Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samtron 76e-problem z napięciami.

ROMKOJ 23 Lis 2007 09:57 1064 8
  • #1 23 Lis 2007 09:57
    ROMKOJ
    Poziom 28  

    Witam, mam do naprawy monitor chassis PN17L,napięcia po wtórnej stronie przetwornicy pojawiają się na chwilę,nie są zawyżone[-12V,+12V,50V,72V,6,3V],podstawiłem elektrolity po pierwotnej stronie ,nic nie pomogło.Wylutowałem trafopowielacz BH26-00109A,sprawdziłem oporność ''fajki''-brak,Po odłączeniu WN nadal brakuje ciągłej pracy przetwornicy,napięcia są tylko przez okres 1 sekundy.Czy ta przetwornica tak się zachowuje?Sprawdziłem kilkanascie treanzystorów ,ale wszystkie wyglądają poprawnie.Proszę kolegów o sugestie,może obrałem niewłaściwy trop?Pozdrawiam.

  • #2 23 Lis 2007 13:13
    Roman Wosicki
    Poziom 25  

    On ma chyba transoptor i jeśli trafopowielacz nie ruszy poprawnie, to zasilacz się wyłączy. Sprawdź czy powstaje nap. 210V na wzmacniacze RGB.

  • #3 23 Lis 2007 13:28
    ROMKOJ
    Poziom 28  

    Podłączyłem ponownie trafopowielacz ,i słychać ciche ''cykanie'' przetwornicy,napięcia po wtórnej stronie powstają bardzo małe,bez trafopowielacza ,napięcia z przetwornicy są poprawne,ale po kilku sekundach zanikają,czy trafopowielacz jest do wymiany ,czy też przetwornica jest niewydolna?

  • #4 23 Lis 2007 20:46
    Roman Wosicki
    Poziom 25  

    Sprawdź napięcia wychodzące z trafopowielacza, czy nie są przywarte, szczególnie to 210V.

  • #5 23 Lis 2007 21:24
    ROMKOJ
    Poziom 28  

    Witam,napięcie 210V nie pojawia się nawet na chwilę,brak startu WN,po odłączeniu wtyków na płytkę kineskopu nadal to samo.Gdybym miał większą pewnośc ,że to trafo to bym zamówił,klient jest gotów zapłacić za naprawę 100zł,nie sprawdzałem jeszcze ceny tego trafopowielacza.

  • #6 23 Lis 2007 22:36
    Roman Wosicki
    Poziom 25  

    +B zasilające trafopowielacz daj przez żarówkę 100W/220V. Zobaczysz co będzie.

  • #7 23 Lis 2007 22:41
    ROMKOJ
    Poziom 28  

    Już pisałem,przy wyjętym trafopowielaczu,napięcia z żarówką są prawidłowe,50V i 72V ,po kilku sekundach zanika.

  • #8 23 Lis 2007 23:19
    Roman Wosicki
    Poziom 25  

    Napiszę inaczej. Trafopowielacz zasil przez żarówkę (w szereg).

  • #9 23 Lis 2007 23:27
    lisek
    Spec od monitorów

    Samsung PN17L
    procek S3P863AXZZ-AQBA/ TDA4859/ KA2142/ LM1267+LM2460
    *taki sam jest COMPAQ S7500 (PE1129T)/ FUJITSU 176V

    Tak na 75% jest to wina " upływnosci " Ca w fbt (2,8nF)
    *na miernik Mohm tego nie wykaze
    - mozna spróbować "na chama " >> wywiercic ..zalepic Distalem...

    - lub kupić nowy
    - moze też byc wsad pamieci ?
    to zbadasz pod softJig

    p.s
    LCE CF1781 > BH26-00109A jest np. w Samsung 763MB
    model CA17KSBU/EDC.
    analogi BH26-00109A, :
    BH26-00118A ( FQM-17B002 )= BH26-00119A, BH26-00118A
    niema HR.../ zamawiasz w serwisie S./ lub szukaj w sklepach internetowych

    Załączniki:
 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME