| Author |
morph13 Poziom 20

|
10 Aug 2008 14:56 Re: tms320f241 |
|
|
|
Witam
Udało mi się wykonać PCB pod ADSP+AVR
Nie jest to oczywiście "hit estetyki" jednak jak na moje potrzeby wystarczy.
Jak wszystko przebiegnie zgodnie z planem PCB będą wykonane w profesjonalnej firmie.
Trochę się spieszyłem i nie poczekałem aż, farba do PCB wyschnie i widać tu i tam małe ubytki po paluchach w farbie, dodatkowo zbyt grubo nałożona warstwa farby dość długo wysychała w piekarniku. A ja jak na złość nie mogłem się doczekać kiedy to wszystko polutuję.
Z tyłem PCB było identycznie, świeża farba nie ułatwia lutowania, a do tego łatwo ulega uszkodzeniu mechanicznemu.
Wniosek taki, że pośpiech jest złym doradcą.
A tu główny bohater całego zamieszania :-)
Wstępne uruchomienie za pomocą sondy TTL i schematu przebiegło bez problemu, układ od strony elektrycznej działa zgodnie z założeniami.
Zostało mi to jeszcze wszystko oprogramować.
Bo jak pisałem wcześniej, to AVR będzie ładował kod rozruchowy do RAM ADSP-2101. A co z tym związane (pewne ograniczenie) rozmiar kodu nie może przekraczać 2k (słów o szerokości PM w ADSP). Proszę się nie sugerować wielkością pamięci (tylko 2k), to w zupełności wystarczy i to z zapasem.
A tu mój zestaw z ADSP-2181, na którym "wszystko wstępnie ćwiczę".
Obecnie wygląd się trochę zmienił bo wlutowałem złącza na goldpin-ach. Bez tego zabiegu ciężko jest cokolwiek zrobić poza sama obróbka danych z kodeka audio.
|
|
| Back to top |
|
 |
cygan001 Poziom 7

|
15 Aug 2008 20:28 Re: tms320f241 |
|
|
|
morph - jakiego kompilatora używasz dla ADSP 2101?
|
|
| Back to top |
|
 |
morph13 Poziom 20

|
17 Aug 2008 12:34 Re: tms320f241 |
|
|
|
| cygan001 wrote: |
| morph - jakiego kompilatora używasz dla ADSP 2101? |
Kompilator asemlera to standardowy asm21.exe plus kilka programików dodatkowych jak linker i splitter. Na stronie Analog-a tego nie znajdziesz ale w necie owszem. Jak będziesz miał problemy to mogę cały pakiecik umieścić na stronie Elki dla zainteresowanych, chociaż coś mi się wydaje, że już kiedyś gdzieś to wrzucałem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Aug 2008 12:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
fenixxxxx Poziom 11

|
07 Feb 2009 21:38 Re: tms320f241 |
|
|
|
Widze ze temat umiera powoli. Jednak ciagnol sie on juz ponad 5 lat! Pierwszy post byl z 2003. kawal czasu!
Teraz sie troche zareklamuje :) na lamach EP wkoncu po grubo ponad 2 latach znalezli miejsce na wzucenie jednego z moich zestawow z DSP. Mozecie sobie teraz cos takiego zrobic ze starej noki 5510. Nawet PCB sprzedaja z tym ustrojstwem
http://ep.com.pl/?sect=czytelnia&pg=czytelnia&sygn=ep200902_024
|
|
| Back to top |
|
 |
morph13 Poziom 20

|
14 Feb 2009 16:27 Re: tms320f241 |
|
|
|
To fakt, temat pomału "zamiera" jednak mam nadzieję, że chociaż kilku użytkowników forum znalazło coś ciekawego w tym wątku dla siebie. Nawet jeśli to była tylko inspiracja do działania lub własnych poszukiwań lub eksperymentów..
Ja osobiście przez te kilka latek stosownie do tematu pierwszego postu (problem z JTAG-iem) zapoznałem się z dsp z TI, Analoga a tak chyba konkretnie to z dsPIC.
A co do artykułu w EP to przeczytałem go bardzo uważnie.
Ciekawe jakim cieszy się zainteresowaniem ??
Przeglądając posty, od momentu kiedy wspomniałeś o takim projekcie to trochę czasu upłynęło zanim ukazał się w EP, jednak najważniejsze, że "się ukazał" :-) i oczywiście z mojej strony gratulacje i uznanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
sieger Poziom 20

|
19 Feb 2009 07:21 Re: tms320f241 |
|
|
|
2 lata temu zbyt wyprzedzał epokę ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
wojcieszko2 Poziom 1

|
09 Mar 2009 23:16 Re: tms320f241 |
|
|
|
Witam wszystkich związanych chyba dość "emocjonalnie " z tematem DSP i.... Powiem szczerze, że trochę posmutniałem kiedy kilka dni temu doczytałem do końca Wasze forum.... że to może być koniec. Czytanie robi duże wrażenie. Zaczynam interesować się tematem DSP trochę bardziej.
Zastanawiam sie nad tym projektem DSP, który ukazał się w EP..... Dość mocno rozbudowany i... obym sie mylił zakręcony.
Czy jest nim zainteresowanie ? Nie wiem. Pewnie jest...moje duże .... tylko skąd tu wziąć taka Nokię na dawcę elementów???? Swoją drogą to może być powód dla którego ten projekt nie ukazywał się tak długo w EP..... żeby nie robić konkurencji kilku firmom mającym w swojej ofercie podobne cuda.... Obym sie mylił i nie posądzam nikogo o to...... ale jeśli tak jest to ... daje to trochę do myślenia.
Wracając do tego "cuda"... W EP ukazały się już dwie części....zakładam ze będą jeszcze następne.... Znam jedynie pierwszą cześć. I przyznam sie ze rodzą się mi pytania. Jak to programować? Do czego można to wykorzystać oprócz nauki i wszelakiej zabawy z DSP? Zastanawiam sie skąd wziąć programy do zaprogramowania MSP i FPGA ? I jeszcze rodzi sie we mnie pytanie czy nie może to być trochę mniej rozbudowane?
Sam niczego takiego nie wymyślę i dlatego tak sie zastanawiam może na bazie tego projektu coś mniej rozbudowanego. Istnieje jeszcze możliwość inna. A taka żeby zbudować cos podobnego Ale czy Panom sie chce jeszcze ? Lata lecą, dzieci rosną, itd.
Dzięki Panom jest o czym myśleć, czym się zajmować. Może kiedyś podzielić się swoimi osiągnięciami tu na forum. A może i liczyć na jakąś pomoc bo po co wywarzać otwarte drzwi.
To może na koniec mojego wywodu, czy któryś z PAnów może mi powiedzieć, który procesor omijać ......
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
coberr Poziom 17

|
07 Apr 2009 18:41 Re: tms320f241 |
|
|
|
no cóż - jakos ostatnio brak czasu, motywacji no i niestety ze zdrowiem coraz gorzej....
chociaż nie powiedziałem ze się poddaję :)
jezeli chodzi o procki które miałbys omijać - no cóz - to jest w zasadzie zalezne od tego co chcesz robić :).
Unikaj sprzetu który jest generalnie "niewspierany" przez producentów.
ja mogę tylko powiedziec na podstawie własnych doswiadczen - ze oprogramowanie + sprzęt dla procesorów Texas Instruments to dośc droga zabawa. (sam zakupiłem emulator JTAG z chin - wyszło trochę taniej).
niestety - jakoś ostatnio dopadło mnie to o czym pisałem na początku :)
chociaż nie powiem - w zasadzie drążę temat energoelektroniki i być moze kiedys jeszcze cos stworzę... (rzecz jasna z wykorzystaniem procesorów texasa - bo do nich się przyzwyczaiłem i juz raczej nie chce mi się zmieniać tej rodziny procków na inną)
Generalnie bardzo niewdzięczna i zarazem bardzo ciekawa rodzina procesorów - wraz z całym tym "burdelem" w architekturze - jaki zafundowali panowie projektanci z TI potencjalnemu delikwentowi chcącemu poznać tajniki tych procesorów (czy też również kontrolerów) :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Genos182 Poziom 11

Joined: 09 Mar 2004 Posts: 63 Location: Kraków (Leicester - UK)
|
09 Jul 2009 21:34 Re: tms320f241 |
|
|
|
Witam,
Temat DSP wydaje sie bardzo ciekawy. Ale mysle ze i dla zwyklego zjadacza chleba juz coraz bardziej dostepny. Ja wlasnie zaczalem prace nad plyta ewaluacyjna do procesora TI z rodziny C5000. Są one dostępne w farnelu. Taki TMS320VC5502 kosztuje koło 13euro, wiec cena wydaje mi sie dosc strawna. Chce sobie stworzyc baze do projektu Software Defined Radio, takze moc obliczeniowa jest potrzebna:) Plytke zaczynam projektowac w Kicadzie, ktorego sie ucze, bo wczesniej uzywalem DXP protela, jednak chcialem postawic na dostepnosc, aby kazdy mogl sobie sciagnac. Plytke jezeli by sie udalo chce zrobic dwuwarstwowa, ewentualnie 4 warstwowa ale tutaj koszty bylyby wyzsze. Zamierzam na niej uwzglednic JTAG XDS100, ktory jest ogolnie dostepnym przez TI, i w miare prostym do wykonania (FTDI2232 + EEPROM), a srodowisko programistyczne to nowy Code Composer v4, ktory ma support dla XDS100 i rodziny C55xx. Jezeli, ktos ma jakies sugestie to slucham. W momencie jakbym wykonywal plytke to taniej by wyszlo w pare osob, zwlaszcza jezeli bylaby konieczna plytka 4 warstwowa, wiec jezeli ktos jest chetny, to prosze dac znac:)
|
|
| Back to top |
|
 |
sieger Poziom 20

|
10 Jul 2009 19:28 Re: tms320f241 |
|
|
|
Masz już wykonany, działający XDS100 ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Genos182 Poziom 11

Joined: 09 Mar 2004 Posts: 63 Location: Kraków (Leicester - UK)
|
10 Jul 2009 22:18 Re: tms320f241 |
|
|
|
Jeszcze nie, mam zamiar go wbudowac w plytke ktora bede projektowal.
|
|
| Back to top |
|
 |
coberr Poziom 17

|
19 Jan 2010 02:50 Re: tms320f241 |
|
|
|
Witam.
Widze ze temat przycichł i to sporo....
ja cos tam z powrotem zacznę chyba dłubać :)
mam pytanie:
nie posiada ktoś czasem [b] dobrych materiałów dot. nauki języka C na procesory TMS320F24x?
CHodzi mi o totalne podstawy - typu jak ugryźć port, ruszyć nogą procka itd.... ew. przetworzyć jakies dane z przetwornika A/C.
JAkoś dokumentacja z texasa niezbyt ciekawie to opisuje.
znalazłem kilka przykładów w sieci ale to nie wystarczające :)
|
|
| Back to top |
|
 |
stopi Poziom 21

|
19 Jan 2010 04:53 Re: tms320f241 |
|
|
|
Ja bazowałem na dokumentacjach i wielu plikach, które oferuje TI na swojej stronie. Są tam gotowe implementacje FFT dla poszczególnych procesorów itp... Ciężko chyba będzie znaleźć solidną książkę do nauki programowania na te procesory.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Jan 2010 04:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sieger Poziom 20

|
19 Jan 2010 21:53 Re: tms320f241 |
|
|
|
Dla F2812 wyszukałem sobie fajne materiały z jakichś europejskich uczelni. Jak się dobrze poszuka, to można znaleźć materiały dla całosemestralnych kursów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Jan 2010 21:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
coberr Poziom 17

|
21 Jan 2010 03:42 Re: tms320f241 |
|
|
|
STOPI,
no wlasnie się domyslam ze łatwo nie bedzie...
w sumie to nawet nie liczę na to ,zeny dorwac jakąś ksiazkę o programowaniu tych procesorów w C.
chodzi mi o to tylko - jak się najprosciej dobrac np. do portu, ściagnać z niego jakieś słowo lub bajt i mieć to jako zmienna pozniej w porgramie - w celu dalszej obrobki.
to samo dot. pojedynczych bitów.
oczywisci w druga stronę - czyli wysłanie czegokolwiek na port (w tym przypadku w sumie to do pamieci RAM - bo tam sa mapowane wszystkie rejestry) równiez....
Sieger,
miałbys przypadkiem jakieś namiary?
Tylko w sumie Ty męczysz F28x :)
chociaż moze i na dobra sprawę dałoby się tam cos z tego liznać - architektura podobna :)
temat widze padł niemalże - ktoś cokolwiek dłubie jeszcze na te procki?
Morpha ani widu, ani słychu ....
Fenixxxx chyba zajęty cięzko pracą....
i projekty popadały....
|
|
| Back to top |
|
 |
morph13 Poziom 20

|
22 Jan 2010 19:06 Re: tms320f241 |
|
|
|
| coberr wrote: |
| ....Morpha ani widu, ani słychu ..... |
Witam
Ogólnie to nie jest aż tak źle, trochę działam jednak ostatnio tylko z ARM i AVR z naciskiem na ten pierwszy.
Moje "płytkowe wypociny z ADSP" jednak leżą na półce i porastają kurzem.
Od czasu do czasu tylko przeglądam coś na temat ADSP-2181.
Wszystko za sprawą pracy i dodatkowo intensywnego studiowania informatyki, a co za tym związane ciężkiej walki z wykładowcami oraz mozolnej nauki do kolosów.
Mimo to fajnie jest słyszeć i widzieć, że jeszcze od czasu do czasu ktoś "ze starego składu" coś robi z ADSP-ekami :-).
|
|
| Back to top |
|
 |
coberr Poziom 17

|
28 Jan 2010 02:28 Re: tms320f241 |
|
|
|
no ja raczej do TMSów podchodze - jak pies do jeża :)
ehhh - juz nie te lata....
|
|
| Back to top |
|
 |
sieger Poziom 20

|
07 Apr 2010 20:23 Re: tms320f241 |
|
|
|
Ostatnio obdarowano mnie motylem z STM32, rdzeń Cortex-M3 z 72MHz zegarem. Ceny całkiem przystępne jak za taki silny układ, aplikacja dość prosta. 3.3V to już chyba normalka na dziś. Koledzy mieli okazję zapoznać się z tymi układami ?
|
|
| Back to top |
|
 |
coberr Poziom 17

|
08 Apr 2010 00:37 Re: tms320f241 |
|
|
|
nie - ale miałem swego czasu okazję studiowac ich noty katalogowe - dość silne scalaczki :)
Zresztą ARMo-podobne :) - co tu duzo gadać :)
Twoj to pewno STM32F103?
|
|
| Back to top |
|
 |