FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Trafo to wzmacniacza

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Trafo to wzmacniacza
Author
Poziom 8
Poziom 8

Post#1 Post from the author of the topic 05 Dec 2003 14:47   

Trafo to wzmacniacza

Kupiłem sobie trafko do wzmacniacza mostkowego na tda2030A i z wadą
bo ma różne napięci na wyjściu zamiast 2x14V ma 1x12,5 i 1x15,5 i nie wiem czy nie uszkodzi mi top wzmacniacza.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 05 Dec 2003 14:47   

Back to top

CKsrv
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 05 Dec 2003 15:12   

Zmierz jeszcze raz z obciazeniem - jakas zarowka samochodowa moze byc
Back to top

Rezyslaw
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 05 Dec 2003 16:21   

Re: Trafo to wzmacniacza

Srednia wynosi 14 V, jednak nie zmienia to faktu ze nie masz symetrycznego zasilania.Szczerze mówiąc to wątpie ze przy obciążeniu uzyskasz po tyle samo na kanał.Jezeli kupiłes trafko w sklepie do oddaj je tzn zareklamuj a jezeli z 2 reki to bedziesz musiał je przewinąć.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Dec 2003 16:21   

Back to top

CKsrv
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 05 Dec 2003 22:26   

Rezyslaw wrote:
Srednia wynosi 14 V, jednak nie zmienia to faktu ze nie masz symetrycznego zasilania.Szczerze mówiąc to wątpie ze przy obciążeniu uzyskasz po tyle samo na kanał.Jezeli kupiłes trafko w sklepie do oddaj je tzn zareklamuj a jezeli z 2 reki to bedziesz musiał je przewinąć.

Chodzi mi o to ze dotykając reka w czasie pomiaru koncówek miernika mozemy znacznie wpłunąć na wyswietlana wartosc napiecia w szczególnosci AC.
Back to top

wwq
Poziom 8
Poziom 8

Post#5 Post from the author of the topic 05 Dec 2003 22:47   

z obciążeniem czy bez dalej jest różnicaa
Back to top

Jaco18
Poziom 21
Poziom 21

Post#6 06 Dec 2003 11:51   

Mała odchyłka nie była by jeszcze tak tragiczna (np 0,5 V) ale powyżej raczej nie będzie to dobrze działać. Będziesz musiał dowinąć lub odwinąć trochę zwojów w zależności od konstrukcji trafa. MOżesz też dowinąć ale w przeciwnym kierunku niż oryginalnie - wtedy się napięcie powinno zmniejszyć - tak mi się wydaje.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Dec 2003 11:51   

Back to top

eqt
Poziom 20
Poziom 20

Post#7 06 Dec 2003 15:45   

:arrow: CKsrv
!? coś ci się chyba pomyliło. Impedancja człowieka dla 50Hz i niskich napięc jest rzędu 20 -200 kohmów, a rezystancja uzwojeń jest rzędu pojedynczych omów, więc dotykanie końcówek, w tym przypadku, jak i w większości innych, nie ma wpływu.

W klasycznym zasilaczu mostek + 2x kondensator nierówne napięcia uzwojeń nie wpłyną na nierówne napięcia dc po wyprostowaniu. Czy wogóle wiecie jak działa zasilacz?
Po wyprostowniu będzie bez obciążenia tyle co wynika z napięcia wyższego, bowiem układ bezie działał w konfiguracji podwajacza napięcia.
Problem tkwi w tym co się stanie kiedy obciązymy zasilacz - otóż uzwojenie o wyższym napięciu będzie pracowało częsciej czyli będzie dostarczało więcej prądu niż mniejsze (zakładam że uzwojenia są nawinięte tym samym drutem czyli że maja podobną rezystancję). CZyli jedno z uzwojeń może sie przegrzać przy mocy mniejszej niż znamionowa moc transformatora.
:arrow: wwq
Jaco18 dobrze kombinował proponuję jednak złapać środek uzwojeń drutem o podobnym a najlepiej troszkę grubszym przekroju i nawinąć kilka zwojów w odpowiednią stronę, tak aby otrzymać nowy środek, symetryczny i korzystac z niego.
Back to top

CKsrv
Poziom 22
Poziom 22

Post#8 06 Dec 2003 17:07   

A u mnie ma wpływ.
Pozdrawiam.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Trafo to wzmacniacza
Page 1 of 1
Similar topics
Trafo do wzmacniacza z firmy Toral (1)
Obliczanie trafo do wzmacniacza lampowego. (1)
Obliczanie trafo do wzmacniacza lampowego. (2)
Jaki trafo do wzmacniacza 100W? (17)
Trafo z wzmacniacza lampowego (4)
TRAFO DO WZMACNIACZA DENON (4)
Trafo do wzmacniacza luknijcie na to (9)
trafo do wzmacniacza????????? (11)
Nawinąć trafo 400VA do wzmacniacza (9)
Trafo do wzmacniacza--> za wysokie napięcie (6)

Page generation time: 0.143 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed