FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

sterownik oświetleniowy???

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> sterownik oświetleniowy???
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 30 Nov 2007 23:42   

sterownik oświetleniowy???

witam mam pewien pomysł chcę zrobić sobie w akwarium urządzenie najlepiej z wyświetlaczem, które sterowało by 2 świetlówkami podłączonymi do 1 statecznika... chodzi mi o to żeby 1 świetlówka zapalała sie wcześniej a 2 trochę później, i gasły jedna a zaraz po niej 2 i żeby można było regulować czas świecenia... macie pomysł jak wykonać taką konstrukcje?? z góry dziękuje.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 30 Nov 2007 23:42   

Back to top

korrus666
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 03 Dec 2007 10:59   

Re: sterownik oświetleniowy???

Sposobów na wykonanie takiego cuda będzie wiele. Jeśli to ma posiadać wyświetlacz i sterowanie czasem świecenia świetlówek to najprościej będzie zrobić to na mikrokontrolerze (np atmega8). Do tego wyświetlacz LCD ( powiedzmy 2x16 znaków) Kilka tranzystorów i przekaźniki. A jak to ma być do akwarium to potem będzie można zrobić też obsługę grzałki. Kwestia tylko tego czy masz jakieś pojęcie o programowaniu mikrokontrolerów. W razie czego być może będę w stanie pomóc.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Dec 2007 10:59   

Back to top

...KUBA...
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 Post from the author of the topic 03 Dec 2007 16:10   

Re: sterownik oświetleniowy???

właśnie myslałem nad układem z mikroprocesorem... Ale nie wiedziałem jak to wykonać. chciałbym żeby można było ustawiać czas świecenia i świetlówki oddzielnie i 2 oddzielnie... jak coś to mam kolegę co zaczął bawić sie z mikroprocesorami... Bo jak na razie to nie za bardzo wiem jak zaprogramować układ...
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> sterownik oświetleniowy???
Page 1 of 1
Similar topics
Automat oświetleniowy (7)

Page generation time: 0.055 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed