| Author |
Christophorus Poziom 21

|
27 Nov 2007 13:24 Błędy w działaniu programu KiCAD |
|
|
|
Po chwilach uniesień i zachwytów iż mamy zupełnie darmowy program do rysowania schematów elektronicznych i projektowania płytek drukowanych - KiCAD przyszła chwila na refleksje. Mianowicie jak zauważyłem na przestrzeni ostatnich dwóch lat zajmowania się tym programem coraz częściej pojawiają się w KiCAD błędy. Początkowo były to "drobne" błędy jednak z czasem jak zauważyłem ich "waga" rośnie, i tak:
Błąd pierwszy jest to nieprawidłowo działająca opcja chwytania i przesuwania elementu płytkowego w programie pcbnew. Po jej wybraniu pojawia się okno wstawiania nazwy obudowy elementu, które... też nie działa.
Błąd drugi to nieprawidłowo działające opcje rysunkowe (oznaczone czerwoną ramką). Po ich wybraniu pojawia się okno przesuwania zaznaczonego bloku na płytce. Co ciekawe po pierwszym uruchomieniu programu pcbnew i pierwszym wybraniu jednej z opcji rysunkowych działa ona do pierwszego użycia. Przy ponownym wybraniu jednej z tych opcji występuje opisany powyżej błąd.
Błąd trzeci to nie działające opcje ustawiania szerokości linii, dostępne z menu Wymiary -> Teksty i rysunki. W oknie jakie się otworzy można zmieniać szerokości linii tworzących poszczególne moduły, rysunki itp. Niestety nie wszystkie opcje u mnie działają.
Choć tego rodzaju błędy zniechęcają i niekiedy wręcz uniemożliwiają wykonanie płytki PCB o nietypowym kształcie (w ten sposób odkryłem nieprawidłowo działające opcje rysunkowe w programie pcbnew), to KiCAD nadal pozostaje programem wartym zainteresowania. Pozostaje mieć nadzieję, że powyższe błędy zostaną usunięte w następnych kompilacjach KiCADa. Błędy te dotyczą aktualnie najnowszej wersji tj. z 19.11.2007r. Jeśli ktoś zauważy jakieś nowe błędy, to proponuję je opisywać w tym temacie. Użytkownicy KiCADa unikną wtedy rozczarowań i niepotrzebnych przemyśleń co robię nie tak, że nie działa, a to po prostu błąd w programie.
Błąd nr 1 - błędnie działająca opcja chwytania i przesuwania elementów płytkowych, np. układów scalonych, rezystorów, itp.
Błąd nr 2 - błędnie działające opcje wstawiania obiektów rysunkowych.
|
|
| Back to top |
|
 |
Wawrzo. Poziom 15

|
29 Nov 2007 08:52 Re: Błędy w działaniu programu KiCAD |
|
|
|
Przetestowałem sugerowane przez kolegę błędy w najnowszej wersji i u mnie niewystępują te błędy!!!.
Wszystko działa bez zarzutu.
Wawrzo.
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 21

|
29 Nov 2007 09:22 Re: Błędy w działaniu programu KiCAD |
|
|
|
Właśnie przed kilkoma minutami sprawdziłem to raz jeszcze na swoim komputerze i jest bez zmian. Błędy występują. Może coś z moim komputerem jest nie tak? Choć WinXP mam odtworzony z kopii (Norton Ghost) dosłownie dwa dni temu, więc teoretycznie nie powinny być to błędy systemu. Potem jeszcze sprawdzę na moim drugim komputerze oraz pod Linuksem i napiszę jakie uzyskałem efekty. Być może błędy te ujawniają się na jakiejś specyficznej konfiguracji sprzętowo programowej.
Niestety próby przeprowadzone na drugim komputerze także pod kontrolą WinXP Pro przyniosły taki sam efekt - błędy występują. Także próby przeprowadzone pod kontrolą Mandriva 2008 Power Pack także powodują powstawanie identycznych błędów. Próby prowadziłem na KiCAD z 19.11.2007r. Pierwszy błąd z przesuwaniem elementów zauważyłem już w edycjach lipcowych (2007) KiCADa. Natomiast w majowych edycjach KiCAD'a było jeszcze OK.
W związku z tym proszę o wypowiedzi innych użytkowników KiCADa w tym temacie.
|
|
| Back to top |
|
 |
f3nix Poziom 2

|
30 Nov 2007 18:43 Re: Błędy w działaniu programu KiCAD |
|
|
|
Witam,
potwierdzam błąd pierwszy. Dzisiaj postaram się go poprawić w SVN.
Jeżeli chodzi o drugi to wygląda mi to na złe użycie narzędzia... Aby wstawić np. okrąg należy kliknąć lewy przycisk myszy i go _puścić_ (na warstwach, na których dopuszczalne są grafiki), a następnie określić średnicę. Jeżeli klikniemy przycisk i bez puszczania przeciągniemy myszką osiągniemy efekt jak na zrzucie - włączy się narzędzie obsługi bloków.
Pozdrawiam,
Mateusz
PS. Wersja z 19.11 jest wersją BETA. Jeżeli zostaną jeszcze znalezione jakieś niedoróbki to prawdopodobnie zostaną usunięte przed wersją finalną.
Dodano po 47 [minuty]:
Witam ponownie,
jeżeli chodzi o pierwszą opcję to chyba też jest wszystko ok! Wybieramy tę opcję i wpisujemy np. C4. Wybrany zostanie kondensator o oznaczeniu/numerze C4 z możliwością przesuwania.
Pozdrawiam,
Mateusz
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 21

|
|
| Back to top |
|
 |
f3nix Poziom 2

|
02 Dec 2007 14:18 Re: Błędy w działaniu programu KiCAD |
|
|
|
| Christophorus wrote: |
Wygląda na to iż od czasu majowej edycji KiCADa zmieniła się nieco filozofia jego obsługi. Co do błędu pierwszego klikało się wówczas na wybranym elemencie prawym klawiszem myszki i wybierało opcję "Uchwyć element i przesuń (T)" i element się przesuwał. Obecnie jak widać trzeba jeszcze "potwierdzenia" w postaci ręcznego wpisania oznaczenia przesuwanego elementu, np. R1, C7, itp. Dodatkowo mylące są teksty w oknie jakie się wówczas otwiera. Sugerują one wpisanie tekstu do umieszczenia na płytce, a chodzi o wpisanie oznaczenia elementu do przesunięcia. Naniosę więc odpowiednie poprawki w tłumaczeniu.
|
Opcja "Uchwyć element i przesuń (T)" nie służy już do precyzowania wyboru. Kursor myszki może znajdować się w dowolnym miejscu na ekranie. Chodzi o wybór i przesunięcie elementu poprzez podanie jego oznaczenia. Poprawione tłumaczenie jest już w SVN KiCAD'a
Nadal wydaje się mi iż nie działają opcje ustalania szerokości linii rysunkowych w programie pcbnew. Menu: Wymiary -> Teksty i rysunki Próbowałem zmieniać szerokości linii rysunkowych i nic. Przy rysowaniu bardzo szerokich linii podgląd jest OK, widać iż rysowana linia jest szeroka. Kiedy jednak zakończymy jej rysowanie ma on standardową szerokość. Co ciekawe kiedy włączyłem podgląd wydruku, to u mnie nie widać na nim obiektów typowo rysunkowych. Chyba że to też wymaga jakichś dodatkowych zabiegów.
|
Próbowałem bawić się z rozmiarami linii. W pcbnew linia zawsze ma tą samą grubość - niezależnie od tego co wprowadzimy. Ale na podglądzie wydruku jest już ok. Więc jest to błąd. Nie wiem jak to wcześniej wyglądało.
W menu Plik->Drukuj trzeba zaznaczyć warstwę "Rysunkowa". Wtedy pojawia się w podglądzie wydruku.
Dodałem dn. 02.12.2007r.
Poprawiłem teksty w oknie przesuwania elementu.
|
Zmiana nazwy okienka dialogowego nie ma raczej sensu. Tekst odpowiedzialny za jego nazwę jest używany w 3 innych miejscach w programie (w innym kontekście). Wymagane są zmiany w kodzie źródłowym.
Opis w środku OK.
Pozdrawiam,
Mateusz
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Dec 2007 14:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
fantom Poziom 22

|
17 Dec 2007 09:12 Re: Błędy w działaniu programu KiCAD |
|
|
|
Witam was i mam pytanie czy komus tez sie cos takiego zdarza. Otoz wykonalem juz pare projektow w KiCAD i generalnie jak dla mnie narzedzie super dla moich celow jednak to co robi ostatnimi czasy przechodzi ludzkie pojecie. Narysowalem sobie projekt zlozony z kilku modulow i za nic nie moge pozbyc sie bledow ktore genruje ERC w schematicu. Bledy sa kuriozalne i dotycza "nie polaczonych" pinow. Oczywiscie wszystkie piny ktore zglasza sa polaczone ale z jakiegos wzgledu nie widzi tego. Nawet jak usune jeden blad to za chwile pojawia sie kolejny tak ze ilosc bledow zawsze sie zgadza. Naprawde trace juz cierpliowsc gdyz jest to strasznie upierdliwe bo po generacji netlisty odpowiednie pady w PCB nie maja podlaczonych odpowidnich nodow. Dzieje mi sie tak z dosc swieza wersje (wczesniej pracowalem na lutowej) i doprowadza mnie do szalu. Jakby ktos znal rozwiazanie bede wdzieczny.
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 21

|
17 Dec 2007 11:25 Re: Błędy w działaniu programu KiCAD |
|
|
|
Czy możesz załączyć tu schemat / projekt z którym masz te problemy? Wczytał bym go u siebie do kicada - eeschema, może wtedy udało by się ustalić powód tych problemów. Najnowszą na chwilę obecną wersją KiCADa jest wersja z 19.11.2007r. Jak pamiętam w lutym 2007 roku pojawiła się lutowa wersja KiCADa na jego stronie domowej, ale szybko zniknęła i jest niedostępna na jego stronie. Być może jest dostępna gdzieś w internecie. Nie znam powodu zniknięcia tej lutowej kompilacji KiCADa. Być może zawierała ta kompilacja jakieś poważne błędy i dlatego została usunięta ze strony domowej KiCADa. Inne starsze jego wersje są tam nadal dostępne.
|
|
| Back to top |
|
 |
fantom Poziom 22

|
18 Dec 2007 08:55 Re: Błędy w działaniu programu KiCAD |
|
|
|
Po twoim poscie postanowile jeszcze raz spojrzec w schemat no i odkrylem swoje bledy. W schemacie wielomodulowym dosc latwo popelnic bledy w nazewnictwie nodow i tak wlasnie bylo w moim przypadku ;-).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Dec 2007 08:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
shootky Poziom 13

|
23 Dec 2007 00:38 Re: Błędy w działaniu programu KiCAD |
|
|
|
Witam
Mam podobny problem. Nie potrafię na schemacie tak poprowadzić połączenia aby nie pojawiał się błąd o nie podłączonych pinach. Przy pinach ukrytych (mimo że włączone jest ich pokazywanie) ten problem jest dla mnie nie do przeskoczenia.
I druga sprawa. Proszę wykonać następujące czynności i czy zachowanie myszki jest typowe czy odbiega od normy? A może to efekt zamierzony?
- kliknąć lewym
- kliknąć prawym (pokaże się menu)
- przesunąć na ekranie (pół centymetra w lewo i pół centymetra do góry)
- nacisnąć prawy klawisz
U mnie wybiera się pierwsza pozycja z menu :cry:
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 21

|
23 Dec 2007 10:24 Re: Błędy w działaniu programu KiCAD |
|
|
|
O problemach z połączeniami zasilania w KiCAD poczytaj w tym temacie na samym jego początku. Trzeba ustawić odpowiednie etykiety zasilania i powinno być OK. Natomiast co do opisanych przez Ciebie "efektów ubocznych" z klikaniem u mnie to nie występuje. Może dlatego, że sprawdzałem to pod Linuksem, ewentualnie coś źle powtórzyłem. Sprawdzałem jednak kilka razy i nic takiego nie wystąpiło.
Proponuję problemy związane z KiCADem opisywać w temacie wskazanym na początku tego postu. Wtedy wszystko będziemy mieli w jednym miejscu.
|
|
| Back to top |
|
 |
fx11 Poziom 9

|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 21

|
03 Jan 2008 13:31 Re: Błędy w działaniu programu KiCAD |
|
|
|
Temat KiCADa z 19.11.2007r, poruszany był już w tym linku Następnym razem lepiej sprawdzić (opcja szukaj) co tu napisane, niż powielać te same informacje. Jest już nowsza wersja KiCADa też z 19.11.2007r, oznaczona jako "a" i tak się zastanawiam czy nie opracować jej w postaci mini CD (mała płytka CD o średnicy 8 cm). Pewnie udało by się na niej umieścić nieco odchudzoną wersję KiCADa i najbardziej niezbędne narzędzia zawarte na normalnej płycie CD. Pobierać też było by ją łatwiej bo pojemność takiej płyty wynosi około 200 MB, a nie ponad 500 MB w jak w przypadku ostatniej płyty z programem KiCAD.
|
|
| Back to top |
|
 |
karol_85 Poziom 17

|
17 Apr 2008 00:00 Re: Błędy w działaniu programu KiCAD |
|
|
|
Używam tej wersji Kicada i spotkałem się z kilkoma innymi błędami w działaniu :/ Otóż stworzyłem jakiś czas temu schemat w edytorze, teraz chciałem w nim trochę zmienić ścieżki, po wybraniu opcji rysowania połączeń aktywny jest nada zwykły wskaźnik którym można przesuwać elementy :/ ale rysować połączeń nie można, tak samo jest z magistralami. Drugi błąd występuje w programie do przypisywania obudów elementom, otóż nawet jak jest zaznaczona opcja żeby wyświetlało obudowy przypisane do danego typu elementu, wyświetlają się wszystkie i co pewien czas spis tych obudów, który jest po prawej stronie tak jakby zjeżdża na dół i widoczne jest białe okno, trzeba zjechać na dół paskiem ale to nie zawsze działa, po wybraniu innego elementu na liście po lewej stronie wszystko wraca do normy. Szkoda że te błędy występują bo to utrudnia pracę a program jest bardzo ciekawą alternatywą dla innych programów tego typu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 21

|
27 Sep 2009 21:33 Re: Błędy w działaniu programu KiCAD |
|
|
|
Opisany błąd dotyczy KiCADa w wersji z 16 lutego 2009 roku. Mianowicie dotyczy on oznaczania i numeracji elementów, np. R1, U1, itd. Kiedy oznaczeń i numeracji elementów dokonamy za pomocą okienka (rysunek poniżej) Właściwości elementu -> Pola -> Oznaczenie to edytor Eeschema nie zapamiętuje wprowadzonych oznaczeń elementów.
Początkowo wszystko wygląda OK, dopóki nie spróbujemy utworzyć netlisty. Wówczas przekonamy się, że elementy nie są oznaczone ani ponumerowane. W przypadku większych projektów w ten sposób stracimy dużo czasu na ręczne oznaczenie elementów i numerację, których nie będzie!
Pozostaje właściwie automatyczna numeracja elementów, lub ręczna ale za pośrednictwem menu kontekstowego myszki, a nie okna Właściwości elementu. Do tego dochodzi jeszcze koszmarny rozmiar tego okna ponad 1000 pikseli, które przesłania sporą część przestrzeni roboczej edytora Eeschema.
|
|
| Back to top |
|
 |
Chivo Poziom 16

|
14 Oct 2009 08:58 Re: Błędy w działaniu programu KiCAD |
|
|
|
Witam
Znalazłem jeszcze jeden błąd. Używam legalnej wersji Windows Vista Home Premium i KiCADA z 16.02.2009. Problem polega na tym, że podczas pracy z modułem PCB gdy chce na płytce rozmieścić poligon program się zawiesza.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Oct 2009 08:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
leonow32 Poziom 20

|
28 Nov 2009 12:39 Re: Błędy w działaniu programu KiCAD |
|
|
|
Początkowo wszystko wygląda OK, dopóki nie spróbujemy utworzyć netlisty. Wówczas przekonamy się, że elementy nie są oznaczone ani ponumerowane. W przypadku większych projektów w ten sposób stracimy dużo czasu na ręczne oznaczenie elementów i numerację, których nie będzie!
Pozostaje właściwie automatyczna numeracja elementów, lub ręczna ale za pośrednictwem menu kontekstowego myszki, a nie okna Właściwości elementu. Do tego dochodzi jeszcze koszmarny rozmiar tego okna ponad 1000 pikseli, które przesłania sporą część przestrzeni roboczej edytora Eeschema. |
Aby sprawnie ponumerować elementy według własnego uznania wystarczy dwukrotnie kliknąć na numer.
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 21

|
30 Dec 2011 10:04 Re: Błędy w działaniu programu KiCAD |
|
|
|
Wiem, że odkopuję stary temat, ale moim zdaniem nie ma sensu zakładać nowego, jeśli opisywane zagadnienie dotyczy tego samego tematu. Moim zdaniem mniejszym złem jest odkopanie starego tematu niż zakładanie kolejnego dotyczącego tego samego zagadnienia.
Mianowicie zainstalowałem najnowszą na chwilę obecną wersję KiCAD'a z 28 grudnia 2011 roku. Podczas tworzenia projektu dodałem do Eeschema przekonwertowaną bibliotekę 40xx z programu Eagle (układy CMOS serii 40xx). Podczas dodawania tej biblioteki otrzymałem komunikat jak na obrazku poniżej.
Podobny problem już wcześniej występował w Eeschema, ale po kliknięciu OK, można było korzystać z tego edytora. Teraz niestety nie. Kiedy chciałem dodać element z tej biblioteki (40xx) to okazało się, że zawiera ona tylko kilka elementów, podczas gdy oryginalna biblioteka zawiera ich znacznie więcej. Widac to na obrazku poniżej.
Moim zdaniem skrypt konwertujący bibliotekę robi to nieudolnie i przekonwertowana biblioteka zawiera błędy, które uniemożliwiają korzystanie z niej. Widać to zresztą podczas podglądu pliku biblioteki w zewnętrznym programie, gdzie w przypadku układu 4000 są na siebie nałożone dwa symbole, inwertera i bramki NAND, jak to widać na obrazku poniżej. Tylko, że wcześniej edytor Eeschema potrafił sobie z tym poradzić, a teraz już nie.
|
|
| Back to top |
|
 |
ZbeeGin Poziom 23

|
30 Dec 2011 20:02 Re: Błędy w działaniu programu KiCAD |
|
|
|
| Moim zdaniem skrypt konwertujący bibliotekę robi to nieudolnie i przekonwertowana biblioteka zawiera błędy |
Nie do końca. Z bibliotekami skonwertowanymi z Eagle-a jest problem i pojawił się on pomiędzy wersjami BZR3044 a BZR3248 (oficjalnymi).
Moje śledztwo w tej sprawie wykazało, że w plikach bibliotek w sekcji DRAW nie może być żadnych linii zaczynających się od (# [tekst]), bo to właśnie one generują błędy. Poszedłem dalej i wziąłem pierwszą lepszą bibliotekę (Eagle/41xx.lib), i usunąłem te linie. Plik biblioteki otwiera się normalnie i elementy wieloczęściowe są zachowane. To samo zrobiłem z biblioteką 40xx.lib i Twój element przykładowy ma normalnie 4 cześci: NOR3, NOR3, NOT i piny zasilania.
Moim zdaniem ktoś grzebał w kodzie edytora bibliotek naprawił "błąd", bo - obecna - specyfikacja formatu pliku LIB KiCad-a nie wspomina o komentarzach. Ktoś kto pisał skrypt ULP potraktował znak # jako początek komentarza, bo tak w wielu formatach plików jest.
Zatem wina IMHO jest obustronna.
Na chwilę obecną najlepiej napisać skrypt, który przemieli biblioteki skonwertowane z Eagle i pousuwa te nieszczęsne "komentarze".
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 21

|
30 Dec 2011 21:36 Re: Błędy w działaniu programu KiCAD |
|
|
|
Skrypt konwertujący biblioteki ULP ma już kilka lat (jego początki to listopad 2005) i zapewne podczas poprawiania kolejnych wersji KiCADa nikt nie myślał o o kompatybilności przekonwertowanych przez ten skrypt bibliotek stąd te problemy.
Na próbę usunąłem w oryginalnym skrypcie konwertującym ULP dwie linie kodu, skrypt sprawia wrażenie, że działa poprawnie, a przekonwertowane biblioteki wczytują się do edytora Eeschema bez komunikatów o błędzie.
Fragment oryginalnego kodu skryptu ULP:
| Code: |
gatePos++;
printf("# Gate Name: %s\n",G.name);
printf("# Symbol Name: %s\n", G.symbol.name);
if( gatePos == 1) { |
Fragment zmodyfikowanego kodu skryptu ULP:
| Code: |
gatePos++;
if( gatePos == 1) { |
W załączniku jest zmodyfikowany skrypt eagle2kicad-0.9c.ulp. W jego nazwie zmieniłem literkę "b" na "c" dla odróżnienia skryptów. Teraz pozostaje na nowo przekonwertować biblioteki Eagle. Poprzednie pochodziły z programu Eagle w wersji 5.3.0, a obecnie dostępny jest Eagle w wersji 6.0.0 i ma on znacznie zakutalizowane biblioteki elementów.
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
eagle2kicad-0.9c.zip |
| Contents: |
|
| Filesize: |
8.05 KB |
| Punkty: |
0 |
|
|
| Back to top |
|
 |
busek Poziom 4

|
06 Jan 2012 22:23 Re: Błędy w działaniu programu KiCAD |
|
|
|
Witam
jak rozumiem, nie mając eagla, nie jestem w stanie poprawić tych bibliotek tak żeby zlikwidować ten błąd.
Pozdrawiam Piotr
|
|
| Back to top |
|
 |
ZbeeGin Poziom 23

|
07 Jan 2012 08:51 Re: Błędy w działaniu programu KiCAD |
|
|
|
Możesz poprawić biblioteki korzystając z edytora tekstu z opcją zamiany regularnych ciągów znaków albo z odpowiednio napisanego skryptu (np. w Pythonie).
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 21

|
07 Jan 2012 09:19 Re: Błędy w działaniu programu KiCAD |
|
|
|
Kolejnym niedociągnięciem nowego KiCAD'a są jego duże ikony. Daje się to niekorzystnie odczuć w edytorze schematów Eeschema, na moim 18,3 calowym monitorze o proporcjach obrazu 16:9. Po prostu ikonka usuwania nie jest widoczna. Natomiast na 17 calowym monitorze o proporcjach obrazu 4:3 ikonka ta jest widoczna. Problemem jest tu mała pionowa rozdzielczość monitora w przypadku monitora o proporcjach obrazu 16:9. Nie wiem jak wygląda to w przypadku monitorów o przekątnej równej 19 calom. Widać to na obrazkach poniżej.
|
|
| Back to top |
|
 |
ZbeeGin Poziom 23

|
07 Jan 2012 20:41 Re: Błędy w działaniu programu KiCAD |
|
|
|
Jest jeszcze parę błędów które pojawiły się w ostatnich wersjach.
"Hit test improvement" w Eeschema doprowadził do tego, że aby przeciągnąć linię w edytorze bibliotek (klawisz G) to nie tylko kursor poruszający się po siatce musi znaleźć się na linii, ale także kursor myszy. Inaczej polecenie to nie będzie w ogóle zainicjowane.
Na schematach jest podobnie w przypadku przeciągania końca linii, ale tu czasem kursor myszy musi być nieco oddalony od kursora poruszającego się po siatce, choć nadal musi znajdować się na linii.
Do tego samego worka można wrzucić polecenie edycji właściwości pól Oznaczenie i Wartość. Pomimo, iż wskazujemy pole i naciskamy klawisz E co nawet skutkuje wyświetleniem menu podręcznego z pytaniem o co nam chodzi (czy pole, czy cały element) to dalej nic się nie dzieje i trzeba korzystać z menu kontekstowego wywoływanego prawym klawiszem. Takie zachowanie zwykle objawia się przy symbolach rezystorów, gdzie wartość jest umieszczona wewnątrz symbolu.
Ostatnio jednak zaskoczył mnie błąd pojawiający się w losowych momentach. Zmieniałem jeden z elementów bibliotecznych by nieco zmniejszyć mu długość pinów. Zmieniłem jeden pin i kazałem przenieść jego długość na inne piny. Edytor chwilowo nie odpowiadał, a potem element biblioteczny nagle posiadał wszystkie piny umieszczone gdzieś z boku nałożone jeden na drugim.
W Pcbnew też jest jeden denerwujący problem. Czasem niektóre ścieżki choć mają swoje zakończenia w odpowiednich miejscach (dokładnie w punkcie aktywnym padu) dalej są wyświetlane jako niepołączone - dalej wyświetlany jest rastnet. Co dziwne, przy zamknięciu projektu płytki i ponownym jej otwarciu te linie rastnet znikają i więcej się nie pojawiają.
|
|
| Back to top |
|
 |