udział w tych procesach (przewodnictwo ma tutaj charakter jonowy, a nie elektronowy) nie "nadążają" za zmianami potencjału.

Gdyby występował efekt naskórkowy, to płynął by prąd o małym natężeniu. Tak jednak nie jest, na co najlepszym dowodem jest wypalanie skóry w miejscu "kontaktu". Natężenie to jest dosć duże, nawet przy mogącym mieć śmiertelny skutek porażeniu napięciem 230V w tak krótkim czasie nie powstają tak głębokie oparzenia.
Przepływ prądu o tak dużej częstotliwości nie stanowi zagrozenia dla serca takiego jak przepływ prądu o częstotliwości 50Hz, czy prądu stałęgo, bo mięśnie, podobnie jak układ nerwowy, nie będą reagowały na tak szybkie zmiany potencjału. Nie znaczy to oczywiście że takie eksperymenty są bezpieczne. Mimo dużej częstotliwosci jakieś reakcje elektrochemiczne zachodzić będą, dużo wolniej wprawdzie, ale jednak. Problem w tym, że produkty tych reakcji, oraz produkty rozkładu tkanek są toksyczne.

http://en.wikipedia.org/wiki/Solid_state_Tesla_coil#The_skin_effect_myth

Proponuję powtórzyć ekspetyment z amperomierzem prądu zmiennego potrafiącym mierzyć prąd o tej częstotliwości, albo z szeregowym rezystorem i do tego oscyloskop.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Efektowna lekcja o efekcie naskórkowym.
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Dzielnik napięcia przy efekcie gitarowym (1)
czego brakuje (bypass w efekcie gitarowym) (1)
Pomysł na bypass w efekcie gitarowym. (7)
przelącznik w efekcie (2)
Yukikaze - efektowna wizualizacja dźwięku (14)
Efektowna wizytówka z wyświetlaczem (24)
ZAMIENNIKI JFETów (2N5457 i J201) w efekcie gitarowym (14)

Page generation time: 0.114 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed