FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Silniki do CNC domowej roboty

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Automation Generally -> Silniki do CNC domowej roboty
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#1 Post from the author of the topic 02 Dec 2007 00:47   

Silniki do CNC domowej roboty

Witam, jestem w trakcie tworzenia frezarki CNC domowej roboty. Jako podstawę mam 2 prowadnice i 2 napędy nagwintowane. Używałem(do testów bez mechaniki) silników krokowych z drukarki, lecz są one najwyraźniej za słabe(choć opór mechaniki jest niewielki obracając ręką).

Jaki powinienem zastosować silnik krokowy, aby był odpowiednio mocny i nie kosztował więcej niż powinien? Chodzi mi o kryteria jakimi powinienem się kierować.

Steruje stanami logicznymi przez układ ULN2803AG. Czy lepszym rozwiązaniem byłby PWM? Jakie są korzyści sterowania za pomocą PWM?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Dec 2007 00:47   

Back to top

bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 02 Dec 2007 12:58   

Re: Silniki do CNC domowej roboty

dobór silników zależny jest od wielkości urządzenia oraz jego przeznaczenia , nawet do małej frezarki silniki z drukarek są zbyt słabe , dokładne informacje znajdziesz na stronach CNC http://www.cnc.info.pl/portal.php , http://hobbycnc.lap.hu/ jeżeli chodzi o sterowanie to masz przyklejony temat o silnikach krokowych , tanio kupisz silniki na Allegro ale i tak musisz liczyć się z pewnymi nie małymi wydatkami
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Dec 2007 12:58   

Back to top

marenc
Poziom 20
Poziom 20

Post#3 Post from the author of the topic 02 Dec 2007 13:11   

Forum CNC i "akcesoria" CNC nie działają :( A co do drugiej strony to nic znam węgierskiego :P

Frezarka jest malutki i VLC(very low cost). Opór mechaniki jest nieduży, no ale chyba rzeczywiście są za słabe skoro czasem nie dają rady przesunąć.

Pytanie 1. Silniczki które posiadam mają rezystancję uzwojenia ~11R(5 wyprowadzeń), a zasilam(dwa z nich) zasilaczem 12V 1A ... to trochę mało. Jest szansa, że jak zwiększę prąd to będą dużo lepiej chodziły? W dokumentacji drukarki pisało, że te silniki powinny mieć prąd 0,8A na fazę czyli 1,6A na silnik czyli 3,2A na dwa silniki tak? Zasilam je z ULN2803 którym mogę ograniczyć prąd(dwoma kanałami) do 1A więc muszę dodać rezystor(dobrany do ograniczenia prądu i odpowiedni do napięcia), aby ich nie spalić tak?

Jeżeli musiał bym kupić nowe silniki to jak dobrać(jaką siłę) abym miał pewność, że będą wystarczające?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Dec 2007 13:11   

Back to top

bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23

Post#4 02 Dec 2007 15:12   

CNC masz chwilowo nieczynne z powodu zmiany serwera , z polskich stron jest jeszcze tylko http://www.ottop.republika.pl/start.shtml
http://www.cncportal.xt.pl/
jeszcze raz odsyłam do tematu o silnikach krokowych , bez względu na rodzaj silnika ( unipolarny , bipolarny ) podstawową sprawą jest nie przekraczanie max wartości prądu dla danego modelu dlatego w sterownikach stosuje się układ pomiaru prądu pracujący jako układ czoperowy lub PWM , a wartość prądu zależy od sekwencji sterowania i jego częstotliwości
układ UL ma zbyt mały prąd aby myśleć o zastosowaniu większych silników ponadto musisz mieć układ pomiaru prądu i co za tym idzie zbudować odpowiedni układ ograniczający prąd , chyba że do sekwencji sterowania dopasujesz napięcie tak aby prąd nie był przekraczany , kilka przykładów masz tu http://pminmo.com/ , jeżeli interesują Cię tylko informacje w ojczystym języku do zaczekaj na uruchomienie polskiej strony CNC tam znajdziesz wszystko
Back to top

marenc
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 Post from the author of the topic 02 Dec 2007 16:27   

OK ... zmienię sterownik i zasilanie. Zobaczę co jeszcze da się z tych silniczków wyciągnąć.

Pytanie jeszcze jedno mam ... do komunikacji z PC utworzyłem własny protokół komunikacji po RS232, jednak wiele urządzeń pracuje z plikami DXF(chyba to to samo co G-CODE).

Czy znasz jakieś strony z dokładnym opisem tych plików? Prostsze będzie przerobienie programu sterownika czy zrobienie konwertera do mojego protokołu?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Dec 2007 16:27   

Back to top

bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 02 Dec 2007 17:03   

jest to Twoja pierwsza konstrukcja , czy nie lepiej korzystać z gotowych sprawdzonych rozwiązań sprzętowych i programowych , zbudować przetestować urządzenie a dopiero później myśleć o własnym protokole transmisji , większość konstrukcji opata jest na porcie LPT istnieją również rozwiązania na RS i USB i chyba prościej zbudować sterownik pod LPT niż na RS czy USB
pod LPT sterujesz bezpośrednio sygnałami z PC dla RS-a czy USB musisz mieć uC który na podstawie otrzymanych danych wystawia odpowiednie sygnały dla sterowników silników
podałem Ci stronę http://www.ottop.republika.pl/gcode.shtml gdzie masz podstawowy opis kodu G czy tak trudno jest kliknąć tu masz opis plotera z własnym protokółem na RS232 http://www.plotpage.webpark.pl/
Back to top

marenc
Poziom 20
Poziom 20

Post#7 Post from the author of the topic 02 Dec 2007 17:10   

Co do sterowania NIE przez LPT to nie problem, bo "zawodowo" i hobbystycznie zajmuje się programowaniem mikrokontrolerów, a oprócz tego programuję w Delphi dla PC. Stworzenie własnego protokołu nie było problemem ;) Komunikacja mi działa bez zarzutu :)

LPT odpada, bo mam laptopa. Moja frezarka ma być very low cost i nie chcę kupować gotowych sterowników. Tworzenie czegoś podobnego do DIY jak wszystko jest gotowe mnie nie cieszy. Frezarkę robię według własnych pomysłów bez projektu(brak projektu czasem boli :( ).

Mój program do PCB i programy CAD generują format DXF, a on się nie zgadza z tym opisem G-CODE na stronie.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Automation Generally -> Silniki do CNC domowej roboty
Page 1 of 1
Similar topics
Hybrydowa elektrociepłownia słoneczna domowej roboty (15)
domowy ploter cnc włsnej roboty (24)
Mix domowej roboty - LRF + Ż (2)
Siłownik - serwomotor domowej roboty (7)
Pomysł na domowej roboty enkoder. (4)
Spawarka transformatorowa domowej roboty !! (8)
Jakie silniki krokowe do wypalarki CNC własnej roboty? (4)
Silniki krokowe do CNC własnej roboty (6)
CNC jak dobrac silniki krokowe (3)
Jak przerobić starą spawarkę domowej roboty ? (27)

Page generation time: 0.079 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed