FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

realtek ALC889A tylko stereo!

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> realtek ALC889A tylko stereo!
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 30 Nov 2007 17:49   

realtek ALC889A tylko stereo!

Witam

Nie jestem specjalistą od komputerów więc może dla kogoś mój problem bedzie banalny a mianowicie nie potrafię uruchomic dzwięku innego niż stereo w zintegrowanej karcie dżwiękowej Realtek ALC889A na płycie Gigabyte P35-DS3. Jest tam wyjście optyczne i przez nie się połaczyłem z Amplitunerem Yamaha, sterowniki tez wgrałem wszystkie (był problem z uruchomieniem dzwięku bo nie było SP2 dla WIN i sterowniki sie nie instalowały ale z tym sobie poradziłem).
Dodam ze zwykle moge przestawiac sposob dekodowania dzwięku przez sam amplituner a w tym przypadku automatycznie sam ustawia sie na stereo i nie mozna tego zmienic. W programie testowym realtek wszystko jest OK, mozna zmieniac liczbe kanałów wyjściowych i powinno odtwarzac prawidłowo a jednak wychodzi jedynie sygnał stereo na przednie 2 głośniki.
Wilekie dzieki za wszelką pomoc!!!
Pozdrawiam
Piotrek
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 30 Nov 2007 17:49   

Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#2 30 Nov 2007 18:32   

Re: realtek ALC889A tylko stereo!

A czy napewno to co odtwarzasz ma w sobie zakodowany dźwięk 5.1(czy ile tam masz głośników)?
Back to top

gofer82
Poziom 6
Poziom 6

Post#3 Post from the author of the topic 30 Nov 2007 18:45   

Witam
Odtwarzać moge tylko w stereo i nie ma znaczenia czy ogladam film z DTS czy slucham muzyki z oryginalnej plytki DVD z dzwiekiem 5.1
Poza tym jak juz wspomnialem do tej pory przy podlaczeniu z innego zrodla przez kabel optyczny moglem sobie w amplitunerze ustawic np.5CHstereo i w ten sposob chociaz w stereo to dzwiek byl dostepny na wszystkich glosnikach a w tym przypadku z automatu ustawia sie na stereo i jest dzwiek tylko z 2 przednich.

Pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

jak tez juz napisalem nie slychac dzwieku z tylnych glosnikow nawet przy tescie karty dzwiekowej gdzie dzwiek przekazywany jest na kazdy glosnik osobno i w ustalonej kolejnosci.... (w chwili gdy powinny byc testowane tylne glosniki jest cisza...) :?:
Back to top

gofer82
Poziom 6
Poziom 6

Post#4 Post from the author of the topic 01 Dec 2007 15:34   

kolejny dzien nierownej walki :D

dzis mnie :idea: i przeinstalowalem raz jeszcze wszystkie sterowniki.
do tego w opcjach ustawien dzwieku zaczalem bawic sie zmieniajac model wyjsciowy glosnikow i doszedlem do tego ze przy ustawieniu: System kina domowego 5.1 moge juz przynajmniej zmieniac ustawienia w samym amplitunerze i tak np dziala juz 5CHStereo i inne mozliwosci.
Problem jednak dalej pozostal w tym ze sam komputer nie wysyla sygnalu 4, 6, i 8kanalowego przez zadne ze zlacz cyfrowych (ani komponent ani optyczne) co objawia sie tym iz w tescie glosnikow w dalszym ciagu jest cisza kiedy dochodzimy do momentu testu glosnikow innych niz przednie L i R

Wiem , wiem wczoraj byly Andrzejki wiec pewnie dzis nie mam co liczyc na żadną burzę muzgów :D

Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 01 Dec 2007 15:34   

Back to top

DriverMSG
Poziom 26
Poziom 26

Post#5 01 Dec 2007 16:45   

Napisałeś coś wcześniej że nie miałeś SP2 = czy w chwili obecnej już je masz ?
Opisz dokładnie jakie masz teraz zainstalowane sterowniki , myślę że to nadal ich wina .
Back to top

gofer82
Poziom 6
Poziom 6

Post#6 Post from the author of the topic 01 Dec 2007 18:59   

Tak.
Wczesniej nie mialem SP2 i bylo to przyczyna duzo wiekszego dla mnie problemu bo nie bylo zadnego dzwieku.
Sterowniki sie nie instalowaly i nie widzial wogole podlaczonego sprzetu.
Po zainstalowaniu SP2 dzwiek juz byl ale tak jak w opisie jedynie stereo.
Przeinstalowalem jeszcze raz sterowniki (nie wiem jak je opisac bo byly na CD dolaczonej do zestawu a moje pojecie komputerowe jest w wg mnie blade i nie bardzo wiem nawet gdzie szukac jakie to sterowniki) i uzyskalem efekt jak w opisie wczesniej.
Jesli to sterowniki to chyba nie pomoze juz po raz kolejny instalowanie ich od nowa skoro nie zmienialem nic w systemie?
Tak tylko sie zastanawiam czy mozliwe jest zeby te sterowniki ktore dostalem na plycie mogly byc zle skoro byla to plyta ze wszystkimi innymi sterami do plyty glownej GIGABYTE i wszystkich dolaczonych do niej elementow?
Pozdrawiam
Back to top

metalli
Poziom 21
Poziom 21

Post#7 01 Dec 2007 19:24helpful post - solution   

Oczywiście zainstalował kolega wszytskie poprawki? Proszę najpierw zainstalować TĄ POPRAWKĘ a dopiero potem sterownik z TEJ LOKALIZACJI Po instalacji w programie sterującym trzeba jeszcze włączyć dźwięk 5.1 ale z tym już pewnie sobie kolega poradzi.
Back to top

gofer82
Poziom 6
Poziom 6

Post#8 Post from the author of the topic 01 Dec 2007 20:46   

I to mi sie podoba!
Zwiezla i konkretna odpowiedz!
Jesli to rozwiaze moje problemy (co sprawdze dopiero jutro bo niestety w pracy jestem) to bede niezmiernie wdzieczny!
Dziekuje bardzo Kolego!
:D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 01 Dec 2007 20:46   

Back to top

gofer82
Poziom 6
Poziom 6

Post#9 Post from the author of the topic 06 Dec 2007 08:35   

Sprawdzone i niestety nie zmienilo sie za wiele.
Cos tam sie pozmienialo po instalacji nowych sterownikow ale to raczej na zasadzie przywrocenia standartowych ustawien bo dzwieku innego niz stereo (w tej chwili nadal tez wirtualnego 5CHStereo) nie osiagnalem.
W ustawieniach wszystkich oczywiscie sprawdzalem rozne mozliwosci sygnalu wyjsciowego. Niby nigdzie nie zglasza bledow a przy tescie nadal cisza.
Moze jeszcze jakies sugestie?
Pozdr
Back to top

metalli
Poziom 21
Poziom 21

Post#10 06 Dec 2007 23:56   

1. Odinstaluj sterowniki
2. Zainstaluj poprawkę KB888111
3. Zainstaluj sterowniki
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> realtek ALC889A tylko stereo!
Page 1 of 1
Similar topics
Realtek ALC888 tylko mono (1)
Realtek ALC861 Głośniki stereo i słuchawki jednocześnie? (4)
Realtek ALC882 - nieaktywna funkcja stereo mix (7)
Realtek ALC883 - na S/PDIF mam zawsze STEREO (2.0) (18)
brak stereo mix Windows XP + Realtek (12)
Problem z Realtek ALC889A (5)
Realtek ALC889A na GA-MA78G-DS3H - działa tylko 1 głośnik (5)
realtek Alc 889A dzwiek tylko na 2 głosnikach.. (6)
Realtek HD Audio - Wykrywa tylko jeden głośnik (4)
Realtek HD Audio - słyszę z tylko jednej słuchawki/głośnika (4)

Page generation time: 0.093 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed