Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Prosty zasilacz regulowany na LM317


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy ->Prosty zasilacz regulowany na LM317 Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
tranzystor1204
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 387

tranzystor1204
Poziom 17
Post#1 Post autora tematu 28 Lis 2007 16:45   

Prosty zasilacz


Prosty zasilacz regulowany na LM317
Witam. Przedstawiam swoją kolejną konstrukcję ze śmieci. Jest to płynnie regulowany zasilacz na LM317... Zasilacz daje napięcie od 1.2 do 24V... Jest regulowany za pomocą potencjometru 5K...
schemat:
Prosty zasilacz regulowany na LM317
Wszystkie elementy są z odzysku tak więc koszt tego zasilacza wyniósł mnie 2zł za kilka starych płytek na złomie:)
Kilka fotek:
Prosty zasilacz regulowany na LM317
Prosty zasilacz regulowany na LM317
Prosty zasilacz regulowany na LM317
Woltomierz wykonałem sam ze starego i nieco pokiereszowanego wskaźnika od czegoś tam, tak więc skala jak widać jest trochę nierównomierna ale tak on po prostu wskazuje... wskaźnik jest podświetlany...
Prosty zasilacz regulowany na LM317
Jako dodatkowy wyłącznik dałem wyłącznik na kluczyk, żeby po prostu nikt oprócz mnie nim się nie posługiwałSmile to jest taki bajer
Obudowa drewniana...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
markopololop
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Cze 2007
Posty: 377
Miasto: Janów

markopololop
Poziom 17
Post#2 28 Lis 2007 16:53   

Re: Prosty zasilacz


Ciekawe
Jaką ma wydajność prądową

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
żarówka rtęciowa
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 3101
Miasto: Pelplin

żarówka rtęciowa
Poziom 23
Post#3 28 Lis 2007 17:51   

Re: Prosty zasilacz


Witam.

Jak mocno nagrzewa się radiator układu scalonego.

Moderowano przez androot:
A na co Ci taka informacja? Wystarczy Ci odpowiedź mocno/słabo? Nie pytasz w jakich warunkach (choćby napięcie, prąd wyjściowy). Nastepnym razem ostrzeżenie za nic nie wnoszący post.


Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mlody91
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Lis 2006
Posty: 465
Miasto: wa-ma

mlody91
Poziom 18
Post#4 28 Lis 2007 18:53   

Re: Prosty zasilacz


w sumie nie masz czym się tutaj chwalić... ale jak to mówią z czasem konstrukcje będą bardziej zaawansowane i ładniej wykonane. Plusem jest to że cały koszt jest tak mały. Sprawdzałeś maksymalny prąd?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Karol966
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 1642
Miasto: Ciechocinek :D

Karol966
Poziom 22
Post#5 28 Lis 2007 19:00   

Re: Prosty zasilacz


tranzystor1204 napisał:
Zasilacz daje prąd od 1.2 do 24V... Poprawiłem ale cytat zostawiam ku przestrodze.
CMS



prąd a napięcie to nie to samo, ten układ może dać prąd max 1.5A i to jeszcze zależy od literki na końcu (np lm317T), w większości przypadków Iwy_max=1 a nawet przy takim prądzie i radiatorku, który zastosowałeś długo Twój zasilacz nie pożyje, ta kostka przy większym prądzie wyjściowym
potrafi nagrzać spory radiator więc go zmień na większy.

nie pamiętam jakim cudem, ale kiedyś wydusiłem z takiej kostki prawie 2A i się jeszcze nie spaliła a słyszałem nawet, że niektóre potrafią wytrzymać 3A (w to akurat nie wierzę)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
tranzystor1204
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 387

tranzystor1204
Poziom 17
Post#6 Post autora tematu 28 Lis 2007 19:10   

Re: Prosty zasilacz


mlody91 napisał:
Sprawdzałeś maksymalny prąd?

Nie.. sprawdzalem max napiecie... Jak sie ktos tu juz uczepil do malego przejezyczenia:) Max napiecie wynosi 23,9 V

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Matasio
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 26 Wrz 2007
Posty: 37
Miasto: Białoboki

Matasio
Poziom 9
Post#7 28 Lis 2007 19:11   

Re: Prosty zasilacz


podaj swoje gg proszę

Moderowano przez CMS:
Po pierwsze, zdania zaczynamy z dużej litery i kończymy kropka. Po drugie pod każdym postem jest przycisk "GG", jeśli takowego nie ma oznacza to że użytkownik nie podał numeru gg. Po trzecie takie sprawy załatwia sie na PW. Po czwarte, jak już musisz prosić na forum to przynajmniej napisz od kogo chcesz ten numer.


Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
michgur
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 08 Mar 2006
Posty: 332
Miasto: Brzozów

michgur
Poziom 16
Post#8 28 Lis 2007 19:14   

Re: Prosty zasilacz


Bajerancka rzecz zwłaszcze że zrobiona z niczego! Ja robie podobne zasilacze na rożne napięcia w mydelniczkach Smile Bardzo dobra obudowa Smile

Czy lm317 wytrzymuje takie napięcie i prąd który przez niego płynie? Według mnie to powinien pójść z dymem

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tranzystor1204
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 387

tranzystor1204
Poziom 17
Post#9 Post autora tematu 28 Lis 2007 19:23   

Re: Prosty zasilacz


Nie testowalem go jeszcze dlugofalowo bo niedawno go skonczylem... Podlaczylem 3 silniczki szeregowo i pracowaly przez 5 min na pelnej mocy zasilacza i tem. radiatorka to ok. 30stopni... U mnie on nie bedzie pracowal na calej mocy, gdyz moje potrzeby to sa rzedu ...<12V:) A co do estetyki to sie mozna przyczepic ale nie o to mi tutaj chodzilo... potrzebowalem zasilacza stabilozowanego i regulowanego i w miare taniego gdyz znudzilo mi sie juz korzystanie z zasilacza od gry starej gry tv:)

Dodano po 8 [minuty]:

Matasio
Wymagasz ode mnie zebym podal prywatny gg na ogolnym forum....

Popraw błędy w swoich postach !
CMS


Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mr.box
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Paź 2005
Posty: 205
Miasto: Bielsko Biała

mr.box
Poziom 15
Post#10 28 Lis 2007 19:38   

Re: Prosty zasilacz


Witam.
Nie rozumiem jednej rzeczy....skąd masz ten schemat?? Na wejściu kondensator 470uF, a na wyjściu 1uF!!?? Jak dla mnie strasznie słaba filtracja, przy impulsywnych spadkach napięcia jakiegoś urządzenia ten LM-mik Ci się ugotuje....
Nie ma się czym chwalić i co oceniać, dlatego nie wystawiam oceny....

PZDR mr.box

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tranzystor1204
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 387

tranzystor1204
Poziom 17
Post#11 Post autora tematu 28 Lis 2007 19:49   

Re: Prosty zasilacz


To jest schemat utworzony przeze mnie dlatego elementy sa takie jakie uzylem a uzylem takie bo takie mialem... sory za brak polskich znakow ale cos mi sie sp....

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
wojto15-05
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 373
Miasto: Zamość

wojto15-05
Poziom 17
Post#12 28 Lis 2007 20:11   

Re: Prosty zasilacz


Jak na moje oko to ten schemat nie jest narysowany przez Ciebie tylko skopiowany z programu hmm nie pamiętam nazwy... Tylko z tym że dorysowałeś mostek i transformator na wejściu ;] a może się mylę ? Very Happy
ogólnie chyba nie ma się czym chwalić ....
pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Karol966
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 1642
Miasto: Ciechocinek :D

Karol966
Poziom 22
Post#13 28 Lis 2007 20:14   

Re: Prosty zasilacz


tranzystor1204 napisał:
Nie testowalem go jeszcze dlugofalowo bo niedawno go skonczylem... Podlaczylem 3 silniczki szeregowo i pracowaly przez 5 min na pelnej mocy zasilacza i tem. radiatorka to ok. 30stopni... U mnie on nie bedzie pracowal na calej mocy, gdyz moje potrzeby to sa rzedu ...<12V:)


To akurat tak jest, że te układy na pełnej mocy niewiele się grzeją, spróbuj pobrać tą samą moc na U=3V Very Happy a wtedy zobaczysz jaką masz fajną grzałkę. To właśnie z tego powodu, iż będziesz go używał do max12V musisz zmienić radiator, przekonasz się później osobiście, nawet przy 0.5A przy 12V już się sporo grzeje

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
markopololop
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Cze 2007
Posty: 377
Miasto: Janów

markopololop
Poziom 17
Post#14 28 Lis 2007 20:23   

Re: Prosty zasilacz


Zmierz dla ciekawości rezystancję wewnętrzną tego twojego sprzętu

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
steraf
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 28 Cze 2006
Posty: 78
Miasto: Kalisz

steraf
Poziom 11
Post#15 28 Lis 2007 20:46   

Re: Prosty zasilacz


Kilka dni temu złożyłem taki sam zasilacz z kitu jabela j-05

http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-005.pdf

Radiator rzeczywiście jest za mały, obciążyłem mój układ (4V i 1A) radiator po chwili był gorący. 2A to jakieś kpiny.

Prosty zasilacz regulowany na LM317

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Karol966
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 1642
Miasto: Ciechocinek :D

Karol966
Poziom 22
Post#16 28 Lis 2007 21:10   

Re: Prosty zasilacz


steraf napisał:
Kilka dni temu złożyłem taki sam zasilacz z kitu jabela j-05

2A to jakieś kpiny.



złożenie kitu jabla i stwierdzenie że 2A to kpiny to dopiero kpiny, złóż sobie koleś coś samodzielnie, poeksperymentuj a dopiero później wypowiadaj takie opinie OK? Złożyłem już wiele zasilaczy na tym układzie, nawet takie współpracujące z tranzystorem. Wg schematu Imax przy tamtym ostatnim zasilaczu miał wynosić 3A a ja nawet pobrałem z niego 5 przez czas ok 10 minut i się nie spalił. Nawet chwilowo 8A wytrzymywał i jakoś działał bb dług więc nie pisz bzdur że 2A to kpiny. Czytaj aplikacje i rób coś po swjemu a nie składasz gotowe kity i się wymądrzasz!

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
dzikchu
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Gru 2006
Posty: 82
Miasto: Lublin

dzikchu
Poziom 12
Post#17 28 Lis 2007 21:39   

Re: Prosty zasilacz


Zgadzam sie z poprzednikiem, z tego układu można wycisnąć ponad 2 ampery bez najmniejszego problemu. Złożyłem już nie jeden zasilacz oparty o tego LM i dają rade. Co do projektu to ten panel przedni mnie odrzuca, radiator jest za mały. koszta to zerowe za to plus 3+/5

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
AVATAR_PL
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 08 Mar 2003
Posty: 167
Miasto: Białystok

AVATAR_PL
Poziom 14
Post#18 28 Lis 2007 22:22   

Re: Prosty zasilacz


Szczerze powiedziawszy to strach podłączyć do tego nawet rezystor w roli obciążenia.
Moja ocena:
Konstrukcja: tragedia
Estetyka: masakra
Wkład intelektualny: żaden
Nie to, że się czepiam, ale moim zdaniem w dziale DIY nie chodzi o to aby składać urządzenia ze śmieci a później się tym chwalić.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
steraf
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 28 Cze 2006
Posty: 78
Miasto: Kalisz

steraf
Poziom 11
Post#19 28 Lis 2007 22:56   

Re: Prosty zasilacz


Cóż macie racje. Układzik składałem w szkole, wolałem zlutować to niż jakieś debilne mrugające diody.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
androot
Moderator
Moderator


Dołączył: 17 Kwi 2002
Posty: 1665
Miasto: Kraków

androot
Moderator
Post#20 28 Lis 2007 23:02   

Re: Prosty zasilacz


Ze względu na niski poziom konstrukcji merytoryczny oraz estetyczny, a także z powodu postów większości użytkowników NIE NA TEMAT przenoszę z działu "Konstrukcje DIY"

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pukury
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 26 Lis 2004
Posty: 2478
Miasto: kraków

pukury
Poziom 22
Post#21 29 Lis 2007 00:41   

Re: Prosty zasilacz


Witam !! Jeden z Kol. napisał coś o poborze prądu 8A - dziwne byłem przekonany że ten stabilizator ma wewnętrzne ograniczenie prądowe !
Widać się pomyliłem - zawsze się można czegoś ciekawego nauczyć . Może ktoś ma jakieś doświadczenia z większymi prądami z LM 317 ? pozdrawiam !!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Karol966
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 1642
Miasto: Ciechocinek :D

Karol966
Poziom 22
Post#22 29 Lis 2007 12:04   

Re: Prosty zasilacz


pukury napisał:
Witam !! Jeden z Kol. napisał coś o poborze prądu 8A - dziwne byłem przekonany że ten stabilizator ma wewnętrzne ograniczenie prądowe !
Widać się pomyliłem - zawsze się można czegoś ciekawego nauczyć . Może ktoś ma jakieś doświadczenia z większymi prądami z LM 317 ? pozdrawiam !!


to był zasilacz na lm 317T + tranzystor mocy(nie pamiętam jaki to był dokładnie tranzystor, było ich sporo i ten prąd to chyba jakiś BU wytrzymał), a prąd taki był pobrany przez przetwornicę 12/2x30V i długo to nie trwało, szybko zmniejszyłem pobur prądu ale zasilacz to przeżył, oczywiście na wyjściu zamiast 12V było max 6V

a sam lm317T najczęściej spala się powyżej 1.6A, a niektóre wytrzymują nawet po 2A, wiem o tym bo już min 10 sztuk spaliłem na testach więc swego zdania na ten temat nie zmienię i nikt mi nie wmówi że się mylę.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Michal19881
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 03 Wrz 2007
Posty: 1104
Miasto: Konin

Michal19881
Użytkownik obserwowany
Post#23 29 Lis 2007 16:44   

Re: Prosty zasilacz


A nie lepiej zamiast czterech diod dać gotowy Mostek Greatze'a ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Karol966
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 1642
Miasto: Ciechocinek :D

Karol966
Poziom 22
Post#24 29 Lis 2007 16:56   

Re: Prosty zasilacz


Michal19881 napisał:
A nie lepiej zamiast czterech diod dać gotowy Mostek Greatze'a ?


to nie ma większego znaczenia, ważne by zgadzał się prąd i napięcie, kwestia gustu/ dostępności elementów

tu jest schemat prostego, wydajnego zasilacza na LM317T + tranzystor
Prosty zasilacz regulowany na LM317


a tu jest podobny temat:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=884802


tu jest pdf, wybór tranzystora pozostawiam wolny Wink
jedynie mogę doradzić bd912 (Imax=15A)

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
markopololop
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Cze 2007
Posty: 377
Miasto: Janów

markopololop
Poziom 17
Post#25 29 Lis 2007 17:05   

Re: Prosty zasilacz


Ze schematem to nie ma problemu gorzej z dobrym transformatorem

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy -> Prosty zasilacz regulowany na LM317
Strona 1 z 1
Podobne tematy
LM317 zasilacz regulowany (15)
Zasilacz regulowany LM317 (2)
Zasilacz regulowany stabilizowany na stabilizatorach LM317 i (11)
zasilacz regulowany 150V - 180V lm317 (10)
Zasilacz regulowany 30V na LM317 - uszkodzony (16)
Zasilacz regulowany LM317 - obniżenie napięcia + jaki radiator (3)
Jak zrobić prosty zasilacz regulowany 9-16v 5A? (1)
Prosty stabilizator LM317 (9)
Zasilacz impulsowy na układzie STK7406H. Zasilacz regulowany. (2)
Zasilacz 30V - jak go przerobić na zasilacz regulowany? (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.119 seconds

elektroda.pl temat RSS