FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Prostownik sterowany, spawarka 3-fazowa

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Prostownik sterowany, spawarka 3-fazowa
Author
Poziom 16
Poziom 16

Post#91 25 Feb 2008 23:19   

Re: Prostownik sterowany

Panowie co wy na to by użyć tylko dwóch regulatorów pojedyńczych do układu trójfazowego spotkałem sie kiedyś z taką regulacją w grzaniu pieca próżniowego firmy elterma zaznaczam układ orginalny poprostu jedna faza bezpośrednio a dwie przez regulatory tyrystorów a to szło na duży transformator kilkudziesięcio kilowatowy a wtórne bardzo niskie napięcie na sility ale nie w tym rzecz . przecież jedna faza moim zdaniem moze iść bezpośrednio na uzwojenie tak jak tam było ponieważ żaden prąd nie popłynie bo się nie zamknie co wy na to ?dzięki
Back to top

Schizma
Poziom 17
Poziom 17

Post#92 Post from the author of the topic 26 Feb 2008 00:25   

Przypuszczalnie będzie to pracować, tylko czy w spawarce spełni swoje zadanie? W fabrycznych konstrukcjach regulacja jest na wtórnym uzwojeniu, a tam na dwóch tyrystorach nie da się regulować...
Back to top

Tuning Marek
Poziom 16
Poziom 16

Post#93 26 Feb 2008 10:33   

oj własnie , że nie ponieważ przeczytaj uważnie to co napisałem regulacja była po stronie pierwotnej 3*400 V a na piec czyl elementy grzejne na wtórnej było cos koło 30 V a piec ten pracował w bardzo dokładnym zakresie temperatur dośc wysoka bo np: 1000 stopni C ale nie w tym rzecz takrze moim zdaniem to by sie sprawdziło w spawarkach poniewaz odbiornikiem jakby nie było jest trafo tylk ojak pamietam zmieniałem tam bezpieczniki szybkie czasami przepalały sie ale to był a wina elementów grzejnych czyli tyrystor był zabezpieczony przez bezpiecznik szybki tylko nie pamietam czy było jakieś sprzężenie miedzy tymi regulatorami ale się dowiem ponieważ juz kilka lat nie pracuję w tej firmie ale mam kolegów ..... moze uda mi się schemat załatwić dzięki
Back to top

stragismus8
Poziom 11
Poziom 11

Post#94 03 May 2010 00:30   

Kol. Schizma - powracając do tematu,czy ostateczny schemat połączeń spawarki po stronie wtórnej jest zgodny z poniższym:

Jeśli są różnice, to jakie ?

W jaki sposób połączone są uzwojenia po stronie pierwotnej i wtórnej transformatora 3-fazowego ?

hex41.gif
 Filesize:  16.42 KB

hex41.gif

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 May 2010 00:30   

Back to top

Schizma
Poziom 17
Poziom 17

Post#95 Post from the author of the topic 04 May 2010 18:50   

W moim przypadku oba uzwojenia są połączone w gwiazdę. Dokładnie w ten sposób mam rozwiązany prostownik, tylko bez diody D4. Do czego koledze ona służy?
Back to top

stragismus8
Poziom 11
Poziom 11

Post#96 04 May 2010 23:34   

Witam.
Jest to dioda zwrotna, o tych samych parametrach jak diody główne mostka prostowniczego, która w momencie gdy tyrystory są wyłączone, przewodzi prąd wyindukowany w dławiku. W układzie pozbawionym dławika oraz z dławikiem, o zbyt małej indukcyjności jest zbędna, a wręcz szkodliwa i nie powinno się jej stosować - sprawdzone empirycznie.

Kol. Schizma - jakie napięcie występuje na zaciskach spawalniczych oraz w jakim zakresie prądowym regulator tyrystorowy zakupiony na Allegro, steruje prądem spawania Twego miga ?
Back to top

Schizma
Poziom 17
Poziom 17

Post#97 Post from the author of the topic 19 May 2010 22:12   

Maksymalne napięcie wynosi ok. 75V (oczywiście w stanie jałowym, w razie draki mam jeszcze 5-stopniową reg. na uzw. pierwotnym), prąd jest regulowany od zera niestety do max, czyli ok. 500A
Back to top

Schizma
Poziom 17
Poziom 17

Post#98 Post from the author of the topic 26 Feb 2011 23:20   

Re: Prostownik sterowany, spawarka 3-fazowa

Wiem, że to odgrzewanie, ale nie chcę zakładać nowego tematu odnośnie tego samego grata. Spawarka działa cudnie, pytanie tego typu: max napięcie wynosi 90V, jest szansa wykorzystania tego ustrojstwa do cięcia plazmą?
Oczywiście po zakupie osprzętu i zamontowaniu dławika...
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Prostownik sterowany, spawarka 3-fazowa
Page 4 of 4 Go to page Previous  1, 2, 3, 4
Similar topics
prostownik sterowany 6-pulsowy mostkowy (3)
Tyrystorowy prostownik sterowany (7)
Jednopulsowy prostownik sterowany. (1)
PROSTOWNIK STEROWANY 3 - FAZOWY (19)
spawarka inwertorowa bester 140 jedno fazowa (1)
Spawarka 1 fazowa czy da sie podłaczyć na 3 fazy (22)
Spawarka 3 fazowa jak ją wykonać najlepiej. (3)
Spawarka 2-fazowa - gdzie podłączyć 0? (3)
Spawarka 1-fazowa (10)
Turbina wiatrowa 1600 Wat 3 fazowa czy 1 fazowa (3)

Page generation time: 0.206 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed