X
  • #1 06 Dec 2003 17:00
    neo386
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    6.12.2003.r stałem sie posiadaczem tej że radiostacji wojskowej.
    Chciałbym ją uruchomić. Potrzebuje dokładnych wskazówek lub profesjonalnego artukułu na ten temat. Problem tyczy się ;

    - zasilanie:jaki zasilacz, jak go podłączyć (potrzeba tam 2,5 V)
    - mikrofon i słuchawki: jakie i jak podpiąć do wyjść , wyjść
    - i jak ogólnie zacząć prace itd. itp.

    Słyszałem że w ŚR był o tej radzieckiej radiostacji artykuł. Jak ktoś ma
    ten art to niech go zeskanuje w ORC i wyśle na neo386(malpa)wp.pl

    Proszę o pomoc w tej sprawie
  • #2 06 Dec 2003 17:12
    waldec
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    Wejdź na www.cqham.ru/sch_eng.html
    Pozdrawiam Waldec
  • #3 06 Dec 2003 18:31
    neo386
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    OK. ale nie shemat. Potrzebny mi jest poradnik po polsku.
    Starszy kolega z klubu mówił mi że był on w Świat Radio lecz niestety nie ma tego numeru :cry: .
  • #4 06 Dec 2003 23:33
    neo386
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    Czy ktos mi pomoże ? :cry:
  • #5 07 Dec 2003 07:48
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    Poradnika to chyba nigdzie nie znajdziesz, może tylko ktoś mieć instrukcję po polsku z wojska bo to jest sprzęt z demobilu.
  • #6 07 Dec 2003 07:56
    generator
    Level 19  
    Helpful post? (0)
    Przede wszystkim musisz mieć albo sprawne aku. (zapewne brak) albo zasilacz 2/ 2.5 V .Jeśli w słuchawkach będzie słychać szum to radiostacja jest raczej sprawna i po pdłączeniu anteny i nastrojeniu można prowadzić łączności ,to ogólnie na razie tyle jak będą problemy -pisz !.
  • #7 07 Dec 2003 09:17
    waldec
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    Wejdź jeszcze raz na www.cqham.ru/trx/r105m.html
    znajdziesz tam dane techniczne R105M.Może to Ci pomoże.Waldec
  • #8 07 Dec 2003 13:19
    c2h5oh
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Cześć !

    Rysunek przyłączenia słuchawek i mikrofonu znajdziesz w załączniku . ( sory za jakość :D ) . Impedancja słuchawek powinna być > 300 om. Mikrofon węglowy ( nie dynamiczny ani pojemnościowy ) . Do zasilania musisz mieć koniecznie dwa akumulatory o napięciu 2,4 V ( lub zasilacz symetryczny ). Po prostu część lamp żarzona jest z jednego akumulatora , a część z drugiego.
    Pomimo , że radiostacja ma 1 W mocy ( pracuje tylko w FM-ie ) to ze źródła zasilania pobiera dosyć sporo prądu.
    Przy zasilaniu z zasilacza , pamiętaj o bardzo dobrym odfiltrowaniu napięcia ze względu na bezpośrednie żarzenie lamp.

    Jeżeli masz jakieś pytania , to pisz , chętnie odpowiem.

    p.s. Radiostacja pracuje mocą około 1W w zakresie od 36 do 46,1 MHz , więc legalnie nie możesz z niej korzystać .....( chyba , że chcesz sobie posłuchać :D )
  • #9 07 Dec 2003 14:39
    neo386
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    Za to serdecznie dziekuje. A mam jeszcze kilka pytanek ;

    - Czy jest jakiś fabryczny zasilacz mogący zasilić tą radiostacje lub czy masz schemat prostego zasilacza do tego transceivera
    - Jakie potrzebne jest natężenie prądu
    - Jaką trzba mieś licencje by nadawać na jego pasmach
    - Czy możesz mi opisać tablice rozdzielczą, do czego służą poktętła, przyciski itp. (Rosyjski to moja słaba strona :x )
  • #10 07 Dec 2003 14:53
    waldec
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    R105M przy odbiorze pobiera 0,85A przy nadawaniu 1,85A.Jeżeli nie masz akumulatorów spróbuj zrobic zasilacz na dwóch LM317,trafo 2x6V 1A.To tylko do odbioru .Waldec
  • #11 07 Dec 2003 15:12
    c2h5oh
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Cześć !

    Do zasilania używane były akumulatory zasadowe 2HKH-24 . ( nazewnictwo rosyjskie)
    Przy odbiorze radiostacja pobiera 1,6 A , a przy nadawaniu 3 A . ( dane z oryginalnej rosyjskiej instrukcji eksploatacji i napraw )
    Na nowych , naładowanych akumulatorach , przy stosunku 3:1 ( odbiór : nadawanie ) czas pracy wynosi około 12 godzin.
    Zasilacze sieciowe nie wchodziły w skład wyposażenia tej radiostacji . Po prostu mija się z celem stosowanie zasilacza sieciowego w terenie , np. na polu walki :D . Były jednak produkowane takie zasilacze ( nawet polskie ) , na potrzeby warsztatów naprawczych i serwisowych dla tych radiostacji. Jest to jednak sprzęt o sporych gabarytach , zawierający między innymi wskaźniki poboru prądu ( osobne dla obydwóch napięć ). Można szukać takich zasilaczy w Agencjach Mienia Wojskowego , ale szanse są marne , bo radiostacje te zostały wycofane z eksploatacji około 10 lat temu.Odnośnie opisu panela radiostacji , to jest trochę roboty , więc napisz , czego nie rozumiesz , a ja postaram się Ci pomóc.

    Odnośnie licencji , to niestety , ale ten zakres częstotliwości nie zawiera pasm amatorskich , więc i licencja nie pomoże.
    Gdybyś miał radiostację R-109 pracującą w zakresie od 21,5 do 28,5 , to sprawa była by rozwiązana :D .
  • #12 07 Dec 2003 15:30
    neo386
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    A ktoś tam nadaje na tych pasmach ?
    Ale są chyba są jakieś proste zasilacze.
    Przetłumacz te słówka. Nie jest ich wiele .
    Proszę :lol:
  • #13 07 Dec 2003 16:25
    c2h5oh
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Cześć !


    Opisałem ten panel. Czy teraz będziesz wiedział co jest do czego ?
  • #14 07 Dec 2003 16:43
    neo386
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    1000 krotne dzięki ! :D

    I jeszcze najważniejsza sprawa. Nieszczęsne zasilanie.
    Czy jest jakiś alternatywny zasilacz. Może być to urządzenie fabryczne
    lub schemat takiego zasilacza.
    A cha widziałem zdjęcie tej radiostacji z zasilaczem.
    Nie był on skomplikowany. (szukałem w google.pl)
  • #15 07 Dec 2003 18:11
    c2h5oh
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Cześć !

    :D Prawdopodobnie , to co widziałeś na zdjęciu , to rzeczywiście zasilacz , a właściwie przetwornica do zasilania dodatkowego wzmacniacza mocy.
    Do tych radiostacji były produkowane wzmacniacze ( chyba nazywał się on UM-1 ) . Ten wzmacniacz miał końcówkę mocy na lampie GU-50. Właśnie do zasilania tego wzmacniacza była potrzebna przetwornica . Dawała ona napięcie żarzenia i napięcia anodowe dla wzmacniacza ( chyba około 600 V ) .
    Wzmacniacz przyłącza się do gniazda na górze radiostacji.
    Niestety , nie mogę znaleźć zdjęć i dokumentacji tego wynalazku ( gdzieś miałem , ale wcięło :( ) , ale może ktoś ma takową.
    Swego czasu , można było dostać taki wzmacniacz z zasilaczem na Allegro.
  • #16 07 Dec 2003 21:06
    neo386
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    Cze !

    Kurde :) bez zasilania nie pujdzie. Są może zastępcze zasilacze do tego.
    Proszę o konkretną odpowiedź. Akumulatorków nie posiadam. :(
    MOże zasilacz laboratoryjny by mół coś zdziałać.
  • #17 07 Dec 2003 21:42
    ul1111
    Level 22  
    Helpful post? (0)
    Osobiscie używałem do zasilenei tejzę radiostacji zasilacza zbudowanego na dwóch lm317 wspieranych dodatkowo jakimś BD i 2n3055 posadzonym na pożądnym radiatorze,trafo niejestem teraz pewien ale TS90/8 albo ts 80/9.Posiadam do tejze radiostacji pełną instrukcje obsługi ,opis techniczny ze schematami,a na okładce jest napis TAJNE :) .
  • #18 07 Dec 2003 22:16
    c2h5oh
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Cześć !

    ul1111 wrote:
    Osobiscie używałem do zasilenei tejzę radiostacji zasilacza zbudowanego na dwóch lm317 wspieranych dodatkowo jakimś BD i 2n3055 posadzonym na pożądnym radiatorze,trafo niejestem teraz pewien ale TS90/8 albo ts 80/9.Posiadam do tejze radiostacji pełną instrukcje obsługi ,opis techniczny ze schematami,a na okładce jest napis TAJNE :) .


    :arrow: ul1111
    Może namalujesz koledze schemat , bo widzę , że ma kłopot ze zrobieniem zasilacza . Z tego co napisałeś to prosta konstrukcja , więc nie będzie problemu z uzyskaniem plus 2,4 V i minus 2,4 V względem masy.
    Ale pewnie już nie pamiętasz jak to robiłeś :D
  • #19 09 Dec 2003 15:01
    neo386
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    Hello ? Czy ma ktoś prosty schemat zasilacza do tej radiostacji ?
  • #20 09 Dec 2003 19:14
    Daris
    Level 20  
    Helpful post? (0)
    Bardzo bym prosił o opisanie tak R107 bo ona
    ma trochę więcej funkcji a ja nie wiem co
    zrobić by ją odpalić.
  • #21 12 Dec 2003 17:06
    neo386
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    Czachor ! Możesz mi pomódz do końca ?
  • #22 12 Dec 2003 21:50
    c2h5oh
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Cześć !

    neo386 wrote:
    Czachor ! Możesz mi pomódz do końca ?


    Nie wiem czego jeszcze oczekujesz , ale myślę , że chodzi Ci o zasilacz. Proponuję wykazać trochę inicjatywy. W sieci jest sporo konstrukcji , które bez kłopotów można zaadoptować do zasilania tej radiostacji . Np zasilacz opisany w linku . Ma on trochę mały prąd , ale do odbioru się nadaje. Jeżeli chcesz by jego wydajność prądowa wzrosła , musisz dołożyć odpowiednie tranzystory. Nie podam Ci gotowego rozwiązania , bo nadajnik nie będzie Ci potrzebny ( nie masz prawa nadawać na tych częstotliwościach ).

    http://www.jabel.com.pl/j_zest/j_268s.htm

    Jeżeli budowa takiego prostego zasilacza jest dla Ciebie takim problemem , to proponuję zastosowanie do zasilania czterech akumulatorków 1,2V 3,5Ah . Łączysz po dwa połączone szeregowo ( 2 x 1,2V = 2.4 V) i po temacie.
    Myślę , że wszystko zostało wyjaśnione i nie będziesz miał więcej problemów z tematem zasilania tej radiostacji.

    :arrow: ul1111
    Miałeś napisać jak się robi zasilacz symetryczny na dwóch LM 317. Myślę , że wiele osób by zainteresowało twoje rozwiązanie.
  • #23 12 Dec 2003 23:38
    andrew33
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    Witam.
    A może coś bardziej prostego :
    http://www.kpjung.de/e_schalt.htm
    Pozdrawiam
  • #24 13 Dec 2003 14:25
    neo386
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    Andrew33 czyli można wykożystać do tego celu zasilacz komputerowy ?
    Może być 300W-owy
  • #25 13 Dec 2003 14:45
    andrew33
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    Witam.
    Z tego co wiem to można. Osobiście tego nie sprawdzałem , ale na grupie dyskusyjnej pisali o podłączeniu zasilacza komputerowego.
    Pozdrawiam.
  • #26 13 Dec 2003 16:58
    neo386
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    Dzęki andrew dzięki czachor za moc wskazówki i pomoc.
    Wielkie POZDRO I DZIĘKI !!!!!!! :D Wesołych świąt !
  • #27 14 Dec 2003 00:53
    ul1111
    Level 22  
    Helpful post? (0)
    Jeżeli chodzi o zasilacz symetryczny z dwóch lm317 poprostu budujemy jakby dwa osobne zasialcze,konstrukcja ta powstała w ten sposób ponieważ gdy zostałem posiadaczem radiostacji R105 nieposiadałem dokumentacji i byłoby ryzykiem próbwać kombinowac z symetrycznym zasilaniem,a ten zasilacz zastepował dwa osobne akumulatory.Schemat tego zasilacza był umieszczony w którymś z praktycznych elektroników gdzie była opisywana aplikacja lm317.Postaram sie dowiedzieć który to był numer.Częstotliwosci niektórych telefonów bezprzewodowych pokrywają sie z zakresem obejmowanym przez R105.
    c2h5oh wrote:
    Cześć !

    neo386 wrote:
    Czachor ! Możesz mi pomódz do końca ?


    Nie wiem czego jeszcze oczekujesz , ale myślę , że chodzi Ci o zasilacz. Proponuję wykazać trochę inicjatywy. W sieci jest sporo konstrukcji , które bez kłopotów można zaadoptować do zasilania tej radiostacji . Np zasilacz opisany w linku . Ma on trochę mały prąd , ale do odbioru się nadaje. Jeżeli chcesz by jego wydajność prądowa wzrosła , musisz dołożyć odpowiednie tranzystory. Nie podam Ci gotowego rozwiązania , bo nadajnik nie będzie Ci potrzebny ( nie masz prawa nadawać na tych częstotliwościach ).

    http://www.jabel.com.pl/j_zest/j_268s.htm

    Jeżeli budowa takiego prostego zasilacza jest dla Ciebie takim problemem , to proponuję zastosowanie do zasilania czterech akumulatorków 1,2V 3,5Ah . Łączysz po dwa połączone szeregowo ( 2 x 1,2V = 2.4 V) i po temacie.
    Myślę , że wszystko zostało wyjaśnione i nie będziesz miał więcej problemów z tematem zasilania tej radiostacji.

    :arrow: ul1111
    Miałeś napisać jak się robi zasilacz symetryczny na dwóch LM 317. Myślę , że wiele osób by zainteresowało twoje rozwiązanie.

    Co do akumulatorów 3.5Ah,będą one zdecydowanie zamałe ponieważ oryginał miał dwa akumy 24Ah.
  • #28 15 Dec 2003 15:13
    neo386
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    A jak kolega myśli czy można coś wykombinowac z zasilaczem komputerowym ?
  • #29 11 Nov 2006 08:10
    mkos1
    Level 29  
    Helpful post? (0)
    Witam !
    Dołaczę się do pytanka - czy ktoś z Was może nie posiada schematu wzmacniacza UM do tych radiostacji ?
    Sam go mialem "zrysowanego z natury" ale .... nie mam pojęcia gdzie go wsadziłem :(
    Proszę jednak aby nie był to UM-2 - troche jednak się różni ta wersja od podstawowej.

    Pozdrawiam !
    Marek
  • #30 13 Nov 2006 13:14
    c2h5oh
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Cześć .

    Schemat wzmacniacza UM-1

    Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?

    A tak to cudo wygląda :

    Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?
    Na zdjęciu: wzmacniacz, przetwornica ( anodowe do 750V :) ) i sztuczne obciążenie (czerwone rezystory na wzmacniaczu, 4x200Ω połączone równolegle). Wzmacniacz oddaje około 40W.

    I jeszcze zdjęcie oryginalnych akumulatorów do tej radiostacji (sporo osób o to pyta). Do radiostacji wchodzą 2 sztuki :

    Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?
    2KH-24

    Materiały ze strony :
    http://home.online.no/~perchri/radio_r105d.htm
    Na wypadek, gdyby zniknęły :)
  Search 4 million + Products
Browse Products